fbpx

Ağız diş ve çene cerrahisi klinik ve radyolojik olarak muayene ile tanının konulması ve ağız içinde yapılacak operasyonları içeren bir daldır. Özellikle ilaç ve cerrahi müdahaleler için önemli bir diş hekimliği alanı olup, pratik çözümlerin uygulandığı alandır.

Ağız diş ve çene cerrahisi tedavi edilemeyecek dişlerin ve ağız içinde zorluk çıkaran gömülü dişlerin çekiminde, apikal rezeksiyon işleminde bu alanda yardım alınır. Buna ek olarak çene kisti ameliyatı, sinüs lifting ameliyatı, implant uygulaması ve çenede meydana gelen tüm rahatsızlıkların tedavisini üstlenen diş hekimliği dalıdır.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız diş ve çene üzerinde yapılan muayene, teşhis ve cerrahi uygulamaları kapsayan diş hekimliği alanına denir. Ayrıca ağzı içinde oluşabilecek hastalıkların tedavisi içinde bu tıp dalından yararlanılır.

Ağız diş ve çene cerrahisi yaş fark etmeksizin tüm kişilerin ağız, diş ve çenesinde yer alan sert-yumuşak dokular için gerekli tanı ve tedaviler uygulanır. Kesin çözüm cerrahi müdahalelerle bazen mümkün olsa da başarılı sonuçlar %100 alınmaktadır.

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Nedir?

Oral ve maksillofasiyal dokuların ve organların sistematik olarak incelendiği ve klinik ortamında radyografikler yardımı ile yorumlandığı akademik bir tıp alanıdır. Özellikle çene içinde ve eklemlerde oluşabilecek çoğu lezyonun radyografiklerle görülebilmesi bu alanı çok önemli kılmaktadır.

Radyoloji ile fizyolojik ve patolojik değişikliklerin anında tespit edilmesi mümkün olduğu için bu alandan çokça yararlanılır. Ayrıca tüm tedavilerin kolaylığı için anında müdahale için radyoloji bölümü çok önemlidir.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Randevu

Birçok sağlık alanında olduğu gibi herhangi bir muayene ya da işlem için sağlık kuruluşlarından randevu alınması gerekir. Ağız diş ve çene cerrahisinin yapacağı müdahaleler içinde randevu alınması gerekmektedir.

Ağız diş ve çene cerrahisi alanında hizmet veren başarılı kuruluşların başında gelen Dentalpark şubelerinden de randevu alınabilmektedir. Hemen randevu oluşturmak için online randevu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Fiyatları

Ağız diş ve çene için uygulanacak birçok tedavi türü bulunmaktadır. Bu tedaviler özel hastanelerde belli ücretler alınmaktadır. Ücretler muayene sonrası belirlendiği için sabit bir fiyat bilgisi bulunmamaktadır.

Günümüzde yapılan müdahaleler için fiyat şu kriterlere göre belirlenmektedir:

  • Hastane
  • Diş hekimi
  • Tedavi süresi
  • Tedavi türü
  • Kullanılacak malzeme

Bu etmenler uygulanacak tedavilerin fiyatlarını belirleyen en önemli kriterlerdir. Özellikle hastanın ağız yapısı da bu tedavilerde etkili olmaktadır.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kapsamında Hangi Tedavi Türleri Uygulanmaktadır?

Ağız diş ve çene cerrahisi kendi içinde barındırdığı birçok tedavi türü bulunmaktadır. Bu tedavilerin hepsi klinik ortamda yapıldığı için sağlık ve hijyen koşulları sağlanarak yapılmaktadır. Bu sayede tekrar oluşabilecek lezyonların önüne geçilmiş olur.

Bu alanda uygulanan tedaviler aşağıda yer almaktadır:

  • 20’lik dişlerin çekimleri
  • Diş implant uygulamaları
  • Kök hücre Prf tedavisi
  • Gömülü diş çekimi
  • İmplant cerrahisi
  • Diş ve çene kırıkları tedavisi
  • Protez yapımı öncesinde ağız içindeki düzenlemeler
  • Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi
  • Çene kemiği kırığı cerrahi tedavisi

Yukarıda yer alan uygulamalar ağız diş ve çene cerrahisi alanında yapılan başarılı müdahalelerdir. Eğer yukarıda yer rahatsızlıklarla karşılaştığınızda mutlaka uzman bir diş hekiminden hizmet alınmalıdır.

