fbpx

Diş teli lastiği ortodonti tedavisi gören kişiler için büyük önem taşımaktadır. Diş teli tedavisinde tamamlayıcı bir rol üstlenen diş teli lastikleri dişlerin istenilen şekilde konumlanmasında büyük role sahiptir.

Diş Teli Braket Lastiği

Diş teli braket lastiği diş teli tedavisi sürecinde genellikle tedavinin sonlarına doğru kullanılan bir aparattır. Diş teli braket lastiği kullanımına ve kullanım sürecine uzman hekim karar verir. Diş teli braket lastiği kullanımı çenenin doğru bir şekilde kapanmaya alışması için önemlidir.

Diş Teli Lastiği Ne İşe Yarar?

Diş teli lastiği, diş teli kullanımı sırasında dişlerin doğru bir biçimde konumlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca alt ve üst dişlerin birbiriyle uyumlu bir biçimde konumlanmasında da büyük öneme sahiptir. Diş teli lastikleri eskiden kullanılan enseyi çevreleyerek tedaviyi gerçekleştiren aparatların işlevini görmekle beraber bu aparattan daha estetik görünmesi, hareket kabiliyetini kısıtlamaması, kişiyi daha az irrite etmesi gibi nedenlerle çok daha işlevseldir ve avantajlar sağlamaktadır.

Diş teli lastikleri ağız içinde kalması ve dışarıdan fazla görünmemesi nedeniyle büyük kolaylık sağlamaktadır. Lastiklerin istenilen zamanda takılıp çıkarılabiliyor olması da hastalar tarafından kabul görmesini sağlayan avantajlardandır. Diş teli lastikleri açık, derin, çapraz çene kapanışlarının tümünde işe yaramaktadır.

Diş Teli Lastik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli lastiği tedavisinin süresi kişinin diş yapısına, diş yapısındaki eğrilik durumuna, dişlerin kapanma durumuna (açık kapanma, derin kapanma, çapraz kapanma vb.), çenede bulunan morfolojik durumlara göre değişmektedir. 6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.

Diş Teli Lastiği Kaç Ay Takılır?

Diş teli lastiğinin kaç ay takılacağı kişinin dişlerinin genel durumuna, anatomik yapısına, rahatsızlığın boyutuna göre değişmekle birlikte bu konuya uzman hekim detaylı muayeneden sonra karar vermektedir. Genellikle 6 ay ila 36 ay arası süren bu tedavinin amacına ulaşabilmesi için lastiklerin muhakkak doktorun önerdiği sürede ve şekilde kullanılması gerekmektedir.

Diş Teli Lastiği Takma Aparatı

Diş teli lastiği takma aparatı özellikle yeni diş teli kullanmaya başlayan ve alışamamış hastaların diş teli lastiği kullanımını oldukça kolaylaştırmaktadır. Diş teli tedavisinin doğru ilerlemesi için büyük önem taşıyan diş teli lastikleri, yemek esnasında çıkarılabildiği için gün içinde bunları sürekli çıkarıp takmak zorunda kalan hastalara vakit kaybettirmektedir. Diş teli lastiği takma aparatı bu işlemi oldukça basit bir biçimde gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Diş Teli Lastik Renkleri

Diş teli lastik renklerinin tedavi açısından her hangi bir fonksiyonu veya tedavinin seyrini ve süresini etkileyecek bir işlevi bulunmamakla birlikte sıklıkla tercih edilmektedir. Renkli diş teli lastikleri eğlenceli görüntüsüyle sadece çocuklar tarafından değil, yetişkinler tarafından da rağbet göstermektedir. Diş teli lastiklerinin günümüzde hemen hemen her rengi bulunmaktadır. Bu durum da kullanıcılara çok geniş bir skala sunmaktadır.

Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?

Diş teli lastiği takarken sıralamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş teli tedavisi uygulanan hastanın problem bulunan dişleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle diş teli takarken hangi dişe takılacağı ve ne şekilde takılacağına dikkat edilmelidir. Tedaviyi sürdüren hekimler hastalarına diş teli lastiklerini nasıl takacakları konusunda uygulamalı olarak bilgi vermektedirler.

