Diş doktoru, ağız ve diş sağlığı konusunda rahatsızlıkları olan kişilere teşhis ve tedavi hizmetleri sunan tıbbi uzmandır.
Ağız ve diş sağlığı, tüm vücudun sağlıklı olması açısından büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla da diş sağlığının korunması ve herhangi bir sorunda dişlerin ciddi zarar görmemesi için tedavi edilmesi için mutlaka bir diş hastanesi bünyesinde tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu noktada diş hastalıklarının tanı ve tedavi sürecini yürüten uzmanlar diş hekimi olarak da bilinen doktorlardır.
Diş doktorları, diş hastalıklarına yönelik sorunları çeşitli yöntemlerle teşhis ettikten sonra hastanın durumuna ve diş problemine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulayarak diş problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Dolayısıyla da tıp alanında önemli doktorlar arasında yer alırlar.
Diş Doktoru Nedir?
Dişçi, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedavi ve benzeri gibi sağlık hizmetleri sunan tıp doktorudur. Diş cerrahı olarak da adlandırılan diş doktorları; diş, diş eti ve benzeri gibi ağız içi hastalıklarının teşhis sürecini yönetir, tedavi planlaması ve uygulamaları yapar.
Diş doktorları, diş kliniği bünyesinde ilk aşamada detaylı muayene yaparak ağız içindeki sağlık sorunlarının teşhisini koyar. Daha sonrasında söz konusu problemlere yönelik diş çekimi, dolgu, diş implantı, protez ya da kanal tedavisi gibi en uygun tedavi yöntemleri ile planlama yapar.
Diş doktorları, almış oldukları kapsamlı tıp eğitimleri sayesinde ağız ve diş sağlığı alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Uzmanlıkları doğrultusunda ağız sağlığı ile ilgili sorunlara yönelik detaylı muayene, teşhis ve tedavi yeterliliğine sahiptirler.
Diş Doktoru Nasıl Olunur?
Diş hekimi olmak isteyen kişilerin belirli yeterliliklere sahip olması gerekliliğinin yanı sıra aynı zamanda bir de ilgili üniversitelerden eğitim almaları gereklidir. Diş hekimi olmak ve diş polikliniği gibi farklı diş sağlığı merkezlerinde sağlık hizmetleri verebilmek için Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 5 yıllık eğitimi başarıyla tamamlamak gerekir.
5 yıl süren diş doktorluğu eğitimlerinin 4 döneminde teorik dersler alınır. Daha sonraki 6 döneminde ise uygulamalı dersler tamamlanır. Eğitimin son dönemlerinde ise diş hekimi adayları diş hastanelerinde staj yaparak diş hastalıkları tedavilerine yönelik uygulamalar yaparlar. Tüm bu süreci başarıyla tamamlayan adaylar, “Diş doktoru” unvanı alır.
Diş Doktoru Hangi Bölüm?
Diş doktorluğu, lisans üniversiteleri arasında yer alan Diş Hekimliği Fakültesi bölümüdür. Söz konusu lisans fakültesinin eğitim süresi 5 yıldır. Ağız ve diş sağlığı alanında doktorluk eğitimi veren Diş Hekimliği Fakültesi, üniversite sınavında sayısal alanda yeterli puana sahip olan öğrencileri almaktadır. Türkiye genelinde devlet bünyesinde eğitim veren birçok diş hekimliği fakültesinin yanı sıra aynı zamanda özel olarak da bilinen vakıf üniversiteleri de vardır.
Diş Doktoru Kaç Yıl Okur?
Diş hekimi olmak isteyen bir kişi, Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde toplamda 5 yıllık bir eğitim süresince doktorluk eğitimi alır. Bu sürenin ilk 2 yılı klinik öncesi temel eğitimdir. Yani bu iki yıl içerisinde adaylar, diş doktorluğuna yönelik temel teorik bilgilere yönelik dersler alırlar.
Eğitim sürecinin son 3 yılı ise uygulamalı derslerin ağırlıklı olarak verildiği süreçtir. Bu süreçte öğrencilere genellikle laboratuvar çalışmalar ve diş sağlığı tedavilerine yönelik pratik uygulamalar yaptırılır.
Diş doktorları belirli alanlarda uzmanlık alabilmektedir. Bunun için diş doktorları diş sağlığına yönelik alanlarda 3 ila 4 yıl arasında çalışmalar yaparak ve eğitimler alarak spesifik alanlara yönelik uzmanlık kazanabilir.
