fbpx

Diş tedavisi, ağız ve dişlerde meydana gelen sağlık sorunlarına yönelik kişiye özel olarak farklı yöntemlerle hekim tarafından planlanır.

Diş tedavisi, zaman zaman her bireyin ihtiyaç duyacağı önemli bir sağlık hizmetidir. Dişler, beslenme için önemli yapılar olmakla birlikte aynı zamanda dış görünümün estetik seviyeye ulaşması için önemli işleve sahiptir. Bu nedenle de sağlıklı diş yapısı herkes için önemlidir.

Dişlerin bakımlı, sağlıklı ve dolayısıyla da estetik görünüme sahip olması öncelikle düzenli diş fırçalama ile mümkündür. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması ve ağız hijyeninin sağlanması dişlerin sağlıklı olmasında temel gerekliliktir.

Diş hastalıkları ve tedavisi alanında uzman diş hekimliği ile yılda en az iki kez rutin muayene de son derece önemlidir. Diş hastalıklarının tedavisi, özellikle erken tanı ile çok daha kolay olabilmektedir. Hatta bazı diş hastalıkları hemen belirti göstermemekle birlikte sadece uzman kontrollerinde saptanabilir. Belirti vermeyen ancak sinsi şekilde ilerleyen diş hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesi tedavi sürecinin de erken dönemde planlanmasını sağlar. Böylece dişlerinizin sağlıklı yapısını çok daha kolay şekilde koruyabilirsiniz.

Diş Tedavisi Nedir?

Yazı İçeriği

Diş tedavisi, ağız ve diş sağlığı sorunlarının tanı ve tedavi sürecini kapsayan ve içerisinde birçok farklı tedavi yöntemini barındıran uzmanlık alanıdır. Diş eti hastalıkları, ağız içi yaraları, dişlerde çarpıklık, diş kayıpları, geçmeyen diş ağrısı, diş çürükleri gibi tüm sorunlar diş hastalıkları olmakla birlikte farklı tedavisi aşamaları ve yöntemleri ile çözüme kavuşturulur.

Diş hastalıkları, genellikle diş polikliniği bünyesinde alanında uzman hekimler tarafından diş tedavisi yöntemleri ile tedavi edilir. Ancak diş eti şişmesi ve diş eti kanaması gibi bazı basit diş hastalıkları, erken evrede tuzlu su gibi doğal tedavi yöntemleri ile evde tedavi edilebilir. Eğer doğal tedavi yöntemleri ile bu sorunlar geçmiyorsa mutlaka bir dişçi kontrolüne gitmeniz daha doğru olacaktır.

Diş tedavisi, hastanın sağlık sorunları doğrultusunda farklı şekillerde planlanabilir. Tedavi planlamasında hastanın şikayetleri doğrultusunda implant tedavisi, protez diş tedavisi, diş çekimi, kanal tedavisi ya da dolgu gibi yöntemler uzmanlar tarafından uygulanabilir.

Genel Anestezi ile Diş Tedavisi

Genel anestezi ile diş tedavisi, bir nevi halk arasında bayıltarak diş tedavisi olarak bilinir. Genel anestezi ile diş tedavisi, hastanın tamamen uyutularak yapılır. Özellikle anksiyete bozukluğu olan, dişçi fobisi olan, zihinsel engeli olan ya da çocuk hastalar için uzmanlar tarafından genel anestezi yöntemi tercih edilir.

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi elbette genel anestezi ile diş tedavisinin de riskleri vardır. Bu nedenle de işlem diş hekimi anestezi uzmanı tarafından diş kliniği ortamında yapılır. Uygulama sırasında hastanın kalp fonksiyonları ve solunum yolları tıbbi cihazlar ile uzmanlar tarafından takip edilir.

Genel anestezi yöntemi diş tedavisinde sürekli kullanılan bir yöntem değildir. Eğer hastaya genel anestezi uygulanacak ise mutlaka uygulama yapılacak olan İstanbul diş hastanesi bünyesinde gerekli ekipmanların olması gereklidir. Ayrıca tedavi öncesinde mutlaka uzman tarafından hastanın sağlık öyküsü dinlenmelidir. Zira ilaç alerjisi olan ya da kronik hastalığı olan hastalarda genel anestezi tercih edilen bir yöntem değildir.

Sedasyonla Diş Tedavisi

Sedasyonla diş tedavisi, dişçi korkusu olan hastalarda meydana gelen panik ve anksiyete durumunu minimum seviyeye indirmek ve böylece diş tedavisini kolaylaştırmak için kullanılır. Bu amaç doğrultusunda hastanın tedavi sürecinde sakin kalması için hastaya genel anesteziye oranla daha hafif ilaç verilir. Ancak tıpkı genel anestezide olduğu gibi hastanın kalp atışı, solunum fonksiyonları ve kan basıncı gibi hayati fonksiyonları takip edilir.

Sedasyon yönteminde genel anestezinin tam tersine hastanın uyanık olması istenir. Bu sebeple hastanın ağzında rahat hareket edebilmek için uzmanlar genellikle hastaya birde lokal anestezi uygular. Bu sayede hasta tedavi sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmez.

Sedasyon ile diş tedavisinde hastaya verilecek olan sedasyon oranı kişiden kişiye değişir. Hastanın yaşı, boyu, kilosu ve sağlık öyküsü gibi durumlar sedasyon oranını doğrudan etkiler. Bu nedenle de diş tedavisi öncesinde hasta detaylı olarak muayene edilir ve sağlık geçmişi detaylı olarak dinlenir.

Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş tedavisi nasıl yapılır tamamen hastaya bağlı olarak değişkendir. Tedavi öncesinde diş hekimi, hastayı detaylı olarak muayene eder ve gerekli görürse görüntüleme tetkikler ister. Muayene sonrasında elde edilen bulgulara göre hasta için en uygun ve etkili olabilecek diş tedavi planlanır.

Diş tedavi sırasında protez, diş çekimi, implant, diş kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi farklı tedavi teknikleri uygulanabilir. Bu noktada dikkate alınan öncelikle hastanın şikayetleri ve sağlık sorunlarıdır.

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi nedir? Restoratif diş tedavisi, bir nevi dişlerdeki kırık ya da aşınma ve benzeri gibi sorunların ortadan kaldırılması için yapılan kamuflaj yöntemleridir. Diğer bir deyişle; restoratif diş tedavisi hasar görmüş diş dokularının eski sağlığına ve dişlerin eski işlevselliğine kavuşması için uygulanan yöntemdir.

Dişin kaybettiği fonksiyonları ve sağlıklı yapısını tekrar kazandırabilmek için yapılan restoratif diş tedavisi sırasında söz konusu olan sorunlu çürük diş ya da kırık olan diş dokusu çıkarıldıktan sonra farklı materyaller ile lamine ve benzeri gibi yöntemlerle diş yeniden oluşturulur.

Restoratif diş tedavisi sırasında porselen kaplama, kompozit reçine, porselen kaplama ya da diş implantı gibi yöntemler dişin hasar oranına göre uygulanır. Diş hekimi tarafından uygulanan restoratif diş tedavisi sayesinde hastanın işlevsel ve estetik düzeyde iyileşme göstermesi amaçlanır.

Protetik Diş Tedavisi

Dişlerde hasar ya da kayıp meydana geldiğinde dişlere hem fonksiyonellik hem de estetik kazandırmak için protetik diş tedavisi uygulanabilir. Özellikle diş eksilmesi, çene yapısında bozukluk meydana gelmesi ya da dişlerin estetik yapısının bozulması protetik diş tedavisi kapsamına girer.

Tedavi süreci, ağız ve diş yapısı ile hastanın durumuna göre diş hekimi tarafından kişiselleştirilerek planlanabilir. Dolayısıyla da tedavinin uygulanma şekli de hastadan hastaya göre değişkenlik gösterebilir.

Protetik diş tedavisi; kron, diş implantı, protez, zirkonyum diş kaplama ve benzeri gibi farklı materyaller ile yapılabilir. Diş kaybı sonrasında genellikle eksik dişin yerini doldurmak için çene kemiğine monte edilen yapay diş kökleri olan diş implantı uygulanır.

Porselen kaplama yöntemi, dişlerin ön yüzeyine uygulanarak dişlerde renk, şekil ve boyut farklılığı yapmak için kullanılır. Eğer kırık ve benzeri gibi sorunlar varsa ve dişlerin tamamen kaplanması gerekiyorsa bu durumda diş hekimleri genellikle kron kaplama yöntemini uygularlar.

