Diş çürüğü belirtileri çürüğün oluşumuna göre ağrı, hassasiyet, zonklama hissi ya da lekelenme gibi farklı şekillerde görülebilir.
Diş çürüğü, sadece ağız ve diş sağlığını değil aynı zamanda neden olduğu enfeksiyonlar neticesinde tüm vücut sağlığını doğrudan etkileyen bir durumdur. Bakterilerin besin artıklarıyla birlikte oluşturduğu yapışkan bir madde olan plağın dişi sarmasıyla birlikte çürük oluşumu öncelikle minede başlar.
Başlangıcı diş minesinde, dentin ve pulpa dokularında meydana gelse de ilerledikçe dişin içine kadar girer ve hatta dişlerin sağlıklı yapısını tamamen bozarak sinirlere kadar ulaşıp diş kabına neden olabilir. Bu nedenle de çürük diş tedavisine yönelik önceden önlemler almak ve düzenli olarak diş hekimi ve dişçi kontrollerine gitmek son derece önemlidir.
Diş Çürüğü Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Diş çürüğü belirtileri, çürüğün evresine ve yayılım alanına göre farklı şekillerde kendisini gösterebilir. Diş çürüğü başlangıcı evresinde genellikle ağrı olmadığı için diş çürükleri ancak uzmanlar tarafından rutin kontroller sırasında anlaşılır. Bu durum da çürüklerin hızlı ve kolay şekilde diş kaybına neden olmadan tedavi edilmesini sağlar.
Diş çürükleri genellikle ilerledikçe ağrı, hassasiyet, dişlerde kırılma ya da çatlama, ağız içinde kötü koku ya da dişlerde siyah, beyaz veya kahverengi lekelenmeler ile görülmeye başlanır. Bu belirtiler çürüğün anlaşılmasını sağlayan ve en yaygın görülen belirtilerdir.
Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Çürük diş belirtileri, çürüğün seviyesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; başlangıç seviyesindeki çürük ağrı ya da hassasiyet yapmaz ve sadece İstanbul diş hastanesi bünyesinde kontrol sırasında uzmanlar tarafından anlaşılır. Nitekim bu aşamada çürüğün tedavisi çok daha kolay olmakla birlikte aynı zamanda kısa süren bir işlem olacaktır.
Çürük oluşum ilerlediğinde tatlı, asitli, sıcak ya da soğuk besinler tüketildiğinde dişlerde hassasiyet ile birlikte zonklama hissedilirken bu hislere aynı zamanda ağız içinde son derece rahatsızlık veren kötü koku da eşlik eder.
Çürük, sinirlere kadar ulaşmış ve ileri seviyeye gelmiş ise şiddetli ağrı ve diş etlerinde enfeksiyon ya da inflamasyon bağlı şişlikler meydana gelebilir. Özellikle dişin çevresinde şişlik, kızarıklık gibi belirtiler çürüğün ilerlediğinin ve acil bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğinin habercisidir. Bu noktada mutlaka diş polikliniği randevu alınarak zaman kaybetmeden tedavi süreci başlatılmalıdır.
20 lik Diş Çürüğü Belirtileri
20lik diş ağrısına ne iyi gelir sorusu pek çok kişi tarafından sorulsa da ağrı gibi durumlarda evde çözüm üretmeyi denemek yerine çürük ihtimaline karşı bir dişçiye gitmek önemlidir. Dişlerin arka kısmında üçüncü büyük azı dişleri olarak bilinen 20 lik dişte çürük belirtileri diğer dişler ile genel olarak aynı belirtileri gösterir. Çürüğün ilerlemesiyle birlikte şiddetli ağrının hissedilmesi, dişlerde kırılma ya da delik oluşumu, çürüyen dişin sarı, beyaz ya da siyah gibi farklı renge bürünmesi, sıcak ya da soğuk besinler tüketildiğinde hassasiyet oluşumu gibi durumlar 20 lik dişin çürüdüğünü ve çürüğün ileri seviyeye ulaştığını gösterir.