Ayrık diş tedavisi, dişlerdeki ayrıklık derecesine ve ağız yapısına bağlı olarak her hastaya farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Diş sağlığı problemleri arasında en sık görülen sorunlardan birisi de ayrık dişlerdir. Gelişimsel ya da farklı nedenlere bağlı olarak dişlerin arasında büyük boşlukların oluşması beslenme sırasında ciddi bir rahatsızlık verirken estetik olarak da dişlerin görünümünü olumsuz etkiler.
Gelişen tıp teknolojisiyle birlikte artık birçok sağlık probleminde olduğu gibi ayrık olan dişlerin tedavisi de birçok yöntemle mümkün hale gelmiştir. Birçok diş hekimliği bu soruna yönelik hastanın ağzı ve diş yapısına göre farklı tedavi planlaması yapabilmektedir.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Nedir?
Dişlerin arasında bariz bir şekilde görülen boşlukların oluştuğu konfigürasyon meydana geldiğinde bu duruma “Ayrık diş” tanımlaması yapılır. Sağlıklı dişlerin arasında minimal boşlukların olması normal karşılanırken çene yapısına bağlı olarak dişlerin arasında olması gerekenden çok daha büyük ve rahatsız edici boşluklar meydana gelebilir.
Ayrık dişler, beslenme sırasında yiyeceklerin dişlerin arasına girmesinden ötürü rahatsızlık hissi verir. Ayrıca ayrık dişler dişlerin estetik görünümünü de olumsuz etkileyeceğinden estetik bir endişeyi de beraberinde getirir. Bu gibi durumlarda diş kliniği bünyesinde ortodontik tedavi planlaması kapsamında diş teli ve benzeri gibi yöntemlerle ayrış diş sorununu ortadan kaldırmak mümkündür.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Neden Olur?
Dişlerin arasında normalden daha fazla boşluk oluşması birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bu nedenlerin başında genetik faktörler gelir. Eğer ebeveynlerde ayrık dişler varsa çocuklarda da dişlerin ayrık olma olasılığı çok daha fazladır. Genetik faktörlerin yanı sıra aşağıdaki sebepler de ayrık olan dişlerin temelinde yatan nedenlerdir;
- Üst ya da alt çene yapısının orantısız yani dar ya da geniş olması dişlerin ayrılmasına neden olabilir. Çene yapısının dişlerin sığamayacağı kadar dar olması ya da çene yapısının aşırı geniş olması dişlerin arasında ayrıklığın oluşmasına ortam hazırlayabilir.
- Dişlerin olması gerekenden daha küçük ya da daha büyük olması yani diş boyutlarının farklı olması da dişlerin arasında boşluk olmasına sebebiyet verebilir.
- Çocuklarda çok sık görülen diş ayrıklığı; emzik kullanımı ya da parmak emme gibi alışkanlıklara bağlı olarak görülebilir. Söz konusu alışkanlıklar çene yapısını bozacağından beraberinde diş boşluklarını da getirmektedir.
- Diş kayıpları da ayrık dişlerin önemli nedenlerinden birisidir. Özellikle birden fazla diş kaybı yaşandığında dişlerin boşluklara kayması yüksek olasılıktır. Bu gibi durumlarda da dişlerin arasındaki boşluklar genişleyebilir.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ayrık diş tedavisi, dişlerin düzgün hizada olması ve dişler arasındaki boşlukların kapanması için uygulanan tedaviler bütünüdür. Ayrık olan dişlerin tedavisi uzman dişçi tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca bu tedavi yöntemleri kesinlikle İstanbul diş hastanesi gibi steril ve uygun ortamlarda gerçekleştirilir.
Söz konusu diş tedavileri hastanın çene yapısına, dişlerin ayrıklık derecesine ve hastanın tercihlerine göre hastaya özel olarak planlanır. Bu doğrultuda tedavi süreci bonding, lamina, diş teli, şeffaf plak, kron ve protez gibi farklı yöntemlerle planlanabilmektedir.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Tedavisi Bonding
Dental bonding yöntemi, estetik diş hekimliği yöntemi olmakla birlikte dişlerin arasında ayrıklığın giderilmesi için de kullanılan bir yöntemdir. Dişlerin arasındaki ayrıklığı giderirken aynı zamanda dişlere doğal ve estetik bir görünüm kazandırır.
