Diş teli nasıl takılır? sorusunun cevabı diş teli kullanmaya başlayacak tüm hastalar tarafından merak edilmektedir. Dişlerdeki ve çenelerdeki bozuklukları iyileştirmeye yönelik bir tedavi olan diş teli tedavisine genellikle hastalar tarafından estetik kaygılar, acı çekme korkusu, tedavinin uzun süreli olması, maddi külfeti gibi nedenlerden dolayı sıcak bakılmıyor olsa da tedavinin ertelenmesi daha büyük sorunlara neden olabilmektedir.
Diş teli takılma işlemi ağrısız ve kolay bir işlemdir. Öncelikle diş yüzeyine braket ismi verilen ve teli tutan aparatlar sabitlenmektedir. Genellikle metal veya seramik olan bu küçük aparatlar dişlerin üstüne yapıştırılır. Bu işlem öncesi dişler fiziksel pürüzlerden ve yiyecek kalıntılarından arındırılmış olmalıdır.
Tükürüğün dişlerle temasını kesmek için hekim yanak retraktörü kullanabilir. Böylelikle braketlerin yapıştırılacağı dişlerin kuruması sağlanır. Braketlerin yapıştırılmasının ardından teller braketlere ufak lastikler yardımıyla tutturulur ve işlem tamamlanmış olur.
Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?
Diş teli lastiği, ortodonti diş teli tedavisinin tamamlayıcı bir parçasıdır. Diş teli lastiği takılırken hangi dişlere takılacaksa genellikle önce arkada bulunan dişten başlanarak takılır. Diş teli lastiği takılmakta zorlanılıyorsa bu iş için üretilmiş aparatlardan yardım alınabilir. Diş teli lastiğinin nasıl takıldığına dair hekiminizden bilgi alabilir, bu aparatları da yine hekiminizin önerdiği yerlerden temin edebilirsiniz.
Çıkan Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli, dilin diş teline fazlaca değmesi, yemek yeme, braket ile oynama vb. pek çok nedenden dolayı çıkabilir. Çıkan diş teli bir hekim tarafından takılmalıdır. Ancak öncesinde çıkan diş teli, diş etine batma, tahriş etme gibi acil bir durum yaratıyorsa dikkatli bir şekilde müdahale edebilirsiniz.
Eğer teli braketlere bağlayan küçük tel dışa dönmüş ve batma yaratıyorsa yumuşak bir cisimle düzeltin. Braket gevşemiş veya kopuk vaziyetteyse doktora gidene kadar diş teli mumu ile sabitleyebilirsiniz. Eğer tel yerinden çıkmışsa ve düzeltilip tekrar tutturulabilecek vaziyetteyse kendiniz takabilirsiniz ancak başaramıyorsanız sterilize edilmiş bir makasla teli kısaltıp batmayacak şekilde ucunu yuvarlayabilirsiniz.
Diş Teli Vidası Nasıl Takılır?
Diş teli vidası yanlış konumlanmış dişleri doğru pozisyona getirmek için kullanılan mini bir vidadır. Mini vidalar diş teli tedavisinin herhangi bir aşamasında takılabilmektedir. Diş teli vidası takılmadan önce yerel anestezi ile diş eti hissizleştirilir. Hastanın ağız yapısına göre vidanın yerleşmesi için küçük bir referans delik açılarak veya direkt olarak diş teli vidası yerleştirilir. Vida yerleştirildikten sonra konumunun değişmesi istenilen dişler vidaya bağlanabilir. Diş teli vidasının ağız içinde kalması birkaç ay veya birkaç yıl sürebilmektedir.
Diş teli vidası uygulanan anestezi sayesinde ağrılı bir işlem olmaktan çıkmaktadır. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hissedilebilir. Bu durumda hekimin önerdiği bir ağrı kesici kullanılabilir.
Diş teli vidası yerleştirildikten sonra vidayla oynamamaya, vidanın etrafında elektronik diş fırçası kullanmamaya, vidanın etrafını fırçalarken sert hareketlerden kaçınmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca ilgili bölgenin temiz tutulması da enfeksiyon riski açısından oldukça önemlidir. Diş teli vidası takma işlemi sonrasında florürlü diş macunu kullanmanız yeterli hijyeni sağlamanıza katkıda bulunacaktır.
Diş Teline Mum Nasıl Takılır?
Diş teli tedavisi süresince ağız içinde oluşabilecek tahriş ve yaraları iyileştirmeye yarayan diş mumları diş teli kullanan hastaların hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Diş teli mumu küçük parçalar halinde braketlerin üstünü örtecek şekilde kullanılmalıdır. Küçük parçalar halinde kopardığınız diş teli mumlarını elinizde biraz yuvarlayıp yumuşayınca diş telinin üzerine takmanız yeterlidir.