Diş Sıkma Tedavisi

Uykuda diş sıkma hastalığı, birçok kişide var olsan diş sağlığı problemlerinden birisidir. Diş sıkma problemi kasların gerilmesine neden olduğundan aynı zamanda beraberinde anksiyete, stres ya da diş gıcırdatması gibi sorunlara neden olabilir. Diş sıkma sorunu uzun süre devam ettiğinde ve tedavi edilmediğinde diş aşınması, çene ağrısı ve diş kırılması gibi sorunları da beraberinde getirebilir.

Dişlerin aşınma ya da kırılma gibi hasara maruz kalmaması ve çene ağrısı sorunlarının görünmemesi için diş sıkma tedavisi, kas gevşetici ilaç tedavisi, kişiye özel hazırlanan gece koruyucu, hastaya stres yöntemi teknikleri vermek gibi farklı yöntemlerle yapılabilir.

Kişiye özel olarak hazırlanan gece koruyucu aparatlar; dişlerin sıkmaya bağlı olarak aşınmasını önlemek amacıyla kullanılır. Gıcırdatma ya da sıkma sırasında dişlerin birbiriyle temasını engelleyerek sürecin hasarsız atlatılmasına yardımcı olur.

Diş sıkma probleminde en yaygın tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi de kas gevşetici ilaçlardır. Bu tedavi yönteminde kasların gevşemesi ve bu sayede hastanın dişlerini sıkmasının önlenmesi amaçlanır. Bu ilaçlar bitkisel ya da tıbbi içerikli ilaçlar olabilir.

Diş sıkma problemlerinin temel nedenleri genellikle strese bağlıdır. Bu nedenle stresle baş etme yöntemleri de tedavi sürecinde oldukça etkilidir. Zaman zaman meditasyon, yoga, nefes egzersizleri gibi farklı yöntemler ile hastanın stresle başa çıkması amaçlanır.

Tedavi sırasında hangi yöntemin kullanılacağı hastanın fizyolojik durumuna ve şikayetlerine göre değişkenlik göstermektedir. Hangi yöntemin daha uygun olduğu detaylı muayene sonrasında uzman hekim tarafından belirlenir.

Çürük Diş Tedavisi

Çürük diş tedavisi, çürümüş ve sağlıklı yapısı bozulmuş olan dişlerin kaybedilmemesi ve diğer sağlıklı dişlere zarar vermemesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; evde diş çürüğü tedavisi yapabilmek mümkün değildir. Çürük tedavisi, sadece uzman hekimler tarafından tıbbi ekipmanlar ile yapılabilmektedir.

Çürük tedavisi, azı dişine ya da diğer dişlerin tümüne uygulanabilir. Eğer çürük erken evredeyse ozon tedavisi ile çürüğün ilerlemesi durdurulabilir. Eğer çürük ileri seviyeye ulaşmış ise genellikle dişin çürük bölümü temizlenerek çıkarılır. Daha sonrasında dolgu yapılarak diş, sağlığına kavuşturulur. Bu noktada çürük tedavisi fiyatları da merak konusudur. Ancak tedavinin fiyatı çürüğün yayılımına, evresine ve çürük diş sayısına göre farklılık gösterebileceğinden tek bir fiyat vermek mümkün değildir.

Kırık Diş Tedavisi

Kırık diş tedavisi, Aşınmaya bağlı olarak ya da aşırı sert besinlerin tüketilmesine bağlı olarak diş kırılması sıklıkla görülen problemler arasındadır. Diş kırığı tedavisi, genellikle kırık dişin bulunduğu bölgeye ve kırılma oranına göre planlanarak yapılır. Dolayısıyla da diş kırılması tedavisi, hastaya özel olarak kişiselleştirilerek yapılır.

Arka kırık diş ya da dolgulu dişin kırılması tedavisi genellikle dolgu ve kaplama gibi yöntemlerle yapılır. Eğer kırık oranı fazla ve tüm dişin kaplanması gerekiyorsa bu noktada kron kaplama yöntemi de uzman tarafından tercih edilebilir. Ön diş kırılması tedavisi ise genellikle kompozit dolgu ya da porselen kaplama gibi daha estetik görünüm sağlayan yöntemlerle yapılmaktadır. Kısacası; kırılan diş tedavisi farklı tedavi yöntemleri ile dişe eski fonksiyonelliğini kazandırmayı amaçlarken aynı zamanda dişe estetik görünüm kazandırmayı da hedefler.

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma tedavisi, tıp literatüründe “Bruksizm” olarak adlandırılan diş gıcırdatma, uyku esnasında istemsiz gelişen bir davranıştır. Bu durum uzun süre devam ettiğinde dişlerde aşınma, baş ağrısı, uyku bozukluğu ve çene ağrısı gibi birçok sorunu da beraberinde getirir. Dolayısıyla da mutlaka tedavi edilmesi şarttır.

Bruksizm tedavisi, uzman hekimler tarafından gıcırdatmanın şiddetine ve semptomlara bağlı olarak planlanır. Tedavi sürecinde genellikle gece plağı olarak da bilinen ağız koruyucu tavsiye edilir. Gece plağı, hastanın ağız ölçülerine göre özel olarak hazırlanır. Gece kullanılan ağız koruyucu, hastanın istemsiz olarak diş gıcırdatmasını engellediğinden aynı zamanda diş aşınması, çene ağrısı ve uyku bozukluğu gibi sorunları da önler.

Ayrıca fizyoterapi, gevşeme yöntemleri, stres kontrolü, anti-inflamatuar ilaçlar gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Dişin Üstünden Diş Çıkması Tedavisi

Dişin üzerinden tekrar bir dişin daha çıkması ciddi bir diş sağlığı problemi olduğundan ve ağzın genel sağlığını korumak amacıyla mutlaka diş hekimine başvurulması gereken bir konusudur. Dişin yapısına ve yeni çıkan dişin durumuna göre hekim tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Dişin üzerinden çıkan yeni diş, mine ve dentin gibi sert dokuların hasar görmesiyle meydana gelmiş ise bu durumda genellikle dişe kaplama ve dolgu yöntemleri uygulanır. Üstten çıkan köpek diş tedavisi de bu yöntemle yapılabilir.

Şayet dişin üzerinden çıkan diş, dişin canlı dokusuna yani pulpaya zarar veriyor ise bu durumda genellikle kök kanal tedavisi yapılarak diş içindeki enfeksiyonun temizlenmesi ve böylece dişin sağlığına kavuşturulması amaçlanır.

Tüm bunların yanı sıra dişin üzerindeki yeni dişin diş sağlığına herhangi bir zararı yok ise ancak hasta estetik açıdan rahatsızlık duyuyorsa bu noktada uzman hekim tarafından estetik diş tedavi yöntemleri de hastaya sunulabilmektedir.

Eksik Diş Tedavisi

Eksik diş tedavisi, beslenme sürecini daha sağlıklı hale getirmek ve ağız görünümüne estetik görünüm kazandırmak için önemli role sahiptir. Ayrıca eksik dişler, çevresindeki sağlıklı dişlerin de yapısını bozabileceğinden mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Eksik dişlerin tedavisinde implant diş tedavisi uygulanabilir. Çene kemiğine monte edilebilen yapay diş kökleri sayesinde eksik dişin boşluğu doldurulabilir. Ayrıca kemik tozu tedavisi de sıklıkla uygulanan yöntemler arasında yer alır.

Köprü ve protez yöntemleri de eksik dişlerin tedavisinde etkili çözümlerdir. Köprü yönteminde eksik dişlerin boşluğu çevresindeki sağlıklı dişlere tutturulur ve böylece boşluk doldurulmuş olur. Protez tedavisinde ise eksik dişlerin yerini doldurabilecek yapay dişler uygulanabilir.

Diş Apsesi Tedavisi

Dişin iç kısmında ya da çevresinde sert dokularda enfeksiyon oluştuğunda bu duruma “Diş apsesi” adı verilir. Dişlerde hassasiyet, diş etlerinde şişlik ve kızarıklık, rahatsız edici tat ve koku diş apsesinin en belirgin belirtileridir. Bu semptomlar görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Aksi halde diş apsesi, müdahale edilmediğinde kendiliğinden geçen bir diş problemi değildir.

