fbpx

Diş çürüğü, ağız ve diş sağlığını doğrudan tehdit eden ve diş kaybına kadar gidebilen önemli ağız ve diş sağlığı problemidir.

Düzenli diş fırçalamama ve ağız hijyenine dikkat etmeme sonucunda diş aralarına biriken besin artıkları zaman içerisinde bakteri oluşturarak dişlerin çürümesine sebebiyet verir. Aşama aşama ilerleyen çürük oluşumu eğer zamanında tedavi edilmez ise ciddi sağlık sorunlarına yol açmakla birlikte diş kaybıyla da sonuçlanabilir.

Ağız e diş sağlığı ve tüm vücut sağlığı için büyük öneme sahip olan diş çürüğü, mutlaka aksatılmadan ilk belirtiler gözlemlendiğinde tedavi edilmelidir. Eğer belirtiler artmış ise çürük dişin ilerlemesi söz konusu olabileceğinden dişi kaybetmemek için en kısa zamanda acil diş hastanesi bulunarak randevu oluşturulmalıdır.

Diş Çürüğü Nedir?

Yazı İçeriği

Yiyecek ve içecek artıklarının dişlerin arasında kalması besinlerin içindeki şekerlerin aside dönerek dişler için tehlikeli olan bakterilere dönüşmesine neden olur. Bu bakteriler zaman içerisinde dişlerin çürümesine ortam hazırlar. Aynı zamanda dişlerin sert yapı bölümü olan diş minesi ve diş etleri de sağlıklı yapısını kaybeder. Dolayısıyla da düzenli diş fırçalamak, şekerli ve asitli yiyecekleri çok fazla tüketmek dişlerde bakteri oluşumuyla birlikte çürük oluşumunu beraberinde getirir.

Diş Çürüğü Belirtileri

Diş çürüğü evreler halinde ilerlemeye başlar. İlk oluşum evresinde genellikle herhangi bir belirti görülmez. Ancak çürük oluşumu ilerledikçe dişlerde hassasiyet ve sızı şeklinde ağrılar kendisini göstermeye başlar. Özellikle şekerli, sıcak ya da soğuk besinler hassasiyeti arttırırken çürüğün ilerlemesine ve sızının yerini şiddetli ağrıya bırakmasına neden olur.

Hassasiyet, sızı, şiddetli ağrı gibi durumların yanı sıra aynı zamanda dişlerin üzerinde oluşan siyah, kahverengi ya da beyaz lekeler de diş çürüğü belirtileri arasında yer alır. Önemsenmeyen ya da fark edilmeyen diş çürüklerinin etrafındaki diş eti şişmesi ve diş eti ağrısı yapan bir iltihap şişliği meydana gelir. Bu şişlik çürük diş belirtisi olmakla birlikte aynı zamanda dişin enfeksiyon kaptığını, çürüğün ise ileri seviyeye ulaştığının göstergesi olabilir.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Diş çürüğü özellikle asitli, şekerli e nişastalı besin türlerinin aşırı tüketilmesi sonrasında bu besin artıklarının bakteri oluşmasıyla birlikte meydana gelir. Ağız içinde bulunan bakteriler, söz konusu zararlı olan besin artıklarını düzenli fırçalama olmadığı takdirde aside dönüştürür. Bakteriler tarafından oluşturulan bu asitler diş sağlığını koruyan sert yapı olan minenin e diş etlerinin aşınmasına neden olur. Bu aşınma da dişlerin sağlığının bozulmasına ve çürümesine sebebiyet verir.

Diş ipi kullanma ve düzenli diş fırçalama gibi yöntemlerin yanı sıra aynı zamanda rutin diş hekimliği kontrolleri de çürük oluşumunu önleyen önemli tedbirlerdir. Mutlaka yılda en az iki kez bir İstanbul diş hastanesi bünyesinde uzman diş doktoruna gidilerek rutin diş kontrolleri yapılmalıdır.

