fbpx

Diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevabı kişiden kişiye göre birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Bruksizm yani diş gıcırdatma problemi, günümüzde çok sık görülen sorunlar arasında yer alır. Çoğu zaman gece uykusunda ve kişinin bilinci dışında meydana gelen diş gıcırdatması, istisnai olarak stres ortamlarında da oluşabilen bir durumdur. Dolayısıyla da diş gıcırdatma neden olur sorusu özellikle bu sorunu yaşayanların sıklıkla araştırdığı sorudur. 

Bruksizm, farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Problemin temelinde endişe ve kaygı, stres, diş yapısı bozuklukları, uyku problemleri ya da tıbbi sorunlar yer alabilir. Bu sebeple gıcırdatma problemi yaşandığında mutlaka öncelikle bir diş hekimi muayenesi yaptırılmalı ve gerekli görülür ise farklı uzmanlara da başvurulmalıdır. 

Diş Gıcırdatma Nedir?

Diş gıcırdatma ya da tıbbi adıyla Bruksizm, çoğunlukla uyku sırasında bireyin bilinçsiz ve istemsiz bir şekilde dişlerini sıkması ya da dişlerini birbirine sürterek gıcırdatması olayıdır. Büyük oranda gece uykusu sırasında meydana gelir. Bu sebeple kişi uyku esnasında dişlerini gıcırdattığını farkına varmaz. Ancak nadiren de olsa uyku durumları dışında da bireylerin stresli ve kaygılı olduğu dönemlerde diş sıkma ya da gıcırdatma sorunu ile karşı karşıya geldiği gözlemlenmektedir.

Diş gıcırdatma sorunu yaşıyorsanız, bu konuda uzman diş hekimliği merkezlerine başvurarak yardım alabilirsiniz.

Diş Gıcırdatma Sebepleri

Diş sıkma ve gıcırdatma sorununun altında birden fazla farklı neden yatabilir. Bir davranış sorunu olan Bruksizm genellikle aşağıda belirtilen nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. 

  • Anksiyete ve stres, diş gıcırdatmanın birincil sebeplerinin başında gelir. Özellikle stresli ve kaygılı zamanlarda birey dişlerini çok fazla sıkar ya da istemsiz bir şekilde dişlerini gıcırdatabilir. Bu durum nadiren gündüz zamanlarında uyanıkken görülse de genellikle gece uyku halindeyken yaşanır. 
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar gıcırdatmaya neden olan bir diğer faktördür. Dişlerin düzensiz sıralanması, çene yapısının bozuk, dişlerin uyumsuz olması da bireyin istemsiz bir şekilde uyumsuzluğu azaltmak için çene kaslarını çalıştırmaya yönelterek gıcırdatmaya neden olabilir. 
  • Uyku apnesi ve benzeri gibi uyku sorunları da uzmanlar tarafından diş sıkmasına ve gıcırdatmaya sebebiyet veren sorunlar olarak nitelendirilir. Uyku sorunu yaşayan kişilerde uyku esnasında çene kaslarını sıkarak nefes alışverişini kolaylaştırma çabası sıklıkla görülebilir. 
  • Diş gıcırdatma olasılığını arttıran önemli faktörlerden birisi de kafein ve alkol tüketimidir. Kafein ve alkol çene kaslarının aşırı kasılmasına neden olduğundan diş sıkma riskini de arttırmaktadır. 
  • Birey antidepresan, amfetamin, antipsikotik ve benzeri gibi ilaçlar kullanıyorsa bu ilaçlar diş gıcırdatmaya neden olabilmektedir. 

Diş sıkma ve gıcırdatma sorununun altında yatan nedenler herkeste farklılık gösterebilir. Dolayısıyla da tedavi süreci planlanmadan önce mutlaka bir diş polikliniği ortamında hasta dişçi tarafından detaylı bir muayene edilir. Daha sonrasında ise hastanın sorunları doğrultusunda tedavi programlaması yapılır. 

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Neden Olur?

Diş gıcırdatma sorunu günümüzde sıklıkla rastlanan bir sorun olmakla birlikte her hastada görülme nedeni farklılık gösterebilir. Günümüzde sadece yetişkin bireylerde değil zaman zaman çocuk ve bebeklerde de Bruksizm görülebilmektedir. 

Özellikle yetişkinlerde görülen diş sıkma ve gıcırdatma sorunlarının temelinde genellikle diş ve çene yapısında bozukluk, stres ve kaygı, kullanılan ilaçlar yatar. Ancak çocuk ve bebeklerde diş gıcırdatma sorunlarının altında daha farklı çeşitli nedenler görmek mümkündür. Gerekli diş tedavisi uygulanmadığı takdirde ağız ve çene yapısında bozulmalara sebep olabilir.

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Uyurken diş gıcırdatma sorunlarının sebepleri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de en sık görülen nedenler stres ve kaygı gibi psikolojik nedenlerdir. Psikolojik sebeplerin yanı sıra bireyin diş diziliminin doğru olmaması, çene yapısında bozukluk olması gibi durumlar da sorunun temelinde yatan nedenler arasında yer alabilmektedir. Diş sıkma tedavisinin doğru şekilde uygulanabilmesi için sorunun altında yatan sebeplerin bir uzman tarafından tespit edilmesi gerekir.

Gece Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Gece diş gıcırdatma sorunu bir davranışsal problem olmakla birlikte genellikle stres ve anksiyete bozukluğu sonucunda meydana gelen bir problemdir. Ancak söz konusu problemli sadece stres ve anksiyeteye bağlamak doğru değildir. Bazı hastalarda dişlerin yamuk olması yani diş diziliminin sağlıklı olmaması ya da çene yapısında anormallikler görülmesi de diş sıkmasına ve gıcırdatmaya neden olabilir. 

Özellikle çene yapısında meydana gelen anormallikler gece uykusunda bireyi istemsiz ve bilinçsizce çene kaslarını çalıştırmaya yöneltir. Bu durumda birey bilinçsiz bir şekilde gece uykusunda dişlerini sıkabilir ya da gıcırdatabilir.

En iyi İstanbul diş hastanesi olan Dental Park kliniklerinden, diş gıcırdatma sorunuyla ilgili destek alabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Yetişkinlerin aksine bebeklik döneminde görülen diş gıcırdatma, istisnai durumlar dışında olağan bir durum olarak gözlemlenir. Bebekler genellikle diş çıkarma dönemlerinde çok fazla diş gıcırdatmaya meyilli olurlar. 

Diş çıkarma döneminde bebekler diş etlerinde hassasiyet, kaşıntı ve rahatsızlık hissedebilirler. Bu rahatsızlıklar sonucunda diş etlerindeki rahatsızlığı ya da kaşıntıyı giderebilmek için gıcırdatma davranışını istemsiz bir şekilde sergileyebilirler. 

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Çocukluk döneminde diş gıcırdatma problemi çeşitli nedenlere bağlanabilir. Eğer çocuk henüz diş çıkarma dönemindeyse bu durum diş çıkarma dönemindeki hassasiyet ve kaşıntı gibi şikayetlere bağlı olarak gelişebilir.

Çocuklarda görülen Bruksizm sorununun nedenleri her zaman diş çıkarma sorunları olmayabilir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi diş dizilimi, çene yapısı bozuklukları, stres ve anksiyete gibi sorunlar da çocuklarda Bruksizm görülmesine ortam hazırlayabilir. Bu nedenle sorunun doğru şekilde nedenini öğrenebilmek adına mutlaka diş hastanesi kapsamında uzman tarafından detaylı bir muayene gerçekleştirilmelidir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button