Diş apsesi tedavisinde antibiyotik ilaç tedavisi ya da kanal tedavisi gibi yöntemler kullanılır. Ancak eğer apse ileri seviyeye ulaşmışsa bu durumda diş hekimleri diş çekimi seçeneğini de göz önünde bulundurabilirler.

Diş Ayrıklığı Tedavisi

Dişlerin arasında boşluk oluşumu yani diş ayrıklığı, dişlerin estetik görünümünü bozarken aynı zamanda dişlerin zarar görmesine de ortam hazırlar. Bu nedenle de diş ayrıklığını tedavi etmek yani bu boşluğu doldurmak için farklı tıbbi yöntemler uygulanabilir.

Diş ayrıklığı tedavisi genellikle diş teli, porselen lamine, estetik dolgu ya da kaplama yöntemleri ile yapılır. Ancak iki dişin arasında ayrık çok fazla ve bu yöntemler ile tedavi edilemeyecek düzeyde ise o halde cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş eti hassasiyeti, genellikle sıcak – soğuk ya da tatlı besinlere karşı dişlerde sızlama ve ağrı gibi belirtilerle kendisini gösterir. Diş etlerinde meydana gelen hassasiyetin farklı nedenleri olabilir. Tedavi yöntemleri de hassasiyetin nedenlerine bağlı olarak planlanır.

Diş hassasiyeti diş gıcırdatma ve benzeri gibi nedenlerden oluşuyorsa bu durumda diş koruyucu materyaller ile tedavi planlaması yapılabilir.

Dişin içindeki canlı dokular yani sinirler zarar görmüşse ve diş hassasiyeti bu harabiyete bağlı ise bu durumda da genellikle kanal tedavisi uygulanarak diş sinirlerindeki harabiyetin giderilmesi sağlanır.

Diş etlerinin çekilmesi de diş etlerinde hassasiyetin meydana gelmesine neden olan bir durumdur. Eğer diş eti çekilmesi varsa genellikle cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi yöntemler sayesinde diş eti yeniden şekillendirilir ve böylece dişlerdeki hassasiyet giderilir.

Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra erken evrede olan diş hassasiyeti için florür uygulaması yapılabilir ya da diş hassasiyetini önleyen diş macunu kullanılabilir. Bu yöntemler diş minesini güçlendirerek hassasiyetinin oluşmasını önleyen yöntemlerdir.

Dişte Köprü Tedavisi

Diş köprüsü tedavisi, kaybedilen bir ya da daha fazla dişin yerinde oluşan boşlukların doldurulması için uygulanan bir nevi protez tedavi yöntemidir. Böylece dişlerin sağlıklı yapısı korunurken aynı zamanda dişlere estetik görünüm kazandırılır.

Köprü tedavisi öncesinde hastanın diş röntgeni çekilir. Daha sonrasında ağız yapısına göre hastanın ölçüleri alınır. Bu ölçüler doğrultusunda hastaya özel olarak köprü hazırlanır. Diş köprüsü, diğer dişlerle uyum sağlayabilecek ölçülerde ve renkte üretildiğinden doğal bir görünüm sergiler. Ancak köprülerin tıpkı diğer dişler gibi temizliğinin düzenli ve doğru şekilde yapılması kullanım ömrü ve işlevselliği için önemlidir.

Diş Çatlağı Tedavisi

Diş yüzeyinde gözle görülen ya da görülmeyen farklı nedenlere bağlı olarak çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar estetik görünümü gölgelerken aynı zamanda diş hassasiyetine de ortam hazırlayabilir. Bu nedenle de çatlağın derinliğine ve boyuna göre farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Eğer çatlak küçükse ve diş sağlığını tehdit etmiyorsa tedavi gerektirmeyebilir.

Gözle görülen, küçük ama diş sağlığı için tehlikeli olan diş çatlağı genellikle dişlerin rengi ile uyumlu renkte dolgu ile tedavi edilir. Eğer diş üzerinde çok fazla çatlak varsa ve bu çatlaklar büyükse o halde diş yüzeyi kaplama yöntemleri ile kaplanarak doğal ve estetik görünüm elde edilir.

Bazen diş yüzeyinde oluşan çatlaklar diş sinirlerine yakın bir yerde oluşabilir. Bu gibi durumlarda diş sinirlerinin zarar görmemesi için kanal tedavisi yapılabilir. Kanal tedavisi kapsamında çatlamış olan dişi içerisindeki sinir ve dokular çıkarılır. Diş dolgu malzemesi ile doldurulur.

Eğer diş çatlağı, ciddi bir boyuta ulaşmışsa ve tedavi edilmesi mümkün değilse bu durumda genellikle diş çekimi yapılır, çatlak diş tamamen alınarak çatlak diş tedavisi yapılır.

Diş Aşınması Tedavisi

Diş yüzeyindeki mine adı verilen sert dokuların zarar görmesiyle diş aşınması meydana gelebilir. Diş aşınmasının şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Diş aşınması meydana geldiğinde aşınmanın seviyesine göre genellikle kaplama, dolgu, diş taşı temizliği ve bonding gibi yöntemlerle diş aşınması kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Diş Kisti Tedavisi

Diş kökünde ya da diş köküne yakın dokularda içi sıvı ile dolu olan diş lezyonu aynı zamanda diş kisti olarak tanımlanır. Diş etinin altında, diş kökünde ya da çene kemiğinde oluşabilen diş kisti; genellikle ağrı oluşturmasa da kist büyük olduğu takdirde diğer sağlıklı dişleri ve çene kemiğini olumsuz etkileyerek şiddetli ağrıya sebebiyet verebilir.

Diş kistinin tedavisi, oluşum nedenine ve büyüklüğüne göre planlanır. Eğer kist ufaksa herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Fakat büyük diş kistlerinin tedavisi cerrahi müdahaleye kadar gidebilir. Eğer kist büyük boyutlardaysa kistin olduğu diş kökü ya da çene kemiği cerrahi yöntemlerle açılarak kist tamamen alınır.

Oluşan kistin oluşum sebebi enfekte olmuş bir diş ise bu durumda enfekte olmuş dişe kök kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Kök kanal tedavisiyle enfekte olan dişin içindeki sinir ve dokulara çıkarılarak dişin tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşması sağlanır.

Cerrahi işlemlerin yanı sıra diş hekimi, eğer diş kisti aşırı büyük değilse ve diğer dişler için acil bir tehlike teşkil etmiyorsa antibiyotik ilaç reçete ederek diş kistini ilaçla da tedavi ederek enfeksiyonun yok olmasını sağlayabilir.

Gömülü Diş Tedavisi

Dişin tamamı ya da bir kısmı çene kemiğinin içerisinde kalmışsa bu dişlere “Gömülü diş” tanımlaması yapılır. Çene kemiğinde yer açılamayacağı için gömülü diş oluştuğunda dişlerde enfeksiyona ya da çürümeye sebebiyet verebilir.

Gömülü diş tedavisi, gömülü diş yerine ve boyutlarına göre farklı şekillerde yapılır. Eğer ağız içinde herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa düzenli takip edilmesi kaydıyla herhangi bir müdahale yapılmayabilir. Ancak gömülü diş diğer dişleri itmeye başlayarak deformasyona neden oluyorsa bu durumda cerrahi yöntemler uygulanır.

Cerrahi işlem öncesinde hastanın ağız röntgeni çekilir. Daha sonrasında lokal anestezi uygulanır ve çene kemiği açılarak gömülü diş yerinden çıkarılır.

Damakta Çıkan Diş Tedavisi

Diş, çıkması gereken diş eti çizgisinde çıkmamakla birlikte damağın başka bir noktasında çıkmış ise damakta çıkan diş olarak adlandırılır. Oldukça nadir olarak görülen bir durumdur. Damakta çıkmış olan diş, rahatsızlık vermese de estetik olarak dişleri gölgeleyebilir hatta diğer dişlerin de dizilimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Damakta çıkan dişler, dişlerin büyüklüğüne ve konumuna göre cerrahi yöntemlerle ya da ortodonti yöntemleri ile tedavi edilebilir. Eğer diş cerrahi yöntemlerle alınacaksa hastaya lokal anestezi uygulanır ve daha sonrasında diş eti kesilip çıkan diş alınır. Kesilen diş eti dikilir. Bu işlemin ortalama iyileşme süresi 1 hafta kadardır.

Küçük dişlerde ve özellik çocuklarda sıkça uygulanan damakta çıkan diş tedavisi ise ortodonti yöntemleridir. Bu yöntemler kapsamında dişe tel ya da aparey takılır. Böylece dişin pozisyonu değiştirilebilir.

