fbpx

Diş eti çekilmesi tedavisi, dişlerin farklı nedenlere bağlı olarak diş yüzeyine doğru çekilmesi sonrasında uygulanan tedavi yöntemidir. 

Diş eti çekilmesi, ciddi bir ağız ve diş sağlığı problemi olmakla birlikte ileri seviyeye geldiğinde çok daha ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Ağız ve diş hijyenini sağlamamak, diş macunu ile dişleri her gün düzenli olarak fırçalamamak ya da aşırı şekerli ve asitli gıdalar tüketmek diş etlerinin diş köklerine doğru çekilmesine ve diş eti iltihabı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. 

Diş etlerinin çekilmesi beraberine diş etlerinin kızarması, şişmesi, ağrıması gibi farklı semptomları da getirebilmektedir. Bu gibi şikayetler gözlemlenmeye başlandığında mutlaka diş eti çekilmesi tedavisi yapan hastaneler ile iletişime geçerek uzman diş hekimi muayenesine gidilmelidir. 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Tıp literatürüne “Gingival Retraksiyon” olarak da bilinen diş eti çekilmesi, diş etlerinin olması gerekenin çok daha üzerine bir oranla geri çekilmesi ve diş köklerinin meydana gelmesi durumudur. Dişlerin kökleri ve çevreleri yumuşak doku olan diş etleri ile çevrilidir. Diş etleri hastalanıp çekilmeye başladığında hem diş eti hem de diş sağlığı tehlikeye girmektedir. 

Diş köklerine ve diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlar, diş etlerine oluşan çekilmenin birincil nedenleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple düzenli diş fırçalamak, ağız ve diş hijyenine özen göstermek son derece büyük öneme sahiptir. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi: Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nedir?

Diş eti çekilmesi hem ağız ve diş sağlığı hem de dişlerin estetik görünümü açısından oldukça önemlidir. Diş etleri çekilmeye başladığında diş kökleri çürümeye daha meyilli hale gelirken diğer yandan gözle görülür bir şekilde meydana çıkmaya başlar. Diğer yandan diş eti sağlığının bozuk olduğunu işaret eden diş eti çekilmesi, ciddi diş eti sorunlarını da beraberinde getirebileceğinden mutlaka bir diş polikliniği bünyesinde en hızlı şekilde tedavi süreci başlatılmalıdır. 

Diş eti çekilmesi tedavisi, çekilmenin şiddetine ve görülen semptomlara göre hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Diş eti çekilmesi tedavisi kemik tozu, kanal tedavisi, antibiyotik ilaç, prp, gargara tedavisi gibi yöntemlerle yapılabileceği gibi tüm yöntemlerin etkisiz olduğu aşamada cerrahi işlem uygulaması yapılmaktadır. 

Diş Eti Çekilmesi Sebepleri

Diş eti çekilmesi nedenleri başında ağız hijyeninin tam sağlanamaması gelir. Dişleri düzenli fırçalamamak, diş ipi ile yemek artıklarını temizlememek beraberinde plak birikimine sebebiyet verdiğinden aynı zamanda diş eti çekilmesine de ortam hazırlar. Diş hijyeninin yanı sıra diğer sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Periodontoloji bölümünün baktığı hastalıklar beraberinde diş eti çekilmesine sebebiyet verebilir. Diş eti hastalıkları ya da diş eti iltihapları ileri seviyeye ulaştığında diş etlerinde çekilme gözlemlenebilir. 
  • Sigara kullanımı, diş etlerindeki dolaşımı engelleyerek diş eti sağlığını da olumsuz etkileyerek diş eti çekilmesine sebep olabilir. 
  • Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında bruksizm yani iş gıcırdatma da yer almaktadır. Özellikle gece uykusunda istemsiz gelişen diş sıkma rahatsızlığı diş etlerini baskılayarak iş etlerinin çekilmesine ortam hazırlar. 
  • Aile geçmişinde diş eti hastalıklarına yönelik yatkınlık var ise diş eti çekilmesine yatkınlık görülebilmektedir. 
  • Beslenmenin yanlış, düzensiz ve dengesiz olması ya da yetersiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu zayıflama eğilimi diğer yandan diş etlerinin sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir.  
  • Menopoz ve gebelik döneminde vücutta meydana gelen hormon değişikliği doğrudan diş sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermektedir. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi: Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Var mı?

Diş eti çekilmesi, tedavisi olan ağız ve diş sağlığı problemleri arasında yer alır. Sorunun hangi tedavi yöntemi ile çözüleceği ise İstanbul diş hastanesi bünyesinde detaylı uzman muayenesi sonrasında diş etlerinin çekilme oranına ve diş yapısına göre belirlenir. 

