fbpx

Kanal tedavisi, bir diğer adıyla endodonti diş hastalıklarında sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu tedavi, diş sinirlerinde meydana gelen çürümeye dayalı iltihabın, cerrahi olarak alınması ya da antibiyotik kullanımıyla arındırılması işlemlerini içerir.

Diş sinirleri diş kökünü de kapsayacak şekilde temizlenip dolgu materyaliyle doldurulur. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu işlem sayesinde dişin çekilmesi yerine kurtarılması hedeflenir. Hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan daha elverişli olduğu için endodonti yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Diş siniri çürümeyle ya da farklı bir sebeple hasar gördüğünde, diş bu hasarlı siniri yabancı bir madde olarak tanımlayarak iltihap oluşturulur. Kanal tedavisi diş sinirinin hasar gördüğü bu durumlarda, hasarlı sinirin vücuttan alınarak yerine dolgu materyalinin kaplanması işlemine denir.

Yapılan bu işlemle dişte var olan bu enfeksiyon yok edilir ve dişin kurtarılması amaçlanır. Lokal anestezi uygulanan bu tedavi yöntemiyle diş uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Kanal tedavisinin hangi bölüm tarafından yapıldığı da merak edilen bir başka noktadır. Tedavi, diş hekimliğinin endodonti bölümünde bulunan uzmanlarca gerçekleştirilmektedir. Kanal tedavisi nedir sayfamızı ziyaret ederek daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Diş kanal tedavisi fiyatları, her yıl Diş Hekimleri Birliğince açıklanan fiyatlar üzerinden ücretlendirilmektedir. Tedavi, özel klinikler, özel hastaneler ve devlet hastanelerinde gerçekleştirilmektedir. Fiyatlar tercih edilen tedavi merkezine ya da enfeksiyonun boyutuna göre uygulanan tedavi seansına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kanal tedavisi ücreti hakkında en doğru bilgi işlemin yapılacağı tedavi merkezinden öğrenilebilir.

Diş Kanal Tedavisi

Diş kanal tedavisi dişte meydana gelen sinir hasarları sonucu var olan hasarlı sinirlerin alınması uygulamasıdır. Ancak uygulama yalnızca bununla sınırlı değildir. Tedavi uygulanırken,  gerekli görüldüğü takdirde dişin röntgeni çekilebilir. Ancak özellikle hamile hastalarda radyasyondan kaçınmak için farklı aparatlar kullanılarak diş kökü incelenmektedir. Ön diş, çene ve diş yapısındaki estetik bozulmaların tedavisi için de kullanılan bir yöntem olan endodonti, artık yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kanal tedavisi çekilme tehlikesi altında bulunana dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. İşlem, hasarlı ve iltihaplanmış diş sinirlerinin tamamen temizlenerek dişin doldurulmasıyla gerçekleştirilir. Endodonti yapılırken, işlemin yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanarak bölge uyuşturulur. Diş kökünde bulunan kanalların kron maddesiyle (dolgu maddesi değişiklik gösterebilir) doldurulması vasıtasıyla diş, çekilmeye gerek olmadan kurtarılır.

Kanal tedavisine dair akıllara takılan bir diğer soru ise bu tedavinin çocuklarda uygulanıp uygulanamayacağı sorusudur. Bilinenin aksine çocuklarda bulunan süt dişlerinin kökleri daimi dişlerin kökleri kadar uzundur. Bu sebeple endodonti çocuklara da uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Süt dişlerinin görevlerinden biri de daimi dişlerin uzayacağı bölge için rehber niteliğinde olmasıdır. Bu sebeple süt dişlerinin çekilmeden muhafaza edilmesi önemlidir. Bu sebeple, kanal tedavisi çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Dilerseniz kanal tedavisi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret ederek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrası ağrı pek çok insan için korku yaratabilir ancak bu ağrı birkaç gün içinde geçebilecek türden bir ağrıdır. Ancak ağrılar beklenmedik bir boyutta olursa bu durum yanlış tedavinin belirtileri olabilir. Diş kökünde sinir bırakılması, dolgu işleminde doldurulan materyal arasında boşluk kalması, iltihaplı bölgeye tedavi uygulanmış olması durumları tedavi sonrası ağrıyla ve başarısız tedaviyle sonuçlanabilir.

