Diş eti kanaması çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen ağız problemlerinden bir tanesidir. Dişlerde meydana gelen bu rahatsızlıkta kötü ağız bakımı, yanlış diş fırçalama ve diş ipinin sert kullanımı sonucu görülmektedir.
Diş eti kanaması bazı hastalıkların belirtisi olarak da ağız içinde meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar çoğunlukla lösemi, vitamin eksikliği, trombosit eksikliğidir. Ağızda oluşan bu hastalığın profesyonel tedavisi Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Ümraniye Santral, Esenevler ve Dudullu bölgelerinde yapılmaktadır. En iyi diş hekimleri kadrosu ile başarılı hizmetler verilmektedir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş etinde görülen olumsuz durumlardan bir tanesi de kanamalardır. Bu durumların görülmesinde ağız bakımının ihmal edilmesi başta gelmektedir. Bu nedenin dışında lösemi hastalığı ve vitamin eksikliği de en fazla bu durumun oluşmasın da etkili olmaktadır.
Diş eti kanaması sert fırçalama ve diş ipinin kullanılmamasına bağlı olarak da görülmektedir. Bu nedenle dişlerin dikkatli fırçalanması ve diş ipinin her yemek sonrası kullanılması gerekir.
Durduk Yere Diş Eti Kanaması
Diş eti kanaması durduk yere oluyorsa ağız içinde olmayan fakat vücut içinde farklı bir hastalıktan kaynaklı olabilmektedir. Özellikle lösemi ve vitamin eksikliğinde bu durum fazlasıyla yaşanmaktadır.
Diş eti kanamasının durduk yere olması diş etinin önceden tahriş edilmesi ile de meydana gelebilmektedir. Bu nedenle ağız sağlığına mutlaka dikkat edilmeli ve gereken önlemler yeteri kadar alınmalıdır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Diş eti kanaması ağız sağlığının ihmal edilmesi ile ortaya çıkan kötü rahatsızlıklardan biridir. Diş etlerinde bu durumun yaşanması gerçekleştiğinde mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Uygulanacak tedavi yapılan teşhis sonrası uygulanmaktadır.
Diş eti kanamasının geçmesi için mutlaka çok iyi ağız bakımı yapılması gerekir. Diş etlerinde biriken plak, tartar ve bakterilerin varlığı bu hastalığa neden olmaktadır. Bu kötü durumun yaşanmaması için diş ipinin de düzenli olarak kullanılması gerekir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?
Diş eti kanamasının durdurulması tıbbi müdahalelerle yapıldığı gibi doğal yollarla da yapılabilmektedir. Özellikle tuzlu suyun ağız içinde anseptik özellik göstermesi kanamanın ortaya çıkmasına neden olan iltihapların giderilmesine neden olur.
Diş etlerine süzme bal, nane ve susam yağlarının sürülmesi de diş eti kanamasının durmasını sağlar. Uzun sürekli düzenli ağız bakımı da ağız içinde oluşan bu durumun giderilmesini sağlamaktadır.
Hamilelikte Diş Eti Kanaması
Hamilelik döneminde hormonların değişmesi ile en hassas yerlerden biride ağız içi olmaktadır. Ağız bakımına bu dönemde daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Ağızda kalan küçük plak ve tartar kalıntıları bile büyük ağız sorunlarına neden olmaktadır.
Diş eti kanaması hamilelikte diş etlerine iyi bakılmamasından kaynaklı ortaya çıkabildiği gibi yeterli beslenmenin olmamasından kaynaklı da görülebilmektedir. Diş ve diş etlerini besleyen besinlerin alınmaması kötü sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle ağız bakımına ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Diş Eti Kanaması Nedenleri
Diş eti kanaması için birçok nedeni literatürde yer almaktadır. Öncelikli neden olarak kötü ağız bakımı ve beraberinde gelen kötü ağız hijyenidir. Yapılan araştırmalarda diş temizleme iplerini kullanan insan sayısı sadece %11 civarındadır. Diş ipi kullanılmaması da diş eti kanamalarına yol açmaktadır.