Diş etlerinin çekilmesinde tüm tedavi süreci uzman diş hekiminin detaylı muayenesi sonrasında dişçi tarafından yapılmalıdır. Zira diş eti çekilmesi, herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadan kendiliğinden geçebilecek bir ağız ve diş sağlığı problemi değildir. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi: Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş etlerinde çekilme olduğunda detaylı ve profesyonel diş temizliği, protez ve dolguların yenilenmesi, diş tedavisi ya da son aşamada cerrahi işlemler gibi yöntemlerle tedavi planlaması yapılabilmektedir. Ayrıca uzman diş hekimi, detaylı muayene sonrasında dişlerin sağlık durumuna ve yapısına göre greft, lazer ve benzeri gibi tedavi yöntemleri de uygulayabilir. Uygulanacak olan tedavinin planlanmasında diş eti çekilmesinin şiddeti, diş yapısı ve varsa dişlerdeki restorasyon işlemleri doğrudan belirleyicidir. 

Kaplama Dişlerde Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Tıp literatüründe “Veneer” olarak da adlandırılan diş kaplama; ince porselen, zirkonyum ve benzeri gibi kaplama malzemesiyle ya da kompozit ile diş yüzeyinin kaplanarak estetik görünümün arttırılması için yapılır. Ancak diş eti çekilmesi olan dişlerde bir de kaplama var ise bu durumda tedavi planlaması kaplamalı dişlere göre planlanır. 

Dişlerde zirkonyum diş kaplama var ise ve aynı zamanda diş eti çekilmesi sorunu mevcut ise bu durumda özellikle diş eti çekilmesinin ileri seviyede olduğu durumlarda kaplamaların sökülmesi gerekebilir. Diş eti çekilmesi ileri seviyede değil ise bazı durumlarda kaplamaların sökülmesine gerek kalmadan da tedavi planı uygulanabilmektedir.

Lazerle Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Lazer, birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi diş eti çekilmelerinde de uygulanan etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır. Lazer tedavi yöntemi, cerrahi tedavi yöntemlerine göre çok daha az ağrılı olan ve hızlı iyileşme gösteren, kanama ve travma riski son derece az olan yöntemdir. 

Diş eti çekilmeleri dental lazer ile tedavi edilebilmektedir. Dental lazer, diş etlerine yüksek oranda ışık enerjisi sayesinde dokuları kesme ve sterilize etme özelliğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde dental lazer tedavisiyle diş etinin çizgisini düzeltmek, dokulardaki iltihabı temizlemek ve dokuların eski sağlığına kavuşmasını sağlamak oldukça kolaydır. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Greft

Diş eti çekilmesinde uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi de diş grefti yani gingival greft yöntemi olmaktadır. Diş etleri çekilmeye başladığında açıklıklar meydana gelir ve bu açıkların kapatılarak sağlıklı dişlerin kök yüzeylerini korumak için greft yöntemi uygulanabilir. Bu yöntem aynı zamanda diş eti çekilmesinin artmasını önlerken diğer yandan kayıp dokuların yenilenmesine de ortam hazırlayabilir. 

Greft uygulaması öncesinde hasta, diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir ve daha sonrasında tedavi planlaması yapılır. Tedavi sırasında kullanılacak olan greft; hastanın kendi vücudundan alınabileceği gibi aynı zamanda donörden alınabilir ya da sentetik bir greft kullanılabilir. 

Başarı oranı yüksek olan ve uzun ömürlü sonuçlar veren greft yöntemi; lokal anestezi sonrasında greftin diş etinin çekildiği bölgeye yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Yeni dokuların oluşmasını sağlayan greft yöntemi, aynı zamanda diş köklerinin korunmasını, hassasiyetin azalmasını da sağlar.

Diş Eti Geri Çekilmesi Tedavisi

Diş etinin geri çekilmesi ifadesi, aynı zamanda diş etlerinin kök yüzeyinden yukarı doğru çekilerek diş köklerinin açığa çıkmasına neden olduğunu ifade etmektedir. Periodontal yani diş eti hastalıkları, yetersiz ağız hijyeni ve benzeri gibi durumlar diş etlerinde geri çekilmeye sebebiyet verebilir. 

Diş eteri geri çekildiğinde çekilmenin boyutuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Profesyonel plak ve diş taşı temizliği, periodontal yöntemler, lazer ve doku onarımı gibi farklı tedavi yöntemleri ile diş eti geri çekilmesinin tedavi edilmesi mümkündür. 

