Diş eti iltihabı bazı ağız sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz bir durumdur. Özellikle ağız bakımında yaşanılan aksaklıklar nedeni ile oluşan kötü bir hastalıktır. Tıp dilinde gingivitis olarak da bilinen birçok belirtiye sahip olan bir rahatsızlıktır.
Diş eti iltihabı çoğu insanın yaşadığı bazen ağrılı bazen de farklı organlar üzerinde etki gösteren bir rahatsızlıktır. Günümüzde tedavisi bulunan bir rahatsızlık olup, kısa sürede ağız içindeki bu problemden kurtulmak mümkündür.
Profesyonel hizmet veren Dental Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Ümraniye Santral, Esenevler ve Dudullu bölgelerinde başarılı diş hekimleri ile tedavi uygulamaktadır.
Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti hastalıkları arasında en fazla karşılaşılan diş eti iltihabıdır. Diş etinin irin ile dolması ile hissedilen rahatsız edici bir durumdur. Özellikle diş yüzeyine yapışarak varlığını sürdüren bakteriler nedeni ile ortaya çıkmaktadır.
Diş eti iltihap ile beraber kızarma, şişlik ve kanamlar oluşur. Bu bölgede yer alan bakteriler asit ve toksin gibi kötü bileşenler üreterek, kötü olan durumu daha da kötüleştirir.
Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Diş eti iltihap durumu kötü bir durum olup, hızlıca tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Ağız içinde kötü hijyenden dolayı oluşan bu durumun önüne geçmek için birçok uygulama yapılabilir.
Diş eti iltihabının nedenleri kötü ağız bakımı ile beraber çürük dişler nedeni ile de görülebilir. Ağız içinde oluşan lezyonlar bu durumun artmasına hatta yayılmasına neden olur. Bu yüzden görüldüğü andan itibaren önlem alınması gerekir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri
Diş etinde iltihap görüldükten sonra çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Diş etinde meydana gelen bu belirtiler hastayı sürekli rahatsız eder niteliktedir. Kısa sürede dişçi randevusu alınarak hastalığın tedavi edilmesi sağlanmalıdır.
Diş eti iltihabı belirtileri daha çok kızarma, şişlik ve kanamalarla kendini gösterir. Kişi bu belirtileri gördüğünde mutlaka dikkate almalı ve tedaviye başlamalıdır.
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti hastalıkları görüldüğü andan itibaren diş polikliniği ile görüşülmeli ve randevu alınmalıdır. Sonrasında diş hekimin söylediklerine dikkat ederek tedavi sürdürülmelidir.
İltihap tedavisinde diş yüzeyinde ve diş etinde oluşan plakların, taşların ve bakterilerin temizlenmesi vardır. Diş hekimi özel araçlarla bu kötü tabakaları temizler. Sonrasında hastanın ev ortamında yapacağı müdahalelerle ağız bakımı ile tedavi sürdürülür.
Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Evde diş iltihabına iyi gelecek birçok uygulama bulunmaktadır. Bunların başında doğal ürünlerle yapılan uygulamalar gelmektedir. Özellikle iltihaplı bölge üzerine yapılacak olan müdahaleler hastada rahatlama sağlayacaktır.
Diş eti iltihabı için yapılabilecek uygulamalar şu şekildedir:
- Tuzlu su ile aralıksız gargara
- Nane çiğnemek
- Misvak ile dişleri temizlemek
- Isırgan otu suyu ile gargara yapmak
- Karbonatlı su ile gargara yapmak
- Susam yağı ile Hindistan cevizi yağını ağızda bekletmek
Yukarıda yer alan uygulamalarla diş etinde meydana gelen iltihapla mücadele etmek mümkündür.
Geçmeyen Diş Eti İltihabı
Diş etinde oluşan iltihabın ağız bakımının ihmal edilmesi ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Fakat bazen ağız bakımına dikkat edilse dahi iltihap geçmez. Bu gibi durumlarda farklı hastalıkların bu duruma neden olduğu düşünülebilir.
