Diş protez nedir sorusuna diş kaybı sonrasında oluşan boşlukları doldurmak için uygulanan yapay dişlerdir cevabı verilebilir.
Diş sağlığı problemlerinde günümüz gelişmiş tıp teknolojisi kapsamında dolgu, kanal tedavisi, kaplama, protez diş tedavisi ve benzeri gibi birçok farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Ancak tedavisi gecikmiş olan dişler ne yazık ki diğer sağlıklı dişleri korumak için diş hekimi tarafından diş kliniği ortamında profesyonel yöntemlerle çekilebilir.
Diş çekimi sonrasında diş kaybının olduğu yerde bir boşluk oluşur. Oluşan boşluk, diş estetiğini gölgelerken aynı zamanda hastanın konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının da bozulmasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda diş boşluğunu doldurmak ve hastanın fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla eğer dişçi de uygun görürse diş protez uygulaması yapılır.
Protez Diş Nedir?
Protez diş, diş kaybı sonrasında eksik dişlerin yerinde oluşan boşluğu doldurmak ve diş bütünlüğünü sağlayarak dişlerin estetik görünümünü korumak için uygulanan yapay diş tedavisidir. Protez diş uygulaması öncesinde hastanın ağız ölçüsü alınır ve daha sonrasında ölçüler doğrultusunda dişler bilgisayar ortamında tasarlanarak laboratuvar ortamında hazırlanır.
Protez yani yapay dişler, porselen köprü ve kuronlar ile yapılabileceği gibi aynı zamanda sabit ya da hareketli olarak da uygulanabilir. Yapay dişlerin hangi malzemeden hangi özelliklerde yapılacağı hastanın istekleri ve ağız yapısı doğrultusunda diş hekimi tarafından belirlenir.
Diş Protez Nedir?
Diş protez ya da protez diş, kısacası diş kaybı sonrasında oluşan boşlukların doldurulması ve dişlerin restore edilmesi için uygulanan yapay diş tedavisidir. Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını iyileştirmekle birlikte aynı zamanda dişlere estetik görünüm kazandırmak için sıklıkla uygulanan bir işlemdir.
Diş protez, hareketli ya da çıkarılabilir ya da sabit olarak yapılabilir. Ağız içinde diş kaybı sonucunda oluşan boşluklara uygulanan diş protezleri, gerekli durumlarda kuron ve köprü gibi yöntemlerle de desteklenebilir.
Diş Protez Nedir?: Diş Protez Teknolojisi Nedir?
Diş protez teknolojisi; kısacası protez diş tasarım, üretim ve uygulama sırasında kullanılan teknolojik yöntemleri ifade eder. Uygulanacak olan yapay dişlerin ağız içinde sağlıklı, estetik ve işlevsel bir görünüme sahip olması için söz konusu teknolojiler son derece önemli role sahiptir. Günümüzde diş protez uygulamalarında en çok kullanılan teknolojiler şunlardır;
– Dijital Görüntüleme: İleri düzey dijital görüntüleme ve tarama teknolojisi sayesinde ağız içinin ve çene yapısının 3D görüntüleri alınır. Bu sayede alınan görüntüler ile diş ve ağız yapısına en uygun formda diş protezi tasarlanır.
– CAD/CAM Teknolojisi: Bilgisayar destekli protez diş tasarım imkanı sunan CAD/CAM teknolojisi sayesinde diş protezlerinin tüm tasarımı ve üretim aşamaları bilgisayar ortamında hassas bir şekilde gerçekleştirilir.
– 3D Yazıcı: diş protezi üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılan 3D yazıcılar, özellikle hareketli protezlerin üretiminde fazlasıyla kullanılmaktadır.
Kısacası diş protez teknolojisi, diş hekimlerine doğru ve kolay tanı koyabilmenin yanı sıra aynı zamanda ağız ve diş yapısına uyumlu, hassas diş protezleri üretiminde de büyük kolaylık sağlayan teknolojiler bütünüdür.
Diş Protez Nedir?: Diş Protez Teknolojisi Ne İş Yapar?
Diş protez teknolojisi, diş boşluklarının doldurulması ve böylece hem diş estetiğinin restore edilmesi hem de konuşma ve çiğneme gibi fonksiyonlarının iyileştirilmesi için yapılacak protez dişlerin tasarım, üretim ve uygulama aşamalarını kolaylaştırır. Farklı teknolojik yöntemlerin kullanıldığı diş protez teknolojisi içerisinde 3D yazıcı, dijital görüntüleme ve CAD/CAM teknolojisi gibi teknolojik yöntemler vardır.
Genel olarak diş protez teknolojisi, protez diş uygulamasının hassas bir şekilde tasarlanıp en uygun şekilde üretilerek uygulanabilmesi için gerekli olan tüm teknolojileri sunar.
Diş Protez Nedir?: Diş Protez Hakkı Nedir?
Sigortalı olan yani sosyal güvencesi olan kişiler, birçok tedavi alanında olduğu gibi diş tedavi alanında da birtakım haklara sahiptir. Bu haklardan birisi de diş protez hakkıdır. SGK’lı olan yani sosyal güvencesi olan bireyler, devlet hastanelerinde diş protez yaptırdıklarında devlet, tedavi masraflarına destek vermektedir.
Sosyal güvencesi olan bireylerin 4 yılda bir protez diş yaptırma hakkı vardır. Hakkı olan kişiler, devlet hastanelerinde diş protezi yaptırdıklarında tedavi ücretlerinin tamamını ya da bir kısmını devletten alma hakkına da sahip olur. Bu noktada e devlet sistemi üzerinden vatandaşlar diş protez hakkı olup olmadıklarını detaylı şekilde öğrenebilmektedir.
Diş Protez Nedir?: Diş Protez Besleme Nedir?
Diş protez besleme işlemi, kısacası zaman içerisinde hastanın dişlerine tam oturmayan protez dişlerin tekrar desteklenerek takılması ve böylece diş protezlerinin kullanım ömrünün de uzatılmasıdır. Bir süre kullanım sonrasında diş eti çekilmesi ya da diş kaybı gibi durumlar sonucunda protez yerine oturmayabilir. Bu noktada eğer hasta mevcut protezinden memnunsa ve kullanmaya devam etmek istiyorsa protezlerin çevresi tekrardan ağız ve diş yapısına göre restore edilebilir. Bu işlem “Protez diş besleme” olarak tanımlanır.
Diş Protez Nedir?: Diş Protez Vurmalarına Ne İyi Gelir?
Yeni yapılan diş protezlerinde kullanımın ilk zamanlarında vurma şikayetleri sıklıkla görülen bir durum olmakla birlikte genellikle normal bir durumdur. Eğer vurmanın yanı sıra hasta sıkma hissi yaşıyorsa bu durumda diş hekimi protezi yontarak düzeltebilir. Maloklüzyon, protezlerin uyumsuz olması nedeniyle üst ve alt dişlerin doğru bir şekilde kapanmaması durumudur. Fakat ilk birkaç gün protez ile ağız yapısı uyum sağlayana kadar vurma hissi genellikle geçici ve normal bir durumdur. Şikayetler uzun süreli olduğunda protez uygulamasını yapan hekim, gerekli düzeltmeleri yapacaktır. Ancak bu düzeltmeler mutlaka hekim tarafından diş hastanesi ortamında yapılmalıdır. İstanbul Diş Hastanesi, bu tür şikayetlerin değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.