fbpx

Diş kanal tedavisi nasıl yapılır sorusu diş ağrısı yaşayanların çok fazla araştırdığı önemli sorular arasında yer alır. 

Diş kanal tedavisi, birçok diş sağlığı probleminde en yaygın uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Diş içerisinde hasar görmüş ya da enfekte olmuş pulpa dokunun çıkarılması için yapılan kanal tedavisi sayesinde diş kökünün temizlenerek dişin tekrar doldurulması amaçlanır. 

Kanal tedavisi, dişin sorununa ve durumuna göre diş hekimi tarafından tıbbi ekipmanlar ile uygulanır. Ayrıca söz konusu tedavi yönteminin diş hastanesi gibi steril bir ortamda yapılması da son derece önemlidir. Diş kanal tedavisi, çürümüş dişlerin tedavisinde dişçi hekimler tarafından sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.

Diş tedavisi yöntemleri, birçok insan için endişe kaynağı olabilir ve bazıları için dişçi korkusu ciddi bir fobiye dönüşebilir. Ancak diş sağlığı sadece estetik değil, aynı zamanda genel vücut sağlığı için de önemlidir ve erken teşhis, tedavi sürecini kolaylaştırabilir. Bu nedenle, herhangi bir sorun olmasa bile yılda en az iki kez İstanbul diş hastanesi randevusu alarak düzenli diş kliniğine giderek kontrollerine gitmek önemlidir. Diş bakımı konusunda korkularınız varsa, diş hekiminizle iletişime geçerek daha rahatlatıcı ve ağrısız tedavi seçeneklerini tartışabilirsiniz. Unutmayın ki, diş sağlığı gülümsemenizi güzelleştirmenin ötesinde, genel sağlığınız için kritik bir rol oynar ve bu nedenle ihmal edilmemelidir. İstanbul diş hastanesi randevusu almak, uzun vadede sağlıklı bir gülümseme ve genel sağlık için atılacak önemli bir adımdır.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Diş Kanal Tedavisi Nedir?

Diş kanal tedavisi, iltihaplanmış veya enfekte olan pulpa yumuşak dokusunun çıkarılıp dişin temizlenerek tekrar diş içinin doldurulduğu tedavi yöntemidir. Diş kanal tedavisi, çürüğe bağlı olarak diş kaybını engellemek ve çürüğe bağlı diş ağrısını ortadan kaldırmak için uygulanır. Tedavi sırasında dişin içi temizlenerek boşaltıldığı için diş yapısı korunur ve bu sayede diş sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmeye devam eder. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Dişte Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Dişte kanal tedavisi birçok farklı nedenlerden ötürü uygulanabilen diş tedavi yöntemlerinden birisidir. Diş içerisinde bulunan yumuşak doku yani pulpa; dolgu, çürüme, diş kırılması ya da travmalara ağlı iltihaplanabilir. İltihap sonucunda bölgede şişlik, hassasiyet ve ağrı olduğunda bölgedeki iltihabı temizlemek ve oluşan ağrıyı hızlı bir şekilde kesmek için kanal tedavisi sıklıkla uygulanmaktadır. 

Diş kanal tedavisinin yapılmasının bir diğer nedeni de diş kayıplarının önlenmesidir. Diş içindeki yumuşak doku enfekte ya iltihap olduğunda diş deforme olarak sağlığını kaybeder. Bu noktada dişe uygulanan kanal tedavisi dişi korumaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sayesinde diş çekimi yönteminin aksine diş tedavi edilir ve onarılır. Bu sayede dişin gerek konuşma gerekse çiğneme fonksiyonlarının iyileştirilerek dişin korunması sağlanır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Dişte Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişte kanal tedavisi, dişteki enfekte ya da iltihaplı dokuyu temizlemek ve dişin kaybettiği işlevselliği tekrar geri kazandırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi diş polikliniği ortamında uzman hekimler tarafından belirli aşamalar ile birlikte yapılır. 

Tedavi öncesinde mutlaka hastanın işlem sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmemesi için tedavi yapılacak olan dişe lokal anestezi uygulanır. Anestezi sonrasında diş üstündeki mine ve dentin çıkarılarak diş içine ulaşılabilmesi için bir delik açılır. 

Açılan delikten tıbbi ekipmanlar ile diş içine girilerek hasar görmüş ya da enfekte olmuş yumuşak doku yani bakterilerle dolu olan pulpa çıkarılır. Daha sonrasında dişçi kök kanallarını temizleyerek enfekte olmuş dokunun ve bakterilerin tamamen temizlenmesini sağlar. 

Diş içinin temizlenmesi sonrasında ise son aşamada temizlenen kök kanallarının hava almasını önlemek ve sağlıklı bir işlevselliğe sahip olmasını sağlamak için diş içi uygun dolgu malzemesi ile doldurularak bakterilerin tekrar girmesi önlenir. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Kaplama Dişe Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaplama yöntemi, dişin rengini ya da estetik bozukluğunu gidererek dişe estetik görünüm kazandırmak için yapılan bir restoratif diş tedavisi yöntemidir. Kaplama yani veneer yöntemi, porselen ya da zirkonyum gibi farklı maddelerle dişin yüzeyine uygulanır. Ancak bazı durumlarda dişte çürüme, enfekte olma ya da iltihap gibi kanal tedavisi gerektiren durumlar meydana gelebilir.

