Çürük diş, diş ve diş etlerinde bakteri oluşturarak dişlerin sağlıklı yapısını zayıflatan önemli bir sağlık sorunu olarak tanımlanır.
Dişlerde meydana gelen çürük oluşumu, ağız ve diş sağlığı bakımından oldukça tehlikelidir. Öyle ki; dişlerde meydana gelen çürük tedavi edilmediğinde ilk evrelerde ağrı, hassasiyet ve zonklama gibi rahatsızlıklara neden olurken ileri seviyelerde diğer dişlerin de sağlığının bozulmasına hatta diş kaybına yol açabilir.
Dişlerde çürük oluşumunu engellemenin en etkili yollarının başında dişlerin düzenli fırçalanması gelir. Düzenli diş fırçalamak aynı zamanda diş ve diş etlerinde bakteri oluşumunu önleyerek dişlerin sağlıklı halinin korunmasına yardımcı olur. Tatlı ve asitli gıdaların aşırı tüketilmesi de çürük diş oluşumunun birincil sebepleri arasında yer alır.
Çürük Diş Nedir?
Çürük diş, diş ve etlerinde enfeksiyon ve bakterilerin artmasına neden olarak aynı zamanda dişin işlevini yitirmesine ortam hazırlayan bir diş problemidir. Ağrı, zonklama ve hassasiyet gibi şikayetlerle kendisini gösteren diş çürüğü, ileri seviyelere ulaştığında dişin içerisindeki sinirlerin açığa çıkmasına neden olarak dişin iç kısmının hava alarak aşırı bir hassasiyet oluşumuna neden olur.
Çürük dişler, ağız ve diş sağlığı için büyük bir tehdittir. Dolayısıyla da dişlerinizde çürük oluşumunu hissettiğinizde kısa sürede uzman diş hekiminize başvurmanız genel diş sağlığınız için oldukça önemlidir.
Çürük Diş Nasıl Oluşur?
Dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanmaması aynı zamanda dişlerin üzerinde bakteri oluşumuna neden olurken aynı zamanda bu bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasına ortam hazırlar. Diğer yandan dişlerin arasında biriken yiyecek artıklarının oluşturduğu plaklar da bakteriler ile birleştiğinde dişlerin çürümesi kaçınılmaz bir durum olacaktır.
Çürük dişin oluşumunu engellemenin birincil yolu öncelikle dişlerin düzenli fırçalanmasıdır. Özellikle içeriğinde florür barındıran diş macunu ile dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızda dişlerinizin üzerinde çürümeye neden olacak plakları da temizleme işlemi yapmış olursunuz.
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir: Diş çürüğü ağrısına iyi gelebilecek yöntemler öncelikle çürüğün seviyesine göre değişir. Eğer çürük oluşumu henüz başlangıç seviyesindeyse ılık suyla hazırlanan bir tuzlu gargara ya da ağrıyan bölgeye yapılan soğuk kompres uygulaması iyi gelecektir.
Evde ağrıyı azaltma yöntemlerinin yanı sıra mutlaka en kısa zamanda bir diş hekimine görünmeli ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Aksi halde tuzlu gargara ve soğuk kompres gibi uygulamalar, sadece ağrının geçici olarak hafiflemesini sağlayacaktır.
Rüyada Çürük Diş Görmek
Rüyada çürük diş görmek birçok farklı anlama gelebilir. Genel olarak rüyada görülen çürük diş, rüya sahibinin içinde bulunduğu ya da bulunacağı bir durumdan rahatsız olacağının habercisi olabilir. Diğer yandan rüyada görülen çürük diş, fiziksel rahatsızlıkları da işaret eden bir durum olabilmektedir.
Rüyada çürük dişin düşmesi de aynı zamanda hastalıklara, başarısızlıklara ve hatta birtakım olaylar karşısında duyulacak rahatsızlık hissine delalet eder. Rüyada çürük diş çekmek ise rüya sahibine iyi haber verdiği bilinir. Eğer bir kişi rüyasında çürük dişini çektiğini görmüş ise bu rüya kişinin, hayatında yeni bir döneme gireceğini ve hayatında yeni bir sayfaya açacağını işaret eder.
Diş Çürüğü Nasıl Geçer?
Dişlerde meydana gelen enfeksiyon ve plak oluşumu sonrasında meydana diş çürüğü gelmektedir. Diş çürüğünün geçmesi ancak bir diş hekimine başvurmakla mümkündür. Zira çürük diş, kendiliğinden yok olabilen ya da evde tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir.
Çürümüş dişlerin tedavisi, çürük dişlerin seviyesine göre diş hekimi tarafından belirlenir. Dolayısıyla da eğer dişlerinizde çürük olduğunu fark ettiyseniz mutlaka zaman kaybetmeden bir diş hastanesinden acil dişçi randevusu almalısınız. 24 saat açık diş hastanesi olan Dental Park Diş Polikliniği; Esenevler, Dudullu ve Ümraniye bölgelerinde dil teli ve çürük diş tedavisi başta olmak üzere tüm ağız ve diş sağlığı hizmetlerini uzman kadrosu ile sunmaktadır.
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde?
Çürük diş ağrısını evde birkaç yöntemle hafifletebilirsiniz;
– Öncelikle 5 dakikalık aralıklarla sıcak ya da soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
– Tuzlu gargara yaparak diş ve diş etlerindeki bakterilerin etkisiz hale gelmesini ve böylece ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Tüm bu yöntemler sonrasında mutlaka bir dişçi randevusu alarak diş kliniğine başvurarak çürük dişinizin tedavi edilmesini sağlamalısınız. Bu süreçte diş hekiminize danışmadan kesinlikle gelişigüzel bir hap ve benzeri gibi ilaç kullanmamalısınız.