Bonding yöntemi, kompozit reçine malzemesi ile uygulanır. Uygulama öncesinde reçinenin rengi doğal dişlerin rengine uygun olarak renklendirilir ve reçine doğal dişlere göre şekillendirilir ve son aşamada sertleştirilir. Böylelikle dişler aynı hizada dizilirken dişlerin arasındaki boşluklar da doldurulmuş olur.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Dişlere Lamina Tedavisi
Ayrık olan dişlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi de lamina tedavisidir. Lamine, ince yapıda bir porselen diş kaplama malzemesidir. Ayrık olan dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılarak dişlerin arasındaki boşluk görünümünü giderilerek dişlere estetik bir görünüm kazandırılır.
Ayrık Diş Tedavisi: Ön Ayrık Diş Tedavisi
Ayrık dişler ağız sağlığını bozarken aynı zamanda estetik kaygıyı da oldukça arttırır. Özellikle ön dişlerin arasında meydana gelen boşluklar dişlerin estetik görünümü açısından çok daha büyük büyük etkiye sahiptir. Dolayısıyla da ön ayrık dişler için hem dişlerin sağlığını korumak hem de estetik görünümünü arttırmak için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.
Ön dişlerdeki boşlukların giderilmesi için uygulanacak olan tedavi yöntemi hastanın diş ve çene yapısına, dişlerin arasındaki boşluk derecesine ve hastanın kişisel tercihlerine göre uzman diş hekimi tarafından planlanabilir.
Ön dişlerin arasındaki boşlukları doldurmak için bonding (yapıştırma) yöntemi, lamina kaplama gibi estetik yöntemler tercih edilebilir. Aynı zamanda hastanın tercihlerine ve diş yapısına göre diş teli ya da şeffaf plak gibi yöntemlerle de dişlerin arasındaki boşlukların kapanması amaçlanır.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Tel Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ayrık dişlerin tedavi sürecinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi de diş teli yani braket yöntemidir. Ancak diş teli tedavisinin süreci her hastaya göre farklılık gösterebilmektedir. Ağız ve çene yapısı ve diş yapısı tedavi sürecini doğrudan etkiler. Aynı zamanda hastanın tedavi süreci boyunca yememesi gereken gıdalardan uzak durması da aynı şekilde tedavinin daha uzun ya da daha kısa sürmesine ortam hazırlayabilir.
Ayrık olan dişler için tel tedavisi dişlerin arasındaki boşluğa göre 6 ay sürebileceği gibi bu süre 2 yıla kadar uzayabilir. Süre her hastanın diş yapısına, dişlerin ayrıklık oranına göre farklılık gösterebilir.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ayrık dişlerin tedavi edilmesinde günümüzde birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bu anlamda hastanın tercihleri, diş yapısı ve ayrıklık derecesi gibi durumlar tedaviye yön veren faktörlerdir. Özellikle kullanılacak olan yönteme göre tedavi süreci değişkendir. Örneğin; bonding yani yaptırma yöntemi ya da lamina kaplama gibi tedavi yöntemleri tel yani braket tedavisine göre çok daha kısa sürebilmektedir.
Ayrık Diş Tedavisi: Ayrık Diş Tedavisi Fiyatları
Ayrık diş için uygulanan tedavi fiyatları birçok değişkene göre farklılık gösterebilir. Özellikle uygulanacak olan tedavi çeşidi, tedavinin süreci, tedaviyi yapacak olan diş hekiminin uzmanlığı ve hatta tedavinin yapılacağı bölge bile fiyatların değişkenliğinde etkili olabilmektedir. Diğer yandan tedavi sırasında kullanılacak olan malzemelerin kalite oranı ve tedavinin yapılacağı diş polikliniği fiyat politikaları da fiyatlarda etkendir.
Ayrık olan dişlerin tedavisinde her hasta için tek ve geçerli bir fiyat vermek mümkün değildir. Her bireyin sorunu farklı olduğundan uygulanacak olan tedavi yöntemi ile planlanan tedavi programı da farklılık göstermektedir. Dolayısıyla da en doğru fiyat bilgisini tedaviyi yaptıracağınız diş hekimine detaylı muayene olduktan sonra uygulanacak olan yöntemlere göre almanız daha sağlıklı olacaktır.