Diş eti şişmesi ağız içinde oluşan plak, tartar ve bakterilerin birikmesi ve çoğalması ile oluşan kötü bir rahatsızlıktır. Özellikle diş eti iltihabı ile kendini gösteren ağrılı bir süreçtir.
Diş eti şişmesi görüldüğünde dişlerin fırçalanması ve diş polikliniği randevusu alınarak muayene olunmalıdır. Bu aşamadan sonra uygulanacak temizleme tedavileri ile diş ve diş etlerinin rahatlaması sağlanır.
Başarılı hizmetleri olan Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Esenevler, Dudullu ve Ümraniye Santral ilçelerinde profesyonel diş hekimleri sayesinde iyi tedaviler uygulamaktadır.
Diş Eti Şişmesi Neden Olur?
Ağız bakımının ihmal edildiği durumlarda birçok rahatsızlık meydana gelir. Periodontoloji uzmanları bu durumun kişisel hayatın içinde yer alan bazı durumlardan kaynaklandığını ortaya koymuştur. Kişinin hayatında yer alan olumsuzluklar onun kişisel bakımını da etkilemektedir. Bu açıdan birey olarak ne olursa olsun ağız bakımının ihmal edilmemesi gerektiği vurgulanmıştır.
Diş eti şişmesinin genel nedeni kötü ağız hijyenidir. Bununla beraber oluşan diş taşı, plak, tartar ve bakterilerin varlığı diş etinde iltihaplanma ve sonrasında şişmeye neden olur.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer: Diş eti şişmesi birçok neden bağlı olarak ortaya çıktığı için çözüm olarak doktor muayenesi şarttır. Günümüzde bazı evde yapılan uygulamalarla diş etinin şişmesi önlenebilmektedir.
Diş şişmesine bağlı diş ağrısı oluşabilir. Bu durumlarda basitçe uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:
- Tuzlu su gargarası
- Karbonatlı su gargarası
- Nane yenmesi
- Hindistan yağının ağızda bekletilmesi
- Reçetesiz ağrı kesici içilmesi
Yukarıda yer alan yöntemler basitçe herkesin uygulayabileceği kolay yöntemlerdir.
20 lik Diş Eti Şişmesi
20 lik diş çıkarken diş eti şişmesi olabilmektedir. İçeride diğer dişlere baskı uygulayan bu dişin, zamanla içeride tahrip edici bir konuma gelmesiyle iltihap oluşur. Dolayısıyla diş etinde kızarıklık ve şişme görülür.
20’lik dişlerin varlığı bazı kişilerde sorun olmazken bazı kişilerde kötü sonuçlara neden olur. Bu nedenle çoğu zaman bu dişlerin alınması tedavi olarak uygulanır.
Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş eti hastalıkları sadece yetişkinlerde olan bir durum değildir. Çocuklarda da meydana gelebilen diş eti sorunları kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Özellikle yemek parçalarının diş aralarında kalıp, birikmesi ile o bölgede iltihaplanma meydana gelebilir. Bunun belirtisi olarak da diş etlerinde şişlik kızarıklık görülür.
Çocuklarda diş eti şişmesi önlenmesi için küçük yaşlarda ağız bakımı konusunda bilgilendirici eğitimler verilmelidir. Bu sayede ağızda oluşabilecek birçok sorunun önüne geçilmiş olur.
Diş Eti Şişmesi Nedenleri
Diş etlerinin şişmesi herkesin karşılaşabileceği bir sorundur. Özellikle ağız içinde kötü hijyenin varlığı bazı rahatsızlıkların görülmesine neden olur.
Diş etinde görülen şişmenin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dişlerde iltihap oluşması
- İhmal edilen ağız bakımı
- Alkol kullanılması
- Sigara kullanılması
- Diş çürüklerinin olması
- Diş eti hastalıklarının olması
- Diş taşının varlığı
- Bakteri oluşması
- Tartar
- Plak
Üstte yer alan nedenler diş etinin şişmesinde büyük rolü olan etkenlerdir. Bu nedenlerin ortadan kaldırılması iyileşme açısından yeterli olmaktadır.
Hamilelikte Diş Eti Şişmesi
Hamilelik döneminde kadınlarda hormonlar hızlı bir değişim içindedir. Hormonların değişmesi birçok organ ve doku üzerinde hassaslık hissi oluşturur. Dişler üzerinde de oluşan hassaslık nedeni ile diş etinde birçok problem meydana gelir.
