Diş eti çekilmesi dişlerin çevresinde yer alan yumuşak dokunun zarar görmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir başka ismi periodontitis olan bu hastalığa dikkat edilmezse, dişleri destekleyen kemiği yok ederek diş kayıplarına neden olur.
Diş eti çekilmesi günümüzde 10 kişiden 7’sinde görülen yaygın bir diş rahatsızlığıdır. Diş eti hastalıkları arasında en tehlikeli olan hastalıklardan biridir. Fakat bu hastalığın tedavisi bulunduğu için doktorlar tarafından kontrol altına alınabilmektedir.
Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Esenevler, Dudullu ve Ümraniye bölgelerinde en iyi diş hekimleri ile çalışarak periodontoloji (diş eti hastalıkları) alanlarında hizmetler sunmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Dişleri saran diş etinin çeşitli nedenlere bağlı olarak çekilerek dişi ya da diş köklerini ortaya çıkaran bir rahatsızlıktır. Özellikle dişlerde cep ve boşluk oluşturduğu için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde bakterilerin o bölgede toplanmasına daha ciddi ağız sorunların ortaya çıkmasına neden olur.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
Diş etlerinin çekilmesi ile dişlerde görünüm farklılığı oluşur. Ortaya çıkan görüntü farklılığı diş eti çekilmesinin en büyük belirtisidir. Ayrıca dişler üzerinde meydana gelen bu durum tedavi edilmediğinde diş kayıplarının yaşanmasına da neden olur.
Diş eti çekilmesi belirtileri ise aşağıda yer almaktadır:
- Diş etlerinin şişmesi
- Diş etlerinin kabarık görünmesi
- Ağızda kötü koku oluşması
- Besinleri çiğnerken ağrıların oluşması
- Dişlerde ve diş etleri arasında boşluk oluşmsı
- Diş etlerinin çekilmesi ile dişlerin uzun görünmesi
- Diş etlerinin koyu kırmızı, morumsu ya da parlak kırmızı gözükmesi
Yukarıda yer alan belirtiler diş etlerinin çekilmesi ile ortaya çıkan genel belirtilerdir. Kısa sürede dişçi tarafından tedavi edilmelidir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etinin çekilmesi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlerin başında kişinin ağzı bakımını özenli bir şekilde yapmaması gelmektedir. Birçok soruna neden olan diş etlerinin çekilmesi mutlaka tedavi edilmelidir.
Diş eti çekilmesi nedenleri:
- Ağız bakımının ihmal edilmesi
- Sert diş fırçalama
- Kalıtsal nedenler
- Diş etinin yaralanması
- Dişlerin aşırı sıkılarak gıcırdatılması
Yukarıda yer alan nedenler diş etinde görülen çekilmeye neden olurken, kişinin ağız bakımını düzenli olarak yapması halinde bu rahatsızlıktan kurtulabilir. Aksi halde ağız ve diş sağlığı merkezi ile anlaşarak tedavi olmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş etinde meydana gelen en büyük rahatsızlıklardan bir tanesi de etlerin çekilmesidir. Diş polikliniği merkezlerinde bu rahatsızlık değerlendirilir ve sonrasında tedavi edilir. Özellikle dişlerin gevşediği durumlarda acil tedaviler uygulanır.
Diş eti çekilmesi tedavisinde oluşan ceplerin temizlenmesi gerekir. Hastanın bu süreçte iyi bir ağız bakımı yapması şarttır. Eğer diş etinde görülen çekilme ileri düzeyde değilse cerrahi işlemler dışında invazif prosedürlerle tedavi tamamlanır.
Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Diş eti çekilmesinde bazen ameliyat gerektiren tedaviler uygulanabilir. Eğer aşırı şekilde dişler ihmal edilmişse ve diş kemiklerinde zarar oluşmuşsa ameliyat gerekebilir.
Uygulanan diş eti ameliyatlarında birçok farklı yöntem uygulanır. Bu yöntemler hastalığın şiddetine bağlı olup, o anki rahatsızlığa göre belirlenmektedir. Ayrıca ameliyatta uyuşturucu iğneler ve jeller kullanılmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrılar için soğuk pres uygulanması ve ağrı kesici alınması yeterli olmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi İçin Diş Macunu
Diş eti çekilmesi için en iyi diş macunu ve doğru diş fırçasıyla günde iki kez dişleri fırçalamak çok etkili olmaktadır. Günümüzde diş eti sağlığı için birçok diş macunu üretilmiştir. Doktor tavsiyesi ile bu macunları temin etmeli ve günlük ağız bakımında kullanılmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmesi yaşayanlar çoğunlukla kısa ve etkili tedavileri tercih etmektedirler. Doktora gitmeden önce evde yapılabilecek birçok uygulamadan faydalanırlar.
