Diş eti ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak aniden çıkan ağrılardır. Diş etinde kızarıklık, şişime gibi belirtilerle kendini belli eden diş eti sorunudur. Birçok insanın mustarip olduğu bu rahatsızlık çeşitli tedaviler uygulanarak giderilmektedir.
Diş eti ağrısı normal ağrılar gibi kısa süreli olmayıp, gerekli olan tedavi uygulanmadığı sürece devam edebilecek bir ağrıdır. Kişinin yaşam kalitesini düşüren kötü bir rahatsızlık olup, kısa sürede doktora gidilerek tedavi olunmalıdır.
Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Esenevler, Ümraniye Santral ve Dudullu bölgelerinde hizmet vermektedir. Bünyesinde yer alan başarılı diş hekimleri sayesinde kusursuz hizmetlere imza atmaktadır.
Diş Eti Ağrısı Neden Olur?
Diş eti ağrısının birçok nedeni olabilir fakat çoğunlukla dişin yapısında bulunan dokuların enfeksiyon kapması ile oluşur. Ağız içinde hijyenin olmaması, bakımında aksaklık olması durumunda diş etlerinde iltihap ve diş çürümesi oluşur. Zamanla giderilmeyen enfeksiyon ve iltihaplar hem ağrıya hem de diş kayıplarına neden olur.
Diş etinde meydana gelen tüm rahatsızlıkları periodontoloji bölümü değerlendirir ve sonrasında tanı koyar. Diş eti hastalıkları üzerinde tanı konulduktan sonra detaylı olarak tedavi sürecine geçilir. Ayrıca tedavilerde kalıcı çözümler uygulandığı için kişinin uzun süreler orijinal dişiyle yaşaması sağlanır.
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş eti ağrısı kişinin hayat konforunu düşüren önemli bir rahatsızlıktır. Kişi çok bitkin ve hasta göründüğü için günlük hayatı olumsuz etkilenir. Diş eti ağrısının geçmesi için uzman bir doktordan yardım alınması şarttır.
Dişçi öncesi evde uygulanacak birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler diş etinde meydana gelen problemi %100 iyileştirmese de rahatlama hissini sağlar.
Ev ortamında uygulanacak basit tedaviler aşağıda yer almaktadır:
- Düzenli olarak dişlerin her gün fırçalanması
- Yemeklerden sonra diş ipi ile aralarda kalan şeylerin temizlenmesi
- Ağız içi temizliğin tam sağlanması için gargara yapılması
Yukarıda yer alan uygulamalar kesin çözüm olmayıp, ağız hijyeninin sağlanması ile ağız problemlerinin ortadan kaldırılması için yapılabilir. Eğer ağız hijyeni sağlanmasına rağmen diş etinde oluşan ağrı geçmiyorsa mutlaka diş hekimine danışılmalıdır.
Günümüzde diş ve diş eti ağrısı için ilaç uygulaması yapılmaktadır. Herhangi bir ilaç ile ağrıların giderilmesi sağlanmayıp, mutlaka doktor gözetiminde kullanılan ilaçların ağrıları geçirdiği bilinilmelidir. Doktor tavsiyesi olmayan ilaçların kullanılması başka sorunlara da neden olabilmektedir.
Hamilelikte Diş Eti Ağrısı
Gebelik döneminde oluşan problemlerden biride diş etinde başlayan ağrılardır. Bu ağrılar hormon seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle östrojen ve progesteron seviyelerinde yaşanan değişimler dişlerde oluşan plak birikimini de artırır.
Kadınlar hamilelik döneminde her konuda daha hassas olduğu için bu dönem içinde dişlerde çok hassas olurlar. Ağız için yer alan çürükler, ya da kırık dişler diş etinde daha fazla enfeksiyona neden olacaktır. Dolaylı olarak ağrıların artmasına hamile olan kişinin daha fazla rahatsız olmasına neden olacaktır. Bu açıdan hamilelik öncesi ağız bakımı için önlemler alınmalıdır.
20’lik Diş Eti Ağrısı
20’lik diş eti ağrısı çoğu kişinin mustarip olduğu rahatsızlıklar arasındadır. 20’lik dişin temizliğinin zor olması dolayısıyla o bölgede enfeksiyon riskinin artması ile ağrıların oluşmasına neden olur.
Diş polikliniği gibi yerlerde tedavi olarak 20’li dişin alınması gerekebilir. Fakat uygun vakit yoksa ve uzun süre sonrasına randevunuz varsa evde birçok uygulama yapılabilir.
Aşağıda yer alan uygulamalar geçici çözümler olup, mutlaka doktora gidilmesi şarttır:
- Ağrıyan yirmili dişlerin bulunduğu yanağa buz torbası ile bası uygulanabilir.
- Reçetesiz olarak satılan ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Ağızda gargara için tuzlu su kullanılabilir.
Yukarıda yer alan uygulamaları gerektiğinde hazırlayıp, ağrılı bölge için kullanabilirsiniz. Fakat ağrı geçmiyorsa Ağız ve diş sağlığı merkezi bünyesinde yer alan doktorlardan kesin tedavi alabilirsiniz.
Diş Eti İltihabı Baş Ağrısı Yapar mı?
Diş eti iltihabının baş ağrısı yaptığı doktorlar tarafından ortaya konulan bir durum değildir. Eğer diş eti iltihabı varsa baş ağrısı yerine dişlerde ağrı yapabilir. Fakat baş ağrısı oluşuyorsa farklı nedenler aranmalıdır.
Diş Eti Ağrısı Ne İyi Gelir?
Diş eti ağrısı için birçok uygulama yapılsa da kesin çözüm olarak doktora gidilmeli ve tedavi olunmalıdır. Eve yapılabilecek uygulamalar; ağrıyan bölgeye soğuk pres, tuzlu su ile gargara, reçetesiz ağrı kesiciler ve karanfil kullanılabilir.
Diş etlerinde oluşan ağrının nedeni olarak bakteri ve plaklara bağlı olarak oluşan enfeksiyonlardır. Enfeksiyonun giderilmesi için doktorlardan yardım alınmalı ve tedavi olunmalıdır.
Diş Eti Ağrısı Nedenleri
Diş etinde meydana gelen ağrıların birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle ağız hijyenine dikkat edilmemesi tüm diş problemlerine davetiye çıkarmaktadır.
Diş eti ağrısına neden olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dişler için gerekli olan vitaminlerin alınmaması
- Yetersiz kalan ağız hijyeni
- Diş ipi kullanımının olmaması
- Sigara kullanılması
- Alkol kullanılması
- Dişlerde görülen bakteri ve tartarlar
- Dişte meydana gelen çürükler
- Diş eti hastalıkları
Yukarıda yer alan nedenler diş eti ağrısı oluşturan etmenler olarak gösterilmektedir. Bu etmenlerin ortaya çıkmaması için ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir.
Diş Eti İltihabı Boğaz Ağrısı Yapar mı?
Diş eti iltihabının boğaz ağrısına neden olduğu kesin olarak söylenen bir şey değildir. Eğer boğaz ağrısı oluşmuşsa bunun altında farklı nedenler aranmalıdır. Diş eti iltihabının boğazlar yerine kulak, çene ve gözlerde ağrıya neden olur.