20 Yaş Dişi Nedir?

Ağız içinde hem alt hem de üst çene bölgesinde en son çıkan dişlere 20 yaş dişi denir. Ağız diş ve çene cerrahisi bu dişlerin nedenlerine bağlı olarak müdahaleler gerçekleştirmektedir. Birçok kişide gömülü olarak kalan bu dişler bazı sorunlara neden olabilmektedir. Ayrıca çene altında kalan dişlerin diğer dişleri zorlaması da ani ağrıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

20’li yaş dişleri çıktığında mutlaka 6 ayda bir doktor muayenesi olunması ve dişin ağız içindeki konumuna göre gerekiyorsa tedaviler uygulanmalıdır.

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilmelidir?

Çene bölgesinde en fazla sorun yaratan diş takımı 20’li dişlerdir. Bu dişlerin fazla bir işlevi olmasa da ağız içindeki dişlerin tamamlanması için çıkmaktadır. Bazı durumlarda çekilmesi zorunlu hale geldiği için cerrahi müdahaleler söz konusu olmaktadır.

20’li yaş dişlerinin ağız diş ve çene cerrahisi tarafından çekilme nedenleri:

  • Ortodontik bozulmalara yol açması
  • 20’li dişlerin tam olarak çene üstüne çıkamaması
  • Diğer dişlere göre çarpık olarak çıkması
  • Çürüdüğü zaman dolgu ya da kanal tedavisinin çok zor yapılması
  • Çene içindeki köklerinin gelişememesi
  • Ağız içinde çiğneme ya da farklı bir işlemde eklemlerden ses gelmesi
  • Çene içinde kist oluşturması

Üstte yer alan nedenlere bağlı olarak 20’li dişlerin çekimi yapılmaktadır. Çekim yapıldıktan sonra ağız içinin konforu artarken, hastanın daha fazla rahat etmesi sağlanır.

Ortodonti Tedavisi Öncesi 20 Yaş Dişi Çekilmeli midir?

Ortodonti tedavisi ağız içindeki dişlerin dizilişi için çok önemli bir diş uygulamasıdır. Bu tedavinin uygulanması için bazı faktörlere dikkat edilmelidir. Bu faktörlerden bir tanesi de 20’li dişin ağız içindeki durumudur. Bu dişlerin durumu diş hekimi tarafından ortodonti uygulaması öncesi değerlendirilir ve çekilmesi gerekiyorsa çekilir.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Gömülü Diş Çekimi

Ağız içinde yer alan gömülü dişler daha çok 20’li dişlerin oluşturduğu bir diş profilidir. Bu dişler cerrahi müdahaleler sonrası gerçekleşen birtakım uygulamalarla alınmaktadır. Gömülü dişlerin çekimi ağız diş ve çene cerrahisi tarafından ağız içinde ağrıların artması ve kötü lezyonların oluşması sonrası yapılmaktadır.

Gömüşü Dişlerin Hepsi Çekilmeli midir?

Eski insanların 20’li dişlere ihtiyacı oluyordu ve çene yapıları daha genişti. Fakat günümüzde besinlerin daha kolay tüketilebilir olması çene yapısının küçülmesine neden olmuştur. Bu nedenle çıkan 20’li dişler çene altında kalmaktadır. Gömülü olarak seyreden bu dişler varlığını çene altında sürdürmektedir.

Gömülü dişlerin çekilmesi bu dişlerin verdiği zarara göre belirlenir. Eğer ağrı ve kötü sonuçlar doğurmuyorsa çekimi yapılmadan hastanın bu şekilde yaşamasına izin verilir. Fakat çene altında kistlere, olumsuz durumlara neden olursa mutlaka çekilmesi gerekir.

Gömülü Diş Çekimi Süreci Nasıl Yapılmaktadır?

Ağız diş ve çene cerrahisi muayene sonrası tanı koyduktan sonra çekimine karar verilen diş için değerlendirme yapar. Daha sonra iltihaplanma varsa giderilir ve bu aşamadan sonra cerrahi işlemlere başlanır.

Dişin etrafı ve diş bölgesi uyuşturulur. Bu sayede işlem sırasında ağrı sızı olmayıp, kısa sürede çekim işlemi yapılır. Öncelikle elavatör ile diş gevşetilir ve davye ile de çekim yapılır. İşlem sonrası eğer diş kemiği için düzeltme gerekiyorsa bu işlemede yer verilerek tedavi sonlandırılır.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button