Diş Çürüğü Temizleme
Diş çürüğünün tedavi edilmesi için en önemli aşama diş çürüğünün temizlenmesidir. Çürüyen diş içi, hekim tarafından özel ekipmanlar ile temizlenir. Bu temizleme sayesinde dişin çürük kısmı tamamen çıkarılmış olur.
Diş çürüğü temizleme işleminde hastanın herhangi bir ağrı ve rahatsızlık hissetmemesi için bölgeye lokal anestezi yapılır. Bu sayede temizleme sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Eğer çürüyen dişin bölgesinde aynı zamanda iltihap oluşumu var ise bu durumda diş hekimi temizleme yapmadan önce uygun ilaçları reçete ederek ilk olarak bölgedeki iltihabın giderilmesini ister. Aksi halde bölgedeki iltihap varken çürüğün temizlenmesi mümkün değildir.
Çürük Diş Tedavisi
Diş çürüğü tedavisi, gerekli olduğu durumlarda yetişkinlerde ya da çocuklarda uygulanabilen bir tedavidir. Genellikle diş çürüğünün tedavi edilmesi için ilk aşama olarak dişin iç kısmında ya da yanlarında meydana gelen çürüğün özel aletlerle temizlemesi yapılır. Çürük tamamen temizlendikten sonra ise dolgu işlemine geçilir.
Diş hekimi, çürüğünü temizlediği dişin boşalan kısmını özel dolgu malzemeleri ile doldurur ve böylece dişin içindeki sinirlerin hava alarak dişin zonklamasını ya da ağrımasını engeller. Bu Tedavi yöntemi sayesinde dişin ömrü de uzatılmış olur.
1. Bebeklerde Diş Çürüğü Tedavisi
Bebeklerde diş çürüğünün tedavisi, çürüğün seviyesine göre değişir. Eğer çürük, başlangıç seviyesindeyse genellikle florür tedavisi ile çürük tedavi edilir. Ancak ileri seviyedeki bir çürük için çürük temizleme ve aynı zamanda dolgu yapma işlemi gerekli olabilir. Özellikle söz konusu bebekler olduğunda bu konuda diş hekimler daha hassas bir tedavi yolu izlemektedir.
2. Çocuklarda Diş Çürükleri Tedavisi
Çocuklarda diş çürükleri tedavisi, genellikle dişlerin ömrünü uzatan önemli bir çürük tedavi yöntemi olan florür banyosudur. Özellikle çürüklerin başlangıç seviyesinde uygulanarak hem çürüğün temizlenmesi hem de dişlerin ömrünün uzaması sağlanır.
Çocuklarda ileri seviyelere ulaşmış çürüklerde ise çürük temizlenerek dolgu işlemi yapılabilir. Eğer çürük çok ileri seviyedeyse ve dişin tümünü kaplamış ise o halde uygulanabilecek son tedavi yöntemi ise diş çekimidir.
3. 2 Yaş Diş Çürüğü Tedavisi
2 yaş diş çürüğü tedavisi, özellikle uzun süreli emzik ve biberon kullanımı sonrasında gerekli duyulan bir durumdur. Özellikle 2 yaş dönemi diş çürüklerinin sıklıkla görülmesiyle birlikte aynı zamanda korkunun da yüksek olduğu dönemlerden birisidir. Ancak uygun yöntem ve yaklaşımlarla çürük temizleme, dolgu ya da çürüğün derecesine göre diş çekimi gibi yöntemlerle 2 yaş diş çürüğü tedavisi gerçekleştirilebilir.
4. 4 Yaş Diş Çürüğü Tedavisi
4 yaş diş çürüğü tedavisi, özellikle çürüğün derecesine ve yayıldığı bölgeye göre şekillenir. Dolayısıyla da tedavinin ne yönde ve hangi planda uygulanabileceği konusunda diş hekimi ancak detaylı muayene sonucunda detaylı bir planlama yapabilir. Yapılan detaylı muayeneye göre temizleme, dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi yöntemlerden herhangi birisi uygulanır.
5. 5 Yaş Diş Çürüğü Tedavisi
5 yaş döneminde meydana gelen diş çürüklerinin tedavi yöntemleri de diğer yaşlarda olduğu gibi benzer tedavi yöntemleridir. Ancak her çocukta çürüğün oluşumu, bölgesi ve yayılımı farklı olduğundan her çocuğa her yaş döneminde florür banyosu, diş temizleme, dolgu, kanal tedavi yöntemlerinden hekim tarafından uygun görülen herhangi birisi uygulanır.
6. Süt Dişi Çürüğü Tedavisi
Süt dişi çürüğü tedavisi, genellikle süt dişinin zaten düşeceği için halk arasında önemsenmeyen bir durum olarak görülse de aslında bu düşünce son derece yanlıştır. Çürüyen süt dişi eğer tedavi edilmezse yeni çıkacak olan daimi dişin yerinin kapanması ya da diğer dişlerin de sağlığının bozulması söz konusu olabilir. Bu sebepten süt dişlerinin tedavisi kesinlikle göz ardı edilmemeli ve geciktirilmemelidir.
Süt dişinde meydana gelen çürük tedavisi, çürüğün derecesine ve yayıldığı bölgeye göre şekillenir. Süt dişindeki çürük erken evrede fark edilmiş ise bu durumda genellikle florür tedavisi uygulanabilir. Eğer çürük oluşumunun yayılımı geniş ise o halde dişteki çürük temizlenerek dolgu yapılabilir. İlerlemiş çürük oluşumunda ise hekim gerekli gördüğü takdirde kanal tedavisi uygulayabilir.
