Diş çürükleri, bakterilerin ürettiği asit sonucunda diş minesinin aşınmasıyla birlikte meydana gelen sağlık sorunudur.
Dişlerdeki çürükler, diş minesinin erozyona uğraması sonucunda oluşan önemli sorundur. Nişastalı, şekerli, asitli yiyecek ve içeceklerin çok sık tüketilmesi, ağız ve diş temizliğine özen gösterilmemesi çürük oluşumunun en temel nedenleridir.
Çürük oluşumu her ne kadar ağız ve diş sağlığı sorunu olarak bilinse de aslında tedavi edilmediği takdirde diş kaybına neden olmakla birlikte vücudun birçok bölgesinde sağlık sorununa da zemin hazırlayan sorunlar arasında yer alır.
Tüm bu nedenlerden dolayı düzenli diş fırçalamak, ağız ve diş temizliğinde düzenli olarak diş ipi kullanmak ve yılda en az iki kez rutin diş kontrollerine gitmek tüm vücudun sağlığı açısından önemli yere sahiptir.
Diş Çürükleri Nedir?
Sert yapıya sahip olan diş minesinin asitler nedeniyle yapısının bozulması sonucunda meydana gelen diş deformasyonuna “Diş çürüğü” adı verilir. Diş ve diş aralarında yemek artıkları kaldığında ağız içindeki bakteriler yapışkan olan ve dişleri kaplayan plak adında bir madde oluştururken aynı zamanda asit salgılar.
Bakterilerin salgıladığı asit ile birlikte sert ve sağlıklı yapıya sahip olan diş minesi aşınır, dişlerin sağlığı bozulur ve dişlerde siyah, sarı, beyaz ya da kahverengi lekeler görülmeye başlar. Bu lekeler aynı zamanda diş çürüğü belirtileridir.
Diş Çürükleri Neden Olur?
Diş çürükleri birçok nedene bağlı olarak gelişen ağız ve diş sağlığı problemidir. Bu nedenleri ortadan kaldırmak ve böylece çürümeyi önlemek için öncelikle günde en az iki kez diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak büyük öneme sahiptir.
Çürüklerin oluşum nedenlerinin başında bakteriler gelir. Özellikle yemek artıklarının kalmasıyla birlikte bakteriler ağız içerisinde yapışkan ve dişleri saran bir yapıya sahip plağı oluştururken aynı zamanda asit salgılar. Bu asitler diş minesini aşındırarak çürüğe neden olur.
Diş çürümesinin bir diğer en önemli nedenlerinden birisi de çok fazla şekerli ve asitli gıdalar tüketmek ve diş temizliğine önem vermemektedir. Günde en az iki kez düzenli diş fırçalamanın yanı sıra özellikle nişastalı, şekerli ve asitli gıdalardan sonra diş temizliğinin yapılmaması diş minesinin erozyonuna neden olur.
Diş Çürükleri Nasıl Oluşur?
Ağız içindeki bakterilerin asit üretmesiyle birlikte diş minesi aşınır ve bu aşınma sonucunda da diş çürüğü meydana gelir. Dişlerin üzerinde bakteriler vardır. Bu bakteriler için en önemli besin kaynağı dişlerde kalan besin artıklarıdır. Dişlerde besin artıkları kaldığında bakteriler, diş minesinin aşınmasına neden olacak olan asit üretimi yapar.
Bakterilerin üretmiş olduğu asit, diş minesini aşındırmakla birlikte aynı zamanda sert bir yapıda olan diş minesini deler, dişin içinde bulunan pulpa ve dentin adındaki yumuşak dokulara ulaşır. Bu yumuşak dokular, aynı zamanda dişe his veren canlı dokular olduğundan bu aşamada dişte ağrı ve hassasiyet oluşumu başlar. Özellikle şekerli ve asitli gıdaların tüketiminde bu ağrı ve hassasiyet çok daha fazla hissedilir.
Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?
Çürük dişler tedavi edilmediği takdirde çürük, dişin sinirlerine kadar ulaşabilir ve dişin kaybına neden olabilir. Bu nedenle de dişte çürük belirtisi fark edildiği anda mutlaka bir İstanbul diş hastanesi randevusu alınarak diş hekimliği kontrolüne gidilmesi ve tedavi sürecinin başlaması gereklidir.