Diş Doktoru Mesleğinin Özellikleri
Diş doktorluğu belirli bir eğitim almayı gerektirirken aynı zamanda bazı yeterlilikler de gerektiren meslek dalıdır. Dişçi olmak isteyen adayların öncelikle hassas el becerisine, analitik zekaya sahip olması gereklidir. Bunun yanı sıra diş doktorluğu mesleğinde;
- Diş ve diş etlerindeki semptomları tanımak ve doğru teşhis koyacak donanıma sahip olmak,
- Ağız içindeki ya da dişlerdeki değişimleri fark edebilecek dikkate sahip olmak,
- Dar bir alanda gerekli aletlerle verimli bir şekilde çalışmak için gereli el becerisine sahip olmak,
- Tedaviler genellikle ayakta yapıldığı için fiziki yeterliliklere sahip olmak,
- Uzun süreli ve meşakkatli tedavi türlerinde sabırlı olmak,
- Güçlü ve etkili iletişim becerisine sahip olmak da önemli ve son derece gerekli özellikler arasında yer alır.
Diş Doktoru Maaşları
Diş doktorlarının maaşları aldıkları eğitime, uzmanlık seviyelerine ve çalışmış oldukları kliniğe ya da hastaneye göre değişkenlik gösterir. Özel diş hastanelerinde ya da devlete bağlı olan kamu hastanelerinde çalışan diş doktorlarının da maaşları arasında farklılık görmek mümkündür.
Yeni mezun olmuş devlet hastanesi diş doktorları ortalama olarak ek ödeneklere bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 18 bin TL ila 20 bin TL arasında maaş alır. Ancak özel hastanelerde, diş kliniklerinde çalışan diş doktorlarının almış oldukları maaş çok daha fazla olabilmekle birlikte bu miktarlar doktorun uzmanlık seviyesine göre 30 bin TL ila 50 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Eğer söz konusu diş hekimi profesör ise en yüksek maaş 50 bin TL civarında olabilmektedir.
Diş Doktoru Randevu Nasıl Alınır?
Günümüzde gidilecek olan dişçinin bulunduğu yere göre farklı randevu sistemleri tercih edilerek kolay randevu oluşturmak mümkündür. Eğer devlet hastanesi bünyesinde hizmet veren bir diş hekiminden randevu alınması söz konusu ise devlet hastanesi randevu sistemi kullanılabilir.
Özel diş hastanelerinden ya da diş polikliniklerinden randevu almak için birçok yöntem vardır. Burada söz konusu sağlık merkezinin randevu sistemleri öğrenilmelidir. Öncelikle her diş polikliniğinden telefon ile arayarak ya da bizzat giderek randevu oluşturmak mümkündür. Şayet diş kliniğinin online randevu sistemi var ise web sitesi üzerinden çok daha kolay ve hızlı bir şekilde randevu oluşturulabilir.
Çocuk Diş Doktoru
Çocuk diş doktorları ya da diğer adıyla pedodontistler, çocuk ağız ve diş sağlığı üzerinde uzman olan doktorlardır. Dolayısıyla da söz konusu doktorlar çocuklarda oluşan ağız ve diş sağlığı problemleri üzerinde kapsamlı eğitim almış ve uzmanlaşmıştır.
Pedodontistler yani çocuk doktorları çocuklarda görülen diş gelişimi problemleri, çürük, çene yapısı anomalileri, travmaya bağlı diş sorunları gibi birçok alanda uzmanlığa sahiptir. Ayrıca pedodontistler, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve diş temizliği bilincinin kazandırılmasında da rehberlik görevini üstlenirler. Dolayısıyla da çocuklarla sürekli iletişim halinde olan çocuk doktorları çocuklarla güçlü ve sağlıklı iletişim kurabilmeleri için ayrıca iletişim dersleri de almış uzmanlardır.
Özel Diş Doktoru
Özel diş doktorları, kendilerinin açmış olduğu muayenehanelerde ya da özel diş kliniklerinde sağlık hizmetleri veren doktordur. Özel diş doktorları genel rutin diş kontrollerinin ve diş doktorluğu hizmetlerinin yanı sıra uzman oldukları diş eti hastalıkları, kanal tedavisi, ortodonti ya da estetik diş hekimliği gibi farklı alanlarda da hizmet verebilir.
Özel dişçi randevu sistemi ile çalışır. Özel dişçiden muayene ya da tedavi hizmeti almak isteyen hastalar öncesinde randevu oluşturarak çeşitli diş sağlığı problemlerinin çözüme kavuşmasını sağlayabilir. Özel diş doktorları aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ederler ve son teknolojik gelişmeler doğrultusunda tedavi yöntemlerinde de teknolojik uygulamaları fazlasıyla kullanırlar.
Acil Diş Doktoru
Acil diş doktorları, adından da anlaşılabileceği gibi şiddetli diş ağrısı, diş kırılması ya da travma sonucu meydana gelen diş problemleri gibi acil müdahale gerektiren sorunların giderilmesini sağlar. Acil diş doktorlarının genel hizmet kapsamı genellikle dayanılmayacak ölçüde olan diş travmaları ve ağrılarıdır. Söz konusu diş doktorları devlete bağlı diş hastanelerinin acil servislerinde ya da özel diş kliniklerinin acil bölümlerinde hizmet verebilir.