7. Ön Diş Çürüğü Tedavisi
Ön dişlerde meydana gelen çürük oluşumuna ön diş çürüğü adı verilir. Ön dişler, çok daha fazla göz önünde olduğu için görsel olarak kişileri çok daha fazla rahatsız eden bir durumdur. Ön dişlerinde çürük olan kişiler için gülmek de bu yüzden son derece zor olabilir.
Ön diş çürüğü tedavisi, hekimler için de oldukça zorlayıcı bir durumdur. Öyle ki; iki diş arasında çürüğe ulaşmak ve çürüğü temizlemek çok daha uzun süren uğraştırıcı bir durumdur. Öncelikle çürüğe ulaşmak için iki diş arası bir miktar oyulur ve daha sonrasına ön diş çürüğü temizlenerek uygun bir dolgu malzemesi ile ön dişlerin arası temizlenir.
8. Diş Kökü Çürüğü Tedavisi
Diş köklerinin çürümesi aynı zamanda “diş kökü çürüğü” olarak adlandırılır. Diş eti çukurundan diş köklerine kadar sürekli ilerleyen diş kökü çürüğü, diş köklerinde ciddi bir iltihap oluşumuna ve zorlayıcı şiddette bir ağrıya neden olabilir.
Diş kökü çürüğünün tedavisi ancak ameliyat ile mümkündür. Göz ardı edildiği takdirde mide ağrısı ve benzeri gibi sağlık sorunlarına da yol açabilecek olan diş kökü çürüğü, ameliyat sırasında hem tarafından temizlenir ve daha sonrasında diş kökü, dişi sağlam bir şekilde tutabilmesi için özel bir malzeme ile doldurulur.
Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir Evde?
Evde diş çürüğü temizleme yapmak mümkün değildir. Diş çürüğü, steril bir ortamda bir diş hekimi tarafından teknolojik ekipmanlar ile temizlenebilir. Dolayısıyla da diş içinde ya da diş kenarı gibi herhangi bir bölgede çürük oluşumunuz varsa bu çürüğün temizliği ve tedavisi için mutlaka size en yakın dişçi hekime giderek muayene olmalısınız.
Diş Çürüğü Başlangıcı
Dişte çürük başlangıcı, düzenli ve doğru bir diş temizliği yapılmadığında yiyecek artıklarının dişler üzerinde oluşturduğu plak oluşumuna bağlı olarak kendisini göstermeye başlar. Diş çürüğünü önlemenin en önemli yolu düzenli diş temizliği ve ağız bakımıdır.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamadığınızda dişlerde oluşan plaklar zaman içerisinde bakteri ve enfeksiyon oluşumuna neden olacağından diş çürüğünün oluşumunu önlemek öncelikle diş temizliği ile mümkündür.
Diş Çürükleri
Diş çürükleri, dişlerde plaklara bağlı olarak oluşan enfeksiyon ve bakteri sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarıdır. Ağız içinde farklı dişler üzerinde farklı şekillerde görülebilir. Özellikle dişte beyaz çürük oluşumu da bu noktada sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Çürük oluşumu, diş sağlığı için olumsuz etki oluşturan bir durumdur. İlerledikçe dişlerde hassasiyet, ağrı, zonklama ve benzeri gibi şikayetlere neden olan çürük oluşumu; müdahale ve tedavi edilmediği takdirde çiğneme ve yutmak gibi aktivitelerinizi de büyük oranda engelleyerek yaşam kalitenizi ciddi anlamda düşürecektir.
Dişte Çürük Sinirlere Kadar Ulaşmışsa Hangi Tedavi Yapılır?
Dişte çürük sinirlere kadar ulaşmışsa hekim tarafından çürüğün seviyesine ve yayılımına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Öncelikle diş sinirlerini korumak amacıyla Pulpotomi yöntemi uygulanarak çürük kısım temizlenebilir ve diş eski sağlığına kavuşturulabilir.
Dişin çürük bölümünün temizlenmesi ve aynı zamanda sinirlerin onarılması için kök kanal tedavisi de bu durumda uygulanabilecek bir diğer tedavi yöntemidir. Eğer söz konusu çürük aşırı büyükse ve bu çürük oluşumu diş sinirlerine de zarar vermişse ameliyat yöntemi tercih edilerek dişin bölgeden tamamen çıkarılması yani çekilmesi uygun olabilir.
Eğer sinirlere kadar ulaşmış olan çürük oluşumu küçükse ve sinirlere ulaştığı halde herhangi bir zarar vermemişse bu gibi durumlarda hekimler genellikle diş kaplama yöntemi ile tedavi planlaması yapmaktadır.
Çürük Diş Boyun Ağrısı Yapar mı?
Çürük diş, özellikle ileri seviyelerde dişlerde bir ağrı ve zonklamaya neden olurken aynı zaman da boyun ağrısına da neden olabilir. Bu nedenle de çürük dişlerin tedavi edilmemesi ve ihmal edilmesi hem diş sağlığı hem de genel vücut sağlığı için büyük önem taşır.
Arka Diş Çürüğü
Çenenin iki yanında bulunan arka dişlerde de zaman zaman çürük oluşumu görülebilen bir durumdur. Eğer arka dişlerde çürük oluşumu söz konusu ise bu durumda da bölgede ağrı ve hassasiyet hissedilmesi çok normaldir. Dolayısıyla da fark edilmese de özellikle arka dişlerde hassasiyet, zonklama ve ağrı hissedildiğinde mutlaka uzman hekime başvurmanız size fayda sağlayacaktır.
