Diş beyazlatma diş sağlığına önem veren ve dikkat çekici bir gülümseye sahip olmak isteyenler tarafından merak edilen bir konudur.
Diş beyazlatılması işlemi sayesinde hayallerinizde ki bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Dişlerde meydana gelen sararma ya da renklenmeler beslenme bozuklukları, ilaç kullanımı, genetik faktörler, hijyen eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Dişlerde meydana gelen sararma, kararma ve renk bozuklukları beyazlatma (bleaching) işlemi ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Uzman diş hekimleri tarafından yapılan beyazlatma işleminde önce diş taşı temizliği yapılır. Beyazlatma işlemi sonrasında diş tonu 2 ila 3 ton arasında açılabilmektedir. Dişlerin beyazlatılması diş hekimi tarafından ofis tipi beyazlatma ile ya da ev tipi beyazlatma ile yapılabilmektedir.
Diş beyazlatılması farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Eczanede satılan beyazlatma macunları, gargaralar ya da doğal yöntemler kullanılarak da diş beyazlatması yapılabilmektedir. Evde yapılan beyazlatma işlemi doktor kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin etkisi kadar yüksek olmamakta ve kalıcılığı da daha az olmaktadır. Bu sebeple dişlerini beyazlatmayı düşünenler öncelikli olarak bir hekim ile görüşmeli ve kendisine uygun yöntemi belirlemelidir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır: Dişlerimizin sağlığı ve güzelliği oldukça önemlidir güzel ve estetik bir ağız ve dişler kadın erkek herkesin hayalidir. Dişler hem sağlık ve beslenme açısından hem de dış görünümümüz açısından oldukça önemlidir. Diş sararmaları çevresel etkenler ve fizyolojik etkenlerden dolayı olabilmektedir ve kişiyi rahatsız edebilmektedir. Diş renginde bozulmalar meydana gelen kişiler beyazlatma işlemi sayesinde bu dertten kurtulabilmektedir.
Cildimiz gözeneklerden oluşur ve hava alır dışarıdan gelen maddeleri sünger gibi içerisine çeker. Dişlerimizin yapısı da aynı cildimiz gibidir. Yediğimiz içtiğimiz her şey dişlerimizde ki gözeneklerden içeri girmektedir. Zararlı besinler, sigara, alkol kullanımı dişlerde ki lekelerin daha hızlı oluşmasını sağlamaktadır. Zamanla diş renginde koyulaşma ve lekeler meydana gelmektedir. Bu sebeple öncelikli olarak sağlıklı dişler için doğru ve dengeli beslenilmeli ve uygun yöntemlerle diş hijyeni sağlanmalıdır. Ancak bazen doğru beslenme ve hijyen koşulları sağlansa bile dişlerde sararma ve renk bozulmaları meydana gelebilmektedir. Bu da dişlerin yapısı ve genetik faktörlerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır.
Diş sararmaları ve renginde bozulmalar dikkat edilmediği takdirde daha da kötüye gider ve kalıcı hale gelebilir. Bu lekeleri gidermediğiniz sürece kendiliğinden geçmesi mümkün değildir bu sebeple bir uzamandan yardım almanız gerekmektedir.
Diş beyazlatılması işlemi ve diş estetiği günümüzde oldukça fazla tercih edilen yöntemlerdir. Ve beyazlatma işlemi oldukça kolay her diş hekimi tarafından yapılabilen bir işlemdir. Diş beyazlatılması işleminde dişteki koyu lekeler giderilmekte ve diş tonunun rengi açılmaktadır. Bu işlem için özel yöntem ve jeller kullanılmaktadır.
