fbpx

Diş gıcırdatma, uyku sırasında istem dışı meydana gelen ve aynı zamanda hem diş hem de diş eti sağlığını tehdit eden bir sorundur.

Günümüzde diş gıcırdatma problemi, birçok kişinin yaygın olarak gece uyku sırasında ya da nadiren de olsa gündüzleri istem dış yaşadığı durumdur. Dişlerin sıkılarak birbirine sürtünmesi sonucu meydana gelen gıcırdatma, aynı zamanda birçok sağlık sorunun da beraberinde getirdiğinde diş ve diş eti sağlığı için tehdit haline de gelebilmektedir.

Özellikle gece uykularında birçok kişi fark etmese de diş gıcırdatabilmektedir. Bu durum istem dışı olmakla birlikte çene, çene eklemi ve baş ağrısına sebebiyet verirken diğer yandan dişlerin aşınmasına da neden olabilir. Bu sebeple en kısa sürede bir diş hekimi ile görüşülerek detaylı muayene sonrası uzman görüşü almak son derece önemlidir.

Diş Gıcırdatma Nedir?

Tıp literatüründe bruxism olarak da bilinen diş gıcırdatması, uyku esnasında bilinçsiz şekilde dişlerin sıkılarak üste gelmesi ve birbirine sürtünmesidir. Bu durum kişinin uykusunda bilinçsiz yaptığı bir durum olsa da aynı zamanda çıkardığı diş gıcırdatma sesi çevrelerindeki insanları da rahatsız edecek düzeyde olabilmektedir.

Gıcırdatma sırasında dişlerin sıkılmasıyla birlikte aynı zamanda çene kasları da sıkılır. Diş ve çene kaslarının bu denli istemsiz şekilde sıkılması ayrıca birçok sağlık sorununun habercisi olabileceği gibi davetçisi de olabilir.

Çene ve baş ağrısı, çene eklemi ağrısı, kulak ağrısı, stres ve yorgunluk hissi, uykusuzluk gibi semptomlar genellikle diş gıcırdatmayı işaret eden semptomlardır. Bilinçsiz bir davranış olan diş gıcırdatması, bu semptomlar ile dişçi tarafından saptanabilir ve sonrasında diş tedavisi uygulanır.

Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş gıcırdatma neden olur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Uykuda diş gıcırdatma nedenleri günümüzde halen araştırmalara konu olan konu olsa da elde edilen net bir bulgu yoktur. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kaygı, uygu bozukluğu, stres, çene ya da diş yapısındaki normal olmayan durumlar yada uyku apnesi gibi sorunların diş gıcırdatma sebepleri olabileceği saptanmıştır.

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Birçok nedene bağlı olarak meydana gelebileceği düşünülen diş gıcırdatma sorunu, bazı basit yöntemlerle önlenebilir bir durumdur. Öncelikle diş gıcırdatmanın en temel nedenlerinden birisi strestir. Bu sebeple stres yönetimi konusunda meditasyon, yoga ve pilates gibi egzersizler stresi azaltacağından diş gıcırdatmanın da önüne geçebilmektedir.

Kafeinli ve alkollü içeceklerin gıcırdatmayı arttırdığı bilinmektedir. Bu sebeple alkollü ve kafeinli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca uyku kalitesini arttırmak ve çene kaslarının rahatlatılması için gün içerisinde basit çene egzersizleri yapmak da diş gıcırdatmasının önlenmesi için oldukça etkili yöntemlerdir.

Uykuda Diş Gıcırdatma Bitkisel Çözüm

Uyku sırasında diş gıcırdatmasının önlenebilmesi için uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yani doğal çözümler de vardır. Gıcırdatma sorununa bitkisel çözümler bulabilmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

– Öncelikle bir İstanbul diş hastanesi randevusu alarak uzman görüşü alıp magnezyum takviyesine başlayabilirsiniz. Çene ve diş kaslarını gevşeten magnezyum sayesinde gıcırdatma ve diş sıkma sorunu da azalacaktır.

– Kas rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen nane yağını suyla seyrelterek bu suyla gargara yapıp diş ve çene kaslarının rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

– Sakinleştirici bitki çayları arasında yer alan Melisa çayını uyumadan önce sıcak suya demleyerek içebilirsiniz. Böylece uyku öncesinde sinirleriniz gevşeyeceğinden gıcırdatma sorununun önüne geçebilirsiniz.

– Bir diğer bitkisel yöntem ise rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi çok fazla olan lavanta yağıdır. Yastığa damlatılan birkaç damla lavanta yağı, uykuya geçişinizi rahatlatırken uyku esnasında da kaslarınızın rahatlamasını sağlayacaktır.

Diş Gıcırdatmaya Ne İyi Gelir?