Diş eti kanamasının sebepleri aşağıda bulunan etmenlere bağlı olarak görülmektedir:
- Ağız bakımın ihmal edilmesi
- Vitamin eksikliği
- Lösemi
- Sert fırça kullanımı
- Dişleri sert fırçalamak
- Diş ipi kullanmamak
- Diş eti çekilmesinin görülmesi
Yukarıda yer alan nedenler diş eti kanamasının oluşmasına zemin hazırlayan sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş Eti Kanaması Tedavisi
Diş eti hastalıkları diş etlerinde kanamaya hatta diş kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle etlerinde görülen çoğu rahatsızlığın kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Diş eti kanamasında tedavi olarak diş hekimin ağız içinde plak, tartar ve bakterileri derinlemesine temizlik yapması ile başlar. Bu temizlik sonrası hastaya düzenli olarak ağız bakımını yapması, nasıl beslenmesi gerektiği üzerinde durulur.
Lösemide Diş Eti Kanaması Nasıl Olur?
Lösemi döneminde vücudun birçok yeri hassaslaşmaktadır. Özellikle diş eti kanaması bu hassasiyet nedeniyle olmaktadır. Hastalığın bir belirtisi olarak da bu kanamalar sıkça görülmektedir.
Hastalık sürecinde diş etlerinde ani olarak kanamalar görülmektedir. Ayrıca görülen kanamalar kötü ağız bakımından kaynaklı olduğu düşünülse de bu durum sürekli olunca hastalıktan kaynaklı olduğu anlaşılır.
Lösemi hastaları dişlerini biraz sert fırçaladığında bir anda kanama görülebilir. Bu durumun önüne geçmek için doktor tavsiyesi ile ağız bakımına dikkat edilmesi ve fırçalanması gerekir.
Bebeklerde Diş Eti Kanaması
Bebeklerde görülen diş eti kanaması çoğunlukla diş çıkarma döneminde ya da sert bir cismi diş etlerine sürtme ile gerçekleşmektedir.
Bebeklerin ağız içine dişlerini tamamlamadan sert yiyeceklerin ve objelerin verilmesi sakıncalı olup, mutlaka gözetim altında tutulmalıdır. Eğer kanama görüldüyse ve sürekli oluyorsa uzman bir diş hekimine başvurulması gerekir. Ayrıca bebeklerde diş çıkarırken diş eti kanaması görülmesi içinde diş hekimlerine başvurularak kaşınmayı, tahriş olmayı engelleyen jeller alınmalıdır.
Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması
Periodontoloji bölümüne en fazla gelen şikayetlerden bir tanesi de diş fırçalarken diş etlerinde görülen kanama şikayetidir. Bilinçsiz olarak yapılan her fırçalama dişlere sağlık yerine hastalık getirir. Bu nedenle mutlaka doktorların tavsiye ettiği şekilde dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.
Dişlerin fırçalanma sonucu kanamasında diş fırçasının da etkisi vardır. Bu nedenle diş fırçası seçiminde yumuşak yapıya sahip diş fırçalarının tercih edilmesi gerekir. Bu sayede hızlı ve sert fırçalama dahi olsa diş etlerinde çok az hasar oluşur hatta kanamaların da önüne geçilmiş olur.
Diş Eti Kanaması İçin Diş Macunu
Diş eti kanaması çözümünde diş fırçası seçimi sonrası en önemli olan ikinci faktör ise diş macunudur. Diş macunu seçiminde çok titiz olunması gerekir. Çünkü kimyasal madde içeriğine sahip diş macunlarının seçilmesi dişler eve diş etlerine aşırı zarar vermektedir. Bu nedenle mutlaka bitkisel içeriğe sahip ya da zararsız kimyasalların kullanıldığı diş macunları tercih edilmelidir.
Diş macunu seçiminin de dişçi muayenesi sonrası önerilen diş macunları tercih edilmelidir. Ayrıca diş macunu seçiminde ucuz ürünler yerine fiyatı makul ve ismi duyulmuş markaların tercih edilmesi sağlıklı olacaktır.
Diş Eti Kanaması Ne İyi Gelir?