Beyazlatma işlemi öncesinde varsa çürük ve diğer diş işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Çürük dişlerin tedavisi yapılmadığında beyazlatma işlemi için kullanılan malzemelerin diş çürüklerinden dişin iç kısımlarına ulaşabilmesi muhtemeldir. Beyazlatma işlemi için kullanılan solüsyon ve jeller çürüklerden dişin iç kısımlarına ulaşırsa dişlerde bozulmalar ve hassasiyet artabilir. Bu sebeple öncelikle dişlerinizin sağlıklı olmasına ve varsa çürüklerin giderilmesine öncelik vermelisiniz.
Beyazlatma işlemi yapabilmek dişlerde mine tabakasının olması, kaplama ve kuron olmaması gerekmektedir. Kaplama olan ve mine tabakası olmayan dişlerde beyazlatma işlemi işe yaramamaktadır.
Beyazlatma işlemi oldukça kolay ve acısızdır. Diş kliniğinde yapılan işlemler yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Diş hekimi beyazlatma işlemi öncesinde gerekli temizlikleri yapar ve çürükleri tedavi eder. Daha sonra beyazlatma işlemini başlatır.
Diş Beyazlatma İşlemi
Diş beyazlatma işlemi kişinin dişlerinin durumuna göre 2 ya da 3 seans aralığında sürmektedir. İlk önce diş etlerini koruma altına almak için diş etlerine koruyucu solüsyon ya da jel uygulanır. Ardından dişlere beyazlatması için beyazlatıcı jel sürülür. Bu şekilde 15 20 dakika bekletilir ve 3 kez periyodik olarak tekrar edilir. Eğer dişlerde bir hassasiyet meydana gelirse bunu önlemek için hassasiyet giderici ürünler kullanılır hassasiyet ortadan kaldırılır.
Seans öncesinde dişlere ve diş etlerine özel bakım yapılması gerekmektedir. Diş beyazlatılmadan önce diş taşları temizlenir, diş çürükleri giderilir, daha sonra özel yöntemlerle dişler parlatılır. Tedavi öncesi ve sonrası hastanın dişleri fotoğraflanarak renk açılması tespit edilir.
Hasta seans aralarında da beslenme ve doktorun tavsiyelerine dikkat etmelidir. Baharatlı salçalı yiyecekler, alkol ve sigara kullanımından uzak durmalıdır. Seans bitiminde de hastaya diş hassasiyetlerini önlemek için doktor macun ya da farklı ürünler tavsiye edebilmektedir. Bu ürünlerin ve doktor tavsiyelerinin de mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Dişlerin beyazlatılması işleminde diş yüzeylerinde bulunan kararma, sararma ve lekelenmelerin giderilmesi hedeflenmektedir. Bembeyaz dişlere sahip olmak elbette herkesin hayalidir ve insanlar son zamanlarda diş bakımı ve estetiğine daha fazla özen göstermektedir.
Diş beyazlatma fiyatları diş klinik merkezlerine göre ve yapılan işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Diş doktorunun belirleyeceği beyazlatma yöntemlerine göre de fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir. Beyazlatma fiyatlarını belirleyen kriterler şu şekildedir:
- Doktorun tavsiye edeceği ya da hastanın kendi seçeceği beyazlatma yöntemi. Ev tipi beyazlatma ya da ofis tipi beyazlatma yöntemleri fiyatları farklılık göstermektedir.
- Diş hekiminin başarısı, tecrübesi ve tanınmışlığı.
- Diş kliniğinin bulunduğu il, semt.
- Beyazlatma işlemi öncesi sırası ve sonrasında kullanılan malzemeler.
- Hastanın dişlerinin durumu ve yapılacak olan seans sayısı.
Diş Beyazlatma Ne Kadar?
Beyazlatma fiyatları kriterleri değişkenlik göstermektedir. En doğru beyazlatma ücret bilgisini ancak doktor ile bire bir görüşmelerde almanız mümkündür.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatması çoğu diş kliniğinde yapılabilen ve oldukça iyi sonuçlar veren bir yöntemdir. Diş beyazlatma yöntemleri içinde diş beyazlatması doğal yöntemler kullanılarak bir nebze işe yarasa da uzman bir diş hekiminin uygulayacağı diş beyazlatma teknikleri kadar etkili değildir.
