fbpx

Diş protezi nedir? sorusunun en basit tanımı çeşitli bir nedenden dolayı kaybedilen dişin veya dişlerin yerine mevcut dokuları koruyarak protez diş takılmasıdır. Dişler, insan yaşamında her yönüyle her zaman önemli bir yere sahiptir. İyi bir sindirimin başlangıcı dişlerden geçmektedir. Besinlerin parçalanmasında görev almaktadır, aynı zamanda konuşurken kelimelerin tam çıkmasında ve vurgulamada önemli etkendir. İnsanların yüzünde güzel bir duygu uyandırarak kişinin özgüvenli olmasını sağlamaktadır.

Diş sağlığı açısından yaşam standartlarını iyileştirmek isteyen hastalar, arayış içine girmektedirler. Kişiler; kaçamak gülüşler, yaşanan özgüven eksilikleri, toplum içinde ya da fotoğraf çekimi anında kendisini saklama gibi olumsuz tutumlardan veya besinleri iyi çiğneyememe gibi şikayetlerinden kaynaklı diş doktorlarına başvurmaktadırlar.

Diş Protezi Nedir?

Diş ve diş eti rahatsızlıkları hayati önem taşımamaktadır. Ancak kişilerin sağlık ve estetik yönünden olumsuz etkilenmesinde faktördür. Dişi olmayan biri besinleri çiğnemede veya konuşmada sıkıntılar yaşamaktadır. İşte tüm bu olumsuzlukların yaşanmasını sonlandıran protez diş; kişiye kaybettiği estetiğini, çiğneme fonksiyonunu, diksiyonunu geri veren apareydir.

Diş protezi uygulaması mevcut dişleri ve dokuları koruyarak, dişin doğal renginde yapılmaktadır.  Kırılan, çürüme sonucu çektirilen veya başka sebeplerden kaynaklı kaybedilen dişler böylelikle yerini doğal ve estetik bir dişe bırakır.

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Son çare olarak görülen protez diş, diş kayıplarında uygulanmaktadır ve sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılmaktadır. Her protez türü kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Bu diş protez türlerinin seçiminde doktor ile hasta ortak karar verirler. Özellikle hareketli diş protezleri son dönemlerde en çok tercih edilen protezler başında gelir. Çünkü insanların özellikle konuşurken ve gülerken daha estetik bir görünüme sahip olma isteğine uygundur. Burada ağız şeklini en güzel şekilde göstermenin yanı sıra yeme içme konusunda da sorunsuz şekilde hareket etmesi çok daha büyük fayda sağlamaktadır. Diş protezleri sabit ve hareketli olması yönü ile ikiye ayrılır. Peki hangi protez ne işe yarar nasıl kullanılır?

1 – Sabit Diş Protezi Nedir?

Kişinin kendi dişinden üretilerek yapılan ve zirkonyumdan oluşan protez diş yapımı aşamalı olarak ilerleme göstermektedir. Tedavi edilecek dişin küçültülmesinden sonra hassas ölçüler alınır ve kullanılacak rengin seçimine karar verilir. Estetiğe, sağlamlığa ve diş rengi uyumu üzerine yoğunlaşan hastalar zirkonyumu tercih etmektedir. Üzeri kaplanan dişe, protez monte edilmeden önce renk uyumuna, dokulara ve dişlere temasına bakılmakta ve hastada ayrı ayrı denemeler yapılarak kontroller sağlanmaktadır. Hastanın onayıyla diş üzerine protez sabitlenir. Son aşamaya gelen hastaya diş ve ağız bakımı hakkında detaylı bilgiler verilmektedir.

2 – Hareketli Diş Protezi Nedir?

Hastanın rahatlıkla çıkarıp takabildiği aperey, sabit diş protezinin uygulanamadığı ağızlarda yapılmaktadır. Ağızda mevcut olan dişlerden yardım ve destek alınarak işlem devam eder. Hareketli protezlerin çeşitleri:

  • Total Protezler: Ağızda mevcut diş bulunmaması durumunda alt ve üst çenelere uygulanan, takma diş olarak bilinen protezdir. Hammaddesi akriliktir. İlk zamanlar kişiler proteze alışmakta zorluk çekmekle birlikte ortalama 5 hafta alışma süresi yaşamaktadırlar.
  • Parsiyel Protezler: Var olan dişlere tellerle tutturulan, kancalı diş olarak da bilinen parsiyel protez doğal dişlerin bir kısmının var olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Yani ağızdaki mevcut dişlerden destek alarak eksik dişlerin yerini tamamlamaktadır.
  • İmmediat Protezler: Kişinin dişlerinin çekilmesinden sonra ve kalıcı protezlerin yapımı aşamasında beklenilen sürede kullanılan geçici protezlerdir.
  • İmplant Üstü Proteizler: Hareketli protezlerin sağlam tutunmasını sağlayan, titanyum alışımlı vidaların çene kemiğine takılarak diş kökü görevini üstlenen metal yapılardır.

Protez diş tedavisi konusuna yönelik daha fazla bilgi edinin!

Hemen arayın ► +90 216 328 29 13

Veya randevu alın ► Online Diş Randevusu

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button