Süt Dişi Çürüğü
Çocukların ilk çıkan dişleri olan süt dişleri, genellikle ilk 6 ay sonrasında çıkmaya başlar ve bir süre sonra dökülerek yerini daimi dişlere bırakır. Ancak birçok nedene bağlı olarak zaman zaman süt dişleri üzerinde de çürük oluşması muhtemeldir. Süt dişlerinde çürük oluştuğunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Aksi halde diğer sağlıklı dişlerin de sağlığının bozulması ya da dişin yerine çıkacak olan daimi dişin yerinin kapanması da söz konusu olabilir.
Ön Dişlerde Çürük
Ön dişlerde çürük hem hastalar için hem de diş hekimleri için çok daha sevilmeyen bir çürük türüdür. Tam göz önünde olan diş çürüğü, diş estetiğini büyük oranda olumsuz yönde etkilerken diğer yandan diş hekimleri için de tedavisi çok daha zordur.
Ön dişlerde oluşan çürüğün temizlenip tedavi edilebilmesi için hekim çürüğe ulaşmak için dişlerin arasını bir miktar oymak durumda kalabilir. Daha sonrasında çürük temizlenir ve ön dişlerin arası uygun bir dolgu malzemesi ile doldurularak kötü görüntüsü ortadan kaldırılır.
20lik Diş Çürüğü
20lik diş çürüğü de benzer çürük tedavileri ile çürüğün derecesi ve yayılımına göre tedavi edilebilir. Ancak bu gibi durumlarda diş hekimleri genellikle çürümüş olan 20lik dişin tamamen çıkarılmasını yani diş çekimi ile tedavi edilmesini önerir.
Diş Arası Çürük
İki diş arası çürük, diş boşluklarında meydana gelmekle birlikte aynı zamanda diş etlerinde yara oluşumuna neden olabilmektedir. Diş ipi ve diş fırçası gibi yöntemlerle genellikle önlenemeyen 2 diş arası çürük, genellikle ağrı ve zonklama ile kendisini gösterir. Eğer dişlerinizin arasında ağrı ve hassasiyet gibi şikayetler hissediyorsanız mutlaka uzman bir diş hekimine başvurmalısınız.
Diş Kökü Çürüğü
Diş kökü çürüğü, diş eti çukurunda oluşan ve diş köklerine kadar inen bir çürük oluşumudur. Diş kökünde meydana gelen çürük, genellikle ancak ameliyat yöntemi ile tedavi edilebilir. Bu durumda diş hekimi, diş kökündeki çürüğü temizleyerek diş kökünü doldurur ve hem dişin hem de diş kökünün sağlığına kavuşmasını sağlar.
Diş Çürüğü Belirtileri
Diş çürüğü belirtileri farklı şekillerde kendisini gösterebilir. Genel olarak çürük diş belirtileri şu şekilde kendisini gösterir;
– Çürük dişlerin etrafındaki diş etlerinde yara meydana gelebileceğinden bu yaralar diş etinin iltihaplanmasına ve şiddetli bir diş ağrısı olmasına neden olabilir.
– Çürük dişlerde oluşan bakteri, iltihap ve enfeksiyonlar dişlerin içine sızarak dişlerde ağrıyla birlikte sızıntıya neden olabilir.
– Çürük dişler, dişlerin yapısının ve renginin bozulmasına neden olabilir. Eğer dişlerde kırılma ve parçalanma varsa ya da diş renkleri solmaya başlamışsa bu durumlar çürüğün habercisi olabilir.
– Çürük dişlerin yaygın belirtilerinden bir diğeri ise iltihap oluşumudur. Diş etlerinin şişmesi, ağrıması ve diş etlerinde yara oluşumu çürüğü haber veren belirtilerdir.
Çürük Diş Nasıl Düzelir?
Çürük dişin düzelmesinin ve sağlıklı bir diş haline döndürülmesinin tek yolu uzman bir diş hekime başvurmanızdır. Tedavi planlaması öncesinde diş hekiminizin yapacağı detaylı muayene sonrasında çürüğün derecesine ve yayıldığı bölgeye göre çürük temizleme, dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi yöntemlerle çürük dişlerin düzelmesi mümkün hale gelir.
Çürük Diş Çekimi
Çürük diş çekimi, çürük olan dişin ağız içinden tamamen alınmasını ifade eder. Bu işlem lokal anestezi ile yapılır ve bu nedenle de hasta çürük diş çekimi sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Çekim sırasında diş hekimleri öncelikle diş etini açar ve çürük olan dişi kökü ile birlikte diş etinden ayırır.
Eğer söz konusu kırık çürük diş çekimi ise bu durumda da yine diş etinin açılması muhtemeldir. Özellikle kırılmış olan çürük dişlerin kökü diş eti içerisinde kaldığından diş eti ve diş kökü açılmadan çürük diş çekimi genellikle mümkün olmamaktadır.
Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?
Diş ağrıları oluştuğunda genellikle akla ilk olarak diş çürüğü gelse de bazı durumlarda dişlerde çürük olmasa da ağrı oluşumunun görülmesi muhtemel durumlar arasında yer alır. Çürük olmayan dişlerin ağrımasının nedenlerinden birisi diş etlerinde oluşan iltihaplanma ya da diş eti çekilmesidir. Bu durumlar çürük olmayan dişlerde oluşan ağrının en çok görülen sebeplerinin başında gelir.
Dişlerin içerisinde bulunan sinirlerin hasar görmesi, iki diş arasında diş çıkması ve dişlerin arasında oluşan boşluklar da diş ağrısına sebebiyet verebilir. Ayrıca eğer kişi kısa bir zaman önce diş çekimi yaptırdıysa bu durumda kişide çürük olmamasına rağmen çekilen dişin kökü iyileşene kadar da kısa süreli bir ağrıya neden olabilir.