Diş Plak Tedavisi

Düzenli ağız ve diş temizliği yapılmadığı takdirde besin artıklarıyla bakteriler birikir ve bu bakteriler diş yüzeyinde kötü kokuya da neden olabilecek diş plaklarının oluşumuna neden olur. Bu nedenle de plak oluşumunu önlemenin ve erken dönemde tedavi etmenin birincil yolu düzenli diş fırçalamak, ağız bakım suyu ile ağız hijyenini sağlamaktır.

Diş plakları ciddi bir boyuta ulaşmış ise bu durumda uzman hekimler tarafından profesyonel diş temizliği yapılabilir. Profesyonel diş temizliği sayesinde dişlerin üzerinde ve arasında birikmiş olan tartar ve plaklar temizlenmiş olur.

Dişin Arkasından Diş Çıkması Tedavisi

Dişin arkasından diş çıkması çok sık görülen diş sağlığı problemi değildir. Bu dişler genellikle çıkması gereken damak çizgisinin dışında bir yerde çıkar. Herhangi bir rahatsızlık hissiyatı vermese de estetik açıdan bir sorun haline gelebileceğinden tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Dişin arkasından diş çıktığında dişin konumuna ve büyüklüğüne göre ortodonti yöntemleriyle ya da cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Cerrahi müdahaleler lokal anestezi sonrasında uygulanır. İşlem sırasında diş eti kesilir ve damak çizgisi dışında çıkan diş çıkarılır.

Dişin arkasından çıkan diş aşırı büyü değilse bu durumda ortodontist devreye girerek dişin pozisyonunu değiştirerek dişi damak çizgisi üzerine getirmek için aparey ya da diş teli yöntemlerini uygulayabilir. Kısacası, dişin arkasından çıkan başka bir dişin tedavisi, diş hekimi ve ortodontistin dişin konumuna ve büyüklüğüne göre hazırladığı plan doğrultusunda yapılır.

Ön Diş Sallanması Tedavisi

Diş eti hastalıkları, diş çürümesi ya da diş yaralanması beraberinde ön dişlerin sallanmasına neden olabilir. Ciddi bir rahatsızlık sebebi olan ön diş sallanması, aynı zamanda diş kaybına da neden olabilir. Bu doğrultuda sallanan diş tedavisi, öncelikle dişin sallanma nedenine bağlı olarak planlanır.

Ön dişlerin sallanmasında en fazla görülen neden diş eti hastalıklarıdır. Eğer diş eti hastalığı söz konusu ise öncelikle diş etlerini etkileyen plak ve tartarlar profesyonel diş temizliği ile temizlenir. Şayet diş eti hastalıkları ciddi bir seviyeye ulaşmışsa bu durumda diş hekimi tarafından periodontal bir tedavi yöntemi uygulanabilir.

Diş çürüğü ya da diş yaralanmasıyla bağlı olarak dişlerde sallanma meydana gelmişse bu durumda genellikle diş restorasyonu yapılır. Böylece dişin çok daha fazla hasar görmesi ve diş kaybı engellenir.

Bonding Diş Tedavisi

Bonding diş tedavisi, dişlerdeki kozmetik sorunların giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş boşlukları, diş lekeleri, diş çürüğü, kırık diş oluşumu bonding tedavi yöntemi ile ortadan kaldırılabilen sorunlardır.

Diş hekimi tarafından uygulanabilen bonding tedavi yönteminde özel bir dolgu materyali kullanılır. Diğer dişlerin rengine uygun olarak seçilen dolgu malzemesi, dişe uygulanır ve dişlere göre şekillendirildikten sonra sertleştirme işlemine geçilir. Böylece diş doğal ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşturulurken diğer yandan kozmetik sorunlar da çözüme kavuşturulur.

Bonding diş tedavisi, ufak kozmetik sorunların giderilmesi için son derece işlevseldir. Uzun ömürlü ve aynı zamanda dişlerin doğal yapısını koruyan bir işlem olsa da bonding dolgu malzemesinin zaman içerisinde aşınması ve renk değiştirmesi de muhtemel bir durumdur. Bu sebeple temizliği ve bakımı düzenli olmalıdır.

Küretaj Diş Tedavisi

Küretaj diş tedavisi, periodontal ve diş eti hastalıklarında uygulanan tedavi yöntemidir. Diş etlerinde oluşan plak ve bakterilerin temizlenmesini ve böylece diş kökü yüzeylerinin pürüzsüz hale gelmesini sağlar.

Küretaj yöntemi, hastaya lokal anestezi ile uygulanır. Lokal anestezi sonrasında özel aletler sayesinde diş etlerinde birikmiş olan bakteriler ve plaklar temizlenerek diş yüzeyleri düzeltilir. Bu sayede diş etlerinin iyileşme hızı artar, sağlıklı diş eti dokusu oluşmaya başlar. Tüm bunların yanı ayrıca küretaj tedavi yöntemi, uzman hekime diş etlerini değerlendirme ve ileri dönemlerde diş etlerinde oluşabilecek hastalıkları önceden saptayabilme imkanı da tanır.

Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş lekeleri, sararma, renk bozukluğu gibi şikayetlerde diş beyazlatma tedavisi oldukça etkili tedavi yöntemidir. Son derece hızlı, güvenli ve ağrısız bir işlem olmakla birlikte dişlerin sağlıklı, daha beyaz ve parlak görünüme kavuşmasını sağlar.

Lazerle diş beyazlatma, ofis tedavisi ve benzeri gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Eğer tedavi evde uygulanacak ise diş hekimi tarafından hastaya özel bir şerit içinde hazırlanmış jel verilir. Hasta bu jeli, doktorun yönergeleri doğrultusunda evde dişlerine yerleştirerek bir süre kullanır. Bu yöntem ortalama birkaç hafta sürer. Tedavi sonrasında ise dişlerde gözle görülür aydınlanma oluşur.

Ofis beyazlatma yöntemleri ise diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanan ayıca daha hızlı ve daha fazla sonuç veren yöntemlerdir. Bir nevi ışın tedavisi olan bu yöntemde öncelikle dişlere beyazlatıcı bir jel uygulanır ve daha sonrasında ışın kaynağı uygulayarak dişlerin hızlı şekilde beyazlaması sağlanır.

Diş beyazlatma güvenilir, acısız ve hızlı bir tedavi yöntemi olmakla birlikte sadece doğal dişler üzerinde uygulanabilen bir yöntemdir. Protez ya da dolgulu dişler üzerinde beyazlatma yapılması mümkün değildir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Periodontoloji (Diş eti hastalıkları) tedavisi, diş etlerinde meydana gelen hastalıkların şiddetine ve hastalığın yayılım alanına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Diş etlerinde erime, çekilme, kanama ya da yırtılma gibi farklı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu durumların her birisinde detaylı muayene sonrasında hekim tarafından hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Diş eti hastalıklarının tedavisinde genellikle şu yöntemler kullanılır;

– Diş Temizliği: Genellikle diş eti hastalıklarında tedavinin ilk aşaması diş temizliğidir. İşlem sırasında dişlerin yüzeyindeki ve aralarındaki plak, tartar temizliği özel tıbbi cihazlar ile yapılır. Bu sayede eğer diş etlerinde iltihap varsa iltihabın ilerlemesinin durdurulması amaçlanır.

– Kök Yüzeyi Düzleştirmesi: Dişeti hastalıklarının ileri seviyeye ulaştığı takdirde genellikle kök yüzeyi düzleştirme tedavisi uygulanır. İşlem sırasında diş etinin altında bulunan kök yüzeyleri temizlenerek düzeltilir.

– Antibiyotik Tedavisi: Diş eti hastalıkları erken yani hafif evrede ise ve diş etlerinde enfeksiyon söz konusu ise genellikle antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Böylece enfeksiyonun temizlenmesi sağlanırken diğer yandan diş eti hastalıklarının ilerlemesi durdurulur.

– Cerrahi İşlemler: Diş eti hastalıkları ileri bir seviyeye erişmiş ise ve diş eti dokusu ciddi düzeyde hasar görmüş ise bu durumda genellikle tedavi cerrahi işlemler ile planlanır. Cerrahi işlemler sayesinde diş eti cepleri temizlenir, diş eti dokusu onarılır ve gerekli durumlarda kemik greftleri uygulanır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş etleri dişlerin etrafından uzaklaşıp diş kökleri açığa çıktığında diş eti çekilmesi meydana gelir. Diş eti çekilmesi beraberinde hassasiyet ve ileri derecede meydana geldiğinde enfeksiyona da sebebiyet verir. Bu noktada diş eti çekilmesinin tedavisi, diş etini olması gerektiği çizgiye getirmek ve eski sağlığına kavuşturmak için uygulanır.