Diş beyazlatılması teknikleri 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Ofis tipi beyazlatma yöntemi
- Ev tipi beyazlatma yöntemi
Ayrıca son zamanlarda karşımıza çıkan diş beyazlatma cihazı ile dişler beyazlatılabilmektedir. Genellikle bu cihaz daha çok ön dişlerin beyazlatılmasında etkili olmaktadır ve evde kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Diş Beyazlatma Evde
Diş beyazlatma evde yapılan işlemde kişinin ağzından şeffaf plakalarla ölçü alınır. Alınan bu ölçüye göre plastik ağızlık hazırlanır ve bu ağızlık içerisine beyazlatma işlemi yapan jeller konularak beyazlatma işlemi yapılır. Ev tipi beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatma ajanları daha hafiftir. Yaklaşık olarak 2-3 hafta da beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Dişlerin rengine göre plastik ağızlık ortalama 6-7 saat takılmalıdır.
Ayrıca beyazlatma işlemi eczanede satılan özel setler ile anında, ev tipi diş beyazlatma işlemi yapılabilmektedir. Bu setleri kullanmak için doktorunuza başvurmanız yeterlidir size uygun ve en doğru yöntemi doktorunuz karar verecektir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma yöntemi en etkili ve en kalıcı yöntemdir. Ofis tipi beyazlatma işlemi için kullanılan beyazlatma ajanları içerisinde ki peroksit maddesi daha yüksek yoğunluktadır. Bu sebeple beyazlatma daha hızlı daha etkili ve daha kalıcı olmaktadır.
Ofis tipi beyazlatma işlemi yapılmadan önce diş taşı temizliği yapılması işlemi daha etkili ve kalıcı hale getirmektedir. Seans öncesi ve sonrası hastadan alınan fotoğraflar sayesinde dişlerde ki gözle görülür beyazlama tespit edilmektedir. Ofis tipi beyazlatma işlemi 2 ila 3 seans arasında sürmekte olup seanslar hastanın durumuna göre değişmektedir.
Ofis tipi beyazlatma sayesinde dişler 3 4 ton açılmaktadır. İşlem öncesinde diş taşı temizliği ve diğer bakımlar mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca diş etlerinin beyazlatma işlemi için kullanılan maddelerden korunması için koruyucu bir madde ile kapatılması gerekmektedir. Beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatma ajanları 15 20 dakika bekletilir ve 3 kez periyodik olarak işlem tekrarlanır.
Diş ve diş etlerinde hassasiyet oluşmasını önlemek için beyazlatma işlemi sonrasında hassasiyet giderici macunlar hastaya tavsiye edilir.
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazerle diş beyazlatma işleminde öncelikle hastanın tedaviye uygun olup olmadığı tespit edilir. Lazerle yapılan beyazlatma işlemine gelmeden önce hastadan dişlerini florürsüz diş macunu ile fırçalaması istenir. Seansa başlamadan önce de doktor tarafından diş temizliği yapılır. Diş eti ve dudakların zarar görmesi engellenir.
Dişlere beyazlatıcı jel sürülerek her bir alana yaklaşık yarım dakikalık ışınlama yapılır. Işınlama süresi ve sıklığı hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Tüm dişlere lazer işlemi yapıldıktan sonra dişlerde ki jeller alınır. Eğer ihtiyaç duyulursa beyazlatma işlemi ev tipi beyazlatma ile desteklenir.
Lazer işlemi sonrasında hastanın 1 gün boyunca sigara alkol çay kahve gibi işlemi olumsuz etkileyecek her şeyden uzak durması gerekmektedir. Lazerle beyazlatma işleminin ömrü kişiden kişiye göre değişmektedir. Ağız hijyen ve bakımının korunması ve doğru beslenme ile yaklaşık 3 yıl kadar kalıcı olabilmektedir.