Hamilelikte Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte diş çürüğünün bebeğe zararı oldukça fazladır. Dolayısıyla da hamilelik döneminde acil ve aşırı zorlayıcı bir sorun olmadığı takdirde diş tedavisi tavsiye edilmediği için öncelikle hamilelik döneminde diş temizliğinize ve ağız bakımınıza iki kat daha fazla dikkat ederek diş çürüğüne bağlı ağrılara engel olabilirsiniz.
Hamilelikte diş çürümesi, vitamin eksikliği ve benzeri gibi durumlara bağlı olarak meydana gelebilir. Bu durumda bitkisel çözüm yollarıyla ağrıyı evde hafifletebilmek mümkündür. Özellikle bu dönemde ağrıyan ve çürümüş olan dişin üzerine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürmek ağrının hafiflemesini sağlayabilecek bir yöntemdir. Bu anlamda hamilelik döneminde bitkiler diş ağrısının giderilmesi için oldukça etkilidir.
Çürük Diş Kokusu
Bakteri ve mikroplar dişlerin çürümesine neden olurken diğer yandan aynı zamanda dişlerin içerisine sızarak diş sıvılarını bozar ve böylece çürük dişlerin rahatsız edici bir şekilde kokmasına neden olur. Bu kokuya mahal vermemek adına çürük diş tedavisinin zamanında ve doğru yöntemlerle yapılması son derece önemlidir. Nitekim; çürük dişlerin tedavi edilmesi aynı zamanda bu rahatsız edici kokunun da kaybolmasını sağlayacaktır.
Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?
Çürük dişlerin zamanında tedavi edilmemesi öncelikle dişlerin yapısının zayıflamasına neden olur. Çürük oluşumuna maruz kalan dişlerin tedavisinin gecikmesi beraberinde diş kayıplarını kaçınılmaz hale getirebilir. Ayrıca yaşam kalitenizi büyük oranda düşürecek olan şiddetli ağrı şikayetleri de giderek artış gösterecektir.
Çürük Diş Çene Ağrısı Yapar mı?
Çürük diş, doğrudan diş çukurunu etkiler ve hem diş çukurunda hem de diş etlerinde enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanma oluşmasına neden olur. Bu durum da çürük dişin aynı zamanda çene ağrısı yapmasına ortam hazırlar.
Çürük diş ağrısı, yemek artıklarının dişlerinizin üzerinde oluşturduğu plak adı verilen yapı nedeniyle birlikte oluşan çürüğün neden olduğu rahatsız edici bir ağrıdır. Dolayısıyla da çürük dişlerin tedavi edilmemesi hem diş çukurunda hem de çene bölgesinde sürekli artış gösteren bir ağrıya neden olur.
Çürük Diş Kırılması
Çürük oluşumu aynı zamanda dişlerin güçsüzleşmesine neden olacağından kırılmalara ve parçalanmalara neden olabilir. Çürümüş dişin aşırı güçsüz bir hale gelmesi dişin kırılmasına hatta çürük dişin diş kökünde gizli bir şekilde kalmasına neden olabilir. Çürük diş kırılmasıyla karşı karşıya kaldığınızda mutlaka açık dişçi bularak kısa sürede uzman hekime muayene olmanız gereklidir.
Ağız ve diş sağlığı sorunlarınıza uzman kadrosu ile etkili ve sağlıklı çözümler sunan Dental Park Klinik; 24 saat açık dişçi olarak sizlere çürük diş kırılması sorunlarınızda da acil müdahale hizmetleri sunar. Açık dişçi ihtiyacınız olduğunda Dental Park Klinik şubelerinden istediğiniz zaman dilimine anında online randevu oluşturabilirsiniz.
Çürük Dişin Zararları
Çürük diş zararları, tedavi sürecinin ertelenmesiyle birlikte giderek artabilmektedir. Öncelikle çürümüş olan diş, diş eti çukuruna ve genel olarak diş etlerine büyük zarar verir. Bu zarar ile birlikte diş etlerinde şişme, çekilme, kanama ve iltihaplanma gibi sorunların görülmesi muhtemeldir.
Diş çürüğünün zararları arasında diş eti yaraları da yer alır. Tedavi edilmeyen diş çürüğü, zaman içerisinde diş etlerinin yara olmasına ve diğer taraftan iltihabın dişlerin sıvısını bozarak rahatsız edici bir koku oluşmasına da sebebiyet verir.
Diş Çürükleri için Diş Macunu
Diş çürükleri oluşumunun en temel nedeni; dişlerin yeteri kadar ve düzenli şekilde fırçalanmamasıdır. Dolayısıyla da köpek dişi çürüğü ya da diğer dişlerin çürüğü fark etmeksizin önlemek için öncelikle dişlerinizi olması gerektiği şekilde ve günde en az iki kez fırçalamalısınız.
Diş çürüklerini önlemek ve diş temizliğini sağlamak için uzman hekimler tarafından florürlü diş macunları tavsiye edilmektedir. Ancak çürük ve diş eti problemleriniz var ise kullanacağınız diş bakım ve temizliği ürünleri için diş hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.
Diş Çürüğü Dolgusuz Tedavi
Diş çürüğü tedavilerinde hekimler zaman zaman dolgusuz yöntemleri de tercih edebilir. Bu tedavi yöntemleri ile dişin çürüğü temizlenirken aynı zamanda dişlerin güçlenmesi ve eski sağlığına kavuşması sağlanır. Dolgusuz çürük tedavisi için Seldin, Atraksiyon ve İyon Fotopolimerizasyon olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi kullanılır.
– Seldin Tedavisi; Bu tedavi kapsamında çürük diş üzerine sprey formunda bir madde sıkılarak dişlerin içinde bulunan çürüklerin temizlenmesi sağlanır.