Diş Çürüğü Zararları

Diş çürüğünün zararları sadece ağız ve diş sağlığına değil tüm vücuda olabileceğinden çürük diş oluşumu son derece önemli bir sağlık sorunudur. Çürük diş, öncelikle dişlerde ciddi boyutta ağrı ve hassasiyete neden olur. İleri seviyelerde çürük diş etine doğru ilerlediği takdirde diş etlerinde ağrılı bir şişlikle enfeksiyon yani iltihaplanma olur. Eğer tüm bu belirtiler doğrultusunda gerekli tedavi sürecine başlanmaz ise diş kaybı kaçınılmaz son haline gelebilir.

Dişin çürümesi sadece diş ve etlerine değil aynı zamanda vücudun birçok yerine de zarar verebilir. Sinüzit, yutma ve konuşma güçlüğü ve çene ekleminde bozulmalar da çürük diş ile en sık rastlanan sağlık sorunlarıdır.

Tüm bunların yanı sıra uyku sorunları, yemek yeme aktivitelerinin bozulması, kalp-damar ve diyabet hastalıkları da diş çürüğünün en büyük zararları arasında yer almaktadır. Bu sebeple de diş çürükleri ertelenmeden en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Diş Çürüğü Tedavisi

Çürük diş tedavisi yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde ya da çocuklarda 2, 4 ve 5 yaş diş çürüğü tedavisi yapılırken aynı zamanda diş çürüğü önleme yöntemleri de çocuklarda sıklıkla uygulanmaktadır.

Tedavi öncesinde mutlaka diş doktoru diş polikliniği kapsamında hastanın röntgen çektirmesini ister. Bu yöntem sayesinde diş kökü gibi dişin iç yapısını da rahatlıkla gözlemleyerek dişin durumu doğrultusunda en doğru tedavi planlamasını yapar.

Çürüğün seviyesine, oluşumuna ve bulunduğu yere göre genel olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Mesela ön diş çürüğü var ise genellikle çürük temizleme işleminden sonra dişin estetik görünüm kazanması için diş dolgusu ya da kaplama gibi yöntemler uygulanabilir. Ancak arka dişlerde ya da uzmanın uygun gördüğü bölgelerde çürük yoğun değilse dolgusuz tedavi yapmak da zaman zaman mümkün olabilmektedir.

Dişte Çürük Sinirlere Kadar Ulaşmışsa Hangi Tedavi Yapılır?

Diş çürüğünün sinirlere ulaşması artık çürüğün son evreye geldiğini de ifade eden ciddi bir durumdur. Bu durumda diş sinirlerde kalıcı hasarlar meydana gelebileceğinden dolayı tedavi süreci oldukça hızlı bir şekilde başlatılmalıdır. Çürüğün sinirlere ulaşması durumunda dentin çürüğü kanal tedavisi ile sinirlere ulaşan çürük temizlenirken aynı zamanda diş sinirleri de alınır.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş Çürüğü Nasıl Geçer: Diş minesinin hasar görmesiyle birlikte oluşan diş çürüğü, eğer ilk aşamada teşhis edilir ise tedavisi daha kolay olmakla birlikte diş kaybı da önlenmiş olacaktır. Diş çürüğü ancak uzman doktorun tıbbi müdahaleleri ile geçebilir.

İlk olarak temizleme işlemi ile dişin hasar görmüş dokusu kazınarak çıkarılır. Daha sonrasında dişin durumuna göre kanal tedavisi, dolgu işlemi ve kaplama gibi yöntemler ile tedavi süreci devam eder. Eğer çürük ileri seviyeye ulaşmış ve neredeyse tüm dişi sarmış ise bu durumda tedavi yöntemi olarak diş çekimi uygulanabilir.

Ön Diş Çürüğü

Ön dişlerde çürük, sıklıkla görülen çürük oluşumlarından birisidir. Diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmakla birlikte aynı zamanda gülüş estetiğini de büyük oranda olumsuz etkiler. Ön dişlerin yüzeyinde meydana gelen ön diş çürümesi, tıpkı diğer dişlerde olduğu gibi lekelenmeler ile kendisini göstermeye başlar.

Ön dişlerde oluşan çürük tedavisinde çürüğün temizlenmesi için kazınma işleminden sonra estetik görünüm kazandırmak için dişe kaplama ve dolgu gibi işlemler yapılır. Ön diş çürük tedavisi fiyatları yapılan işlemlere göre ve kullanılan dolgu ya da kaplama malzemelerine göre değişkenlik gösterebilir.