Diş eti şişmesi yenilen besinlerden sonra gereken temizliğin yapılmaması neden olarak gösterilebilir. Özellikle bu dönemde her yemek sonrası biraz beklenip dişlerin fırçalanması sağlıklı olacaktır.
Bebeklerde Diş Eti Şişmesi
Bebeklerde görülen diş eti şişmesi çoğunlukla diş çıkarma döneminde gerçekleşmektedir. Bebeklerin diş etlerinin yarılması ve dişlerin çıkması zor olduğundan dolayı birçok belirti ortaya çıkabilir. Diş etlerinde şişme ve kızarıklık görülmesi halinde doktor yardımı alınarak bebeğin bu sıkıntılı dönemi sağlıklı şekilde atlatılabilir.
Arka Diş Eti Şişmesi?
Ağız içinde temizlenmesi en zor alanlar şüphesiz arka kısımlardır. Bu bölümde yer alan diş ve dişi çevreleyen yapıların temizlenmesine çok özen gösterilmelidir. Aksi halde iltihaplanma, diş etinde çekilme görülebilir.
Arka diş etinde şişmelerin görülmesi ağız bakımının yeterince iyi yapılmadığından kaynaklanır. Bu nedenle ağız içine gereken önemin verilmesi ve günde rutin olarak bakım yapılması sorunları ortadan kaldıracaktır.
Diş Eti Şişmesi Tedavisi
Ağız ve diş sağlığı merkezi içinde diş eti şişmesi için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özellikle diş etlerinin çekilmesi durumlarında gözlemlenen kızarıklık ve şişlik belirtisini ortadan kaldırmak için tedaviler uygulanır.
Tedavilerde sorunlu bölgenin değerlendirilmesi ve sonrasında tartar, plak, bakterilerin derinlemesine temizlenmesi sağlanır. Bu aşamadan sonra diş etinde görülen şişme kendiliğinden geçer. Fakat hastanın dişçi ile iş birliği yapması tedavi başarı oranını artıran en büyük etkendir.
Diş Eti Şişmesi ve Kanaması
Diş eti şişmesinin yanında kanaması belli koşullar altında gerçekleşmektedir. Diş etinin şişmesinin altındaki neden bulunduktan sonra tedaviye başlansa da o bölgede oluşan tahribat kanama ve kızarıklığa yola açabilir.
Diş etinde kanama olması sert uygulamaların yapılmasından ve o bölgenin hassaslaşmasından kaynaklı olabilir. Diş etinin çekilmesi gibi durumlarda daha çok yaşanan kanama durumu bazı yöntemlerle giderilebilmektedir. Diş eti çekilmesi doğal tedavisi için kullanılan yöntemler uygulandığından kanama olan bölgenin belli süre sonra iyileştiği görülmüştür.
Diş Teli Varken Diş eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş teli varken ağız içinde birtakım sorunlar oluşabilir. Bu sorunlardan biride diş etinin şişmesidir. Diş etinde oluşan bu durumun nedeni daha çok kötü ağız hijyeni, dişlerin hareket etmesi ve bazı hastalıklar olabilir.
Ağız hijyenine dikkat edilmesi özellikle diş ipinin kullanılması bu dönemde çok önemlidir. Diş eti şişmesi dişlerin hareket ettiği zamanlarda da görülür. Bu durumlarda dişlerin düzenli olarak fırçalanması sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.
Bazı hastalıklardan dolayı da diş etlerinde şişme görülebilir. Diyabet ve obezite kaynaklı birçok sorun ağız içinde oluşabilir. Bu nedenle vücudun vermiş olduğu reaksiyonlara dikkat etmeli ve doktor ziyaretinde bulunulmalıdır.
Ön Diş Eti Şişmesi
Ağız içinde belli nedenlere bağlı olarak belli bölgelerde rahatsızlıklar oluşabilir. Tüm rahatsızlıkların nedeni olarak ağız bakımında yapılan ihmaller ve gereken özenin gösterilmemesi söylenebilir.
Ön diş eti şişmesi o bölgede çürük dişin varlığı, diş taşı, plak, tartar ve bakterilerin olması neden olabilir. İyileşme sürecinde derin bir temizliğin yapılması ve kötü kalıntıların uzaklaştırılması etkili olmaktadır. Çürük dişler için yapılacak uygulamalarda mutlaka sorunlu bölgenin tamamen kötü kalıntılardan arındırılması ve sonra tedavinin uygulanması gerekir.