Diş eti çekilmesi tedavisinin ilk aşaması genellikle diş temizliğidir. Bu aşamada tartar ve plak temizliği tıbbi teknolojik cihazlar ile uzman hekim tarafından yapılır. Daha sonrasında kaybedilen diş eti dokusunu onarmak ve tekrar canlandırmak, diş etini doğru çizgiye getirmek için ağız içinde sağlıklı diş eti dokusu alınarak çekilme olan bölgeye yerleştirme ya da diş grefti işlemi yapılır.

Diş eti çekilmesi sonucunda eğer diş kemiği dokularında da kayıp meydana gelmişse bu durumda hastanın vücudunun herhangi bir uygun bölgesinden alınan kemik dokusu diş eti çizgisine yerleştirilerek kemik grefti uygulaması yapılır.

Diş eti çekilmesi ağız ve diş sağlığı bakımından ciddi bir sorun olurken aynı zamanda estetik görünüm için de ciddi bir tehdittir. Bu noktada diş eti çizgisindeki çekilmeyi kamufle etmek için diş kaplama yöntemi ile dişlerin üzerine ince bir kaplama uygulaması yapılarak diş ve diş etlerinin daha estetik bir görünüme kavuşması sağlanır.

Diş Eti Büyümesi Tedavisi

Diş eti büyümesi, diş etlerinin daha büyümesi ve hatta dişlerin tamamen ya da büyük bir kısmının diş etleriyle kapanması anlamına gelir. Diş eti büyümesinin diş eti enfeksiyon, plak ve tartar gibi farklı nedenleri olabilir. Sorunun altında yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi de hastadan hastaya göre farklı şekillerde planlanabilir.

Diş eti büyümesi tedavisinde mutlaka ilk aşamada diş temizliği yapılarak plak ve tartarlar özel ekipmanlar ile temizlenir. Bu temizlik diş etlerinin büyümesini durduran önemli bir adımdır. Daha sonrasında diş eti büyümesinin hızına ve boyutuna göre antibiyotik ilaç tedavisi, cerrahi işlem uygulaması ya da lazer yani ışın tedavisi gibi yöntemler kullanılarak diş eti büyümesi tedavi edilebilir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Diş eti iltihabı; diş etlerinde kanama, şişme, kızarıklık gibi belirtilerle kendisini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde sürekli ilerler ve diş etlerinin yanı sıra aynı zamanda diş eti kemiklerinde de canlı dokuların zarar görmesine sebebiyet verir. Bu nedenle de diş etlerinde belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir diş hekimine detaylı muayene olmanız size fayda sağlayacaktır.

Diş eti iltihabının temel nedenleri genellikle diş etlerinde enfeksiyon, plak ve tartar birikimidir. Bu nedenle de diş etlerindeki enfeksiyonu temizlemek için tartar ve plakların temizlendiği detaylı diş temizliği tedavinin genellikle ilk aşaması olur.

Diş etlerinde oluşan ilk aşamada ise ve ilaçla tedavi edilebilecek düzeydeyse o halde antibiyotik ilaç tedavisine başlanır ve diş etlerindeki iltihabın iyileşmesi sağlanır. İleri seviyeye ulaşmış diş eti iltihapları ise hiçbir tedavi yöntemi uygulanamadığı takdirde doku ve kemik grefti gibi cerrahi yöntemler ile tedavi edilir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi

Diş eti kanaması aynı zamanda diş etlerinde yara, enfeksiyon ya da yetersiz hijyen belirtisi olabilir. Dolayısıyla da eğer diş etlerinizde kanama meydana geliyorsa bu sorunun altında birçok neden yatabileceğinden öncelikle mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız önerilir.

Diş eti kanamasının en temel nedeni ağız ve diş hijyeninin yetersiz sağlanmamasıdır. Bu nedenle de düzenli diş fırçalamak, ağız hijyeni için gargara kullanmak ayrıca kan akışını hızlandırmak için diş etlerine masaj yapmak en etkili diş eti kanaması tedavi yöntemleridir.

Konservatif Tedavi

Konservatif tedavi, dişlerin doğal yapısını mümkün olduğunca korumayı amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu tedavi, çürükleri temizlemek, diş yapısını onarmak ve dişin fonksiyonunu ve görünümünü iyileştirmek için uygulanır. Genellikle dolgu, kron ve bazen kanal tedavisi gibi yöntemleri içerir. Konservatif tedavi, dişlerin daha fazla zarar görmesini önlemek ve sağlıklı bir ağız yapısını korumak için erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle gerçekleştirilir.

Diş Eti Şişmesi Tedavisi

Diş eti şişmesinin temel nedeni genellikle iltihap ve enfeksiyon olduğundan ağız ve diş temizliğine çok daha önem verilmeli ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Düzenli ağız ve diş temizliği, diş eti masajı gibi tedavi yöntemleri ile sorunun çözülmesi muhtemeldir. Eğer diş eti şişmesi ile seviyede ise antibiyotik tedavisi uygulanarak diş etlerinin tedavi edilmesi amaçlanır.

Gülerken Diş Etlerinin Görünmesi Tedavisi

Gülerken diş eti görünmesi tedavisi, özellikle dişlerin estetik görünümünü kaybettiği durumlarda önemli role sahiptir. Dişlerin estetik görünümünü gölgeleyen ve özgüveni sarsar söz konusu durum genellikle cerrahi işlemlerle ortadan kaldırılabilir. Cerrahi işlemler sırasında diş etinin fazla kısmı kesilerek olması gereken çizgide kalması sağlanır.

Diş Kemiği Erimesi Tedavisi

Dişlerin etrafındaki kemik dokuların zaman içerisinde erimeye başlaması beraberinde diş kemiği erimesini getirir. Diş kemiğinin erime oranına ya da erime hızına göre hekim tarafından farklı tedavi planlaması yapılabilir. PRP tedavisi gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra Periodontal cerrahi işlemleri, kemik grefti ve diş implantı gibi yöntemler de dişlerde kemik erimesini durduran ve tedavi eden yöntemler arasındadır.

Diş Eti Lazer Tedavisi

Diş eti hastalıklarında yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi de lazer tedavisidir. Ağrısız ve acısız bir işlem olduğundan lazer tedavisi öncesinde hastaya herhangi bir lokal anestezi uygulaması yapılmaz. Diş eti hastalıkları için özel üretilmiş olan lazer cihazı sayesinde diş etlerinde meydana gelen enfeksiyon ve inflamasyon gibi sorunlarda lazer ışınları ile tedavi mümkün hale gelir.

Dişte Kemik Kaybı Tedavisi

Diş eti hastalıklarının ilerlemesi sonucunda diş eti kemiklerinde yavaş yavaş kayıp meydana gelebilir. Bu durumu tedavi etmenin ve durdurmanın önemli yollarından birisi diş implantıdır. Eğer dişte kemik kaybı ileri seviyeye ulaşmış ise bu durumda cerrahi işlem kapsamında vücudun sağlıklı olan başka bir noktasından kemik dokusu alınarak hasar görmüş diş eti bölümüne greft işlemi ile eklenir. Böylede dişte kemik kaybı durdurularak tedavi edilir.

Ortodonti Diş Tedavisi

Kelebek diş, tavşan diş yani dişlek diş, çarpık ya da eğik diş yapısını ya da bozulmuş çene yapısını düzeltmek için ortodonti tedavisi uygulanır. Ortodonti tedavisi kapsamında hastanın ağız ve diş durumuna göre dişlerin üzerine yerleştirilen küçük braket ve tellerden oluşan diş teli ve şeffaf plak gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece diş ve çene yapısının düzeltilmesi, dişlerin düz bir hizada konumlanması amaçlanır.

Tedavi süresi hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 1 ila 3 yıl arasında süren ortodonti diş tedavisi sonrasında ortalama 6 ay kadar şeffaf plaklar ile pekiştirme tedavisi uygulanır.