Arka Diş Çürüğü

Çene yanlarında ve arka kısımlarda bulunan dişlerde oluşan çürükler için kullanılan bir tanımdır. Arka dişlerin çürümesi halinde dişlerde çok fazla hassasiyet ve ağrı hissi oluşabilir. Ancak şiddetli ağrı ya da hassasiyet olmaması durumunda eğer arka dişlerde sızı hissi var ise bu his de çürük belirtisi olabileceğinden mutlaka bir diş kliniği ile iletişime geçilerek muayene e tedai planlaması için randevu oluşturulmalıdır.

Diş Kökü Çürüğü

Diş etlerinin çukurunda meydana gelen ve diş köklerine hatta zaman zaman diş sinirlerine kadar inebilen son derece riskli çürük türlerinden birisidir. Dolayısıyla da diş kökünde oluşan çürüğün tedavi yöntemi sadece cerrahi müdahale yani ameliyattır. Cerrahi işlem sırasında önce diş kökünde oluşan çürük uzman tarafından kazınarak temizlenir. Daha sonrasında dişçi tarafından diş kökü doldurularak çürüğün tamamen yok olması sağlanır.

Süt Dişi Çürüğü

Çocuklarda ilk 6 aylık dönem sonrasında geçici dişler olarak da bilinen süt dişleri çıkmaya başlar. Ancak birçok nedene bağlı olarak süt dişlerinde de zaman zaman çürümeler gözlenebilir. Nitekim bu çürükler kesinlikle tedavi edilmelidir. Zira süt dişlerinin zaten geçici dişler olmasından mütevellit tedavisi önemsenmemektedir.

Süt dişlerinde oluşan çürük tedavi edilmediği takdirde sağlıklı olan diğer dişlerin sağlıklı yapısının bozulması söz konusu olurken aynı zamanda daimi dişlerin çıkacağı diş eti çukurlarının kapanması riski de meydana gelebilir.

Köpek Dişi Çürüğü

Dişlerin çiğneme yüzeyinde olan ve diğer dişlere kıyasla hem daha keskin hem daha büyük olan köpek dişleri de bakterilerin oluşturduğu asitlerden etkilenerek çürüme gösterebilmektedir. Köpek dişi çürümeye başladığında tıpkı diğer dişler gibi hassasiyet, ağrı ve lekelenme gibi belirtiler gösterir.

Köpek dişi olarak adlandırılan dişler, diğer dişlere kıyasla daha uzun olmakla birlikte aynı zamanda kökleri daha derindir. Dolayısıyla da köpek dişteki çürük sinirlere ulaştığında hissettirdiği acı ve hassasiyet çok daha fazla olduğundan tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

Çürüyen köpek dişinin tedavisi de temizleme, dolgu, kanal tedavisi, kaplama ya da diş çekimi gibi yöntemler ile yapılır. Eğer dişteki çürük daha başlangıç aşamasında ve küçük boyutta ise genellikle kaplama ve dolgu tedavisi uygulanır. Ancak büyük ve derin çürüklerde dişin çekilmesi kuvvetle muhtemeldir.

Gizli Diş Çürüğü

Çürümeye başlayan bir diş çürüme belirtileri göstermiyorsa burada gizli diş çürüğü olduğunu söylemek mümkündür. Gizli diş çürüğü, genellikle dişin yüzeyinde bulunan minenin altından ilerlemeye başladığından hiçbir semptom göstermeden ilerlemeye devam eder.

Gizli diş çürükleri, belirti göstermiyor olsa da rutin diş kontrollerinde uzman diş hekimi tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. Tedavisi tıpkı diğer çürük tedavileri ile aynı olsa da yöntemler arasından dişin çürük oranına göre en uygun tedavi yöntemi seçilir. Bu nedenle de ağız ve diş temizliğinin düzenli olmasının yanı sıra aynı zamanda rutin diş kontrolleri de büyük öneme sahiptir. Formun ÜstüFormun Altı

Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Çürüğüne Ne İyi Gelir: Çürük diş ağrısına iyi gelebilecek en etkili ve köklü çözümler ancak uzman diş hekiminin tavsiyeleri ile mümkündür. Ancak geçici olarak ev uygulanabilecek doğal yöntemlerle çürük ağrısını hafifletmek mümkündür. Bu yöntemlerin etkisi ise çürüğün büyüklüğüne ve derinliğine göre değişkenlik gösterebilir.