Mumu braketin üzerine yapıştırmadan önce dişin fiziki kirlerden, besin artıklarından ve ağız içi salgısından arındırılması gerekmektedir. Diş fırçalandıktan sonra peçete yardımıyla kurutulup braket üzerine mum yapıştırılabilir. Yapıştırılan mum ne çok büyük ne de çok küçük boyutta olmalıdır. Eğer büyük miktarlarda mum yapıştırılırsa braketin irrite ettiği dokuya temas ederek iyileşmeyi zorlaştıracaktır. Küçük parça mum ise braketin üzerini tam örtmeyecek ve dokunun yeniden tahrişine sebep olacaktır.
Eğer elinizde diş teli mumu bulunmuyorsa bunun yerine küçük bir parça pamuk veya sakız kullanabilirsiniz.
Damaklı Diş Teli Nasıl Takılır?
Damaklı diş teli genellikle tedavinin sonlarına doğru kullanılmaya başlanır. Muayene gerçekleştikten sonra röntgen çekilir ve hastanın ağız içi ölçülerine uygun damaklı diş teli hazırlanır ve ağza yerleştirilir. Hastaların uygulanan bu tedaviye alışması biraz zaman alabilir ancak ağız ve diş problemlerinin kalıcı olarak düzelmesi için hekimin önerdiği süre boyunca bu aparatları kullanmak şarttır.
Diş Teli Mumu Nasıl Takılır?
Diş teli mumu dudak içlerine veya ağız içindeki herhangi bir dokuya zarar veren braketin üzerini kaplayacak şekilde takılmalıdır. Diş teli mumu takılırken dişin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir aksi takdirde mum hemen düşebilir. Diş teli mumu düzgün bir biçimde takılmazsa ağız içindeki hasarlı doku iyileşmez ve acımaya devam eder. Dolayısıyla diş teli mumu takarken özen gösterilmelidir.
Diş teli mumu kullanmadan önce hastaların merak ettikleri bir konu da mumun yutulması durumunda herhangi bir soruna yol açıp açmadığıdır. Diş teli mumu uyurken veya yemek yerken farkında olmadan yutulabilir. Bu nedenle bu mumlar yutulduğunda herhangi bir sorun yaratmayacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak piyasada pek çok farklı ürün bulunduğundan olası yutulma durumunda zarar vermeyecek ürünleri uzman hekime danışmak doğru olacaktır.
Görünmez Diş Teli Nasıl Takılır?
Görünmez diş telleri hastaların estetik kaygıları nedeniyle kullanılmaktadır. Görünmez diş telleri ağız içinde kolay kolay fark edilmediği için sıklıkla tercih edilmektedir. Görünmez diş teli normal diş teline benzer şekilde teli tutacak aparatlar her dişe tek tek yapıştırılıp ardından tel sabitlenerek takılır. Tek farkı dişlerin görünmeyen arka yüzeylerine uygulanmasıdır. Görünmez diş teli süt dişleri döküldükten itibaren her yaş grubundaki bireye uygulanabilmektedir.
Renkli Diş Teli Nasıl Takılır?
Günümüzde hemen her renkte diş teli ve braket bulmak mevcuttur. Uygulamayı yapacak hekime renkli diş teli kullanmak istediğinizi ilettiğiniz takdirde sizin için istediğiniz renkteki uygun teli temin edecektir. Renkli diş teli kullanımı tedaviyi daha eğlenceli bir hale getirebilir. Renkli diş teli takılması işlemi diğer diş tellerine uygulanan işlemlerden farksızdır. Temizlenen ve ağıza takılan bir aparat sayesinde ağız salgısıyla teması kesilip kurulanan dişlere kıskaç görevi gören ve braketler tutturulup tel braketlerle sabitlenir.
Çocuklarda Diş Teli Nasıl Takılır?
Çocuklarda çarpık diş tedavisinde sıklıkla kullanılan diş telleri gelecekte sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmalarını sağlamaktadır. Metal veya seramik aparatlarla yürütülebilen diş teli tedavisinde çocuğun da tercihine bağlı olarak renkli, şeffaf veya görünmez diş telleri tercih edilebilir.
Çocuklarda diş teli takılması yetişkinlerden farklı olmamakla birlikte diş teli tedavisinin başlangıç yaşının genellikle 6-7 olduğu bilinmektedir. Çocuğa diş teli takıldıktan sonra ağız- diş temizliği ve doktor kontrolleri konusunda titiz davranılmalıdır.