Diş eti içinde oluşan iltihabın geçmemesi durumunda ağız hijyenine belli bir süre dikkat edilmelidir. Her ne yapılırsa düzelmezse kesinlikle diş hekimine gidilmesi gerekir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Diş eti iltihabı için çoğu diş hekimi tarafından antibiyotik uygulaması yapılır. Kısa sürede etkili olan ilaç tedavisi rahatsızlığın geçtiği görülür. Fakat bu duruma neden olan durumun varlığı tekrar nüksettiğinde iltihaplanma oluşabilir.
Diş etlerinde meydana gelen iltihap
Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanma çeşitli nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Ayrıca Periodontoloji tıp alanı bu rahatsızlığa karşı değerlendirme ve analiz sonrası uygun tedavi uygulamaktadır.
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde dişlere birçok iltihap tedavisi yapılmaktadır. Diş ve diş etinde oluşan plak, bakteri ve tartar birikintisini ultrasonik araçlarla temizleyerek kalıcı çözümler sunulur.
Diş Eti İltihabı Bitkisel Çözüm?
Diş eti iltihabı yaşandığında ev ortamında uygulanabilecek doğal çözümler bulunmaktadır. Hastanın bu çözümleri uzun süre uygulaması gerekse de etkisi görülmektedir. Özellikle hasta kişinin uygulama sonrası rahatlamasını ve sonrasında tedavi olmasını sağlamaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki basit iltihaplanmalar için etkili olmaktadır.
Kullanılan bitkisel çözümler:
- Isırgan otunun kaynatılarak gargara yapılması
- Nane yemek
- Naneyi su ile karıştırıp gargara yapmak
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Yeşil çay içmek
- Hindistan cevizi yağını ağızda bekletmek
Üstte yer alan uygulamalar iltihaplanmayı kısa sürede yok eden önemli uygulamalar olup, herkesçe kullanılabilir.
Diş Eti İltihabı Temizleme
Dişlerde kötü ağız bakımı nedeni ile oluşan sorunlarla iltihaplanma görülebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka sorunlu bölgenin temizlenmesi ve hastanın tedavi sürecinden geçmesi gerekir. Günümüzde birçok uygulama ile ağız içindeki bu durumun çözülmesi mevcuttur.
Diş eti iltihabı görüldüğünde öncelikle kişinin diş hekimini ziyaret etmesi gerekir. Diş hekimi iltihaplı bölgeyi değerlendirir ve gereken temizleme işlemini uygular.
Diş Eti İltihabı Tuzlu Su
Doğal çözümler arasında yer alan tuzlu su ile ağız içinde bakım yapılabilir. Diş macunu gibi ürünler dışında tuzlu suyla da gargara yapılması birçok bakteri ve plağın temizlenmesini sağlar.
Diş eti iltihabının belirtilerini azaltmak için tuzlu suyun kullanılması kişide rahatlama hissi yaratır. Özellikle uzun süre kullanımlarda iltihabın çözülmesine yardımcı olan bileşenleri ile hastanın iyileşmesinde etkili olur.
Çocuklarda Diş Eti İltihabı
Çocuklarda görülen diş eti iltihabı genellikle yenilen besinlerin diş aralarına sıkışması ve sonrasında çıkarılmaması durumundan kaynaklı olarak gelişir.
Çocuklarda diş çıkarılması da diş etinde iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Ağrılı geçen bu dönem çocuklar için kötü bir dönemdir. Aileler diş çıkarma dönemlerinde çocukları gözlemlemeli ve yardımcı olmalıdır.
Çocuklar hareketli ve çoğu şeyi yapmaktan geri durmadıkları için düşme, çarpma gibi travmalar olabilir. Dişlerde gerçekleşen bu durumlarda da iltihaplanma görülebilir.
Bebeklerde Diş Eti İltihabı
Bebeklerin ağız içinde diş eti iltihabı görülmesi diş çıkardıkları dönemlerde olmaktadır. Bebek ağzında yeni çıkan dişler, diş etini yarıp çıktıkları için o bölgede yaralanma ve şişlik oluşur. Bazen iltihaplanmayı da beraberinde getiren bu durum kızarıklığı da neden olur.
Bebeklerin bu dönemi rahat atlatması için sağlıklı içeriğe sahip jellerin kullanılması iyi bir uygulama olup, ailelerin bu uygulamalara önem vermesi gerekir.