Diş eti ağrısına ne iyi gelir sorusu hayatının bir döneminde neredeyse herkesin düşünmek zorunda kaldığı bir sorudur.
Diş eti ağrısı, maalesef, ağız ve diş bakımının çok iyi yapılması durumunda bile farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Çoğu zaman diş ağrısı dayanılması zor, damaklara, çeneye ve başa vuran, bu bölgelerde de ağrıya yol açan bir durumdur.
Diş ağrısı yaşanması durumunda durumu hafife almadan bir an önce diş hekimine başvurmak gerekir. Böylece, diş ağrısının altında yatan sebepler belirlenerek uygun tedavi uygulanabilir. Aksi takdirde, diş kaybına yol açabilecek sonuçlar doğurabilir.
Diş eti ağrısı için periodontoloji (diş eti hastalıkları) bölümüne gidip tedavi olmakla birlikte evde de ağrıların hafifletilmesini sağlayabilecek yöntemler mevcuttur.
Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir Doğal Yöntemler
Öncelikle, diş eti ağrısı için yapabileceğiniz en iyi ve en doğal şeylerden biri, ağrıya sebep olan sorunları yaşamaya başlamadan önce doğru ağız ve diş bakımı alışkanlıkları edinip, diş sağlığınızı korumayı denemektir.
Ancak, çoktan diş eti ağrınız var ise, hemen ağrı kesici gibi yöntemlere başvurmak yerine doğal yöntemleri arasından tercih yapabilirsiniz.
Bu yöntemlerden en bariz ama yine de etkili olanı düzenli olarak diş fırçalamaktır. Diş fırçalamak ağzın içindeki bakteri birikiminin önüne geçerek rahatlama sağlar.
Diş fırçalamak dışında belki de en yaygın bilineni ise tuz, sirke ya da karbonatlı su ile gargara yapmaktır. Gargara ağrıyan bölgenin hem ağrısını dindirmeye hem de temizlemeye yarar. Benzer şekilde, ağrının olduğu bölgeye karanfil yağı sürmek de benzer etkileri sağlamaktadır.
Ağzın içine uygulanan yöntemlerin dışında, ağrı olan bölgeye yanağınızın üstünden buz kompresi yapmak ağrınızı ve şişliği dindirebilir. Daha rahat uyuyabilmek için ise yastıkla kafanızı yükseltmek yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte diş eti ağrısı zorlayıcı olabilmektedir. Hamilelik esnasındaki endişeler ile birlikte diş eti ağrısı olması dayanılmaz olabilmektedir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde ve esnasında düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmek, diş eti ağrısı yaşamamak için alınabilecek en iyi önlem olabilir.
Buna rağmen, hamilelik esnasındaki hormon değişiklikleri, dişlerdeki plak birikiminin artmasına sebep olabilir ve böylece diş ve diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
Gebelikte, bebeği de etkileyeceğinden ötürü, diş eti ağrılarına evde müdahale edilmemelidir. Evde çözüm üretmeyi denemeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Kesinlikle ağrı kesiciler kullanılmamalıdır çünkü hamilelik esnasında bebeğe zarar verebileceği gibi daha sonradan emzirme sürecinde de zararlara sebep olabilmektedir.
Doktora gidene kadar ağrınızı hafifletmek adına tuzlu su ile gargara yapmak, ağrıyı arttıran yiyeceklerden kaçınmak, kafanızı yüksek tutmak gibi zararsız yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Tedavi
Diş eti ağrısına iyi gelen yöntemler diş ağrısına iyi gelen yöntemler ile benzerdir.
Öncelikle, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak sorunun ilerlemesini engellemek ve ağrıyı kontrol altında tutmak için gereklidir.
Doğrudan ağrıyı hafifletmek adına ağrı kesici de kullanılabilir fakat doğal yöntemler kullanmak isteyenler bunun yerine ağrı olan bölgeyi uyuşturmak adına karanfil yağı ya da kekik yağı sürebilir.
Unutmamak gerekir ki bu yöntemler diş eti iltihabını evde tedavi etmenizi değil, semptomları hafifletmenizi sağlar.
Diş Eti Ağrısına En İyi Ne Gelir?
Açık yara, diş teli, takma diş gibi ağız içine yerleştirilen cihazlardan kaynaklı sürtünmeler, hormonlardaki değişiklikler, diş eti iltihabı, pamukçuk gibi birçok neden diş eti ağrısına sebep olabilir.
Diş eti ağrısına en iyi gelen şey, ağrıya sebep olan sorunun tespit edilip tedavi uygulanmasıdır. Sorunun tespit edilebilmesi için diş hekimi öncelikle bir muayene yapar. Muayene sonrasında tanı konulur ve tedaviye başlanır.
Tedavi sürecinde doktorun önerilerine uyduğunuz takdirde diş eti ağrınız çözülecektir.
İltihaplı Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş eti iltihabı, diş etlerinde şişlik, kızarıklık, tahriş ve ağrı gibi birçok rahatsızlığa sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık çoğu zaman çürüklerden kaynaklanmaktadır. Özellikle tedavi edilmeyen çürükler, bakterilerin de çoğalması ile birlikte diş köküne ve çevresindeki dokulara da zarar vermeye başlar. Bunun dışında, plak birikimi, ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesi gibi sebepler de iltihaba yol açabilmektedir.
Diş eti iltihabı olup olmadığı, diş etlerinde hassasiyet, beyaz renkli iltihaplar, diş etlerinde kanama, diş etlerinde çekilme, diş sallanması, konuşma ve çiğneme gibi eylemler gerçekleştirilirken ağrı, aşırı hassasiyet ve ağız kokusu gibi belirtilerden anlaşılabilmektedir.
Diş eti iltihabının ciddiye alınmaması solunum güçlüğü, ileri seviyelerde ağrı, iltihabın kana karışması gibi ciddi başka sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle, kesinlikle bir doktora gidilmelidir.
Evde yalnızca ağrınızı hafifletebilirsiniz, ancak tedavi edemezsiniz. Ağrınızı hafifletmek adına gargara yapmak, karanfil, kekik yağı gibi yağlar sürmek, soğuk kompres uygulamak, sarımsak sürmek ve ağrı kesici kullanmak gibi yöntemler deneyebilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için Ümraniye Santral, Dudullu veya Esenevler ağız ve diş sağlığı merkezlerimize başvurabilir aynı zamanda dilerseniz diş ağrısına ne iyi gelir sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.