Diş Teli Tedavisi

Dişlerin düzgün bir hizada sıralanması ve çene yapısının düzeltilmesi için ortodonti diş teli tedavisi uygulanır. Tedavi kapsamında dişlere küçük braketler ve teller takılır. Ayrıca hekimin tavsiyesi doğrultusunda hastanın düzenli olarak lastik takması da istenebilir. Lastik bantlar, tellerin daha sıkı kalmasını sağladığından tedavinin de daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur.

Çarpık Diş Tedavisi

Çarpık diş tedavisi, yamuk ya da diğer deyişle çarpık olan dişlerin düz ve tek bir hizada olması için uygulanan tedavidir. Farklı yöntem ve tekniklerle uygulanabilir. Ancak hastada hangi tedavi yönteminin uygulanabileceği dişlerin çarpıklık derecesine ve konumuna göre farklılık gösterir.

Çarpık diş için en yaygın kullanılan tedavi yöntemi şeffaf plak ve diş teli tedavisi yöntemidir. Bu tedaviler aynı zamanda diş renginde olan braketler ile birlikte kombine olarak hastaya uygulanır.

Seyrek Diş Tedavisi

Seyrek yani aralarında boşluk olan dişlerin tedavisinde diş aralarındaki boşluklara ve diş yapısına göre farklı yöntemler uygulanabilir. Tedavi sürecinde uygulanacak olan yöntemler detaylı muayene sonrasında hekimin önerilerine ve hastanın tercihine göre değişebilir. Ancak genellikle diş dolgusu, implant, diş teli tedavisi ve porselen lamina yöntemleri seyrek dişlerde en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir.

Yamuk Diş Tedavisi

Yamuk dişler, dişlerin aynı hizada ve düz bir çizgiden durabilmesi amacıyla farklı yöntemlerle tedavi edilmektedir. Uygulanacak olan yöntem hastanın diş yapısına ve tercihine göre farklılaşabilir. En çok tercih edilen ve aynı zamanda en etkili olan tedavi yöntemlerinin başında ortodonti tedavi yöntemi olan diş teli uygulaması gelir. Ayrıca porselen kaplama, diş dolgusu ve diş implantı gibi yöntemler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

Ayrık Diş Tedavisi

Ayrık diş tedavisi, dişlerin arasında ayrıklık oluşturan boşlukların kapatılması ve dişlerin düz bir hizada kalması için uygulanır. Ayrık diş tedavisi için hekimler tarafından en çok tercih edilen etkili tedavi yöntemi diş teli uygulamasıdır. Dişlerin üzerine takılan braket ve teller sayesinde ayrık olan dişlerin aralarındaki boşlukların giderilmesi ve aynı zamanda da dişlerin düz bir hizada estetik bir görünüme sahip olması sağlanır.

Endodonti Diş Tedavisi

Endodonti diş tedavisi, dişin iç bölümünde meydana gelen enfeksiyon, iltihap ve benzeri gibi sağlık sorunlarının tedavisi için uygulanan yöntemdir. Diş eti şişmesi ve çekilmesi, diş ağrısı ve diş hassasiyeti gibi belirtiler aynı zamanda iltihap ya da enfeksiyon belirtileri olabileceğinden endodonti tedavisinin gerekliliğini ortaya koyan semptomlardır.

Diş Kanal Tedavisi

Diş kanal tedavisi nasıl yapılır? Diş kanal tedavisi ileri derecede çürük ya da enfekte olmuş olan tüm dişlere dişin durumuna göre uygulanabilen yöntemdir. Ön diş ya da kırık diş kanal tedavisi, süt dişi kanal tedavisi, diş kisti kanal tedavisi uzmanlar tarafından farklı yöntemlerle uygulanabilir. Ayıca söz konusu tedavi iltihap ile alakalı olmadığından dolayı apseli yani iltihaplı dişe kanal tedavisi de zaman zaman yapılabilmektedir. Eğer kanal tedavisi yapılacak olan diş üzerinde kaplama var ise kaplama diş sökülmeden kanal tedavisi diş içine açılan küçük bir delikle yapılabilmektedir. Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır? Diş kanal tedavisi sonrası ağrı ve diş üstüne basamama gibi durumlar normal olan ve 2-3 gün içerisinde geçen durumlardır.

Diş kanal tedavisi fiyatları ise kanal tedavisi yapılacak olan diş sayısına, kanalın derinliğine ve işleme göre hastadan hastaya değişebilir.

Diş Minesi Tedavisi

Ağız içerisinde meydana gelen birçok sorun sonucunda diş minesi aşınması meydana gelebilir. Diş minesi, sert ve diş köklerini koruyan bir yapı olmasına rağmen aşındığında diş ve diş etlerinin hatta diş köklerinin sağlığını tehdit eder. Bu nedenle de aşınan diş minesi tedavisi ağız ve diş sağlığı için büyük önem taşır.

Aşınan, çatlayan ya da yıpranan diş minesini onararak tedavi etmek için en çok uygulanan yöntemlerden birisi aşınmış minenin güçlenmesini ve yeniden yapılandırılmasını sağlamak için flor vernik ya da macun uygulamasıdır. Ayrıca minenin aşınma derecesine göre kaplama, mine dolgusu gibi yöntemler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

Diş Çekiminde Sinir Zedelenmesi Tedavisi

Nadiren de olsa zaman zaman diş çekimi sırasında sinir zedelenmesi sorunu meydana gelebilir. Ancak sinir zedelenmesi meydana geldiğinde hastada uyuşukluk, hassasiyet ve ağrı gibi sorunları da beraberinde getirir.

Diş çekimi sırasında sinir zedelenmesi genellikle kendiliğinden 3 hafta gibi bir sürede geçebilen bir durumdur. Şayet derin bir zedelenme ise ve geçmiyor ise bu noktada uzman diş hekimi, ilaç tedavisi ya da daha ileri zedelenmeler için sinir nakli ya da sinir onarımı yapmak için cerrahi işlemlere başvurulabilir.

Pedodonti Tedavisi

Pedodonti, 0-12 yaş arası çocuklarda çürük tedavisi ya da dolgu gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra aynı zamanda koruyucu tedavi yöntemlerini de uygulayan çocuk diş hekimliği alanıdır. Tıpkı yetişkin diş hekimliği alanında olduğu gibi Pedodonti uzmanlık alanı kapsamında da süt dişi tedavisi, çürü ve dolgu tedavisi, diş temizliği, kanal tedavisi gibi tüm tedavi yöntemleri çocuklarda etkili yöntemler ile uygulanmaktadır.

Çoçuklarda Diş Çürükleri Tedavisi

Çocuklarda ve bebeklerde diş çürükleri tedavisi çürüğün durumuna ve aynı zamanda çocuğun yaşına göre pedodonti uzmanı tarafından belirlenir. Çocukların ilk dişleri çıktıktan sonra ortalama 2 ila 5 yaş arası diş çürüğü tedavisi sıkça rastlanan bir durumdur. Detaylı muayene sonrasında çocuklarda meydana gelen çürükler de dolgu, kanal tedavisi ya da son aşamada diş çekimi gibi farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.

Düşmeyen Süt Dişi Tedavisi

Süt dişleri, çocukluk döneminde kendiliğinden çıkan ve yine kendiliğinden düşen bir nevi geçici dişlerdir. Ancak bazı çocuklarda süt dişlerinin yeni ve daimi dişler çıkana kadar düşmediğini görmek mümkündür. Bu gibi durumlarda daimi dişlerin doğru hizasının bozmamak adına mutlaka bir tedavi programı uygulanmalıdır.

Süt dişinin kök ve yapı özelliklerine göre düşmeyen süt dişine yönelik çekim yöntemi uygulanır ve diş yerinden alınır. Eğer düşmeyen süt dişinin yanında kist çıkmış ise bu durumda diş ve yanındaki kist ameliyat ile alınır.  

Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelikte Diş Tedavisi, gebelikte hormonal değişiklikler çok fazla olduğundan diş ve diş eti hastalıkları bu dönemde çok daha fazla görülebilmektedir. Bu nedenle de özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının ağzı ve diş bakımına çok daha fazla dikkat etmesi önemli gerekliliklerden birisidir.

Hamileyken diş tedavisi, hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı için büyük önem taşır. Özellikle ilerleyen diş ve diş eti hastalıkları anne ve bebek için tehdit edici unsur haline gelebilir. Bu sebeple de anne karnındaki bebeğin sağlığını etkileyecek ilaçlardan uzak durarak hamilelikte diş tedavisi yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.