Acil diş sağlığı problemlerinde acil diş doktorları hızlı bir şekilde müdahale eder. İlk aşamada ivedilikle sorun saptandıktan sonra ardından öncelikle diş ağrısının hafifletilmesi için müdahale edilir ve daha sonrasında sorunun kökten tedavi edilebilmesi için etkili bir tedavi yöntemi hazırlanır.
Diş Eti Doktoru
Diş eti hastalıkları aynı zamanda periodontoloji alanı olarak bilinir. Bu doğrultuda diş eti doktorları yani periodontistler diş eti hastalıklarının tanı ve tedavi süreci konusunda uzman olan doktorlardır. Diş eti hastalıklarını tanı ve değerlendirme sürecini muayene aşamasında gerçekleştiren diş eti doktoru, daha sonrasında diş etinde oluşan hastalıkların ilerlemesini önlemek için hastaya en uygun tedavi planlamasını yapar.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde implant, derin diş temizliği ve diş eti cerrahisi gibi çeşitli yöntemler uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra diş eti doktorları aynı zamanda diş eti sağlığının korunması, diş eti hastalıklarının göstergesi olan belirtiler hakkında da hastalara rehber niteliğinde bilgilendirmeler yapabilir.
Nöbetçi Diş Doktoru
Nöbetçi diş hekimi, acil olan diş ağrısı ve diş kırığı ve benzeri gibi beklenmeyen sorunlarda sağlık hizmetleri sunan doktordur. Travmalara bağlı meydana gelen diş ağrısı ve diş kırılması gibi sorunlarda nöbetçi diş doktorları mesai saatleri dışında yani geceleri ya da hafta sonları gibi zaman dilimlerinde sağlık hizmetleri sunar.
Türkiye’nin tüm illerinde ve birçok ilçesinde acil diş sağlığı problemlerinin giderilmesi amacıyla hizmet veren nöbetçi diş doktorları vardır. Nöbetçi diş doktorları özel diş kliniklerinin ve hastanelerin acil polikliniklerinde hizmet verirler.
En Yakın Diş Doktoru
En yakın diş hekimi, her hastanın konumuna göre değişkenlik gösterebilir. Anlık ve beklenmeyen durumlarda meydana gelen şiddetli diş ağrısı şikayetlerinde en yakın dişçi arayışı çok fazla gözlemlenir. Bu noktada en yakın diş doktorları genellikle nöbetçi ve acil diş doktorlarıdır.
Birçok bölgede şubesi olan Dental Park Klinik, acil diş sağlığı problemleri ile karşı karşıya olan hastalarına nöbetçi diş doktorları ile en yakın dişçi konumunda olabilmektedir.
Dentalpark Diş Hastanesi Doktorları
Dental Park Klinik ağız ve diş sağlığı merkezi doktorları, alanında uzman ve deneyimli olan doktorlardır. En iyi diş doktorları kadrosuna sahip olan Dental Park Klinik bünyesinde deneyimli ve uzman olan diş doktorlarına Dental Park Klinik web sitesindeki “Hekimlerimiz” bölümünden ulaşarak daha detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.
Diş Doktoru ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Diş Doktorları Ne Kadar Maaş Alıyor?
Diş doktorlarının aldıkları maaş aldıkları eğitime, uzmanlık seviyesine ve uzmanlık alanına göre değişir. Ayrıca devlet hastanelerinde çalışan diş doktorlarına göre özel kliniklerde çalışan diş doktorlarının maaşları biraz daha yüksek olabilir.
Diş Doktoru Ne İş Yapar?
Diş hekimi ya da doktoru, ağız ve diş sağlığı konusunda hastalarını bilinçlendirmenin yanı sıra diş ve diş eti hastalıklarının teşhis edilerek doğru yöntemlerle tedavi edilmesini sağlar.
Diş Doktoru Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
Dişçi olmak isteyen kişiler diş hekimliği fakültesinde eğitim almalıdır. Diş hekimliği fakültesi sayısal puan dilimiyle öğrenci aldığından adayların sayısal derslerinin iyi olması gereklidir.
Diş Hekimi Doktor mudur?
Diş hekimi, ağız ve diş sağlığı alanında hem teorik hem de pratik eğitim almış aynı zamanda tanı koyma ve tedavi yöntemlerini uygulama yetkisine sahip diş hekimidir.
Diş Doktoru Rapor Verebilir mi?
Hastanın çalışmasını ya da eğitim görmesini engelleyecek bir diş sağlığı problemi var ise bu durumda dişçi hastaya istirahat raporu verme yetkisine sahiptir.
Çocuk Diş Doktoruna Ne Denir?
Çocuk diş hekimliği bir uzman alanıdır ve tıpta “Pedodonti” olarak da geçer. Çocuk diş doktorlarına ise “Pedodontist” adı verilir.
Diş Doktoruna Ne Denir?
Diş doktorluğu yapan uzman kişilere diş tabibi ya da diş hekimi denilmektedir. Diş doktorları, ağız ve diş sağlığı sorunlarının iyileştirilmesi yönünde hizmetler sunar.