Diş çürüklerinin tedavisi; çürüğün oluşumuna, bulunduğu bölgeye ve yayıldığı alana göre farklı şekillerde planlanabilir. Genel olarak ilk aşama olarak çürük temizliği yapılarak dişin çürük kısmı tamamen temizlenir. Daha sonrasında kanal tedavisi, dolgu ve kaplama gibi yöntemler ile dişler eski sağlığına kavuşturulur. Eğer çürük, sinirlere kadar ulaşmışsa ve dişin temizlenmesi mümkün değilse bu durumda diş çekimi de en son tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir.
Çoçuklarda Diş Çürükleri Tedavisi
Çocuklarda diş çürük tedavisi de yetişkinler ile benzerlik gösterse de arada ufak farklılıklar olabilmektedir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da tedavinin ilk aşaması temizleme aşamasıdır. Daha sonrasında pulpa tedavisi, dolgu ya da son aşamada diş çekimi gibi yöntemler uygulanır.
Çocuklarda saptanan diş çürüğü, eğer daha başlangıç aşamasındaysa dişi kaybetmemek, diş minesini güçlendirmek ve çürüğü yok etmek için uzmanlar içerisinde florür olan flor vernik yöntemini de uygulayabilir. Bu yöntem sayesinde diş mineleri güçlendirilirken aynı zamanda çürük oluşumu da önlenir.
Diş Çürükleri Nasıl Geçer?
Dişte çürük oluşumu mutlaka uzman yani diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde kendi kendisine geçmesi mümkün olmadığı gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Tedavi edilmeyen çürük diş ya da dişler, ilk olarak dişetinde iltihaplanmaya neden olarak diş etlerinin sağlıklı yapısının bozulmasına neden olur. Ardından diş etlerinde oluşan enfeksiyon vücuda yayılarak vücudun farklı yollarında da enfeksiyon ile birlikte farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çürük diş tedavisi, diş doktoru tarafından çürüğün durumuna göre farklı şekillerde yapılır. Öncelikle genel olarak dişin çürük kısmı teknolojik aletler temizlenir. Daha sonrasında dişin durumuna göre dolgu, kök kanal tedavisi ya da kaplama gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer çürük dişin sinirlerine kadar inmişse bu gibi durumlarda diş çekimi de son aşamada bir tedavi yöntemi olarak uzmanlar tarafından tercih edilebilir.
Diş Çürükleri Fırçalayarak Geçer mi?
Dişte meydana gelen çürüklerin fırçalanarak geçmesi kesinlikle mümkün değildir. Aksi halde dişte meydana gelen çürükler ancak diş hekimlerinin aletler ve cihazlar ile yaptığı müdahaleler ve uyguladığı tedavi yöntemleri ile mümkündür.
Diş fırçalamak, var olan çürüklerin geçmesini sağlamasa da dişlerde çürük oluşumunu önlemek için son derece önemlidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanmak çürük oluşumunu büyük oranda önleyecektir.
Diş Çürükleri Temizlenir mi?
Çürük tedavisinin ilk aşaması temizleme işlemidir. Diş hekimi, tıbbi cihazlar ile dişin çürümüş olan bölümünü kazıyarak tamamen temizler. Ancak temizleme işlemi sonrasında uygulanacak olan tedavi yöntemi, dişin durumuna göre belirlenir.
Temizleme öncesine hastanın ağrı ve sızlama hissi duymaması için bölgeye lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi ile birlikte temizleme sırasında hasta herhangi bir acı duymaz. İleri derecedeki çürüklerin temizleme işleminden sonra kaplama ya da dolgu gibi farklı restorasyon işlemleri yapılarak dişin estetik açıdan da değer kazanması sağlanır.
Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir?
Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir: Evde diş çürüğü temizleme yapılamamakla birlikte ancak ve sadece diş doktorları tarafından özel tıbbi cihazlar ile yapılmaktadır. Temizleme öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır ve bu sayede uygulama sırasına hasta herhangi bir acı hissetmez. Diş çürüğü temizleme sırasında doktor, dişin çürümüş kısmını aletlerle yontarak tamamen temizler. Daha sonrasında dişin ihtiyacına göre gerekli tedavi ve restorasyon işlemleri yapılabilir.