– Atraksiyon Tedavisi; Seldin tedavisine benzer bir tedavi yöntemidir. Çürümüş dişlerin içerisinde uygulanan bir madde sayesinde çürüklerin çözünerek dişin üzerinden atılması sağlanır.
– İyon Fotopolimerizasyon Tedavisi; Çürüklerin çıkarılması ve dişlerin çürüklerden temizlenmesi için çürük dişlerin üzerine bir madde uygulamasıdır.
Diş Çürüğünün Aşamaları
Diş çürüğü, 3 aşamalı olarak ilerleme kaydeden bir sağlık sorunudur. Çürüğün ilk aşaması; dişlerin üzerinde yiyecek ve içeceklerin kalıntılarıyla plak oluşmasıdır. Bu plak oluşumu düzenli diş fırçalaması olmadığı takdirde dişlerin üzerinde bakteri oluşumuna neden olarak diş çürüğüne davetiye çıkarır.
Plak oluşumuyla birlikte ikinci aşamada çürük oluşur ve artık diş üzerinde çürükleri somut olarak görmek de mümkün hale gelir. 3. olan son aşama ise derin çürük oluşumudur. Çürüklerin tedavi edilmediği durumlarda çürük oluşumu diş çukuruna ilerler ve bu durum sonucunda da çürüğün temizlenmesi ve dolgu işlemi çok daha zor bir hale alır.
İleri Derecede Çürük Diş
İleri derecede çürük diş, dişlerin tedavisinin geciktiği ve çürük oluşumunun artık diş çukurlarına ulaşarak diş sinirlerinin hasar görmesine neden olduğu aşamadır. İleri dereceye ulaşmış olan çürük dişlerin çıkarılması, çürüklerin temizlenmesi ve dişlere dolgu yapılması çok daha zordur. Bu nedenle de dişlerinizden ağrı şikayetleriniz başladığı anda mutlaka diş hekiminize muayene olarak çürük oluşumunun ileri dereceye ulaşmasını engellemelisiniz. Aksi halde ileri derecede çürük diş, diş kaybına varan sonuçlara neden olabilir.
Çocuklarda Diş Çürükleri
Çocuklarda diş çürükleri, olası sağlık sorunları arasında yer alır. Çocuklarda diş çürümesini önlemek için öncelikle çocuklara günde en az iki kez diş fırçalama alışkanlığını mutlaka kazandırmalıyız. Çocuklarda meydana gelen diş çürümesi de tıpkı yetişkinlerdeki gibi aynı aşamalarla gerçekleşir. Şayet çocuklarda diş çürümesi meydana gelmişse mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve çürüğün derecesi artmadan tedavi planlamasını hekiminize yaptırmalısınız.
Çürük Diş Kanaması
Çürük diş kanaması, olan çürüğün ilerlediğini gösteren son derece önemli bir durumdur. Eğer çürükleriniz varsa ve çürük olan dişleriniz kanıyorsa çürüklerinizin her geçen gün daha da büyüdüğüne ve ileri seviyeye yükseldiğine emin olabilirsiniz. Çürük diş, zaten ötelenmemesi gereken bir sağlık sorunu iken eğer bir de çürük dişiniz kanıyorsa bu durumu ihmal etmeden en kısa sürede diş hekiminize başvurarak tedavi sürecine başlamalısınız.
Çocuklarda Çürük Diş
Çocuklarda çürük diş; aşırı tatlı gıdalar tüketme, emzik ve biberon kullanımının olması gerekenden uzun sürmesi ve yanlış kullanılması gibi birçok nedenden dolayı görülebilir. Her ne kadar çocuklarda özellikle süt dişlerinin zaten döküleceği ve bunun için de tedaviye gerek olmadığı gibi bir kanı olsa da bu kanı kesinlikle yanlıştır.
Eğer çocuklarda çürük diş oluşumu mevcut ise aksine çıkacak ya da çıkmış olan daimi dişlerinin sağlıklı ve güçlü yapısının bozulmaması için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gereklidir.
Çürük Çocuk Dişi
Çürük çocuk dişi de tıpkı yetişkinler gibi vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Diş ve diş etlerinin henüz gelişmekte olduğu çocuklarda diş çürüklerinin göz ardı edilmemesi ilerleyen süreçlerde büyük diş sorunlarının yaşanmaması adına büyük önem taşır.
Çürük Diş Dolgusu
Çürük diş tedavisinin diş hekimleri tarafından uygulanan en yaygın tedavi yöntemi dolgu yöntemidir. Çürük dişe dolgu yapılmadan önce ilk olarak özel aletlerle çürükler tamamen temizlenir. Daha sonrasında dişin temizlenen kısmına özel bir malzeme ile dolgu yapılarak dişin ömrünün uzaması ve sağlıklı olması sağlanır.
Dolgu işlemi basit bir işlemdir ve uzman diş hekimi tarafından yapılır. Genellikle anestezi ile yapılmasa da eğer hasta ağrı ve acı hissediyorsa hastanın konforu için diş hekimi, dolgu işlemi öncesinde hastaya lokal anestezi uygulayabilir.
Çürük Diş Çekilir mi?
Çürük diş; eğer ileri seviyeye ulaşmadıysa ve geniş bir alana yayılmadıysa çürük temizleme, dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak söz konusu diş çürüğü ileri seviyeye ulaşmış ve diş çukuruna inerek diş sinirlerine zarar vermeye başlamışsa bu durumda uygulanabilecek son tedavi yöntemi çürük dişin çekilmesidir.
Çürük Dişin İçinde Et Çıkması
Çürük dişin içinde et çıkması, tıpkı çürük dişin kanaması gibi aynı zamanda çürük oluşumunun hızlı bir şekilde ilerlediğinin ve hatta diş kaybının oluşabileceğinin habercisidir. Sıklıkla görülen diş çürüğünün içinde et çıkması gibi bir durumla karşılaştığınızda mutlaka en kısa sürede vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmalısınız.
