fbpx

Diş hekimi, diş hastalıkları konusunda tıp eğitimi almış ve bu diş hastalıkları olan hastalara tanı ve tedavi uygulaması yapan uzman doktordur.

Diş hekimleri, diş sağlığı sorunları olan kişilere diş hastanesi bünyesinde sağlık hizmetleri sunan uzman hekimlerdir. Diş problemleri, genel diş sağlığının korunmasının yanı sıra aynı zamanda tüm vücudun genel sağlık durumunun korunması için de önemlidir. Bu doğrultuda diş hekimi ya da diğer adıyla diş doktorları çeşitli tıbbi müdahaleler uygulayarak mevcut diş sağlığı sorunlarını tedavi ederler.

Diş hekimliği genel bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Diş sağlığı sorunlarına yönelik diş hekimliği uzmanlık alanının altında ortodonti, periodontoloji ya da çocuk diş hekimliği yani pedodonti gibi çeşitli diş hekimliği uzmanlık dalları mevcuttur.

Diş Hekimi Nedir?

Diş doktoru ya da hekimi, ağız ve diş sağlığı alanında muayene ve tedavi etme becerisine sahip olan uzman hekimdir. Diş eti ve diş hastalıkları, çene hastalıkları gibi tüm ağız içi hastalıklarının teşhis koyma ve tedavi etme süreci diş hekimleri tarafından diş kliniği bünyesinde gerçekleştirilir.

Diş ve diş eti şikayetleri olan kişilerin başvurması gereken uzman diş doktoru olmaktadır. Diş hekimleri öncelikle röntgen ve benzeri gibi görüntüleme teknikleri ile detaylı muayene ederek söz konusu hastalığın tanısını koyar. Daha sonrasında sorunun kökten çözümlenebilmesi için dolgu, kanal tedavisi, diş gıcırdatma tedavisi, implant, protez diş uygulaması gibi tedavi yöntemleri ya da diş beyazlatma ve diş kaplama gibi restorasyon işlemleri uygular.

Diş hekimleri hem teorik hem de pratik olarak kapsamlı tıp eğitimi almış olan uzmanlardır. Bu sayede ağız ve diş sağlığı sorunlarına yönelik detaylı ve yeterli tıbbi bilgiye sahiptirler.

Diş Hekimi Asistan Nedir?

Diş doktoru asistanı, diş kliniğinde ya da muayenehanede tedavi sırasında diş hekimlerine yardımcı olan personeldir. Diş doktoru asistanlarının temel görevi öncelikle diş hekimlerini asiste etmek yani hastaların muayene ve tedavi sürecinde gerekli desteği vererek yardımcı olmaktır. Randevu planlama, hasta takibi, hastaların kayıtlarının kaydedilmesi, araç ve gereçlerin sterilize edilmesi gibi tüm detaylar diş doktoru asistanının görevleri yani diş hekimliği asistanı bilmesi gerekenlerdir.

Diş doktoru asistanları, sahip oldukları eğitim ve beceriler doğrultusunda laboratuvar işlemlerinde ya da röntgen çekimi ve benzeri gibi tedavi uygulamalarında da diş hekimlerine yardımcı olabilir. Diş hekimliği asistanı maaşları, asistanların çalıştığı kuruma ve yaptıkları işlere göre farklılık gösterebilir.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş doktoru olmak için Diş Hekimliği Fakültesi’nde okumak ve eğitim süresini başarıyla tamamlamak gereklidir. Diş polikliniği ve benzeri gibi diş sağlığı hastanelerinde diş hekimliği yapmak isteyen adaylar Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde ilk yıllarda teorik, sonrasında ise pratiğe dayalı diş hekimliği dersleri alırlar.

Teorik derslerin yanı sıra diş hekimliği adayları için pratik uygulamalar son derece önemlidir. Bu sebeple her diş hekimliği fakültesi öğrencisi, eğitimini tamamlayabilmek için staj uygulamasına tabii tutulur. Staj uygulamasında adaylar diş hastalıklarının tedavilerine uygulamalı olarak katılır. Tüm eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar ise diş doktoru olarak sağlık hizmetleri sunma hakkına sahip olur.

