Diş tedavisi nasıl yapılır özellikle dişçi korkusu olan kişilerin mutlaka merak ettiği ve sıklıkla araştırdığı önemli diş sağlığı konularının başında gelir.
Ağız ve diş sağlığı, sadece estetik görünüm açısından değil aynı zamanda tüm vücut sağlığı için son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen diş sağlığı problemleri ileri seviyeye ulaştıkça beraberinde vücutta enfeksiyon ve benzeri sağlık sorunlarını da getirebilmektedir.
Diş tedavisi yöntemleri birçok kişi için korkutucu olabilmekle birlikte hatta birçok kişi için dişçi korkusu fobi haline gelebilmektedir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; diş sağlığı sadece dış görünüm için değil tüm vücut sağlığı için önemli olmakla birlikte özellikle erken tanı tedavi sürecini büyük oranda kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla da herhangi bir sorun olmasa da yılda en az iki kez İstanbul diş hastanesi randevusu alarak mutlaka rutin diş hekimi kontrollerine gidilmesi gereklidir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Hastalığı Nedir?
Dişlerin çevresinde diş ve diş etlerinin sağlıklı bir yapıya sahip olmasını sağlayan periodontal ligament, sement ve çene kemiği gibi dokular vardır. Bu dokuların iltihaplanması ise aynı zamanda “Diş etti hastalığı” oluştuğunun anlamına gelir.
Yeterli ve düzenli diş hijyeninin sağlanmaması, aşırı şekerli ve asitli besinler tüketilmesi dişlerin üzerinde bakteriyel plak oluşumuna neden olur. Bu durum aynı zamanda diş etlerinde enfeksiyon oluşumuna ve ağrılı iltihaba ortam hazırlar. Hatta bu sürece müdahale edilmez ve tedavi süreci başlamaz ise diş etleri çekilmeye ve diş kökleri dışarıdan görülmeye başlar.
Diş etlerinin kanaması, şişmesi, kızarmasının yanı sıra diş etlerinin çekilerek sallanmaya başlaması diş eti hastalıklarının en çok görülen belirtileridir. Bu sorunlar gözlemlendiğinde mutlaka vakit kaybetmeden bir diş polikliniği bünyesinde tedavi süreci başlatılmalıdır. Aksi halde tedavi süreci daha ağrılı ve zor bir süreç haline dönüşürken diş kayıpları da meydana gelebilir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Hastalığı Nedenleri
Diş eti hastalığının en temel sebepleri başında ağız ve diş hijyeninin yetersiz olması gelir. Düzenli diş fırçalamamak ve ağız bakımını düzenli yapmamak diş eti hastalıklarına davetiye çıkaran birincil nedenlerden birisidir. Ayrıca;
- Diş etine zarar veren bakterilerin artmasına neden olan sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar,
- Dişlerin çarpık bir yapıya sahip olması,
- Gelişigüzel ve doktor kontrolü olmadan yapılan sağlıksız diyetler,
- Diş eti hastalıklarını tetikleyen yan etkileri olan ilaçların kulanımı,
- Gebelik ya da menopoz gibi hormonal farklılıklar da diş eti hastalıklarının meydana gelmesinde doğrudan etkili olan nedenlerdir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerindeki tahribata göre belirlendiğinden tedavi şekli her hastada farklılık gösterebilir. Eğer erken teşhis konulmuş ise hastalıkların tedavisi çok daha kolay ve kısa sürerken ileri seviyeye ulaşmış olan diş eti hastalıklarının tedavi süreci çok daha uzun süreli olabilir.
Diş etlerindeki tahribata ve hastalıkların evresine göre şu tedavi yöntemleri diş kliniği ya da hastanesi bünyesinde uzmanlar tarafından uygulanabilir;
– Antibiyotik İlaç Tedavisi: Diş eti hastalıkları genellikle enfeksiyonel olarak meydana gelir. Bu sebeple uzmanlar gerekli durumlarda diş etlerindeki enfeksiyon yani iltihabı yok etmek için antibiyotik ilaç tedavisi uygulayabilir.