İleri Derecede Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

İleri dereceye erişmiş olan diş eti çekilmelerinin tedavisi genellikle greft ve benzeri gibi cerrahi işlemlerle ya da lazer yöntemiyle yapılmaktadır. Özellikle hastanın kendi vücudundan ya da donörden alınan doku örneği ile yapılan greft, ileri dereceli diş eti çekilmelerinde etkili yöntemdir.

İleri dereceli diş eti çekilmesinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise doku uyarıcı yöntemlerdir. Diş eti çekilmelerinde doku kaybı ve hasarı çok fazla görülür. Doku uyarıcı yöntemler sayesinde dokuların onarılması ve yeni dokuların oluşumu sağlanır. Tüm tedavi yöntemlerinin etkisiz kaldığı noktada ise cerrahi işlemler ile çekilen diş etleri tekrar şekillendirilebilmektedir. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmelerin en güvenli ve etkili tedavi yöntemi mutlaka diş hekimi kontrolünde uygulanan tedavi yöntemidir. Fakat henüz erken dönemde olan çekilmeleri iyileştirmek ya da diş etlerinde çekilmeleri önlemek için evde basit yöntemleri etkili bir şekilde uygulamak mümkündür. 

Diş eti çekilmesinin en önemli nedeni dişleri doğru ve düzenli fırçalamaktır. Diş etlerini zarar vermeden, sert hareketlerin aksine yumuşak ve dairesel hareketler ile dişleri fırçalamak çok daha etkili olacaktır. Elbette bu aşamada yumuşak kılları olan ve diş etlerine zarar vermeyecek diş fırçası seçimi de oldukça önemlidir. Zira sert ve kalın kıllara sahip olan fırçalar diş eti çekilmesini çok daha fazla tetikleyebilir. 

Ağız ve diş hijyeni mutlaka ağız gargarası ve düzenli diş ipi kullanımı ile desteklenmelidir. Diş ipi, diş aralarındaki gıda artıklarını temizlerken ağız gargarası diş yüzeylerindeki bakterileri temizleyerek plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. 

Şunu belirtmek gerekir ki; evde uygulanan bu basit hijyen yöntemleri, özellikle ileri dereceli diş eti çekilmelerinde etkili olmamakla birlikte mutlaka uzman kontrolü gerektiren sağlık sorunudur. Bu nedenle de evde tedavi sonrası mutlaka bir diş hekimine detaylı muayene olunmalıdır.

Diş eti ağrısı, diş eti kanaması, diş eti iltihabı, diş eti şişmesi gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Doğal Tedavisi

Diş eti geri çekilmesinde bitkisel tedavi yöntemleri, kesin ve uzun ömürlü sonuçlar sunmaz. Ancak profesyonel tedavi sürecinde bitkisel tedavi yöntemleri tedaviyi destekleyici niteliktedir. Dolayısıyla ağız ve diş sağlığı açısından faydaları yadsınamayacak ölçüdedir. 

Diş eti çekilmelerinde kekik ile hazırlanmış gargara, tuzlu gargara, aloe vera jeli, karanfil yağı ve yeşil çay son derece etkili bitkisel yöntemler ve kullanıcı yorumları da oldukça iyi yöndedir. Tuzlu su ile, soğumuş yeşil çay ile ya da kekikli su ile gargara yapmak diş etlerindeki enfeksiyon oluşumunu engelleyerek çekilmelerin yavaşlamasında etkili olur. 

Antiseptik ve iyileştirici özelliğe sahip olan karanfil yağı ve aloe vera jeli ile diş etlerine masaj yapmak da diş etlerinde doku kaybını önlemeye, tahrişi azaltmaya yardımcı olur.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Fiyatları 

Diş eti çekilmesi tedavi ücreti hakkında her hasta için tek bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Tedavi ücretleri hastadan hastaya göre değişebileceği gibi kliniğe göre ve uzmana göre de farklılık gösterebilmektedir. 

Fiyatların belirlenmesinde en önemli faktörler arasında uygulanacak tedavi yöntemi, tedavinin süresi ve hastanın sahip olduğu sigorta da yer alır. Eğer diş etlerindeki çekilme iler seviyeye ulaşmışsa tedavi yöntemi karmaşık ve süresi uzun olacak ise bu gibi durumlarda fiyatların biraz daha yüksek olması da muhtemeldir. 

Tedavi fiyatları çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinden dolayı tedavinin yapılacağı klinikte ve tedaviyi yapacak olan uzmana detaylı muayene olarak fiyat bilgisi almak çok daha doğru olacaktır. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button