Diş Beyazlatma Tozu
Beyazlatma işlemi oldukça hassas ve uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Beyazlatma işlemi yapmadan önce beyazlatma yöntemi doğru şekilde seçilmelidir. Diş hassasiyeti diş eti problemleri oluşumu ve aşınmaların önüne geçmek için beyazlatma işlemi doğru şekilde yapılmalıdır.
Özellikle diş hassasiyeti, çatlağı ve aşınması olanlar beyazlatma işlemine daha temkinli yaklaşmalıdır. Yapılan işlem sonucu dentin tübüllerinde hassasiyet ve aşınma meydana gelebileceği unutulmamalıdır.
Beyazlatma işlemi ile amaç sadece diş renginin açılması değildir ayrıca diş ve ağız sağlığının korunması da oldukça önemlidir. Diş canlılığının korunması için dişe yapılacak yöntemler önem arz etmektedir ve yanlış uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Diş beyazlatma tozu, dişin mine tabakasını etkilemektedir. Her ne kadar görünüm olarak bembeyaz dişler ortaya çıksa da dişin mine yüzeyi olumsuz etkilenmektedir. Uzun vadede ise kalıcı lekelenmeler meydana gelebilmektedir.
Diş Beyazlatma Jeli
Beyazlatma işlemi için piyasada pek çok toz, macun ve jel satılmaktadır fakat bunların güvenilirliği tartışılmaktadır. Diş beyazlatma jeli dişin sadece mine tabakasına etki etmektedir. Bu sebeple kısa vadede dişlerde renk açılması olsa da uzun vadede dişin yapısına zarar verebilmektedir.
Özellikle piyasada satılan ve adı duyulmamış ürünler kullanırken dikkatli olunmalıdır. Beyazlatma jelleri içinde ki ajanlar dişlere zarar verebilmekte ve enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Onaylı beyazlatıcı jeller dişlere zarar vermez fakat yine de temkinli kullanılması ve uzmanlara danışılmasında fayda vardır.
Diş kliniğinde hekimler tarafından yapılan beyazlatma işleminde hekim tarafından diş etleri ve ağız koruma altına alınır ve zarar görmesi önlenir. Fakat FDA onayı almayan her türlü ürün tehlikeli olabilir ve uzun vaade de zarara yol açabilir. Yanlış jel kullanımı alerjik reaksiyonlara yol açabilir ve alerjenler tüm vücudu etkileyebilir.
Diş beyazlatma jeli kullananlar her ne kadar dişlerinin beyazladığı söyleseler de her ürünü kullanmak doğru değildir. Güzel gülüş hayali kurarken sağlığınızdan olabilir diş kayıplarına sebep olabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Kalemi
Diş beyazlatma kalemi hekim tarafından beyazlatma işlemi kadar asla etkili bir yöntem değildir. Aksine dişlerin bozulmasına ve renklerinin daha da koyulaşmasına sebep olabilmektedir.
Daha beyaz ve estetik dişlere sahip olmak istiyorsanız öncelikli olarak uzman bir diş hekimine başvurmalısınız. Hekiminiz size uygun beyazlatma yöntemini seçer bu sayede hem sağlıklı hem de bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Bandı
Beyazlatma için kullanılan bantlar şeffaf bantlardır ve markadan markaya değişkenlik göstermektedir. Paketli bir şekilde satılan beyazlatma bantları alt ve üst dişlere uygulanmaktadır. Beyazlatma işlemi yapılacak bant yüzeyinde beyazlatıcı madde kullanılmaktadır.
Beyazlatma bandı kullananlar pek fayda görememektedir bunun sebebi ise doğru bir şekilde kullanılmamasıdır. Kullanan kişiler beyazlatma bantlarını doğru bir şekilde uygulamamakta ve yeterli sürede bekletmemektedir.
