Diş sıkma tedavisi, özellikle uyku esnasında diş sıkma ve gıcırdatma sorunu olan hastalara yönelik uygulanan yöntemler bütünüdür.
Tıp literatüründe bruksizm olarak tanımlanan diş sıkma sorunu, istem dışı bir hareket olmakla birlikte genellikle uyku sırasında meydana gelen bir durumdur. Diş sıkma hastalığı tedavisi olan bir durumdur. Farklı diş tedavisi yöntemleri ile diş gıcırdatma ve sıkma sorunu ortadan kaldırabilmektedir.
Diş gıcırdatma ve sıkma sorunu tedavi edilmediği takdirde çene ağrısı ve baş ağrısı gibi sorunları da beraberinde getirmekle birlikte aynı zamanda diş ağrısı, diş eti sorunları ve diş eğriliği gibi sorunlara da zemin hazırlar.
Diş sıkma tedavisinde ilaç tedavisinden ziyade diş koruyucu aparat ve botoks gibi yöntemler tercih edilmektedir. Ayrıca zaman zaman uzmanlar tarafından tedavi sürecinde fizik tedavi yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir.
Dental Park, implant tedavisi, periodontoloji, endodonti, diş beyazlatma ve diş estetiği gibi pek çok farklı alanda uzman hizmet vermektedir.
Diş Sıkma Neden Olur?
Bruksizm ya da diş sıkma sorununun oluşumda birçok faktör etkili olabilir. Bruksizm nedenleri başında anksiyete ve stres bozukluğu gelir. Vücudun stresli ve gergin olması aynı zamanda çene kaslarının gerilmesine neden olduğundan diş ve çene sıkma sorunu sıklıkla görülür.
Horlama, uyku sırasında nefes almakta güçlük ve uyku apnesi gibi uyku bozuklukları da diş sıkma sebepleri arasındadır. Bu gibi sorunlar sırasında çene kaslarının aktivitesi arttığından sıkma problemi çok daha artabilir.
Diş bozuklukları, çene yapısındaki anormallikler gibi ağız ve diş sağlığı bozukluklarının yanı sıra psikolojik faktörler de bireylerde diş sıkma sorununun görülmesine sebebiyet verebilir. Tüm bunların yanı sıra aşırı alkol ve kafein tüketiminin sinir sistemini çok fazla uyardığından kasların da olması gerekenden çok daha fazla çalışması muhtemeldir. Dolayısıyla kafein ve alkol tüketimi fazla olan kişiler de de bu sorun çok sık görülmektedir.
Diş Sıkma Belirtileri
Diş sıkma belirtileri her bireyde hafif, orta ya da şiddetli olarak farklı şekillerde görebilmek mümkündür. Yaygın olarak aşağıdaki belirtiler gözlemlenmektedir;
- Sıkma sırasında çene kasları ve çene ekleminin çevresindeki dokular aşırı şekilde gerildiği için hastada çene ve diş ağrısı ile hassasiyet gibi belirtiler görülebilir.
- Çene kaslarının aşırı kasılması sonucunda özellikle şakaklarda çok fazla baş ağrısı şikayeti gözlemlenebilir.
- Özellikle uzun süre devam eden diş sıkma sorunları beraberinde diş aşınmasını da getirebilir. Özellikle ön dişlerde meydana gelen aşınma dişlerin düzleşmesine sebebiyet verebilir.
- Dişleri uyku esnasında istemsizce sıkmak beraberinde çene ekleminde çıtırtı ya da ağrı gibi çenek eklemi sorunlarına kapı aralar.
- Sürekli uyku sırasında diş sıkmak aynı zamanda çene kaslarını da sürekli çalıştırdığı için kas ağrısı ve yorgunluk özellikle çene hareketlerinde çok fazla hissedilir.
Diş sıkma problemi, genellikle uyku sırasında istem dışı gerçekleştiğinden bireyler uyku esnasında dişlerini sıktıklarını fark edemezler. Ancak yukarıda saymış olduğumuz şikayetleri olan kişilerde diş sıkma problemi yaşaması yüksek ihtimal olduğundan mutlaka bir doktor kontrolüne gitmeleri tavsiye olunur.
Diş Sıkma Tedavisi Nedir?