Diş polikliniği, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi gibi yerler diş eti kanaması konusunda birçok tedavi uygulamaktadır. Özellikle ağız içinde oluşan çoğu hastalığın çözümünde de oldukça etkili uygulamaların yapıldığı günümüzde görülmektedir.
Diş eti kanaması için ne iyi gelir sorusu için aşağıdaki uygulamalar alternatif çözüm olarak kullanılabilir:
- Isırgan otu ile suyu karıştırıp ağız içinde 2 dakika bekletilmesi
- Nane yağı kanayan bölgeye sürülmesi
- Tuzlu suyla gargara yapılması
- Karbonatlı su ile gargara yapılması
- Hindistan cevizi yağını ağız içine sürmek ve 2 ila 3 dakika bekletmek
- Naneyi çay gibi demleyip, ılıdıktan sonra ağızda gargara yapılması
Yukarıda yer alan uygulamalar diş eti kanamasında oldukça etkili olup, düzenli olarak kullanılması ağız içinde oluşabilecek birçok sorunun önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Sürekli Diş Eti Kanaması
Diş etlerinde belirli nedenlere bağlı olarak sürekli olarak diş eti kanaması görülebilir. Bu durum görüldüğünde bazı hastalıkların nedeni ile bu durumun yaşandığı söylenebilir. Bu nedenle mutlaka diş hekimine gidilmeli ve uygun tedavi alınmalıdır.
Sürekli diş etlerinde görülen kanamaların kötü ağız bakımı ile geldiği görülmektedir. Ek olarak lösemi ve vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak diş eti kanamaları görülür. İyi bir ağız bakımı kesinlikle ağız içinde oluşan bu kanamanın giderildiğini sağlayacaktır.
Diş Eti Şişmesi ve Kanaması
Diş eti şişmesi ve sonrasında hassaslıktan kaynaklı olarak kanamalar görülmektedir. Neden olarak diş ve diş çizgisinde biriken plak, bakteri ve tartar gösterilebilir. Özellikle bu kötü kalıntıların temizlenmemesi ileride daha fazla hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Diş eti şişmesinin önüne geçilmesi için günde en az 3 kere dişlerin fırçalanması ve diş ipinin kullanılması gerekir. Bu sayede ağız bakımı tamamlanmış olur ve şişlik, kanama gibi olumsuz durumların önüne geçilmiş olur.
Gece Diş Eti Kanaması
Diş eti kanaması gece vaktinde de görülebilir. Geceleyin görülen bu durumun nedeni daha çok dişlere bakım yapmadan uyumak olarak gösterilmektedir. Ayrıca geceleyin dişlerin gıcırdatılması da dişlere çok fazla zarar verip, kanamasına yol açmaktadır.
Gece vakti uyumadan önce ağız bakımına dikkat edilmesi ve dişlerin gıcırdatılmaması için ürünlerin kullanılması bu konuda çözüm olacaktır.
Sabahları Diş Eti Kanaması
Sabahları diş etlerinde görülen kanamalar günümüzde birçok kişinin karşılaştığı sorun olarak literatürde yer almaktadır. Bu konuda alınacak basit önlemler ile kolayca bu rahatsızlığın önüne geçilebilir.
Sabah uyandıktan sonra ağız bakım suları ile gargara yapılması ya da meyve yenmesi dişlerin daha güçlü olmasını sağlayıp, kanamanın önüne geçecektir.
Diş Eti Ağrısı ve Kanaması
Diş eti kanaması ve sonrasında ağrı oluşması aslında diş etlerinde görülen iltihaplanmadan kaynaklıdır. Ağız bakımının ihmal edilmesi sonrası oluşan bu durumun birçok sonucu bulunmaktadır. Bunlardan diş eti ağrısı ve kanaması da en fazla görülen kötü sonuçlardır.
Diş eti ağrısının geçmesi için mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir. Diş ağrısının giderilmesi diş hekiminin uygulayacağı tedaviler sonrası mümkün olup, uzun süreli sağlıklı ağız için mutlaka ağız içindeki hijyenin korunması gerekir.