fbpx

Aile diş hekimliği, tüm aile bireylerinin ağzı ve diş sağlığına yönelik koruyucu tedavi uygulayan ya da diş sağlığı takibi yapan hizmet alanıdır.

Söz konusu uygulama, Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir uygulaması olmakla birlikte toplumun ağız-diş sağlığı ve diş anatomisi konusunda bilinçlendirilmesi amacını temel alır. Bölgesel olarak ailelerdeki her üyeye diş sağlığını koruyucu yöntemler uygulayan aile diş hekimliği her yaş grubundaki hastaya bakma yetkisine sahiptir.

Aile diş hekimliği, sadece mevcut diş sağlığı sorunlarının giderilmesi için oluşturulmuş bir uzmanlık dalı değildir. Koruyucu tedavilerin uygulanması, diş protez uygulaması, diş temizliği ve ağız bakımı gibi çeşitli uygulamalar da aile diş hekimliği uzmanlık alanına giren uygulamalar. Özellikle düzenli diş kontrol ve bakımlarının yapılması haliyle diş sağlığının korunması için aile diş hekimliğinin önemi oldukça fazladır.

Diş Hekimliği Nedir?

Ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tedaviler gerçekleştiren tıp dalına “Diş hekimliği” tanımlaması yapılır. Diş hekimliği; diş ve diş etlerinin, ağız dokusu ve doku çevresindeki yapının sağlığını korumak için çeşitli koruyucu ve tedavi edici yöntemler uygular. Diş eti hastalıkları, çürük, diş kaybı, ağız kokusu, diş bozukluğu gibi ağız ve diş sağlığı sorunları gibi tüm ağız ve diş hastalığı diş hekimliği uzmanları tarafından tedavi edilir.

Diş hastalıkları aynı zamanda tüm vücut sağlığını da doğrudan etkiler. Bu nedenle diş hekimliği aynı zamanda tüm vücut sağlığının korunması için önemli bir konuma sahiptir. Bu doğrultuda uzman diş hekimleri diş, diş eti ve çene sağlığını korumak ve iyileştirmek için diş kanal tedavisi, implant, diş çekimi, kırık diş tedavisi ve benzeri gibi tedaviler uygular.

Aile Diş Hekimliği Nedir?

Aile diş hekimi, ailedeki çocuk ve yetişkin ayrımı yapmadan aile bireylerine koruyucu ve tedavi edici yöntemler uygular. Tıbbi bir hizmet olan aile diş hekimliği; öncelikle aile bireylerinin diş kontrollerinin düzenli yapılması ve toplumu diş sağlığının önemi konusunda bilinçlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu amaç doğrultusunda diş çürüklerinin tedavi edilmesi, diş bakımı ve temizliğinin yapılması gibi tüm çalışmalar aile diş hekimliği tarafından gerçekleştirilir.

Aile diş hekimleri, çocuklar için genellikle koruyucu yöntemler ve diş gelişimine yönelik büyük bir öneme sahip olmakla birlikte yetişkin bireyler için ise daha çok diş estetiği ve tedaviler açısında önem arz eder. Kısacası; söz konusu tıbbi hizmet, tüm aile bireylerinin diş sağlığını bir bütün olarak ele alarak diş sağlığının korunmasını ve iyileştirilmesini hedefler.

Aile Diş Hekimliği Uygulaması

Aile bireylerini kapsayan diş hekimliği uygulaması, Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılında pilot illerde uygulamaya başlamış olduğu bir projesidir. Uygulamanın birincil amacı öncelikle toplumda ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalık oluşturmak ve toplumun bilinçlenmesini sağlamaktır. Özellikle çocukların diş gelişiminin takibi ve desteklenmesi, koruyucu tedavilerin yaygınlaşması için uygulamanın işlevi oldukça büyüktür.

Aile Diş Hekimliği Ne Zaman Başlayacak?

Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında pilot iller olarak seçilen Kırşehir, Eskişehir ve Karabük illerinde aile diş hekimliği uygulamasına start vermiştir. Uygulamaya dair halen çalışmalar devam etmekle birlikte pilot il sayısı da her geçen gün arttırılmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı, 2024 yılında uygulamayı 20 ile çıkartmayı hedeflerken yapılan çalışmalara göre 2028 yılında uygulamanın tüm illerde var olacağının açıklamalarını yapmıştır.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button