– Diş Eti Cerrahisi: Özellikle ileri seviyeye ulaşmış olan diş eti hastalıklarında sıklıkla uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi diş eti cerrahisidir. Cerrahi yöntemler ile diş etlerinin arasında birikmiş olan plak ve tartarlar temizlenir, gerekli ise diş etleri kaldırılır.
– Diş Eti Grefti: Diş eti hastalıkları meydana geldiğinde eğer diş etlerinin dokusunda kayıp yaşanırsa bu noktada diş eti grefti yöntemi uygulanabilir. Diş eti dokusunda sağlıklı olan bölümden bir parça alınır ve kaybedilen diş eti dokusunun yerine eklenir. Kısacası diş grefti yöntemi bir nevi cerrahi bir yöntemdir.
– Diş Çekimi: Diş eti hastalıklarının ileri seviyelerinde enfeksiyon diş ve diş köklerine de ulaşabilir. Bu gibi durumlarda hem sağlıklı dişleri hem de diş eti dokusunu koruyabilmek için diş çekimi yapılabilmektedir.
Diş eti hastalıkları özellikle ileri seviyeye geldiğinde kesinlikle evde tedavi edilebilecek bir hastalık türü değildir. Bu sebeple de diş etlerinde kızarma, şişlik, çekilme ve kanama gibi bulgular görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek detaylı muayene olmalısınız.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi tedavisi, uzmanlar tarafından genellikle diş eti cerrahi yöntemleri ile yapılır. Diş eti çekilmesi, diş eti hastalığının ilerlemiş evresi anlamına gelir. Diş ve etlerinde meydana gelen plak ve tartarlar cerrahi yöntemler sayesinde dişçiler temizlenir. Daha sonrasında çekilen ve formu bozulan diş etleri diş hekimi tarafından çekilerek düzeltilir.
Diş eti çekilmesi, ilerlemiş diş eti hastalığı olduğundan dolayı genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Ancak düzenli ağız ve diş temizliği, diş ipi kullanmak ve doktor önerisi ile protez kullanmak diş eti çekilmesini büyük oranda önlemektedir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi ciddi bir ağız ve diş sağlığı problemi olmakla birlikte evde tedavi edilebilen bir sağlık problemi değildir. Diş eti çekilmesi sorunu sadece uzman diş hekimi tarafından yapılabilmektedir. Ancak ev ortamında sağlıklı dişlerin sağlığını korumak ve diş eti çekilmesini önlemek için birçok yöntem uygulamanız mümkündür. Çürük diş nedeniyle sorun yaşamamak için eğer diş çürüğü belirtileri varsa öncelikle Çürük diş tedavisi yapılmalıdır.
Öncelikle ağız ve diş hijyenine dikkat etmeli ve günde en az iki kez düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Zira diş sağlığı problemlerinin neredeyse hepsinin temelinde yetersiz diş temizliği yatar. Ağız ve diş temizliğini tam anlamıyla sağlayabileceğiniz bir diğer yöntem ise diş ipi ve solüsyon kullanmaktır. Diş ipi, dişlerin arasındaki artıkların temizlenmesini sağlayarak diş eti hastalıklarına neden olan plak oluşumunu önler. Aynı şekilde ağız temizlemek için üretilen gargara ya da diğer adıyla solüsyonlar da ağız içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını önler, yok olmasını sağlar.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti iltihabının nasıl tedavi edileceği iltihabın seviyesine ve yayılım alanına göre hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Eğer söz konusu iltihap hafifi düzeyde ise ev ortamında gargara, düzenli diş temizliği ile ilerlemeden tedavi edilebilmektedir.
Diş etlerinde meydana gelen iltihap, ileri seviyeye ulaşmış ise bu durumda mutlaka uzman hekim kontrolünde tıbbi müdahale yapılmalıdır. İltihabın durumuna göre uzmanlar antibiyotik ilaç tedavisi ile iltihabın dağılmasını sağlayabilir. Ancak antibiyotik ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda gerekli görülür ise hastaya cerrahi müdahale uygulanarak da diş eti iltihabının tedavi edilmesi sağlanabilir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi hastalığı eğer ilk evredeyse ve hafif düzeydeyse bu durumda evde bitkisel yöntemlerle diş etlerini tedavi etmek ve diş etlerinin büyümesini sağlamak mümkündür. Ancak eğer ileri düzeyde bir diş eti çekilmesi söz konusu ise bu durumda söz konusu bitkisel tedaviler yetersiz kalabileceğinden mutlaka en kısa zamanda bir uzman muayenesine başvurulmalıdır.
