fbpx

Diş gıcırdatma tedavisi, istem dışı oluşan diş gıcırdatma sorununu ortadan kaldırmak için farklı tıbbi ve bitkisel yollarla yapılabilir. 

Diş gıcırdatma sorunu, günümüzde oldukça fazla görülen bir problemdir. Daha çok uyku esnasında bilinçsiz bir şekilde meydana gelmekle birlikte nadir zamanlarda uyku dışında da görülebilir. Diş gıcırdatma, çene kaslarının sıkılması ve dişlerin birbirine sürtünmesiyle oluşur. Bu durum fark edilmediğinde ya da tedavi edilmediğinde çeşitli diş ve diş eti hastalıklarını da beraberinde getirir. 

Diş gıcırdatma sorunu, büyük çoğunlukla uyku sırasında oluşur ve kişi bu sorunu olduğunu fark etmez. İstem dışı ve bilinçdışı oluşan bu sorun çene eklemi ya da baş ağrısı gibi sorunlara yol açarken aynı zamanda diş aşınması gibi problemleri de meydana getirebilir. Dolayısıyla da eğer bireylerde özellikle sabah uyandığında çene ve diş ağrısı şikayetleri varsa gıcırdatma sorunundan şüphelenilmeli ve mutlaka bir diş hekimi randevusu alınarak detaylı muayeneye gidilmelidir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi: Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş gıcırdatma, basit ya da oldukça tehlikeli farklı sorunlardan meydana gelebilir. Sorunun temel nedenlerinin başında stres gelir. Gün içerisinde aşırı stresli ve kaygılı olan kişilerde gece uyku sırasında dişlerin gıcırdatılması sorununun görülme oranı çok daha fazladır. 

Beslenme tarzı ve alışkanlıklar da sorunun temel nedenleri arasında yer alabilir. Alkol ve kafein ağırlıklı ürünlerin çok fazla tüketilmesi, uyku süresinin ve kalitesinin yeterli olmaması da başlıca nedenler arasındadır. Bu sebeple özellikle basit çene egzersizleri, kaliteli ve düzenli uyku önemli role sahiptir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nedir?

Diş gıcırdatma tedavisi olan bir sorundur. Ancak tedavi öncesinde mutlaka sorunun kaynağına inmek ve nedenlerini öğrenmek gereklidir. Nitekim planlanacak olan tedavi programı, sorunun kaynağını çözecek nitelikte belirlenecektir. Gıcırdatma probleminin nedeni belirlendikten sonra soruna yönelik tedavi programlaması yapılır. 

Diş tedavisinde koruyucu aparatlar, basit çene kasları egzersizler, botoks ve benzeri gibi çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin kimi kalıcı ve kökten çözümler sunarken bazı yöntemler ise geçici çözümler sunmaktadır. Dişlerin gıcırdatılmasında köklü ve etkili sonuçlar veren tedavi yöntemlerinden birisi de fizik tedavi yöntemleridir. Ancak eğer gıcırdatma sorununun altında yatan sebep uyku apnesi gibi ciddi bir sorun ise bu durumda öncelikle gıcırdatmaya neden olan sağlık probleminin tedavi edilmesi şarttır.

Diş Gıcırdatma Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş gıcırdatma tedavisi, uzmanlık ve diş hastanesi ortamında gerçekleştirilmesi gereken ciddi bir sorundur. Bu sebeple bu sorunu yaşayan ya da böyle bir sorunu olduğundan şüphelenen kişiler mutlaka alanında uzman kişilere gitmelidir. 

Diş sıkma ya da diş gıcırdatma problemi yaşayan ya da bu soruna işaret eden semptomlar yaşayan kişiler genel diş hekimliği bölümünden randevu alabilecekleri gibi aynı zamanda diş ve çene cerrahisi uzmanından da randevu alabilirler. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu her bireyde farklı şiddette görülebileceği gibi aynı zamanda farklı semptomlarla da çeşitli nedenlere bağlı olarak kendisini gösterebilir. Bu nedenle her hasta için kesin bir tedavi süreci belirtmek mümkün değildir. 

Diş gıcırdatma probleminin altında yatan nedenler basit sorunlar ise tedavinin süresi de daha kısa sürecektir. Ancak bu sorunun altında uyku apnesi ve benzeri gibi daha büyük sağlık sorunları yatıyorsa bu durumda tedavinin birkaç ay gibi uzun bir sürede tamamlanabileceğini söylemek mümkündür. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş gıcırdatma tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerin başında aparat yani koruyucu aparey yöntemidir. Koruyucu apareyler diş polikliniği ortamında hastaya özel olarak hazırlanır. Bu aparatlar genellikle gece uyku sırasında dişlerin istemsiz bir şekilde sıkılmasını önlemek ve diş sağlığını korumak için kullanılır. 

Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem ise botokstur. Botoks, geçici bir yöntem olmakla birlikte 6 aya kadar etkili olabilmektedir. Botoks sayesinde semptomlar geçici bir süre de olsa önlenebilir. 

Tüm bunların yanı sıra eğer sorun çene kaslarından dolayı meydana geliyorsa bu durumda fizik tedavi yöntemleriyle tedavi planlanabilir. Fizik tedavi egzersiz yöntemleriyle çene kaslarının güçlenmesi ve rahatlatılması amaçlanır. Böylece dişlerin gıcırdatılması aşamalı olarak son bulabilir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi: Uyurken Diş Gıcırdatma Tedavisi

Tıp literatüründe uyurken diş gıcırdatma sorunu “Bruksizm” olarak isimlendirilir. Bilimsel çalışmalar neticesinde söz konusu sorunun tam bir bilimsel açıdan nedeni belli olmasa da yapılan araştırmalar stres, uyku düzensizliği, yorgunluk, çene yapısı bozukluğu gibi durumların diş gıcırdatmasına sebebiyet verdiğini göstermiştir. Tek bir nedene bağlı bir sorun olmadığından dolayı tedavi planlaması yapılmadan önce sorunun nedeni saptanır ve daha sonrasında dişçi tarafından tedavi aşamasına geçilir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi: Botoksla Diş Gıcırdatma Tedavisi

Botox, diş kliniği bünyesinde bir uzman tarafından yapılması gereken geçici diş sıkma ve gıcırdatma tedavi yöntemidir. Uyku esnasında çene kaslarının çok fazla aktif olması aynı zamanda gıcırdatma şiddetinin de artmasına enden olur. Bu gibi durumlarda eğer sorunun altında büyük bir sağlık sorunu yok ise botoks ile geçici çözümler üretilebilir. 

Diş sıkma ve gıcırdatma semptomlarını azaltabilmek amacıyla çene kaslarına enjeksiyon işlemi uygulanarak botoks yapılır. Geçici bir tedavi yöntemi olmakla birlikte etki süresi 3-6 ay arasıdır. Aynı zamanda her hasta için uygun bir yöntem değildir. Bu sebeple uygulama öncesinde uygunluğun kontrol edilmesi için diş hekimi tarafından detaylı bir muayene gerçekleştirilir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi: Diş Gıcırdatma Bitkisel Tedavisi 

Diş sıkma ya da gıcırdatma sorunu, ciddi ve önemsenmesi gereken bir sorundur. Bazı kişilerde bu sorun basit nedenlerden kaynaklanmakla birlikte bazı kişiler için ise uyku apnesi gibi ciddi sorunlara bağlı olarak gelişebilir. Eğer stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı dişlerin gıcırdatılması söz konusuysa bu durumda bazı bitkisel çözümler etkili olabilir. Bu noktada özellikle magnezyum desteği çene kaslarının rahatlatılmasına yardımcı olabilir. 

Kas rahatlatma konusunda fazlasıyla başarılı olan nane yağının seyreltilip gargara yapılması, gece uykusuna geçmeden önce sakinleştirici etkisi olan Melisa çayının içilmesi ya da uyku öncesinde yastığa birkaç damla lavanta yağı damlatılması çene kaslarının gevşemesini sağlarken aynı zamanda uykuya geçişi kolaylaştırarak çene kaslarının uyku esnasında rahat olmasına yardımcı olabilir. 

Diş Gıcırdatma Tedavisi: Bebeklerde Diş Gıcırdatma Tedavisi

Yetişkinlerde özellikle gece uykusunda ve istem dışı olarak sıklıkla görülen diş sıkma ve gıcırdatma, bebeklerde tam tersine uyanık zaman dilimlerinde de sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak yine yetişkinlerin aksine bu durum bebeklerde çok sık gözlemlense de çoğu zaman geçici durumlardır. 

Diş çıkarma süreci bebeklerde diş gıcırdatmaya neden olabilecek doğal süreçlerin başında gelir. Bu süreçte dişlerin hassas olması ve diş etlerinin çok fazla kaşınması etkilidir. Bu gibi belirtilerde bebekler rahatsızlığı gidermek için alt ve üst damaklarını birbirine sürtebilir bu durum da geçici gıcırdatma problemini oluşturur. Bu gibi durumlarda diş kayıcı ürünleri kullanmak ya da ağız içindeki rahatsızlıkları azaltmak için soğuk uygulama yapmak etkili olabilir. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button