Diş beyazlatma bandı yapmayı düşünenler tavsiye edilen şekilde ürünü kullanmalı ve yeterli sürede bekletmelidir. Bu sayede beyazlatma bantları en üst seviyede etki gösterecektir. Ayrıca onay almamış ve adı duyulmamış ürünler kullanılmamalıdır. İnternet üzerinden kullanmayı düşündüğünüz beyazlatma markasının kullanıcı yorumlarını okumalı ve değerlendirmelerini dikkate almalısınız.
Doğal Diş Beyazlatma
Diş beyazlatılması işlemi hekim kontrolünde yapıldığı sürece oldukça güvenli ve zararsızdır. Fakat beyazlatma işlemi yaptırmak için maddi imkânı olmayan kişiler evde yapacağı doğal yöntemler ile daha beyaz dişlere sahip olabilmektedir.
Evde yapabileceğiniz ve dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlayacak bazı yöntemler şunlardır:
- Öncelikli sağlıklı ve bembeyaz dişlere sahip olmak için dişlerinizi doğru bir şekilde ve günde 2 kez fırçalayınız.
- Elma sirkesi ve karbonat ile yapacağınız macun ile dişlerinizin rengini açabilirisiniz.
- Çilek püre haline getirilerek dişlerinize sürüp daha beyaz dişlere sahip olabilirisiniz.
- Zerdeçal ile diş rengi açma.
- Hindistan ceviz yağı ile diş rengi açma.
Zerdeçal İle Diş Beyazlatma
Zerdeçal doğal içeriği sayesinde oldukça faydalı bir maddedir, zerdeçal antiseptik bir maddedir ve bu sebeple dişleri ve ağız içini temizlemektedir. Zerdeçal ile yapılan karışım sayesinde doğal ve ev konforunda daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Karbonatla Diş Beyazlatma
Karbonatla diş beyazlatma yöntemi oldukça fazla duyulan bir yöntemdir. Karbonat özel içeriği sayesinde dişlerin beyazlamasına yardımcı olmaktadır. Karbonatla doğal maddeler karıştırılarak dişlerinize uygulayabilir daha beyaz ve sağlıklı dişlere kavuşabilirsiniz. Karbonatla yapılan beyazlatma yöntemleri şunlardır:
- Limon ve karbonat: 1 çay kaşığı limon ve birkaç damla limon suyu karıştırılır ve diş fırçası ile dişlere uygulanır. Bu karışımı haftada birkaç kez uygulayabilirsiniz fazla uygulanması dişlerde aşınmaya sebep olabilmektedir.
- Haftada 3 kez ıslak diş fırçasını karbonata batırıp dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.
- Karbonat, tuz ve elma sirkesi ile yapacağınız karışım ile hem dişlerinizin beyazlamasını sağlayabilir hem de ağız içi sağlığını koruyabilirsiniz.
- Karbonat, tarçın ve adaçayı ile yapacağınız karışım ile dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Diş Beyazlatma
Hindistan ceviz yağı ile doğal yollardan dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Hindistan ceviz yağı kısa sürede dişleri beyazlatmaktadır ve dişlere zarar vermemektedir. Hindistan ceviz yağı kullanan kişiler olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtmektedirler.
Hindistan ceviz yağının dişler üzerinde ki etkisi bilimsel olarak da desteklenmektedir. Uzun vadede Hindistan ceviz yağı başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Diş Beyazlatma Ürünleri
Dişlerinin daha beyaz olmasını isteyen birçok kişi bir kliniğe gitmeyi pahalı bulmaktadır. Lekelenme ve sararmaları gidermek için doğal yöntemlere ya da piyasada satılan ürünlere başvurmaktadır. Beyazlatma vadeden birçok ürün vardır. Bu ürünlerin başında beyazlatıcı diş macunları gelmektedir. Bunların dışında beyazlatıcı tozlar, beyazlatıcı bantlar, beyazlatma kiti ve beyazlatma seti ile de beyazlatma işlemi yapılabilmektedir.