Diş çürüğü ağrısına ne iyi gelir diye merak edenlerin bilmesi gereken; özellikle çürümenin yeni başladığı dişlerde ılık su ile hazırlanan tuzlu gargara uygulaması son derece etkili olduğudur. Tuz, dişleri dezenfekte ettiği için aynı şekilde dişlerde bakterilerin oluşturduğu asitleri ve iltihapları da temizleyerek ağrının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca ağrıyan bölgeye günde 4-5 defa 5’er dakikalık buz uygulaması yapmak da ağrılı bölgenin uyuşmasını ve ağrının hafiflemesini sağlayabilir.

Hamilelikte Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte diş çürüğünün bebeğe zararı oldukça fazladır. Dolayısıyla da eğer bu dönemde ileri derece bir çürük söz konusu ise hastanın, rutin takibini yapan kadın doğum uzmanına danışarak uygun gördüğü takdirde diş tedavisini planlaması gereklidir.

Normal zamana göre gebelik döneminde vücudun vitamin ve mineral düzeylerinin de değişmesine bağlı olarak çürük oluşumu sıklıkla rastlanan bir durumdur. Eğer bu durumlarda şiddetli ağrı ve hassasiyet yaşanıyor ise tuzlu su gargarası ve soğuk uygulaması hamilelikte çürük ağrısına iyi gelen etkili yöntemlerdir.

Diş Çürüğü Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş çürüğü ağrısını hastanın ev ortamında kendi kendine tamamen geçirmesi söz konusu değildir. Evde uygulanan tuzlu su, soğuk uygulama ya da karanfil yağı damlatma gibi doğal yöntemler ile diş ağrısını geçici olarak hafifletmek mümkün olsa da kesin çözüm için mutlaka bir uzmana muayene olmak ve tedavi sürecinin planlanmasını sağlamak gereklidir. Aksi halde çürük ilerleyerek diğer sağlıklı dişlerin de zarar görmesine hatta diş kaybına neden olabilir.

Diş Çürüğü Temizleme

Diş çürüğü temizleme işlemi, evde uygulanamayan sadece diş hekimleri tarafından tıbbi malzeme ve cihazlar ile uygulanabilen bir diş çürüğü tedavi yöntemidir. Temizleme işlemiyle çürümüş olan dişin çürük bölümü gerekli teknolojik ekipmanlar ile kazınarak çıkarılır ve böylece çürük diş temizlenmiş olur.

Diş hekimi tarafından çürüğü temizlenen diş, tekrar sterilize edilir ve uygun dolgu malzemesi ile dolgu işlemi yapılarak doldurulur. Eğer çürük diş kökünde meydana gelmiş ise o halde temizleme sırasında dişin çürük kısmıyla birlikte sinirler de alınır. Dolayısıyla yapılan işlemlere göre fiyatı da hastadan hastaya değişkendir.

Diş Çürüğü Nasıl Anlaşılır?

Diş çürüğünün en sık ve en belirgin belirtileri arasında hassasiyet, sızlama ya da ağrı gelir. Bu belirtilerin yanı sıra aynı zamanda dişin üzerinde siyah, kahverengi ya da beyaz lekelenmelerin olması ve diş renginde kırılmaların oluşması da diş çürüğünü işaret eden belirtilerdir.

Özellikle tatlı, asitli, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler veya içecekler tüketildiğinde dişte sızı olması diş çürüğünün anlaşılması için son derece belirgin bir durumdur.

Diş Çürüğü Neden Olur?

Diş çürümesi sebepleri başında ağız ve diş hijyeninin yeteri kadar ve düzenli olarak sağlanmaması gelir. Diş temizliğine ve ağız hijyenine itina gösterilmediği takdirde ağız içindeki bakteriler, besin artıklarını aside çevirerek diş yüzeyinin daha kaygan olmasına sebebiyet vererek asidin dişleri çürütmesine ortam hazırlar. Bu nedenle de çürüğün bir diğer nedenlerinden birisi de asitli, şekerli ve nişastalı besinlerin çok fazla tüketilmesidir.