Hafif düzeyde diş eti çekilmesine en etkili olduğu bilinen bitkisel tedavi yöntemlerinin başında aloe vera, yeşil çay, kekik, zencefil ve çay ağacı yağı gelir. Bu yöntemler antioksidan etkisi sayesinde diş ve diş etlerine uygulandığında iyileştirici ve enflamatuar özellikleri göstererek diş etlerinin büyümesine ve iyileşmesine yardımcı olabilir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş çevresinde bulunan dokularda, diş köklerinde ve diş etlerinde meydana gelen hastalıkların tedavisi “Periodontoloji” kapsamına girer. Tedavinin ilk aşamasında ise öncelikle hastanın tüm ağız ve diş sağlığı detaylı bir muayene ile incelenir. Daha sonrasında dişlerde meydana gelen gıda atıklarına bağlı oluşan plak ve diş taşları temizlenir.
Diş temizliği sonrasında iş eti ceplerinin derin temizliği yani küretaj işlemi gerçekleştirilir. Diş etlerinin tedavisi için sadece plak temizliği ve küretaj işlemleri yeterli değildir. Dolayısıyla da bu işlemler sonrasında uzmanlar genellikle hastalara düzenli kullanmaları üzere ilaçlar reçete edebilir.
Diş eti çekilmesi ileri seviyeye ulaşmış ise ve Periodontoloji alanında temizlik, ilaç tedavisi gibi yöntemler ile tedavi edilemiyor ise bu gibi durumlarda diş eti kemiklerinin kaybedilmesini önlemek amacıyla diş eti ameliyatlarına yani cerrahi işlemlere başvurulabilir. Bu cerrahi işlemler klasik ameliyat yöntemleri ile uygulanabileceği gibi uzmanlar uygun gördüğü takdirde lazer ile de cerrahi uygulamalar tercih edilebilmektedir.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti şişmesi, düzeli fırçalama ve etkili ağız hijyeni ile sonlandırılabilecek bir durum olsa da eğer diş eti büyümesi ilerlemiş ise bu durumda tıbbi müdahale gereklidir. Diş eti büyümesinin ilk evresinde genellikle uzmanlar doğru ve düzenli diş fırçalama konusunda detaylı bilgilendirme yapar. Daha sonrasında diş eti büyümesinin durdurulması ve tedavi edilmesi için ilaç tedavisi başlanır.
Düzenli ağız ve diş hijyenine ve ilaç tedavisine rağmen diş etlerindeki büyüme halen devam ediyor ise bu durumda genellikle tedavi yöntemi olarak cerrahi işlemler uygulanır. Bu cerrahi işlemler sırasında diş etlerindeki fazla kısım kesilerek diş etlerinin normal boyutlarına ulaşması sağlanır.
Diş Tedavisi Nasıl Yapılır: Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti kanamasının en temel nedeni ağız ve diş hijyeninin doğru şekilde sağlanamamasıdır. Bu nedenle de diş eti kanamasının birincil tedavi yöntemi öncelikle diş ve ağız temizliğini düzenli ve doğru şekilde yapmaktır.
Kanayan diş etlerinde ödem var ise bu durumda ılık su ile hazırlanmış olan tuzlu gargara da kanamaya büyük oranda fayda sağlayacaktır. Diş etlerinde iyileştirici özellik gösteren tuzlu su, kanamayı durdururken aynı zamanda diş etlerindeki ödemin de atılmasına yardımcı olur.
Diş eti kanaması, düzenli ağız ve diş temizliğine ve tuzlu gargaraya rağmen geçmiyorsa bu sorunun altında kronik bir hastalık nedeni yatabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak en doğrusu olacaktır.