Beyazlatma işlemi özel jeller ile yapılmaktadır ve farklı yöntemler kullanılmaktadır. Beyazlatma işlemi klinik ortamında ya da evde yapılabilmektedir. Beyazlatma işleminin güvenilir ve uzun süreli olması için hekim gözetiminde yapılması gerekmektedir. Hastaya uygun yöntem hekim tarafından belirlenmeli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Diş Beyazlatma Zararlı Mı?
Diş Beyazlatma Zararlı mı? Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından ve klinikte yapıldığı sürece oldukça güvenlidir. Beyazlatma işlemi doğru yapıldığı sürece dişlerde herhangi bir yapısal bozukluğa sebep olmaz. Doğru uygulanan beyazlatma yönteminde diş etleri korunmakta ve diş hassasiyetlerinin önüne geçilmektedir.
Diş hekimi kontrolünde yapılmayan beyazlatma işleminde dişlerde aşınma ve çatlaklar oluşabilmektedir. Bilinmeyen ürünler ve piyasada kullanılan yöntemlerle diş minesine zarar verebilir ve kalıcı hasarlara sebep olabilirsiniz.
Devlet Hastanesi Diş Beyazlatma
Devlet hastanesinde diş beyazlatma işlemi özel kliniklerde yapılan yöntemlere göre oldukça uygun fiyatlara yapılmaktadır. Özelikle özel kliniklerin ücretini ödemekte güçlük çeken hastalar dişlerinde meydana gelen lekelerden uygun fiyata kurtulabilmektedir.
SGK diş beyazlatma işlemi ücretinin belli bir kısmını ya da tamamını karşılamaktadır. SGK’nun ücreti karşılamasının belli şartları vardır. SGK’nun beyazlatma ücretini karşılaması için bir sağlık sorunu olması ve estetik amaçlı olmaması gerekmektedir.
Kalıcı Diş Beyazlatma
Kalıcı diş beyazlatma işlemi çevresel ya da fizyolojik sebeplerden dolayı dişlerinde renk bozulmaları meydana gelen kişilere uygulanan bir yöntemdir. Dişlerinde sararma, renk bozuklukları ve kararma meydana gelen kişiler diş hekiminin uygun göreceği yöntemlerle dişlerinde ki lekelenme ve sararmalardan kurtulabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular:
Dişlerin Rengi Neden Değişir?
Doğal diş renginin değişmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı genetik özelliklerden kaynaklanabilirken, büyük bir kısmı ağız hijyeni ve diş fırçalama alışkanlığı ile ilgilidir. Bu sebepler aşağıdaki gibi sayılabilir.
– Genetik olarak ya da doğum öncesi anne karnında maruz kalınan etkenler
– Çay, kahve, sigara gibi renklendirici gıda ve ürünlerin sık tüketimi
– Kullanılan bazı ilaç ve kimyasal maddeler
– Ağız ve diş temizliğine gereken önemin verilmemesi
– Dişlerin kanal tedavisi görmesi
Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching) Nedir?
Basit diş renklenmeleri için hastanın kendisinin uyguladığı yöntemdir. Günde dört ile sekiz saat kadar yaklaşık beş hafta uygulama yapılır. Hastanın diş yapısına göre uygulama süresi değişebilmektedir.
Ev Tipi Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Hastanın ev ortamında kendisinin gerçekleştirdiği bu uygulamada; diş hekimi hastaya işleme ilişkin bilgilendirme yapar. İşlem öncesinde diş hekimi hastanın çene ölçüsünü alarak dişlerin üzerine takılabilecek ince lastik kalıp hazırlar. Hasta, kendisi için hazırlanmış bu özel kalıbın içine beyazlatma ilacını yerleştirir. Daha sonra bahse konu lastik kalıplar dişlerin üstüne takılır. Günlük olarak bu kalıpların en az 6-8 saat takılı kalması gerekmektedir. Ev tipi beyazlatma, ofis tipi uygulamanın aksine uzun süreli bir tedavidir. Bu tedavi dişlerin rengine göre ortalama 1-4 hafta sürer.