Emzirirken Diş Tedavisi

Emzirme dönemi, gebelik sonrasında hormonal değişikliklerin devam ettiği bir süreç olduğundan bu dönemde diş sağlığı problemleri çok daha fazla görülme riskine sahiptir. Zira emzirme döneminde diş tedavisi uygulanması gerekiyorsa çok daha itinalı davranılmalıdır.

Eğer emzirme döneminde lokal anestezi ya da ilaç kullanımı olacak ise anne sütünden bebeğe geçebileceği için ilaç içeriklerinin bebeğe zararı olmadığından emin olunmalıdır. Bu hususlarda gerekli önlemler alındığı takdirde annenin diş ve diş eti hastalıklarının ciddi bir boyuta ulaşmaması amacıyla diş tedavisi görmesinden herhangi bir sakınca görülmez.

Engelli Diş Tedavisi

Sağlıklı bireyler ile kıyaslandıklarında engelli bireylerin çok daha fazla diş sağlığı problemleri sahip oldukları engele de bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla da günümüzde engellilerin diş tedavisi hakkı, devlet tarafından farklı prosedürler ile güvence altına alınmıştır bu sayede engelli bireyler tüm ağız ve diş sağlığı sorunlarını uygun fiyata çözüme kavuşturabilmektedir.

Diş Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti tedavisi, diş etlerinde meydana gelmiş olan sağlık sorunları dikkate alınarak soruna yönelik farklı tedavi yöntemleri uygulanarak yapılır.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Çürük ya da benzeri durumlardan dolayı dişin sert yapısı üzerinde oluşan kayıpların giderilmesi ve dişlere estetik görünüm kazandırılması için uygulanan tedavi yöntemidir.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kanal tedavisi ilk olarak diş içindeki pulpanın çıkarılmasıyla yapılır. Daha sonrasında içi boşalan dişin içerisinde uygun boyutlarda dolgu işlemi yapılarak içi doldurulur.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Olur?

Enfekte olmuş ya da ileri derecede çürüğe sahip dişlerde diş kanal tedavisi uygulanır. İşlem sonrasında diş sinirleri yani pulpa tamamen çıkarılarak dişin için temizlenir ve pulpanın yeri doldurularak diş yeniden yapılandırılmış olur.

Dişe Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi, enfekte olan ve ciddi çürümüş olan dişlerin kaybını önlemek ve bu dişleri tekrar yapılandırarak dişlerin işlevselliğini arttırmak için yapılır.

Hamileyken Diş Tedavisi Yapılır mı?

Günümüz gelişen tıp teknolojileri kapsamında hamilelik döneminde diş tedavisi yaptırmak mümkündür. Ancak tedavi sürecinde antibiyotik ilaç kullanımı gerekiyorsa mutlaka kullanım öncesinde kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.

Diş Eti Tedavisi Hangi Bölüm?

Diş eti hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen tıp uzmanlık alanı “Periodontoloji” bölümü olmaktadır.

Kanal Tedavisi Olan Diş Çürür mü?

Her ne kadar kanal tedavisi sırasında dişin içerisindeki canlı dokular alınmış olsa da kanal tedavisi sonrasında düzenli ağız ve diş temizliği yapılmadığında kanal tedavisi yapılan dişin çürümesi muhtemeldir.

Diş Eti Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Diş etlerine hardal yağı ve limon yağı sürmek ya da ılık tuzlu su ile ağza gargara yapmak evde diş eti tedavisi için uygulanabilecek doğal ve etkili yöntemlerdir.

Endodonti Diş Tedavisi Nedir?

Endodonti diş tedavisi aynı zamanda kanal tedavisi anlamın gelir. Dolayısıyla da Endodontik tedavi, dişin içindeki pulpanın temizlenerek dişin doldurulması anlamına gelir.

Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılır mı?

Günümüzde kullanılan lokal anestezilerin gebelik döneminde bebeğe herhangi bir zararı olmadığından diş tedavisi yaptırmak mümkündür. Ancak antibiyotik ilaç tedavisi uygulanması gerekiyorsa mutlaka düzenli gebelik takibi yapan uzman görüşü alınmalıdır.

Hangi Dişe Kanal Tedavisi Yapılır?

Enfekte olmuş ya da ileri derecede çürümüş olan dişleri tekrar yapılandırmak ve diğer dişlerin sağlığını korumak için kanal tedavisi yapılır.

İltihaplı Dişe Kanal Tedavisi Yapılırsa Ne Olur?

İltihaplı dişe doğrudan kanal tedavisi yapılmaz. Öncesinde dişin iltihabı temizlenir ve daha sonrasında dişe kanal tedavisi uygulanır.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Ağrır mı?

Kanal tedavisi sonrasında dişte kısa süreli bir ağrı ve sızlama hissi olabilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Kırılırsa Ne Yapılır?

Kırılmış olan dişin kırığı büyük ise kron kaplama yapılır. Eğer kırılmış olan diş kaplama yapılmayacak kadar büyük ise bu durumda dişin çekimi daha doğru olabilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çekilir mi?

Kanal tedavisi yapılmış olan dişe, dişin durumuna göre tekrar kanal tedavisi uygulanabilir. Eğer kanal tedavisi ile iyileşme mümkün değilse dişin çekilmesi de mümkündür.

Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Nasıl Çekilir?

Kanal tedavisi yapılmış olan diş de tıpkı diğer sağlıklı dişlerin çekiminde olduğu gibi lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra çekilebilir.

Diş Kanal Tedavisi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Kanal tedavisi yaptırmak için kanal tedavi alanı uzmanlık dalı olan Endodonti bölümünden randevu alınmalıdır.

Ayrık Diş Tel Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ayrık diş tedavisinin süresi dişler arasında mesafeye göre hastadan hastaya değişebilir. Ancak bu süre ortalama 12 ay ila 18 ay arasında seyreder.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Kaç Gün Ağrır?

Kanal tedavisi sonrasında diş ağrısı sadece birkaç görülür. Bu süre hastanın iyileşme sürecine göre 2-3 hafta olabilir. Ancak bu süre zarfında ağrı sürekli azalır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Dayanır?

Kanal tedavisi yapılmış olan dişin bakım ve temizliği düzenli olarak yapıldığında ağız içerisinde ömür boyu fonksiyonelliğini koruyabilir.

Restoratif Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişlerdeki sorunlara göre restoratif diş tedavisi süreci hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 6 ila 8 hafta kadar sürer.

Sallanan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Sallanan dişi kaybetmeden tekrar geri kazanmak ve söz konusu dişi tekrar yapılandırmak için sallanan dişe kanal tedavi yapılması mümkündür.

Ön Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Kanal tedavisi, ağız içerisinde birçok dişe uygulanabildiği gibi ön dişlere de kolaylıkla uygulanabilen tedavi yöntemidir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerinde meydana gelen sorunlara göre diş hekimi tarafındna hastaya özel olarak planlanır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Var mı?

İlk ve orta dereceli bir diş eti çekilmesi söz konusu ise bu durumda diş eti cephelerindeki plak ve tartarların derinlemesine temizliği ile diş eti çekilmesinin tedavisi mümkündür.

Diş Kisti Kanal Tedavisi ile Geçer mi?

Diş kisti, çürüğe ve enfeksiyona bağlı oluşan bir sorun olduğundan diş kistinin tedavisinde yaygın olarak kanal tedavisi uygulanır. Böylece dişteki enfeksiyon ve çürük temizlenir.

Diş Teli Varken Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Diş teli varken bir çürük ya da apse meydana geldiğinde bu sorunların tedavi edilmesi mümkündür.

Diş Telinde Lastik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisinde lastik kullanımı ortodontistin önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Genellikle diş teli lastikleri 12 ila 24 saat arasında düzenli olarak takılması gerekir.

Kanal Tedavisi Diş Rengini Koyulaştırır mı?

Kanal tedavisi sırasında dişin canlı dokusu olan pulpa ve çürük temizliği yapıldıktan sonra dişin iç kısmı diğer dişlerle aynı renk dolgu malzemesi ile doldurur. Dolayısıyla da diş renginin koyulaşması söz konusu olmaz.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Kanal tedavisi olan dişte iltihap meydana geldiğinde tekrar kanal tedavisi yapılabilir ya da antibiyotik ilaç tedavisi uygulanarak iltihabın temizlenmesi sağlanabilir.

Kronik Apseli Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Kanal tedavisi iltihaba yönelik bir işlem değildir. Bu sebeple diş hekimleri gerekli durumlarda apseli dişe de kanal tedavisi uygulayabilmektedir.