Tüm bu nedenlerden dolayı diş çürüğünün oluşumunu önlemek için düzenli diş fırçalamak, diş ve ağız hijyeni için diş ipi ve diş bakım suyu kullanmak son derece büyük bir öneme sahiptir.

Diş Çürüğünün Aşamaları

Diş çürükleri aşamalı bir şekilde kendisini göstermeye ve evreler halinde ilerlemeye başlar. Diş çürüğü oluşumunda 5 ana evre vardır;

1. Demineralizasyon: Çürük oluşumunda ilk evre olan demineralizasyon evresinde diş minesindeki mineraller asitlerin etkisiyle çözünmeye başlar. Erken dönem olduğu için erken teşhis ile tedavisi son derece kolay evredir.

2. Mine Çürüğü: Diş minesindeki minerallerin çözünmesiyle boşluklar büyük ve diş minesi çatlar. Eğer bu evrede çürük fark edilirse basit yöntemler ile hızlı süreçte tedavisi mümkündür.

3. Dentin Çürüğü: Bu aşamada çürük diş eti çukuruna inerek sinirleri etkilemeye başladığından dişte renk değişikliği görülebilir. Riskli bir aşamadır ve en kısa sürede tedavi edilmediği takdirde diş kaybına yol açabilir.

4. Pulpanın Hasar Görmesi: Pulpa denilen yapı, dişin en iç tabakasında yer alır. Pulpanın hasar görmesi demek aynı zamanda çürüğün dişin içlerine doğru ilerlediği anlamına gelir. Bu evrede pulpanın hasar görmesiyle birlikte ağrı ve hassasiyetin yanı sıra şişlikler de görülmeye başlanabilir.

5.İltihaplanma (Apse) Oluşumu: İleri evrelerde diş çürüğü sürekli ilerlerken aynı zamanda ağız içindeki bakterilerin artması da söz konusudur. Dolayısıyla da artan bakteriler son aşamada apse adı verilen iltihaplanmaya neden olur.

Diş Çürüğü Başlangıcı

Diş çürüğü başlangıcı, ilk evre olan demineralizasyon aşamasıyla ifade edilir. Bu aşamada dişlerde hassasiyet ve ağrı oluşumunun yanı sıra aynı zamanda beyaz, kahverengi ya da siyah lekeler görmek mümkündür. Başlangıç evresinde özellikle tatlı ve asitli gıdalar tüketildiğinde dişlerdeki hassasiyet ve ağrı şikayetleri çok daha fazla artış gösterir. Ancak bu aşamada teşhis edilen çürüklerin tedavisi çok daha kolay olabilmektedir.

Diş Çürüğü Geçer mi?

Diş çürüğü, tedavi edilmediği takdirde diş kaybına kadar gidebilen önemli bir sağlık sorunu olmakla birlikte erken teşhis edildiğinde ve zamanında tedavi uygulandığında önüne geçilebilecek bir durumdur. Tedavisi yapılmayan çürükler sürekli ilerleme göstererek diş köküne ve sinirlere kadar ulaşabilir. Bu noktada tedavi süreci daha uzun e daha zorlu hal alabilir. Ancak erken teşhis ile erken dönemde ve ilk evrelerde başlanan çürük tedavisi sayesinde diş çürüğünün tedavi edilerek tamamen yok olması mümkündür.

Diş Çürüğü ve İltihapları Vücutta Hangi Enfeksiyonlara Yol Açar?

Diş çürümesi ve diş iltihapları, vücudun sadece ağız kısmında değil farklı bölgelerinde de enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle çürük dişlerin bakterilerin artmasına ortam hazırlaması öncelikle diş eti iltihabına ve ağız için enfeksiyonlarına doğrudan zemin hazırlar.

Diş çürüklerine bağlı olarak gelişen ağız içi enfeksiyonları hızlı bir şekilde yayılma gösterdiğinden kalp, akciğer, beyin ve benzeri gibi organlarda enfeksiyon oluşumunu da tetikleyebilmektedir. Bunların yanı sıra diş çürüğü ve iltihapları kanser, alerjik reaksiyonlar, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıkların da birincil nedeni haline gelebilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, dişleri doğru bir şekilde düzenli fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanmak tüm vücut sağlığı için neredeyse hayati öneme sahiptir.