Ev Tipi Beyazlatma Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beyazlatma işlemi uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus diş etlerinin bu işlemden zarar görmesini engellemektir. Beyazlatma jelleri diş etlerini tahriş edebildiği için jelin diş etlerine taşırılmaması gerekir. Plastik kalıp ağıza yerleştirdikten sonra jel diş etine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan kısım alınmalıdır. Dikkat edilecek ikinci husus uygulama süresidir. Ev tipi beyazlatmada uzun bir süreçte ve aşama aşama gerçekleşmektedir. Sürecin başarılı olması için işlemin hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Klinik Ortamında Diş Beyazlatma (Office Bleaching) Nedir?
En çok tercih edilen yöntem olan ofis tipi beyazlatma işlemi, klinik ortamında ve bir hekim tarafından yapılır. Söz konusu işlem yaklaşık bir saat içerisinde tamamlanır. Beyazlatıcı jel ve lazer yöntemiyle üç tona kadar diş renginde açılma gözlemlenebilmektedir
Klinik Ortamında Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Ofis tipi beyazlatmada uygulama diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Beyazlatma işlemi bir saatten kısa sürer ve anında sonuç verir. Fakat dişin rengine göre tam bir beyazlatma için birkaç seans işlem uygulanması gerekebilir. İşlem öncesinde beyazlatma jelinin hastanın diş etlerine temas etmemesi için koruyucu bir katman uygulanır. Daha sonra diş tabakası üzerine beyazlatıcı ilaç yerleştirilir. Jel sürülen dişlerin üzerine belli bir süre beyazlatma jelinin aktif hale gelmesini sağlayan lazer ışığı tutulur.
Beyazlatma İşleminden Sonra Dişlerimde Hassasiyet Oluşur mu?
Beyazlatma işleminden sonra kısa bir süre sıcak-soğuk hassasiyeti olabilmektedir. Ancak bu durum birkaç gün içerisinde tamamen kaybolur.
Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?
Beyazlatma işlemi diş yapısında özel bir sorunu olmayan herkese uygulanabilir. Ağzında ilerlemiş çürükleri ve ilerlemiş diş eti hastalığı olanlar, tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış çocuk hastalara beyazlatma işlemi önerilmemektedir. Ayrıca lazer ışık uygulaması yapıldığı için gebelere ve emziren annelere işlem yapılırken dikkatli olunması gerekmektedir.
Porselen Kaplama, Köprü Protezleri ve Dolgular Beyazlatılabilir mi?
Beyazlatma uygulamaları doğal diş renginin değiştirilmesine göre tasarlanmıştır. Dolayısıyla porselen kaplama kuron ve köprüler veya dolgular üzerinde yapılan işlem bunların beyazlamasını sağlamaz.
Beyazlatma İşlemleri Güvenli midir?
Diş beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz ve beyazlatma işlemi sonrasında dişler ve diş etleri hiçbir şekilde zarar görmez. Ancak dişlerin beyazlatılması işleminin diş hekiminizin gözetimi altında yapılması gerekmektedir. İşlem esnasında aşınma meydana gelirse flor uygulamasıyla oluşan hassasiyet hisleri ortadan kaldırılır.
Diş Beyazlatma İşlemi Kalıcı Bir Uygulama mıdır?
Beyazlatma kalıcı bir işlem değildir. Beyazlığın kalıcılığı hastanın ağız ve diş temizliği alışkanlıklarına bağlıdır. Sigara tüketimi, çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimi beyazlatma işleminin kalıcılığını olumsuz etkilemektedir.