Diş Teli Tedavisi Yarım Bırakılırsa Ne Olur?

Diş teli tedavisini yarıda bırakmak yüksek ihtimalle çarpık ya da ayrık olan dişlerin yapısının çok daha bozulmasına neden olacaktır.

Dişe Kanal Tedavisi Yapıldıktan Sonra Ağrı Olur mu?

Dişe kanal tedavisi yaptıktan sonra ilk birkaç gün dişlerde ağrı olabilir. İyileşme sürecinde bu ağrılar oldukça normaldir.

Diş Teli Çıktıktan Sonra Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli sonrasında pekiştirme tedavisi uygulanmadığında dişler çarpık formuna geri dönebilir. Bu sebeple tedavi sonrasında en az 6 ay boyunca 24 saat takılan apareyler ile pekiştirme tedavisi yapılır.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Eksik diş ya da dişlerin yerinin doldurulması için yapa dişlerin uygulandığı tedavi alanına “Protetik diş tedavisi” adı verilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Evde diş etlerine hardal yağı ve limon yağı sürmek ayrıca tuzlu gargara yapmak diş etlerinin çekilmesi için etkili doğal yöntemlerdir.

Diş Kanal Tedavisi Nedir?

Diş kanal tedavisi; büyük oranda çürüyen ve enfekte olan dişlerin sağlığına kavuşturulması ve yeniden yapılandırılması için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yöntemle dişin içindeki canlı doku olan pulpa alınır ve dişin içi dolgu malzemesi ile doldurulur.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavisi sırasında dişin içindeki özü yani canlı yapı olan pulpa tamamen alınır. Dolayısıyla da dişin canlı yapısı alındığından dişte işlem sonrasında kısa süreli de olan bir ağrı meydana gelebilir.

Dişte Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişte kanal tedavisi yapılması için öncelikle lokal anestezi ile bölge uyuşturulur. Daha sonrasında dişin içinde canlı doku olan pulpa temizlenir. Temizlenen pulpa yeri diğer dişlerin rengiyle aynı olan dolgu malzemesi ile doldurularak kapatılır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ağrır mı?

Kanal tedavisi yapılan diş, tedaviden sonra birkaç gün ağrır. Bu ağrı iyileşme sürecinde uzmanlar tarafından normal karşılanır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Apse Yapar?

Kanal tedavisi sonrasında dişte enfeksiyon oluşmuşsa, tedavi sırasında fark edilmemiş olan kırık ya da çatlak varsa, bakteriler dişe nüfuz ettiyse dişte apse oluşumunun görülmesi mümkündür.

İltihaplı Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Kanal tedavisi, iltihaba değil çürüğe yönelik bir işlemdir. Bu nedenle de kanal tedavisi yapılabilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisi Ne Demek?

Restoratif diş tedavisi, çürük ya da farklı nedenlere bağlı olarak işlevselliğini kaybetmiş olan dişlerin onarılması ve yenide yapılandırılması için uygulana restorasyon tedavi yöntemidir.

1 Diş Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?

Diş kanal tedavisinin süreci dişte enfeksiyon olup olmadığına, çürük oranına göre değişkenlik gösterebilir. Bu etkenler doğrultusunda 1 dişin kanal tedavisi 30 dakika ile 90 dakika arasında sürebilir.

Kanal Tedavisi ve Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavisi ve dolgu sonrasında 1-2 gün oluşan ağrı normaldir. Ancak bu ağrı süreci daha da uzuyor ise bakteriye ya da enfeksiyona bağlı oluşabileceğinden mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?

Öncelikle dişi neden ve ne kadar çürüdüğü uzman tarafından muayene edilerek saptanır. Daha sonra mümkünde diş temizlenerek tekrar dolgu yapılır ve kurtulur. Eğer çürük dişin büyük bir bölümüne sarmışsa bu durumda diş çekimi gerçekleştirilir.

Periodontoloji Diş Tedavisi Nedir?

Periodontoloji; diş eti ve diş kemiklerinde meydana gelen sağlık sorunlarının tanı ve tedavi sürecini kapsayan uzmanlık alanıdır.

Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi, dişin durumuna göre yani hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Ayrıca kanal tedavisi yapılacak olan diş sayısı da süreç üzerinde doğrudan etkilidir.

Ortodonti Diş Tedavisi Nedir?

Dişlerin normal diş yapısının dışına çıkarak ayrık ya da çarpık olması durumunda yüz, ağız ile koordineli bir şekilde tekrar yapılandırılması için uygulanan tel tedavisine “Ortodonti diş tedavisi” adı verilir.

Protetik Diş Tedavisi Ne Demek?

Genellikle tedaviye geç kalınmış olan dişlerde uygulanan protetik diş tedavisi, kaybedilen dişlerin yerine ağız bütünlüğünü sağlamak için yapay dişlerin uygulanması işlemidir.

Apseli Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Apseli dişe kanal tedavi yapılması muhtemeldir. Ancak birçok diş hekimi hastanın ağız sağlığı durumuna göre kanal tedavisi öncesinde ilaç tedavisi uygulayarak apsenin temizlenmesini bekleyebilir.

Ağrıyan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Çürümüş ya da ağrıyan dişe kanal tedavisi yapılması mümkün değildir. Kanal tedavisi öncesinde eğer çürüğe bağlı ağrı söz konusu ise genellikle dolgu ile tedavi süreci planlanır.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti tedavisi, diş etlerindeki sağlık sorununa yönelik antibiyotik ilaç tedavisi ya da cerrahi işlem gibi farklı yöntemlerle yapılabilir.

Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş eti tedavisinin ne kadar süreceği tamamen diş etlerindeki sorunlara ve bu sorunlara karşı hangi yöntemlerin uygulanacağına bağlıdır. Dolayısıyla da tedavi süreci hastadan hastaya göre değişir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi ileri seviyeye ulaştığında cerrahi metotlar ile tedavi edilir. Cerrahi işlem sırasında ya sağlam doku alınarak çekilme olan bölgeye eklenir yani greft yapılır ya da çekilmenin yanında sağlam doku varsa diş eti kaydırılır.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye geç kalınan ve bu nedenle de kaybedilmiş dişlere yönelik protetik diş tedavisi uygulanır. Böylece kaybedilen diş boşluklarını doldurmak ve ağız bütünlüğünü sağlamak için ağız içine protezler yerleştirilir.

Diş Eti Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti kemik erimesi genellikle implant yöntemi ile tedavi edilir. Çene kemiğine monte edilen diş kökleri sayesinde diş eti kemiğinin erimesi durdurulur.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürür mü?

Kanal tedavisi sonrasında dişin çürümesi muhtemeldir. Bu nedenle de tedavi sonrasında hasta ağız ve diş temizliğini düzenli olarak yapmaya özen göstermelidir.

Kanal Tedavisi Olan Dişim Ağrıyor?

Kanal tedavisi lokal anestezi ile uygulanır. Tedavi sonrasında anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı oluşması normaldir. Bu ağrı birkaç gün içinde geçecektir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi, hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1 ila 3 sene arasında sürer. Ancak hastanın diş yapısına göre bu süre daha uzun ve daha kısa olabilir.

Diş Eti Tedavisi Nedir?

Diş eti tedavisi, diş etlerindeki koyu görüntü ya da çekilme, kanama gibi sağlık sorunlarının giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir.

20 Lik Diş Kanal Tedavisi Olur mu?

Kanal tedavisi, ağız içindeki tüm dişlere uygulanabildiğinden eğer hekim uygun görürse 20’lik dişe de yapılabilir.

Diş Eti Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Diş etindeki sorunun büyüklüğüne ve şiddetine göre tedavinin süreci de değişebilir. Bu süre bazı hastalarda 3 hafta gibi kısa bir süre olabileceği gibi kimi hastalarda 6 aya kadar uzayabilir.

Diş Kanal Tedavisi Hangi Bölümde Yapılır?

Diş kırığı, çürük, pulpa tedavisi gibi tüm alanlarda olduğu gibi diş kanal tedavisi de Endodonti uzmanları ya da genel diş hekimleri tarafından yapılır.

Hamilelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir mi?

Günümüzde diş tedavisinde uygulanan anesteziler bebeğe zarar vermemektedir. Dolayısıyla da elzem durumlarda gebelik döneminde diş tedavisi yaptırılabilse de antibiyotik ilaç tedavisi öncesinde mutlaka kadın doğum uzmanından görüş alınmalıdır.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button