Diş Hekimi Bölümleri

Diş hekimliği genel bir tabir olmakla birlikte diş hekimliğinin birçok uzmanlık alanı vardır. Diş hekimliği bölümlerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür;

  • Ortodonti (Diş Teli Tedavisi)
  • Genel Diş Hekimliği
  • Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
  • Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)
  • Prosdodonti (Protez Diş Tedavisi)
  • Endodonti

Diş hekimliği eğitimi almış olan hekimler, lisans eğitimleri sonrasında bu bölümlerden herhangi birine yönelerek çeşitli eğitimler alıp çalışmalar yaparak o bölüme dair uzmanlık kazanabilmektedir.

Diş Hekimi Maaşları

Diş hekimlerinin maaşları eğitim, uzmanlık derecesi ve çalıştıkları diş hastanesinin özel ya da devlet olmasına bağlı olarak farklılaşabilir. Ayrıca Türkiye ile yurtdışındaki ülkelerde de diş hekimleri maaşları farklıdır. Örneğin; Türkiye ile Almanya diş hekimliği maaşları arasında fark olabilmektedir.

Türkiye’de yeni mezun olmuş bir diş doktoru devlet hastanesinde ek ödeneklere göre değişmekle birlikte ortalama 18.000 ila 20.000 TL civarında maaş alabilir. Özel diş kliniklerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları söz konusu kliniklerinin fiyat politikalarına göre çok daha yüksek olabilir. Bu durumda maaşlar diş hekimlerinin uzmanlığı da göz önünde bulundurulmakla birlikte 30.000 TL’den başlayıp uzman diş hekimleri maaşı 50.000 TL’ye kadar yükselebilir.

Yurt Dışında Diş Hekimi Olarak Çalışmak

Türkiye’de eğitim almış ve yurtdışında diş doktoru olarak çalışmak isteyen kişilerin çalışmak istedikleri ülkedeki yeterlilikleri yerine getirmesi gereklidir. Bu yeterlilikleri ve şartları yerine getirdiği takdirde diş hekimlerinin yurt dışında diş doktoru olarak çalışması mümkündür.

Çalışmak istediğiniz ülke bir eğitim ve lisans şartı koyabilir. Eğer böyle bir şart var ise öncelikle eğitiminize denk gelen eğitimleri ve sınavları söz konusu ülkede tamamlamış olmalısınız. Denklik ve yeterlilik sınavlarından sonra mutlaka diş hekimliği kuruluşlarına başvurup o ülkede çalışmak için kayıtlarınızı yaptırarak yetkilendirmelerinizi almalısınız.

Son aşamada ise gerekli vize ve çalışma izinlerini almanız gereklidir. Bu izinler her ülkenin göçmenlik politikaları doğrultusunda değişkenlik gösterecektir. Ayrıca yurt dışında diş hekimliği alanında çalışabilmeniz için diş yeterliliğiniz olmalıdır. Bunun için bazı ülkeler, resmi dilde yeterli iletişim becerisine sahip olup olmadığınızı görebilmek için dil sınavlarına girmenizi talep edebilmektedir.

Çocuk Diş Hekimi

Çocuk diş hekimliği, tıp literatüründe diş hekimliğinin bir alt dalı olan pedodonti alanıdır. Pedodontistler yani çocuk diş hekimleri, çocuklarda meydana gelen çene bozuklukları, diş eti hastalıkları, çürük ve benzeri gibi tüm sorunların tanı ve tedavi sürecini yürütür. Ayrıca diş fırçalama ve diş bakımı alışkanlıklarının kazandırılması için pedodontistler tarafından rehberlik yapılabilir.

Diş hekimleri, yetişkinler için dahi bir travma olabilmekle birlikte dişçi korkusu çocuklarda çok daha yoğun görülebilir. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı tedavilerinin daha sağlıklı yapılabilmesi ve bu süreçte çocuklarla daha güçlü iletişim kurulabilmesi için çocuk diş hekimleri, doktorluk eğitimlerinin yanı sıra kapsamlı çocuk iletişim eğitimleri de almışlardır.

Acil Diş Hekimi

Acil diş hekimleri, travmalara bağlı diş kırığı ve benzeri gibi sorunları ya da şiddetli diş ağrısı gibi problemleri çözmek için acil servislerde ya da acil diş kliniklerinde hizmet veren hekimlerdir. Şiddetli ve dayanılmayacak diş ağrısı şikayetlerinde acil diş hekimleri genellikle ilk olarak ağrı kesici ilaçlar ile ağrıyı hafifletmeyi amaçlar.