Diş sıkma tedavisi, semptomları azaltmanın yanı sıra aynı zamanda diş, çene ve çene etrafındaki dokuların zarar görmesini önlemek için uygulanan yöntemlerden oluşmaktadır. Tedavi sürecinde birçok farklı yöntem kullanılabilir. Kullanılacak olan yöntemler hastanın semptomlarına, şikayetlerine, ağız ve çene yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca bazı yöntemler köklü çözümler sunarken bazı tedavi yöntemleri de geçici çözümler sunmaktadır.
Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyurken diş sıkma tedavisi, bireyin şikayetleri doğrultusunda farklı şekillerde yapılmaktadır. Ancak uygulanacak olan tedavi yöntemi soruna bağlı olan nedene, ağız ve diş yapısına ve diş sıkma şiddetine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Diş sıkma sorunu, eğer anksiyete ve stres bozukluğuna bağlı olarak gelişiyorsa bireye genellikle stres yönetimine dair tedavi yöntemleri uygulanır.
Uykuda Diş Sıkma Tedavisi
Gece diş sıkma tedavisi, öncelikle sorunun kaynağına odaklanarak planlanır. Uyku sırasında dişlerin sıkılması birçok nedene bağlı olarak gelişebileceğinden uygulanacak tedavi yöntemi de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Stres bozukluğu ve anksiyete, çene ve diş yapısı bozuklukları gibi nedenler uyku esnasında diş sıkma sorununa ortam hazırlayabilir. Sorunun nedenine bağlı olarak hastaya davranışsal terapi, stres yönetimi gibi yöntemler uygulanabileceği gibi aynı zamanda uyku sırasında koruyucu aparat takılarak da diş sıkma engellenebilir.
Tedavi sırasında kullanılan yöntemlerden birisi de botoks yöntemidir. Ancak botoks yöntemi belirli bir süre sonra geçicilik özelliğine sahiptir.
Diş Sıkma Tedavisi Botoks
Diş sıkma tedavi yöntemleri arasında sık kullanılan yöntemlerden birisi de botoks yöntemidir. Botoks yöntemi sayesinde çene kaslarının geçici bir süre felç olması ve bu sayede çene kaslarının aktivitelerinin azalması sağlanır. Böylelikle sorun kontrol altına alınırken büyük oranda da azaltılmış olur.
Botoks yöntemi, genellikle diğer tedavi yöntemlerinden cevap alınamayan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Mutlaka uzman bir dişçi tarafından diş polikliniği bünyesinde yapılması gereken botoks, çene kaslarına enjekte edilerek uygulanmaktadır. İşlem sonrasında çene kaslarının aktivitesi azaldığından diş sıkma semptomları da azalacaktır. Fakat bu yöntem geçici bir yöntem olduğundan bir süre sonra geçiciliği azalabilmektedir. Bu da işlemin tekrar edilmesi gerekliliğini beraberinde getirir.
Diş sıkma problemi için uygulanan botoks tedavi fiyatları; işlemin yapılma şekline, kullanılan malzemelere ve uygulama yapacak olan diş hekimine göre değişkenlik gösterebilir.
Diş Sıkma Bitkisel Tedavisi
Diş sıkma problemi yaşayan kişiler evde uygulanabilecek basit yöntemlerle sorunu tamamen ortadan kaldıramasalar da semptomların azalmasını ve hafiflemesini sağlayabilmektedir. Diş gıcırdatma ve sıkma sorunu olan kişiler aşağıdaki bitkisel yöntemleri uygulayabilirler;
- Kas gevşetici özelliğe sahip olduğu bilinen nane yağı ile çene kaslarına nazik şekilde masaj uygulanabilir.
- Rahatlatıcı bir etkiye sahip olan birkaç damla lavanta yağı ile şakaklara masaj yapılabilir. Bu yöntem özellikle strese bağlı diş sıkma problemlerinde stresi azaltarak semptomların da azalmasına yardımcı olur.
- Çene kaslarının rahatlamasında magnezyum takviyesi önemli role sahiptir. Dolayısıyla da doktor kontrolünde kullanılan magnezyum takviyesi kas gerginliğini hafifleterek dişleri sıkma sorununu da minimum seviyeye indirebilir.
- Yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliğe sahi olan Melisa çayı da evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Gün içerisinde 1-2 bardak içilen Melisa çayı, sakinleştirici etkisi sayesinde semptomları da büyük oranda azaltabilir.