fbpx

Diş teli ortodonti alanında en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Diş teli tedavisi ile dişlerin arasındaki boşluk veya çarpıklık durumu düzeltilmeye çalışılır. Dişlerdeki dizilim bozukluklarına yapılan bu müdahale ile aynı zamanda çenede yaşanabilecek şekil bozukluklarının da önlenmesi amaçlanır.

Diş tellerinin farklı türleri vardır ve her hastanın tedavisini hastanın diş dizilimine ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterecektir. Diş teli tedavisi diş tellerinin takılmasının yanı sıra özel bakım gerektirebilmektedir. Bu durumlarda hastaların özel fırçalar veya lastikler kullanması gerekebilmektedir. Diş tellerinin kullanım süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilmekle beraber, genellikle 18 ay ile 24 ay arasında sürmektedir.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş teli nasıl takılır: Diş teli taktırmanın kendisine faydalı olacağını düşünen kişiler öncelikle ortodonti alanında uzman bir hekime muayene olması gerekir. İlk muayenede uzman hekim hastanın diş sağlığını ve dizilimini inceler. Eğer hastanın çürük gibi diş sağlığı ile ilgili sorunları varsa, önce bu sorunlara müdahale edilir.

Örneğin, çürük temizlenir veya çekilmesi gereken dişler varsa çekilir. Ardından diş teli takma aşamasına geçilir. Öncelikle ağza elips şeklinde bir malzeme takılır. Daha sonra her bir dişin üzerine braketler yerleştirilir. Son olarak, doktor tarafından gerekli görülmesi halinde lastikler takılır ve diş teli takma işlemi tamamlanır.

Diş Teli Fiyatları

Diş teli tedavisinin fiyatları birçok farklı kritere göre farklılık gösterebilmektedir. Diş teli fiyatları belirleyicisi olan bu kriterlerden bazıları hastanın genel ağız sağlığı durumu, tedavi süresi, tedaviyi uygulayacak olan hekim ve kliniktir. Diş teli tedavisi olmak isteyenlerin veya bu tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar vermeye çalışanların vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine başvurması ve muayene olarak kendileri için en doğru tedavi yöntemini ve bu tedavinin maliyetini öğrenmeleri gerekmektedir.

Şeffaf Diş Teli

Şeffaf diş teli özellikle son yıllarda birçok hasta tarafından tercih edilmektedir. Görünmez diş teli olarak da anılan bu uygulamada hastanın ağzına metal braketler yerine şeffaf diş teli yerleştirilmektedir. Diş teli tedavisi uzun soluklu bir tedavi olduğundan, ağza yerleştirilen metal braketlerin oluşturduğu görüntü birçok hasta için sorun yaratıyordu. Ancak, şeffaf diş telleri metal diş tellerine göre daha az dikkat çekici olduğundan bugün hastaların birçoğu bu yöntemi tercih etmektedir. Şeffaf diş telinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları lingual ortodonti, şeffaf plak ve şeffaf brakettir.

Diş Teli Öncesi Sonrası

Diş teli tedavisi hastanın diş dizilimi ile diş ve ağız yapısını düzeltmeyi sağladığından, diş teli tedavisi uygulanan hastaların tedavi öncesi ve sonrası görüntülerinde ciddi farklılıklar görülmektedir. Hastalar daha önce dişlerinin görüntüsü ile ilgili yaşadıkları sorunları bu tedavi sayesinde geride bırakmaktadır. Diş teli tedavisinin öncesi ve sonrası arasındaki farklar yalnızca dişlerin görüntüsü ile ilgili de sınırlı olmamaktadır. Diş dizilimindeki düzelme hastaların ağız ve diş sağlığından genel bir iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca, çenede yaşanan veya yaşanabilecek olan şekil bozuklukları da tedaviyle birlikte önlenmektedir.

Diş Teli Fırçası

Diş teli tedavisinde uzman hekimi yapacağı müdahaleler kadar hastanın diş ve ağız bakımı da büyük önem taşımaktadır. Diş fırçalamak diş teli tedavisi sırasında çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığının tedavi sırasında iyi sağlanamaması halinde; diş çürükleri, enflamasyon meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak diş teli tedavisi sırasında diş bakımının iyi bir şekilde yerine getirilmemesi ağız kokusu gibi sorunlara da yol açabilmektedir.

Diş teli tedavisi sırasında doğru diş fırçasının kullanılması hasta için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, hastaların tedavi sırasında doktorlarının tavsiye ettiği diş teli fırçasını kullanmaları önerilmektedir. Özellikle diş teli tedavisi sırasında diş arayüz fırçası kullanılarak diş fırçasının ulaşamadığı yerlerin de temizliğinin sağlanması tedavinin verimliliğini arttırdığı gibi aynı zamanda kişinin genel ağız ve diş sağlığını da korumaktadır.

Diş Teli Lastiği

Diş teli lastiği diş teli tedavisinde kullanılan bir yardımcı ekipmandır. Diş teli lastiği kullanılarak dişlerin istenilen yönde hareket etmesi amaçlanmaktadır. Diş teli lastiği çeşitleri ve kalınlığı hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Diş teli lastiği farklı dişler arasında kullanılabileceği gibi alt çene ve üst çene arasında da kullanılabilmektedir.