Diş Çürüğü Lenf Bezi
Diş çürüklerinin en önemli zararlarından birisi de lenf bezlerinde iltihap oluşumuna neden olmasıdır. Eğer dişlerinizde çürük oluşumu varsa enfeksiyon ve bakteri oluşumu aynı zamanda dişleri evreleyen lenf bezleri üzerinde de iltihaplanma oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle de diş çürüğü kesinlikle ertelenmemesi gereken önemli bir ağız ve diş sağlığı problemidir.
Diş Çürüğü Temizleme Fiyatı
Çürük diş temizleme fiyatı, diş hekiminin uygulayacağı tedavi yöntemine göre farklılık gösterebilir. Temizlenecek çürük dişin sayısı, çürüklerin ne kadar derin ve çürük temizleme işleminin ne kadar zor olabileceğine bağlı olarak temizleme işleminin ne kadar süreceği gibi faktörler diş çürüğü temizleme fiyatlarının hastadan hastaya değişmesine de ortam hazırlar. Bu noktada en doğru bilgiyi ancak çürüklerinizi temizleyecek olan diş hekiminizden almalısınız.
Çürük Diş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Çürük Dişe Ne İyi Gelir?
Çürük dişin iyileştirilmesinin en kesin ve güvenli yolu mutlaka bir uzman diş hekimine başvurarak tedavi sürecinin başlatılmasıdır.
Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çürük diş ağrısı; evde tuzlu gargara, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları ile hafifletilebilir. Ağrı hafifledikten sonra mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Çürük Olmayan Dişler Neden Sızlar?
Çürük olmayan dişlerin sızlamasının en büyük nedeni; aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesidir.
Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir?
Diş çürükleri, alanında uzman olan diş hekimleri tarafından özel teknolojik aletlerle temizlenebilir. Bu işlem evde yapılabilecek bir işlem değildir.
Çürük Dişe Ne Yapılır?
Çürük dişin derecesine ve yayıldığı bölgeye göre yapılacak işlem belirlenir. Çürük diş temizlenerek dolgu yapılabileceği gibi gerekli duyulursa kanal tedavisi yapılabilir ya da eğer çürük ileri seviyeye ulaşmış ise diş çekimi yapılarak diş çıkarılır.
Diş Çürükleri Neden Olur?
Düzenli diş fırçalamamak, aşırı sıcak-soğuk yiyecekler tüketmek, tatlı ve asitli gıdaları çok fazla tüketmek diş çürüklerinin temel nedenleridir.
Dişte Çürük Yoksa Neden Ağrır?
Dişte çürük yoksa aşırı soğuk hava gibi dış etkenler ya da aşırı sıcak-soğuk gıdalar tüketmek dişlerin ağrımasına ve sızlamasına neden olabilir.
Diş Çürüğü Nasıl Anlaşılır?
Diş çürüğü; sürekli şiddetlenen ağrı, sıcak ve soğuk gıdalar tüketildiğinde sızlama ve hassasiyet ile kendisini belli eder.
Diş Çürükleri Nasıl Oluşur?
Dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucunda yiyecek ve içecek kalıntıları dişlerin üzerinde plak oluşumuna neden olur. Plaklar, enfeksiyon ve bakteri oluşturarak dişlerin çürümesine neden olur.
Hamilelikte Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte çürük diş ağrısına; karanfil yağı, tuzlu gargara, sıcak ve soğuk uygulaması iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Çürük Diş Neden Ağrır?
Çürük diş, bakteri ve enfeksiyona bağlı olarak meydana gelir. Bu bakteri ve enfeksiyonlar diş etlerinde iltihap ve yara oluşumuna neden olurken diş sinirlerini de hasara uğratır. Bu durumlar dişlerde giderek şiddetlenen ağrıya neden olur.
Çürük Süt Dişleri Çekilmeli mi?
Çürük süt dişleri, yeni çıkacak olan daimi dişlerin yerinin kapanmaması ve diğer sağlıklı dişlerin yapısının bozulmaması için eğer ileri seviyeye ulaştıysa mutlaka çekilmelidir.
Diş Fırçalamak Çürüğü Geçirir mi?
Diş fırçalamak, var olan diş çürüğünü geçirmez. Ancak düzenli olarak günde en az iki kez diş fırçalamak çürük oluşumunu önler. Çürüğün geçmesi ancak diş hekiminin uygulayacağı tedavi yöntemleri ile mümkündür.
Diş Çürüğü Boğaz Enfeksiyonu Yapar mı?
Diş çürüğü, lenf bezlerinin iltihaplanmasına neden olduğu için aynı zamanda boğaz enfeksiyonuna da neden olabilmektedir.
Diş Çürüğü Geçer mi?
Diş çürüğü, kesinlikle kendiliğinden ya da evde uygulanan yöntemlerle geçmez. Mutlaka uzman bir diş hekimine başvurmak gereklidir.
Diş Çürüğü ve İltihapları Vücutta Hangi Enfeksiyonlara Yol Açar?
Diş çürüğü, öncelikle diş köklerinin ve diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Aynı zamanda lenf bezi, boğaz ve kulak enfeksiyonuna da neden olabilmektedir.
Çürük Diş Ağrısı Kaç Gün Sürer?
Çürük diş ağrısı, ancak bir diş hekimine giderek tedavi edilinceye kadar sürer. Bunun bir süresi yoktur. Eğer diş hekimine en kısa sürede başvurmazsanız çürük diş ağrısı şiddetlenerek devam edecektir.
Çürük Diş Kokusu Nasıl Giderilir?