Diş gıcırdatma, ağız ve diş sağlığı için bir sorun olduğundan mutlaka bir diş kliniği bünyesinde etkili yöntemlerle tedavi edilmesi gereklidir. Gıcırdatmaya iyi gelebilecek birçok yöntem vardır. Öncelikle stres yönetimi egzersizleri, çene kasları egzersizleri ile ya da sıcak-soğuk kompres uygulamaları iyi gelen doğal yöntemlerin başında gelmektedir.

Doğal yöntemlerin yanı sıra koruyucu diş plakları yani aparatlar, botoks işlemi, fizik tedavi yöntemi gibi yöntemler de diş gıcırdatması sonuna iyi gelen etkili yöntemlerdir.

Diş Gıcırdatma Aparatı

Diş gıcırdatma ağızlık ürünleri ya da diş gıcırdatma için dişlikler, uyku esnasında dişlerin sıkılmasını ve gıcırdatılmasını önlemek için özel olarak tasarlanmış ürünlerdir. Diş sıkmasını ve gıcırdatmayı azaltarak aynı zamanda diş sağlığını koruyan koruyucu aparat ürünleri genellikle silikon gibi güvenilir malzemelerden üretilmiştir.

Diş gıcırdatma aparatı kullanımı özellikle gece uyku esnasında son derece önemlidir. Bilinçsiz şekilde dişlerin sıkılmasını engelleyen koruyucu aparat, aynı zamanda diş ve çene kaslarını rahatlatarak baş, diş ve çene ağrısı ve diş aşınması sorunlarının da önüne geçer.

Diş Gıcırdatma Botoks

Botoks, diş sıkma ya da gıcırdatma sorununda zaman zaman kullanılan geçici bir tedavi yöntemidir. Özellikle uyku sırasında bazı bireylerde çene kasları ciddi düzeyde aktifliğe ulaştığında gıcırdatma da artar. Bu durumda botoks yöntemi ile kasların geçici süre felç edilmesi ve böylelikle gıcırdatmanın da azalması amaçlanır.

Botoks, çene kaslarına enjeksiyon ile uygulanan bir işlemdir. Geçici bir çözüm yöntemi olmakla birlikte etkisi 3 ila 6 ay kadar sürer. Zira söz konusu botoks yöntemi her hasta için uygun değildir. Bu sebeple işle öncesinde mutlaka diş polikliniği bünyesinde uzman muayenesi yapıldıktan sonra eğer uzman hekim uygun görürse botoks işlemi yapılır.

Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Diş gıcırdatma, her hastada farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Kimi hastalarda stres ve kaygı bozukluğu nedeni ile meydana gelebileceği gibi kimi hastalarda ise yorgunluk, uykusuzluk ya da diş ve çene kaslarındaki anormalliklerden dolayı görülebilir. Dolayısıyla da her hastada diş gıcırdatmasını geçirecek yöntemler farklılaşabilir.

Öncelikle sorunun altında yatan temel neden saptanmalıdır. Daha sonrasında meditasyon, yoga, pilates ve benzeri gibi stres yönetimi egzersizleri, çene egzersizleri, koruyucu aparatlar ya da botoks gibi farklı yöntemlerle sorunun çözümlenmesi mümkün hale gelebilir.

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma tedavisi öncesinde ilk olarak uzmanlar tarafından sorunun altında yatan asıl nedenler belirlenir. Bu nedenler doğrultusunda farklı tedavi yöntemleri ile diş sıkma ya da gıcırdatma sorununu tedavi etmek mümkündür.

En sık kullanılan tedavi yöntemi koruyucu apareydir. Gece uyku sırasında takılan koruyucu aparatlar, aynı zamanda diş sıkmasını önleyerek diş ve çene yapısının da korunmasını sağlar. Diğer yandan geçici bir yöntem olan ve semptomları geçici olarak durduran botoks (botulinum toksini) yöntemi de zaman zaman uygulanabilmektedir.

Çene kaslarının gevşetilmesi ve rahatlatılması için fizik tedavi yöntemleri de gıcırdatma tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında yer alır. Ayrıca gıcırdatma problemi uyku apnesi sorunu olan birçok kişide görülmektedir. Eğer bireyde uyku apnesi var ise bu durumda gıcırdatmayı tedavi etmek için uzmanlar öncelikle uyku apnesi sorununu cerrahi yöntemler ile tedavi etme yoluna gidebilirler.