Diş teli lastiği kullanımından dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri diş teli lastiğinin hasta tarafından hekimin belirleyeceği sürelerde düzenli olarak kullanılmasıdır. Ancak düzenli kullanım halinde diş teli lastiği ile amaçlanan sonuca ulaşılabilmektedir.

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi hem estetik hem de sağlık açısından ortodonti alanında çokça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviyle hastanın diş dizilimindeki bozukluklar düzeltilebildiği gibi hastanın ilerleyen zamanlarda yaşayabileceği ağız, diş ve çene sağlığı problemlerinin de önüne geçilmektedir. Diş teli tedavisi sürecinde bu yöntem hem genç yaştaki kişiler hem de yetişkinler tarafından tercih edilmektedir.

Diş Teli Mumu

Diş teli mumu, diş teli tedavisinde kullanılan metal braketlerin hastanın diş etine veya yanak içine zarar vermesini önlemek amacıyla kullanmaktadır. Diş teli mumu kullanımı hastanın diş teli tedavisi sırasında yaşayabileceği rahatsızlıkların önlenmesi bakımından oldukça önemlidir.

Diş Teli Renkleri

Şeffaf diş teli gibi renkli diş telleri de son zamanlarda hastalar arasında ilgi görmeye başlamıştır. Hastalar doktorlarıyla konuşarak metal braketler yerine dişlerine renkli braketler yerleştirilmesini talep edebilirler. Diş teli renkleri mor, sarı, yeşil, mavi gibi çok çeşitli olabilmektedir.

Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?

Diş teli tedavisinde belli bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu tedavi çocuklarda uygulanabileceği gibi yetişkinlerde de uygulanabilmektedir. Yaş konusunda önemli olan hastanın uzman hekimlerle görüşüp kendisi için en doğru zamanda tedaviye başlamasıdır.

Diş Teli Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisinin ne kadar süreceği ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Zira diş teli tedavisinin süresi uzman hekimler tarafından yapılan müdahaleler sonucunda hasta bazında belirlenmektedir. Bununla birlikte genel olarak diş teli tedavisinin genellikle 18 ay ile 24 ay arasında sürdüğü söylenebilir.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Dişler Ne Zaman Düzelmeye Başlar?

Diş teli tedavisinde diş diziliminin ne zaman düzelmeye başlayacağı hastalarca çok merak edilmektedir. Bu konuda genel geçer bir bilgi vermek mümkün değildir. Hastanın çene kemiğinin esnekliği bu konuda belirleyici olacaktır.

Renkli Diş Teli

Renkli diş teli metal braketlere bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Birçok hasta mavi, sarı ve yeşil gibi farklı renklerde diş teli kullanmayı tercih etmektedir.

Devlet Hastanesi Diş Teli

Diş teli tedavisi özel diş hekimliği kliniklerinde yapılabildiği gibi devlet hastanelerinde de uygulanmaktadır. Devlet hastanesinde diş teli tedavisi için ortodonti alanında uzman hekimlerden randevu alınmalıdır. Özellikle devlet hastanelerindeki yoğunluk sebebiyle hastaların randevu için uzun süre beklemesi gerekebilmektedir.

Diş Teli Ağrısı

Diş teli tedavisinde diş diziliminin değiştirilmesi amaçlandığından dişlerin hareketi sırasında hastanın ağrılar yaşaması olağandır. Hekimler tedavi sırasında hastaları bu ağrılarla ilgili bilgilendirmektedir. Hastanın hekimlerin tavsiyeleri doğrultusunda ağrı kesici kullanmaları veya yumuşak yiyecekler tüketmesi faydalı olacaktır.

Diş Teli Çeşitleri

Diş tellerinin porselen, metal, lingual ve şeffaf plak olmak üzere dört ana çeşidi bulunmaktadır. Bu farklı çeşitlerden hangisinin en uygun olduğuna hasta ve hekim birlikte karar vermelidir.

Lingual Diş Teli

Lingual diş teli uygulamasını diğer diş teli tedavilerinden ayıran en önemli fark diş tellerinin ve braketlerin dişin dış yüzeyi yerine iç yüzeyine yerleştirilmesidir. Diş teli tedavisiyle ilgili estetik kaygıları olan hastalar lingual diş teli tedavisini tercih edebilmektedir.

Porselen Diş Teli

Porselen diş teli tedavisinde kullanılan braketler şeffaf olduğundan, uzaktan bakıldığında hastanın diş teli kullandığı fark edilmeyebilir. Lingual diş teli gibi porselen diş teli de hastaların estetik kaygılarını ortadan kaldırma için geliştirilen bir alternatiftir.

Diş Teli Ağrısına Ne İyi Gelir?

Öncelikle diş teli tedavisinde oluşan beklenmedik ağrı ve komplikasyonlar için hastanın hekimiyle vakit kaybetmeden iletişime geçmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, özellikle diş hekimiyle yapılan randevulardan sonra dişlerde ağrı yaşanması yaygındır. Bu zamanlarda, ağrı kesiciler diş teli ağrısını dindirmek için faydalı olabilmektedir. Ayrıca, diş teli ağrı sırasında yumuşak ve soğuk yiyecekler yenmesi de rahatsızlık hissini azaltabilmektedir.

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button