Diş eti çekilmesinde evde yapılan uygulamalar şu şekildedir:
- Aloe vera, susam yağı, yeşil çay ve hindistan cevizi yağını ağız içerisinde iki dakika kadar bekletmek.
- Susam yağının ısıtılarak ağızda gargara yapılması
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Karbonatlı su ile gargara yapmak
Üstte yer alan uygulamalar dii eti çekilmesinde en fazla kullanılan yararlı işlemlerdir. Kişi bu uygulamaları yaptığı halde çekilme geçmiyorsa mutlaka diş polikliniği için randevu almalı ve tedavi olmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Ücreti?
Diş eti çekilmelerinde ağız yapısının durumu, çekilmenin şiddeti, tedaviyi gerçekleştirecek hastane ve doktor faktörü tedavi fiyatını etkilemektedir. Günümüzde birçok teknolojik araç bu tedavilerde kullanılmaktadır. Bu araçların kullanılması da fiyat farkına neden olmaktadır.
Diş eti çekilmesi tedavi ücreti doğru bir muayene sonrası verilebilir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler ağız sağlığı merkezlerinden randevu alarak doğru fiyatlara ulaşabilir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?
Diş eti çekilmesiyle ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Erken olarak fark edilen çekilmelerin tedavisi kısa sürede olurken, geç fark edilen diş eti çekilmelerinde uzun süreli tedaviler gerekebilmektedir. Özellikle cerrahi işlemler geç fark edilen ya da geç kalınan çekilmeler için uygulanmaktadır.
Diş etlerinin çekilmesi durumunda öncelikle hekim muayenesi yapılmalıdır. Sonrasında çekilmenin ne kadar alanda olduğu, şiddeti ve enfeksiyon durumu analiz edilerek aşamalı olarak tedaviye geçilir. Kişinin ağız yapısına göre uygulanan tedavilerde %100 başarı sağlanır.
Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi
Tıbbi yöntemler kadar bitkisel tedavilerde kullanılmaktadır. Daha çok yağlar ve tuz gibi doğal ürünler kullanılsa da macunlar da çok etkili olmaktadır. Ayrıca doğal içeriğe sahip kaliteli diş macunları hem ağız bakımında hem de diş eti sağlığında uzun süreli koruma sağlıyor.
Diş eti çekilmesi doğal tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Papatya suyu ile gargara yapılması
- Kaynatılan kekik ile dişlerin fırçalanması
- Meyan kökünün demlenip tüketilmesi
- Ekinazyanın su ile karıştırılıp gargara yapılması
- Yeşil çay tüketilmesi ve ağızda gargara yapılması
- Isırgan otu kaynatılır ve gargara yapılır.
- Su içine nane konulup içilmesi
- Susam yağının biraz ısıtıldıktan sonra gargara yapılması
Yukarıda yer alan yöntemleri ile uzun süreli diş eti problemleri ile baş edilebilir. Rutin olarak yapılan uygulamalarda dişlerin çürümesinin ve diş etlerindeki rahatsızlıkların önüne geçilir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Anlaşılır?
Diş eti çekilmesi gözlem yoluyla anlaşılır. Diş etlerinin normalde olduğundan farklı görünmesi, dişlerin daha uzun görünmesi, çekilen bölgede ağrıların yaşanması anlaşılması için yeterli olmaktadır.
Günümüzde birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalığın tanısında radyografikler kullanılmaktadır. Bilgisayar ortamına aktarılan bu grafikler sayesinde kolayca diş eti çekilmesinin yeri tespit edilip tedaviye başlanılmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş eti çekilmelerinde ilk akla gelen nasıl önlenebileceğidir. Her insan doğru ve düzenli ağız bakımı ile kolayca önleyebilir. Bunun için diş macunu, diş ipi, ağız bakım sularının kullanılması birçok rahatsızlığın önlenmesinde yeterli olacaktır.