Çürük diş kokusunun giderilmesi ancak çürük dişin bir uzman hekim tarafından temizlenerek tedavi edilmesiyle mümkündür.
Çürük Diş Nasıl Anlaşılır?
Ağızda oluşan rahatsız edici bir koku, diş etlerinin yara olması, diş eti şişmesi gibi belirtilerin yanı sıra özellikle sürekli şiddeti artan diş ağrısı ve sızlaması da çürük dişi işaret eden belirtilerdir.
Çürük Diş Nasıl Temizlenir?
Çürük diş, uzman hekim tarafından özel ekipmanlar ile temizlenir. Temizlik öncesinde hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanabilir.
Çürük Dişe Dolgu Yapılır mı?
Çürük dişe dolgu yapılmaz. Öncelikle dişteki çürük temizlenir ve ardından dişe dolgu yapılır.
Ağrımayan Çürük Diş Çekilir mi?
Ağrımayan çürük dişlerin de çekilmesi muhtemeldir. Ancak öncelikle diş hekimi detaylı muayene eder ve eğer diş kaybı olmadan tedavi etmek mümkünse diş temizliği, dolgu ya da florür banyosu gibi tedavi yöntemleri uygulayabilir.
Dişteki Siyah Lekeler Çürük mü?
Dişteki siyah lekeler, bakterilerin oluşturduğu toksinlerin sonucu ortaya çıkar. Dişler düzenli olarak fırçalanmadığı takdirde bu toksinler çürüğe dönüşebilir.
Çürük Diş Ağız Kokusu Yapar mı?
Çürük diş, bakteri ve enfeksiyonlara bağlı olarak ağızda rahatsız edici bir kokuya da sebebiyet verebilir.
İki Diş Arası Çürük Nasıl Tedavi Edilir?
İki diş arasındaki çürüğü tedavi etmek için öncelikle iki dişin arası biraz oyulur. Daha sonrasında çürük temizlenir ve iki dişin arası dolgu malzemesi ile doldurulur.
Çürük Diş Boğaz Ağrısı Yapar mı?
Çürük diş, aynı zamanda yoğun enfeksiyon ve bakteriye sebebiyet verdiği için boğazlarda ağrı oluşumuna da neden olabilir.
Diş Çürükleri Nedir?
Diş çürükleri, yiyecek ve içecek artıklarının dişlerin üzerinde oluşturduğu plaklar sonucunda enfeksiyon ve bakteri üretmesi sonucunda meydana gelen harabiyettir.
Diş Çürüklerinde Bakterilerin Rolü Nedir?
Diş çürüklerinin temel faktörü bakterilerdir. Bakterilerin ürettiği toksinler sonucunda dişlerin yapısı bozulur ve diş çürüğü oluşumu başlar.
Çürük Diş Baş Ağrısı Yapar mı?
Çürük diş, özellikler ilerlemeye devam ettiği sürece boğaz ağrısı gibi baş ağrısı da yapabilmektedir.
Çürük Diş Koku Yapar mı?
Çürük diş, bakteri ve enfeksiyon barındırdığı için aynı zamanda rahatsız edici kötü bir koku oluşumuna da neden olur.
Diş Çürüğü İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Diş çürüğü için uzman bir diş hekimine gidilmesi en doğrusudur. Uzman diş hekimi, diş çürüğünün durumuna göre gerekli tedavi programlamasını yapacaktır.
Çürük Diş Nasıl Çekilir?
Çürük diş çekimi uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Çekim öncesinde hastaya lokal anestezi yapılır ve daha sonrasında özel aletlerle çürümüş olan diş, diş kökünden çıkarılır.
Çürük Diş Çekimi Acıtır mı?
Çürük diş çekimi, lokal anestezi ile birlikte yapıldığı için hasta çekim sırasında herhangi bir acı hissetmez. Anestezinin etkisi kaybolduktan sonra 1-2 gün kadar bölgede hafif bir ağrı hissedilmesi normaldir.
Diş Çürüğü Fırçalamayla Geçer mi?
Diş çürüğü fırçalamayla geçmez. Diş çürüğünün geçmesi için mutlaka uzman bir hekime başvurulması şarttır. Aksi halde diş çürüğü sürekli ilerleyerek diş kaybına neden olabilir.
Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?
Süt dişi çürükleri, çürüğün derecesine göre çürük temizleme, dolgu ve kanal tedavisi yöntemleri ile tedavi edilir. Eğer çürük ileri derecedeyse süt dişi çekilebilir.
Röntgende Çürük Dişler Nasıl Anlaşılır?
Panoramik diş röntgen, hekimlerin dişlerin sağlık durumunu görmek için istedikleri bir nevi dişlerinizin fotoğrafıdır. Bu panoramik röntgen resim üzerinde diş çürükleri de daha siyah ve belirgin bir şekilde görünür.
Çürük Diş Nasıl Düşer?
Çürük diş kendiliğinden düşmez. Ancak çürük oluşumu ileri seviyeye ulaştığında dişler daha güçsüz olduğundan kırılıp parçalanabilir.
Çürük Dişe Kaplama Yapılır mı?
Eğer diş üzerinde çürük oluşumu küçük bir bölümdeyse yani diş çürüğü başlangıç evresindeyse bu durumda küçük çürük bölümü temizlenerek dişe kaplama yapılabilir.
Ön Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Ön diş çürüğü; çürüklerin temizlenme aşamasından sonra diş beyazlatma, diş kaplama, enjeksiyon gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Çürük Diş Sivilce Yapar mı?
Çok düşük bir ihtimal olsa da çürük dişlerin bazı kişilerde bakterilere bağlı olarak sivilce yapma olasılığı bulunmaktadır.