Kaplama dişe kanal tedavisi gerekli olduğundan istisnai durumlarda kaplama sökülmeden kanal tedavisi yapılması mümkün olabilir. Ancak diş kökündeki sağlık sorunu çok ciddi bir boyutta ise bu durumda diş hekimi kaplamayı sökerek kanal tedavisi yapıp daha sonrasında diş kaplamasını yenileyebilir. Bu sebeple genellikle kaplama işlemi öncesinde detaylı muayene yapılarak eğer gerekli ise kanal ve dolgu tedavisi gibi tedaviler yapılarak daha sonrasında kaplama işlemi yapılır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Ön Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ön dişlerde kanal tedavisi, dişe sağlıklı yapısını geri kazandırmak ve dişe estetik görünüm katmak için oldukça önemli bir tedavidir. Ön dişlerin içindeki pulpa hasar gördüğünde kanal tedavisi gerekli olabilir. Tedavinin yapılabilmesi için öncelikle bölgeye lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi sonrasında dentin ve mine tabakaları çıkarılarak pulpaya erişim için çalışma deliği açılır. 

Enfekte olmuş pulpa dokusu çıkarılarak dişin iç kısmı tüm bakteri ve enfekte dokudan temizlenir. Daha sonrasında ise dişin hava almaması ve aynı zamanda bakterilere karşı korunması için diş doldurulur. Son aşamada ise ön dişin estetik bir görünüm sergilemesi için estetik restorasyon yöntemler arasından en uygun olan yöntem uygulanır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Kırık Dişe Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişe kanal tedavisi her durumda genel olarak aynı aşamalarda uygulanır. Dolayısıyla da diş kırılmış ise ve diş pulpası enfekte olmuşsa bu durumda öncelikle dişe lokal anestezi uygulanarak hastanın ağrı hissetmesi önlenir. Daha sonrasında kırık bölgede delik açılarak hasarlı pulpaya erişim sağlanır. 

Hasar görmüş ya da enfekte olmuş pulpa çıkarılarak diş içindeki kök kanallarının temizliği yapılır. Daha sonrasında ise kırık dişin içi uygun dolgu malzemesiyle doldurulur. Son olarak diş yeniden şekillendirilir ve estetik bütünlük sağlanır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Dolgulu Dişe Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dolgulu bir dişte kanal tedavisi gerektiren bir durum söz konusu ise bu durumda öncelikle dişe daha önceden yapılmış olan dolgunun çıkarılması gerekir. Dolgu çıkarıldıktan sonra lokal anestezi yapıldıktan sonra hasarlı pulpa çıkarılır, pulpa ve diş kökü kanalları temizlenir. Dolgulu dişin temizliği bittikten sonra ilk olarak temizlenen diş kanallarının yeri doldurulur. Daha sonrasında ise dişin kısmı da dolgu ile yeniden şekillendirilerek tedavi tamamlanır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Süt Dişi Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Süt dişler, çocuklarda geçici dişlerdir. Bu nedenle de süt dişi ağrı şikayetlerinde genellikle tedavi edilmesine gerek olmadığı yönünde yanlış bir kanı vardır. Her ne kadar süt dişler zaman içerisinde düşecek olan dişler olsa da kalıcı dişlerin yerleşmesinde etkili dişler olduğundan herhangi bir sağlık problemi olduğunda süt dişlerin tedavisi mutlaka yapılmalıdır. 

Süt dişi kanal tedavisi de tıpkı diğer dişler gibi lokal anestezi, pulpanın çıkarılması, pulpa ve diş kanalları temizliği ve son olarak da dişin doldurularak şekillendirilmesi olarak aşamalı bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak bazı istisnai durumlarda lokal anestezi yerine çocuğa nadiren de olsa genel anestezi uygulaması da yapılabilmektedir. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Çürük Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürük dişin çürüme oranı ileri seviyede olmadığı takdirde diş çekimi yerine öncelikle kanal tedavisi tercih edilir. Çürük diş pulpa içinde meydana gelen iltihap ya da enfeksiyon sebebiyle oluşur. Bu nedenle hastaya ilk olarak anestezi verildikten sonra dişin yumuşak dokusu yani pulpa çıkarılır ve hem bakteri hem de iltihap temizlenerek diş çürüğü belirtileri giderilir. Daha sonrasında dişin içine dolgu yapılarak işlem tamamlanır. 

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?: Üst Dişe Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişte kanal tedavisi uygulamaları alt dişlerde ya da üst dişlerde farklılık göstermez. Üstte bulunan ve kanal tedavisi yapılması gereken dişe de tıpkı diğer dişlerde olduğu gibi anestezi sonrasında diş pulpası çıkarılarak diş kanal kökleri temizlenir ve tıpkı alt dişlerde olduğu gibi üst diş de kanal tedavisi sonrasında doldurularak yeniden şekillendirilir. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button