Diş Çürüğü Boğaz Enfeksiyonu Yapar mı?

Diş çürüğü, ağız içindeki zararlı bakterilerin oluşumuna ve bu bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olur. Ağız içerisinde çoğalan bu zararlı bakteriler, sadece ağız içinde kalmamakla birlikte vücudun tüm noktalarına hızlı bir şekilde yayılarak tüm vücut sağlığının bozulmasına neden olabilir.

Çürüklerin oluşturduğu bakterilerin boğaza yerleşmesi aynı zamanda diş çürüğünün boğaz enfeksiyonuna neden olmasına da ortam hazırlar. Bu nedenle de tedavi edilmeyen çürüklerin boğaz enfeksiyonu hastalıklarına birincil dereceden neden olduğunu söylemek mümkündür.

Diş Çürüğü Lenf Bezi

Diş çürüğünün hızlı bir şekilde oluşturduğu zararlı bakterilerin en büyük zararlarından birisi de lenf noduna olmaktadır. Bu zararlı bakteriler lenf bezlerine yayıldığında bölgede iltihap oluşmasına ve lenf bezlerinde sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle de diş çürüğü şüphesi olduğunda mutlaka en kısa sürede bir diş hekimine başvurularak tedavi sürecinin başlaması sağlanmalıdır.

Diş Çürüğü Kokusu

Ağız içerisinde özellikle çürüyen diş üzerinde oluşan zararlı mikrop ve bakteriler dişlerin çürümesini hızlandırırken diğer taraftan dişlerin içine sızar. Diş yapılarının içerisinde sıvı vardır. Bakteriler bu diş sıvılarının içine sızdığında sıvıların yapısının bozulmasına neden olur. Bu durum beraberinde hem hastayı hem de hastanın çevresindeki kişileri ciddi anlamda rahatsız edecek kokuyu da getirmektedir.

Diş Çürüğüne İyi Gelen Besinler

Diş çürüğüne iyi gelen yani diş çürüğü ağrısını hafifleten besinlerin başında karanfil yağı, sarımsak ve Hindistan cevizi yağı gelir. Bu besinler çürüğün tamamen tedavi olarak ortadan kalmasını sağlamaz ancak çürük ağrısının hafifletilmesinde son derece büyük bir etki gösterir.

Diğer yandan diş çürümesi sorunu olan ve bu soruna bağlı olarak ağrı problemi yaşayanlara yönelik üretilen diş çürüğü için diş macunu gibi ürünler de etkili çözüm yöntemleri arasında yer alır.

Diş Çürüğü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Diş Çürüğü Boğaz Ağrısı Yapar mı?

Diş çürüğü tedai edilmediği takdirde boğazda sızı şeklinde ağrı yapabileceği gibi aynı zamanda bademcik ağrısına da neden olabilir.

Diş Çürüğü Fırçalamayla Geçer mi?

Diş çürümesinin uygun tedavi yöntemleriyle uzman tarafından tedavi edilmediği sürece fırçalamayla geçmesi mümkün değildir.

Diş Çürüğü İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Diş çürüğü gibi sağlık sorunları olan hastalar devlet hastanelerinde ya da özel diş kliniklerinde bulunan diş hekimliği bölümüne başvurmalıdır.

Diş Çürüğü Ağız Kokusu Yapar mı?

Diş çürüğünün en önemli belirtileri ve zararlarından birisi ağız kokusudur. Özellikle ileri seviye çürüklerde rahatsız edici ve geçmek bilmeyen ağız kokusu görülür.

Diş Çürüğü Baş Ağrısı Yapar mı?

Çürük diş, baş ve boyun bölgesinde şiddetli ağrı oluşumuna neden olabilmektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Çürük tedavisine öncelikle çürüğün temizlenmesi ile başlanır. Temizleme işlemi sonrasında temizlenerek boşaltılan bölüm doldurularak tedavi tamamlanır.

Diş Çürüğü Nasıl Temizlenir?