Travmalara bağlı bir diş problemi meydana gelmiş ise bu durumda ilk müdahale ile hastanın ağrısı hafifletildikten sonra acil diş hekimleri hızlı bir şekilde tedavi planlaması yaparak uygulamaya geçer.

Nöbetçi Diş Hekimi

Nöbetçi diş hekimleri, hastanelerin ya da diş kliniklerinin acil servislerinde hizmet veren uzmanlardır. Nöbetçi diş hekimleri; travmalara bağlı olarak gelişen anlık diş ağrısı, diş kırığı ve benzeri gibi semptomların giderilmesi için acil müdahaleler gerçekleştirir.

Nöbetçi diş hekimlerinin öncelikli amacı diş ağrısını hafifletmek ve hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Bu nedenle nöbetçi diş hekimleri hafta sonu ve gece saatleri gibi mesai saatleri dışında hizmet verir.

En İyi Diş Hekimi

En iyi dişçi kavramı her hasta için değişkendir. Ağız ve diş sağlığı sorunları yaşayan kişiler diş doktoru tavsiye araştırmasında bulunabilir. Ancak her hastanın yaşamış olduğu diş sağlığı problemlerinin ve diş hekimlerinin uzmanlık alanının farklı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Buna göre bir doktor diş ağrısı yaşayan bir hasta ile diş eti problemleri olan bir hasta için aynı önem ve doğruluğa sahip olmayacaktır.

Diğer bir deyişle her hasta için en iyi dişçi kavramı diş hekimliği uzmanlık alanı ile söz konusu hastalığın örtüşmesine bağlı olarak değişebilir.

En Yakın Diş Hekimi 

En yakın dişçi, her hastanın konumuna göre değişkenlik gösterir. Özellikle acil diş ağrısı gibi sorunlarda Dental Park Klinik, çeşitli bölgelerdeki şubeleri ile birçok bölgede en yakın diş hekimliği hizmetlerini de uzman kadrosuyla sunabilmektedir. Ayrıca birçok il ve ilçede de her bölgeye yakınlığı olan diş hekimleri bulmak da mümkündür.

Uzman Diş Hekimi

Uzman diş hekimleri, almış oldukları lisans eğitimi sonrasında farklı diş hekimliği uzmanlık alanlarına yönelerek belirli bir alanda uzmanlık sahip olan hekimlerdir. Diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş bir diş doktoru, genel diş hekimliği görevlerini üstlenirken uzman diş hekimleri; ortodonti, periodontoloji, pedodonti ve endodonti gibi çeşitli diş hekimliği bölümlerinde uzmanlığı olan ve daha spesifik diş hekimliği bölümlerinde sağlık hizmetleri sunan hekimlerdir.

Özel Diş Hekimi

Özel diş hekimliği, özel muayenehanede ya da özel diş polikliniğinde geniş diş sağlığı hizmetleri sunan doktordur. Özel diş hekimleri genel diş hekimliği hizmetleri olan çürük, diş çekimi, kanal tedavisi ve dolgu gibi birçok hizmeti sunabilir. Ayrıca bazı özel diş hekimleri uzmanlık kazandıkları implantoloji, ortodonti, periodontoloji ya da estetik diş hekimliği gibi alanlarda da hizmet verebilir.

Özel diş hekimlerinden ağız ve diş sağlığı hizmetleri alabilmek için randevu oluşturulması gereklidir. Randevu zamanı geldiğinde özel diş doktoru, öncelikle hastanın detaylı muayenesini yaparak tanı koyma sürecini yönetir. Daha sonrasında hastanın şikayetlerine ve ihtiyaçlarına göre en uygun tedavi planlaması yapılır ve uygulamaya geçilir. Özel diş hekimleri tüm tanı ve tedavi sürecini genellikle teknolojik sistemler ile yürütür.

Aile Diş Hekimi

Aile diş hekimleri, aile kapsamında çalışan ve gene diş hekimliği misyonunu üstlenen hekimlerdir. Aile diş hekimliği tüm aile üyelerinin rutin diş kontrollerini, muayene ve tedavi planlamalarını yaptığı gibi aynı zamanda ağız ve diş sağlığı konusunda ailelere bilgilendirme ve rehberlik hizmetleri de sunabilir. Tüm bunların yanı sıra acil durumlarda da aile diş hekimleri acil müdahale hizmetleri verebilmektedir.

