Çocuklarda diş gıcırdatması ya da bruksizim genellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Yüzde otuz oranında rastlanılan bu durum oldukça yaygın olmakla birlikte gerçek sebebi bilinmediğinde farklı sonuçlara sebebiyet vermektedir.
Çocuklarda diş gıcırdatması genellikle süt dişlerinin olduğu dönemde görülebilen ara sıra olması normal karşılanan bir durumdur. Fakat gece veya gündüz uykusunda sürekli dişlerini sıkıp gıcırdatan çocukların mutlaka pedodonti(çocuk diş hekimi)’ne muayene olması gereklidir. Pedodonti muayenesinden sonra diş ve çene ile alakalı anormallik görülmezse çocuk psikolojisi uzmanı ve diğer hekimlere başvurulmalıdır. Gelişim dönemi devam eden çocukta bu sorun ortadan kaldırılmadığında çene eklemleri ve dişlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Bu durum fark edildiğinde ilk önce çocuk diş hekimi (pedodonti) uzmanına başvurulmalıdır.
Çocuğun Gece Diş Gıcırdatması
Çocuklarda diş gıcırdatması genelde gece ortaya çıkar. Kaslar genellikle gece uykuda kontrolümüz dışında çalıştığı için daha çok bu zamanda görülmektedir. Diş gıcırdatma sadece diş ile ilgili bir bozukluk olduğunu göstermez, fakat ilk başvurulması gereken pedodonti ‘dir. Bu hastalığın aynı zamanda üst solunum yolu iltihabı, hormon bozuklukları, alerji, reflü gibi hastalıklarında bir göstergesi olabileceği unutulmamalıdır.
Diş Gıcırdatma Neden Olur?
Çocuklarda diş gıcırdatması genellikle uykudayken olup bu hastalık bir uyku bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde diş gıcırdatmasının arka planın da stres, huzursuzluk, sinirlilik gibi etmenler göze çarpmaktadır. Psikolojik etmenlerin yanı sıra çene kas eklemleri ile ilgili veya diş dizilimi ile ilgili problemlerde olabileceğinden önce diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş gıcırdatma sebepleri incelendiğinde birçok faktör önümüze çıkmaktadır. Diş gıcırdatması gündüz veya gece olabilmektedir. Hastaların daha çok gece karşılaştıkları bu problem sabah kalktıklarında çenede ağrı boyun ve baş ağrısı olarak kendini göstermektedir. Çocuklarda diş gıcırdatması veya sıkmanın birçok sebebi olabilir. Bunlar: stres, aşırı sinirlilik, huzursuzluk, beslenme problemleri, alerjik ve hormonlarla ilgili hastalıklar, sinir sistemi bozuklukları, diş ve çene problemleri. Ayrıca genetik faktörler, yanlış ilaç kullanımları, diş tedavilerinin yanlış uygulanması gibi birçok nedeni vardır.
Diş Gıcırdatma Tedavisi
Diş gıcırdatma tedavisinin amacı; dişlerin aşınmasını önlemek, gıcırdatmayı en aza indirgemek, baş boyun ağrılarını hafifletmek ve uyku kalitesini artırmaktır. Diş gıcırdatmanın belirli ve kesin bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın birçok sebebi olduğundan tedavisinde de tek bir seçenek yoktur. Diş gıcırdatma tedavisi kişiye özgü doğru tedavi yöntemi olması önem arz etmektedir.
1 – Dental Tedavi
Dişlerin kapanma yüzeylerindeki temas ve dişlerdeki değişimler tedavi edilmelidir. Ağız içine yerleştirilen apareyler sayesinde ağrı ve lezyonlar önlenebilmektedir. Ağız içi apareyleri diş aşınmalarını ve sıkmaya bağlı aşırı çalışan kasların dinlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Nadir olarak kullanılsa da oral splintler de tercih edilmektedir. Dişlerin aşırı kapanışını önleyen splintler, çene kaslarının dinlenmesini sağlamaktadır. Oklüzal splintler sayesinde sinir – kas sistemindeki refleks aktivitesi uyarılarak yoğun kas aktivitesi önlenmiş olur.
2 – İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi diş gıcırdatmasını kısa dönemde azaltsa da uzun dönemli bir tedavi şekli değildir.
3 – Botoks Uygulamaları
Botoks sinir motor plaklarında asetilkolin salınımını durdurarak kasların geçici olarak aktif olmalarını durdurur. Botoksu her ne kadar yüz estetiğinde duysak da medikal ve cerrahi durumlarda da kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş gıcırdatması tedavisinde ise botoks çene kasına yapılarak bruksizimin etkilerini azaltmaktadır.
4 – Fizik Tedavi Uygulamaları
Fizik tedavide kullanılan yöntemler ile hastanın ağrıları azalır, kaslar gevşer. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır; ağrı kesici elektrik akımları, doku ısıtıcıları, akupunktur, TENS, masaj, enjeksiyon, soğuk sıcak uygulaması gibi yöntemlerdir.
5 – Davranışsal Tedavi
Diş gıcırdatması, zararlı alışkanlıklardan uzak durma, eğitim, rahatlama teknikleri, uyku terapisi ile kontrol edilebilir. Bilişsel davranışsal terapiler ile hastalığın etkileri azaltılmaktadır. Ayrıca biofeedback aygıtı ile çene kaslarındaki kas aktivitesini azaltarak uyku kalitesi artırılabilir.
6 – Hipnoz Kullanımı
Bruksizim (diş gıcırdatma) kişinin elinde olmaksızın yapılan istemsiz bir davranıştır. Kimse diş yapısını bozmak ya da baş boyun ağrıları ile uyanmak istemez. Bu yüzden bilinçaltında ki nedenler ortaya çıkarılarak kişinin rahatlaması sağlanmalıdır. Hipnoz ile hastanın zihninin rahatlaması ve kendini kontrol edebilmesi sağlanmış olur. Bu sayede bruksizimin etkileri hafifletilebilmektedir.
Çocuğun Uyurken Diş Gıcırdatması
Çocuklarda diş gıcırdatması genellikle çocuk uyurken rastlanan bir bozukluktur. Fakat bazen çocuk uyku halinde olmadığında da görülebilmektedir. Ebeveynlerin mutlaka çocuğu takip edip bir pedodonti(çocuk diş hekimi) ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Çocuklarda dişler 6 aylıkken çıkmaya başlar ve geçicidir. Fakat ne kadar geçici olsa da bu dişler kalıcı dişler için temel hazırladığından diş temizliği ve doktor kontrolü oldukça önemlidir.
Çocuklarda diş gıcırdatma durumu neden uykuda olmaktadır diye bakıldığında çocuğun bilinçaltında yatan nedenlerden kaynaklı olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Son zamanlarda çocuğun strese maruz kalıp kalmadığına dikkat edilmesi gerekir. Çocukların bizim gibi muhakeme yeteneği olmadığı için bize basit gibi görülen sebeplerin onları derinden etkileyebileceği unutulmamalıdır. Çocukla iletişim kurulmalı ona doğru şekilde yaklaşıp sorun çözülmeye çalışılmalı gerekirse bir pedagog yardımı alınmalıdır.
Çocuklarda diş gıcırdatması sorununa yönelik daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?
Hemen arayın ► +90 216 328 29 13
Veya randevu alın ► Online Diş Randevusu