Diş hekimi çürüğü detaylı muayene ettikten sonra diş etlerine lokal anestezi uygular. Daha sonrasında özel tıbbi ekipmanlar ile dişlerin çürük bölümünü kazıyarak temizler.

Ön Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Ön diş çürüğü de tıpkı diğer dişler gibi temizleme ve dolgu aşamaları ile temizlenir. Ancak ön dişin estetik görünümünü sağlamak için kaplama gibi estetik yöntemler de kullanılabilir.

Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Çürümüş diş, diş ağrısı ve hassasiyet gibi sorunların yanı sıra baş ve boğaz ağrısı, kulak ağrısı, sinüzit hatta kalp-damar ve diyabet hastalıklarına yol açabilir.

Bebeklerde Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerdeki süt dişi çürüğü, çürüğün seviyesine göre dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi yöntemlerin herhangi birisi ile yapılabilir.

Diş Çürüğü Hangi Vitamin Eksikliği?

Yetersiz diş temizliğinin yanı sıra aynı zamanda vücuttaki D vitamini eksikliği de diş çürümesine neden olabilmektedir.

Diş Çürüğü İlerler mi?

Dişlerdeki çürüme zamanında uzman bir doktor tarafından tedavi edilmez ise zamanla ilerleyerek sinirlere kadar ulaşabilir ve diş kaybına yol açabilir.

Diş Çürüğü Mide Ağrısı Yapar mı?

Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş olan çürük diş ülser gibi mide hastalıklarının yanı sıra aynı zamanda şiddetli gaz şikayetlerine de neden olabilir.

Diş Çürüğü Nasıl Düzelir?

Diş çürüğü ancak uzman bir diş hekimine gidilerek uygun tedavi sürecinin en kısa zamanda başlamasını sağlayarak düzelebilmektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Dişleri düzenli fırçalamak, düzenli diş ipi kullanmak, şekerli ve asitli gıdaların tüketiminde aşıya kaçmamak dişlerin çürümesini büyük oranda engellemektedir.

Diş Çürüğüne Hangi Bölüm Bakar?

Diş çürüğüne çürüğün durumuna göre ağız çene cerrahisi ya da endodonti bölümü bakar.

Diş Çürüğüne Neden Olan Bakteri Hangisidir?

Streptococcus mutans isimli bakteri, salgıladığı maddeler ile diş yüzeyinin yapışkan hale gelmesine neden olur ve böylece yiyecek artıklarının diş yüzeyine yapışmasını sağlayarak dişlerin çürümesine sebebiyet verir.

Diş Çürüğü Boğazda Beze Yapar mı?

Özellikle diş iltihabı, çene altındaki ve boğazın ön kısmındaki lenf bezlerinin şişmesine ve böylece boğazda beze görünümlü bir şişliğin oluşmasına neden olabilir.

Diş Çürüğü Evde Nasıl Temizlenir?

Diş çürüğünün evde temizlenmesi mümkün değildir. Bu işlem ancak uzman diş hekimi tarafından uygun tıbbi ekipmanlar ile yapılabilir.

Diş Çürüğüne Karşı Ne Yapılmalı?

Diş çürüğüne karşı yapılabilecek en önemli şey; belirtiler gözlemlendiği anda vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmandan randevu oluşturarak tedavi sürecinin başlatılmasıdır.

Diş Çürüğü Kulak Çınlaması Yapar mı?

20 yaş diş çürüğü ve alt çenedeki dişlerin çürümesi aynı zamanda kulak çınlamasına neden olabilmektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Tespit Edilir?

Diş çürüğü, hassasiyet ve ağrı ile kendisini göstermekle birlikte aynı zamanda diş üzerindeki siyah, kahverengi ya da beyaz lekeler de diş çürüğünün habercisidir.

Diş Çürüğü Nasıl Yok Edilir?

Dişlerdeki çürük, alanında uzman olan diş hekimleri tarafından temizleme, dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi yöntemler ile yok edilebilir.

Diş Çürüğü Nelere Yol Açar?

Diş çürüğü, şiddetli hassasiyet ve diş ağrısının yanı sıra aynı zamanda sinüzit, kalp hastalıkları, boğaz ağrısı, kulak çınlaması ve lenf bezi şişmesine bağlı ateşlenme gibi birçok olumsuzluğa yol açabilir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button