Diş Çürükleri Zararları
Sert bir yapıya sahip olmakla birlikte aynı zamanda dişlerin sağlıklı olmasını sağlayan diş minesinin erozyona uğrayarak aşınması sonucunda çürük oluşumu meydana gelir. Çürük, ağız içerisinde meydana gelse de aslında ilerlediğinde ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Tedavi edilmeyen diş çürüklerinin zararları hem sağlık hem de estetik görünüm açısından oldukça fazladır. Bu sebeplerden ötürü çürük belirtileri gözlemlendiğinde ya da dişlerde ağrı, sızı hissedildiğinde mutlaka en kısa süre bir diş hekimiyle görüşülerek detaylı muayene olunmalıdır.
Diş Çürükleri Nelere Sebep Oluyor?
Çürük dişlerin sebebiyet verdiği olumsuz durumlar hem sağlık hem de estetik açısından oldukça fazladır. Öncelikle çürüyen dişler ciddi düzeyde rahatsız edici ağrı ve hassasiyete neden olur. Ayrıca diş üzerinde siyah, kahverengi, beyaz ya da sarı renklerde lekelenmelere neden olan çürük oluşumu dişin estetik görünümünü de fazlasıyla bozar.
Tedavi edilmeyen çürükler ağızda kötü kokunun ve vücutta enfeksiyon oluşumlarının birincil nedenidir. Çürük nedeniyle ağız içerisinde oluşan enfeksiyonlar, çürük ilerledikçe tüm vücudu etkileyerek birtakım hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir.
Diş Çürükleri Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Tedavisi yapılmayan diş çürükleri, beraberinde ağızda oluşturduğu enfeksiyona bağlı olarak birçok hastalığı da getirmektedir. Çürük dişin neden olduğu en yaygın hastalıkların başında diş enfeksiyonları ve periodontal hastalıklardır. Dişlerde oluşan enfeksiyonla birlikte diş etleri şişerek iltihaplanır ve periodontal sorunlar meydana gelir.
Kulak ve boğaz enfeksiyonlarının nedenleri arasında da yer alan çürük diş aynı zamanda kalp-damar hastalıklarına, diyabet hastalığına ve akciğer enfeksiyonlarına da sebebiyet verebilir. Kısacası; çürük diş sadece ağız ve diş sağlığını değil tüm vücut sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer alır.
Diş Çürükleri İçin Diş Macunu
Diş çürüğü oluşumunu önlemek için yapılması dişlerin düzenli bir şekilde ve doğru diş macunu ile fırçalanması, böylece yemek artıklarının dişlerden uzaklaştırılması son derece önemlidir. Çürük oluşumunun önlenmesinde sadece dişlerin düzenli fırçalanması yeterli değildir. Aynı zamanda çürüğü önleyen diş macunu tercih etmek dişleri kuvvetlendirerek çürük oluşumunu önlemeye büyük oranda yardımcı olur.
Diş çürümesini önlemek ve dişlerde tam anlamıyla temizlik oluşturmak için florür içerikli diş macunu kullanılmalıdır. Florür, diş minesinin güçlenmesini sağlayan önemli bir bileşendir. Dolayısıyla da florür içerikli diş macunu ile dişlerin günde en az iki kez düzenli olarak fırçalanması diş minesinin güçlenmesini ve sert yapısını korumasını sağlarken aynı zamanda dişlerin çürümesini de engeller.
Diş Çürükleri İçin Bitkisel Çözüm
Diş çürüğünün tedavi edilmesi ve tamamen ortadan kalkması ancak uzman tarafından yapılacak olan tedavi yöntemleri ile mümkündür. Ancak özellikle şiddetli ağrı ve hassasiyetin azaltılması için evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemler vardır. Bu yöntemler çürüğü tamamen tedavi etmemekle birlikte geçici de olsa kısa süreliğine dişin ağrısının ve acısının hafiflemesine yardımcı olur.
Kaya tuzu, papatya, çay ağacı yağı, Yeşilçay ve ada çayı çürük oluşumunu önlerken aynı zamanda diş etlerindeki enfeksiyonun giderilmesinde tedaviye destek olarak uygulanabilen yöntemlerdir. Ancak dediğimiz gibi bu yöntemlerin hiç birisi bir diş hekiminin uygulayacağı tedavi yönteminin yerine geçmez, sadece geçici rahatlama ve yeni çürüklerin oluşmasının önlenmesini sağlar.