Diş Teli Lastiği Takma Şekilleri

Diş teli lastiğini aparat kullanarak veya aparatsız bir biçimde takabilirsiniz. Eğer lastiklerinizi aparat kullanmadan takacaksanız ayna kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Diş teli lastiği takılırken lastik önce arkada bulunan dişe takılır. Daha sonra lastiğin diğer ucu ön tarafta bulunan diş üzerinde bulunan tele geçirilir. Diş teli lastiği yemek yerken çıkarıldığı ve ardından yeniden takıldığı için tüm bu işlemleri kolaylaştırmak adına pratik aparatlar, çengeller kullanmak mantıklı bir seçenek olabilir. Diş teli lastiğini çengelin ucuna yerleştirilip pratik bir biçimde dişe takılabilmektedir.

Diş Teli Lastik Çeşitleri

Diş teli lastiklerinin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki impalalı diş teli lastiğidir. Bu lastik çeşidi kalın bir yapıya sahiptir. Diş doktorları tarafından bu lastiklerin geceleri uyurken kullanılması önerilmektedir. Bunun nedenlerinden bir tanesi kalınlığı sebebiyle kullanımının zor olması ve ağız içinde hareket engeli meydana getirmesidir.  Bir diğer diş teli lastiği çeşidi olan kangurulu diş teli lastiği, impalalı diş teli lastiğine göre daha ince bir yapışa olması nedeniyle kullanım kolaylığı sağlar. Bu nedenle gündüz kullanımı için oldukça uygundur. Esnek yapısı sayesinde takılıp çıkarılması da kolaydır.

Diş Teli Lastiği Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Diş teli lastikleri esneme gösterebilen yapıdadır. Bu durum da dişler konumlandırılırken istenilen kuvvetin yeterince uygulanamamasına neden olabilmektedir. Diş teli lastiğinin değiştirilme süresi lastiğin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Genellikle 24 saatte bir değiştirilmesi önerilmektedir.

Diş Teli Lastiğinden Sonraki Aşama

Diş telleri kullanım süresi boyunca birçok sınırlılığa neden olarak kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu sınırlılıkların başında her atıştırmadan sonra diş fırçalama, diş lastiği kullanımı nedeniyle çeneyi rahat hareket ettirememe, diş tellerinin ve diş teli lastiklerinin ağrılara neden olması gibi durumlar gelmektedir.

Bu gibi nedenlerden dolayı hastalar diş tedavilerini sonlandırırken diş telleri çıktıktan sonra bir daha bu aparatları takmaları gerekip gerekmediği konusunda meraklanmaktadırlar. Diş teli tedavisinin sonlanmasının ardından pekiştirici görevi gören aparey adı verilen aparatlar kullanılmaktadır. Bu süreç pekiştirme tedavisi şeklinde bilinmektedir. Apareylerin sabit ya da takılıp çıkarılabilir çeşitleri bulunmaktadır.

Bu çeşitler kullanıcılara mobilite sağlayarak apareyleri hemen her yerde kullanabilmelerine olanak tanır. Pekiştirici aparey kullanımının süresine kişinin iyileşme durumuna göre uzman hekim karar vermektedir.

Diş Teline Lastik Neden Takılır?

Diş teli dişlerin konumlandırılması konusunda işlev görürken diş teli lastiği çenenin doğru konumlandırılmasında rol oynamaktadır. Ortodonti tedavisi gören bireylerde çenenin doğru şekilde kapanmaması sıklıkla rastlanan bir durumdur. Çene kapanmasında açıklık, çarpıklık, derinlik görülebilir. Diş teli lastiği bu durumların iyileştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Diş Teli Lastiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş teli tedavisinde ve diş teli lastiği kullanılırken ağrı ile karşılaşılması son derece sık rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni diş telinin ve diş teli lastiğinin dişleri ve çeneyi olması gereken pozisyona getirmek için uyguladığı basınçtır. Ayrıca diş telinin sürtünmeyle birlikte ağız dokusunda yaratmış olduğu yaralar ve lezyonlar da ağrılara neden olabilmektedir. Bu konuda yapılabilecek en doğru uygulama ılık ve tuzlu suyla ağzı çalkalamaktır. Bunun dışında yapacağınız uygulamaları diş tellerine zarar verme riski bulunduğundan uzman hekiminize danışmanız doğru olacaktır.

Diş Teli Lastiği Ne Zaman Takılır?

Diş teli lastiği doktorun öngördüğü zaman dilimlerinde takılmaktadır. Genellikle diş teli tedavisinin sonlarına doğru uygulanan diş teli lastiklerinin etkili olabilmesi için günde en az 6 saat kadar takılması önerilmektedir. Bu süre kişinin tedaviye cevap verme hızına, yaşına ve diş probleminin seviyesine göre değişiklik göstereceğinde en doğru cevabı hekiminiz verecektir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button