Diş Hekimi Fiyatları

Dişçi fiyatları her hastaya ve diş hekimlerine göre farklılık gösterir. Dişçinin muayene ücretlendirmesi, hastaya uygulanacak tedavi yöntemi ve hatta diş hekimlerinin bulunduğu bölgenin fiyatları dahi fiyatların farklılık göstermesinde etkili olur.

Tüm bunların yanı sıra hastanın sigortasının olup olmaması, diş doktorunun hizmet verdiği kliniğin özel ya da devlete bağlı olması gibi hususlar fiyatlar üzerinde etkili hususlardır.

Diş Hekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar?

Diş hekimliği asistanı, muayene ve tedavi sırasında diş doktoruna yardımcı olurken aynı zamanda hasta kayıtlarını tutar, hasta takibi yapar ve kullanılan malzemelerin sterilizasyon işlemlerini gerçekleştirir.

Diş Hekimi Ne Kadar Maaş Alır?

Diş doktoru maaşları uzmanlık alanına ve uzmanlık seviyesine göre değişir. Ayrıca devlet hastanesinde çalışan diş hekimlerine göre özel diş polikliniklerinde çalışan diş hekimlerinin daha fazla maaş alması söz konusudur.

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Dişçi asistanı olabilmek için sağlık meslek yüksek okullarının 2 yıllık önlisans bölümü olan “Ağız ve Diş Sağlığı” bölümünü başarıyla tamamlamak gereklidir.

Diş Hekimi Kaç Yıl Okur?

Diş doktoru ya da hekimi, Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde toplamda 5 yıl eğitim alarak genel diş hekimliği unvanı alır.

Diş Hekimi Kısaltması

Diş doktoru ya da diğer adıyla diş tabibi kısaltması (Dt.) şeklinde yazılır. Bu kısaltma “Diş Tabibi” anlamına gelir.

Diş Hekimi Doktor Mudur?

Dişçi, ağız ve diş sağlığı alanında hem teorik hem de pratik olarak tıp eğitimi almış ve tedavi etme yetkisine sahip olmuş doktordur.

Diş Hekimi Atamaları Ne Zaman?

Diş doktoru atamaları yılın belirli dönemlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Devlet hastanelerinde diş hekimliği alanında çalışmak isteyen hekimlerin bu atamaları Sağlık Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden takip etmelidir.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığına yönelik tanı koyar ve hastalığa göre hastaya tedavi planlaması yapar. Ayrıca diş bakımı ve diş temizliği konusunda hastaları bilinçlendirir.

Diş Hekimi Rapor Yazabilir mi, Verebilir mi?

Diş hekimleri, diş hastalıkları sebebiyle okula ya da işe gidemeyecek durumda olan hastalara rapor yazabilme yetkisine sahiptir.

Diş Hekimi Nerede Çalışır?

Dişçi, devlete bağlı diş hastanelerinde çalışabileceği gibi aynı zamanda özel diş kliniklerinde ya da kendi açmış oldukları muayenehanelerinde çalışabilir.

Diş Tabibi ile Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?

Diş tabibi ile diş doktoru ya da hekimi kavramları birbirleri ile aynı kavramlar olup aynı anlamı taşımaktadır.

Diş Hekimi Nasıl Yazılır?

Türk Dil Kurumu Sözlüğü bünyesinde “Diş Hekimi” kavramı iki kelime ayrı olarak yazılır.

Diş Hekimi Nerelerde Çalışabilir?

Diş hekimleri devlet hastanelerinde, özel diş polikliniklerinde ve kendi muayenehanelerinde çalışabilir.

Diş Hekimi Asistanlığı Kaç Yıl Okur?

Diş hekimliği asistanlığı olarak kariyer planlaması yapmak isteyen kişiler iki yıllık önlisans programı olan “Ağız ve Diş Sağlığı” bölümünde okur.

Diş Hekimi Atamaları Nasıl Yapılıyor?

Diş hekimliği atamaları Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda yılın belirli dönemlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından online ortamda resmi olarak yapılır.

Diş Hekimi İstirahat Raporu Verebilir mi?

Diş hekimliği uzmanları, gerekli durumlarda çalışan ya da okula giden hastalarına istirahat raporu verebilir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button