Gece Diş Gıcırdatma

Gece diş gıcırdatma, uyku sırasında bireyin farkında olmadan yani istemsiz bir şekilde dişlerini sıkması sonucunda dişlerin birbirine sürtünmesi olayıdır. Bu durum ileri bir seviyeye ulaştığında ve sıklığı arttığında çene ağrısı, baş ağrısı ya da kulak ağrısı gibi şikayetleri de beraberinde getirmekle birlikte aynı zamanda dişlerin aşınmasına ve diş etlerinin sağlıklı yapısının bozulmasına neden olur. Bu sebeple mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Uyurken Diş Gıcırdatma

Uyurken diş gıcırdatma, diş hekimleri tarafından literatürde “bruxism” olarak tabir edilir. Tıbben henüz tam olarak nedeni belli olmasa da stres, uykusuzluk, yorgunluk, çene ve diş yapısındaki bozukluklar gibi sorunların diş gıcırdatmasına neden olabileceği tespit edilmiştir. Tedavi öncesinde sorunun altında yatan nedenler belirlendikten sonra tedavi yöntemleri de o yönde belirlenerek uygulanır.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Çocuklarda diş gıcırdatma sorunu özellikle ergenlik dönemine kadar yaygın olarak görülen bir durumdur. Gelişme döneminde özellikle 6 yaş diş gıcırdatma çok sık rastlanan bir sorundur. Özellikle geçici stres durumları, uyku bozuklukları, çene ve diş yapısı bozuklukları çocuklarda meydana gelen diş gıcırdatma sorununa neden olan sebeplerdir.

Çocuklarda meydana gelen diş gıcırdatma sorunları genellikle ileri dönemlerde kendiliğinden tedavi gerektirmeden geçmektedir. Ancak bu sorunlar tehlike arz edecek noktaya geldiği takdirde yetişkinlere uygulanan tedavi yöntemlerine benzer yöntemlerle çocuklarda da bu durumlar tedavi edilebilmektedir. Böyle bir durum var ise Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) bölümünden randevu alarak uzman desteği almanız gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma

Bebeklerde diş gıcırdatma uyurken ya da uyanıkken yaygın olarak görülebilir. Ancak bu durumlar genellikle bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde görüldüğünden geçici durumlar olarak bilinir ve büyük oranda tedavi gerektirmez.

Özellikle diş çıkarma döneminde diş hassasiyeti ve kaşıntı sonucunda bebekler kaşıntıyı gidermek için gıcırdatma eylemini kasıtlı olarak geliştirebilmektedir. Bu gibi durumlarda bebekleri rahatlatmak ve bu sürecin daha kolay geçebilmesi için soğuk kompres ve diş kaşıyıcıları gibi yöntemler uygulanabilmektedir.

Diş Gıcırdatma Önleyici

Diş gıcırdatmayı önlemek için farklı basit yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerin başında stres yönetimi egzersizleri ve çene kası egzersizleri gelir. Bu egzersizler çene ve baş kaslarını gevşettiğinden gıcırdatma da önlenmiş olur.

Diş koruyucu aparey, önleyici diğer yöntemlerdendir. Uyku esnasında kullanılan diş apareyi, dişlerin ve çene kaslarının sıkılmasını önleyerek gıcırdatmanın da önlenmesini sağlar.

Diş Gıcırdatma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Uykuda diş gıcırdatması; strese, uykusuzluğa, yorgunluğa ya da diş yapısındaki anormalliklere bağlı olarak meydana gelebilir.

Gece Uyurken Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Gece uyurken meydana gelen diş gıcırdatmasının farklı nedenleri olabilir. Özellikle yoğun stres, uykusuzluk ve kaygı durumları birincil nedenler arasındadır.

Uyurken Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

İlk olarak sorunun kaynağı belirlenir. Sorunun altında eğer stres ve kaygı yatıyorsa stres yönetimi ya da koruyucu aparey gibi yöntemlerle sorunun geçmesi mümkündür.

Uykuda Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Uykuda diş gıcırdatma koruyucu apareylerle kolayca önlenebilir. Uyku esnasında takılan koruyucu aparat, dişlerin ve çenenin sıkılmasını önleyerek diş ve çene sağlığını korur.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Bebeklerde diş gıcırdatması genellikle diş çıkarma döneminde kaşıntı ve hassasiyete bağlı olarak meydana gelen geçici bir durumdur.

Diş Gıcırdatma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Diş gıcırdatma genellikle uyku apnesi, uyku bozukluğu, stres ve kaygı bozukluğu gibi durumlarla ilişkilendirilerek incelenmektedir.

Diş Gıcırdatma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş gıcırdatma sorunu ya da semptomları için genel diş hekimliği ya da diş ve çene cerrahisi bölümüne gidilmelidir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle gelişimsel dönemlerin bir parçasıdır. Ergenliğe kadar devam ederken genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur.

Diş Gıcırdatma Hangi Bölüm?

Diş gıcırdatma, diş hekimliği bölümü ya da ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünün kapsamına dahil olmaktadır.

Diş Gıcırdatma Aparatı Nerede Satılır?

Diş gıcırdatma aparatı, medikal ürünler satan yerlerde ya da eczanelerde satılan bir üründür.

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Nelere Neden Oluyor?

Diş sıkma ve gıcırdatma beraberinde baş ve çene ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, kulak ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button