Bu sebeple dişte şişlik, kızarıklık, yüksek boyutlarda ağrı yaşanması durumunda işlemi gerçekleştiren uzmana danışılmalı gerekirse tedavi yinelenmelidir. Ağrıya sebep olan bir diğer önemli nokta ise ortodonti işlemi sonrasında diş temizliğine özen göstermeme, sigara, alkol gibi vücut ve diş sağlığına zarar veren maddelerin kullanılması olabilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisinde her seans yaklaşık olarak 1 saat sürer. Bununla birlikte tedavinin süresi; enfeksiyonun boyutuna, dişin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gerekli durumlarda uzmanlar ortalama 3-4 seans arasında bir süre içerisinde işlemi tamamlayabilmektedir. Daha detaylı bilgi için diş polikliniklerimizi arayabilir ve kanal tedavisi ne kadar sürer yazımızı okuyabilirsiniz.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Kanal tedavisi yaptıranların merak ettiği bir diğer nokta ise tedavi sonrasında oluşan ağrılarla, tedavinin başarısız olduğu durumlardaki ağrıların ayrımının nasıl yapılacağı sorusudur. Tedavinin yanlış yapıldığı durumlarda dişin içerisinde canlı sinir uçları kalmış olabilir ve bu durum sinir uçlarında iltihaplanmaya, şişlik ve kızarıklığa yol açabilir. Tedavi sonrası oluşan olağan ağrı, dayanılabilir, iltihaplanmaya ve şişliğe yol açmayan türden bir ağrıdır.

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Dişçi muayenesine gitmek pek çok insanın korkulu rüyası olabilir. Ancak uygulanan modern tıp teknikleriyle diş operasyonlarında meydana gelen ağrılar minimum düzeye indirilmiştir. Endodonti sırasında da işlem yapılacak olan bölgeye lokal anestezi uygulanmaktadır. Kanal tedavisi, ağrıya ve iltihaba yol açan sinirlerin alınmasını hedefleyen bir tedavi yöntemi olduğu için, tedavi sonrası oluşacak ağrılar katlanılabilir olacaktır.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Üstüne Basamama

Ortodonti işlemi sonrasında ağrıların yaşanması olağandır. Ağrıları minimum düzeye indirmek için çiğneme esnasında tedavi uygulanan dişe dikkat etmek, düzenli ağız ve diş bakımı yapmak yeterli olacaktır. Bunlara dikkat edildiği taktirde birkaç gün içerisinde ağrının tamamen yok olması beklenir. Ancak geçmeyen bir ağrı, şişlik ya da çiğneme eylemi esnasında dişin üstüne basamama durumları yaşanıyorsa mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Kanal Tedavisi Ve Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavisi ağrısı tedavi yapıldıktan sonraki ilk bir hafta içerisinde hissedilebilir. Bu durum normal karşılanmalıdır ancak ağız bakımına dikkat edilmemesi ve tedavinin yanlış uygulanması durumlarında da şiddetli diş ağrıları yaşanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Tedavi sonrası yaşanan ağrının süresi hastanın yaşına, dişin yapısına ve uygulanan işlemin boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte ortalama birkaç gün içerisinde ağrının hafifleyerek ortadan kalktığı bilinmektedir.

İkinci Kez Tekrarlanan Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi uygulaması tedavinin başarılı olmadığı durumlarda yeniden yaptırılabilmektedir. Tedavinin tekrarlanması gereken durumlarda, ikinci uygulamanın süresine,  hekimin hastanın durumunu değerlendirmesiyle karar verilir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Diş sinirinde meydana gelen hasar ve iltihaplanma sonucu, dişi çekmek yerine dişin kurtarılmasını hedefleyen bir yöntem olduğu için kanal tedavisi tercih edilmektedir. Dişler çekildiği takdirde çene yapısında farklılıklar oluşabilir. Bununla birlikte dişlerin arasında açılmalar meydana gelerek estetik açıdan da istenmeyen sonuçlar oluşturabilir.

Bu sebeple gerek olmadıkça dişin çekilmesi tavsiye edilmez. Hem sağlık açısından hem de yeni bir diş yaptırmanın maliyeti açısından değerlendirildiğinde var olan dişi koruyan bir yöntem olarak endodonti sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi uygulanırken ilk aşamada bölge bakterilerden, tortulardan ve çürüklerden temizlenir. İlk aşamada yapılan temizlik yeterli düzeyde olmadığında iltihaplanmalara yol açabilmektedir. Yapılan temizliğin ardından dişe lokal anestezi uygulanır. Buna ek olarak tedavi uygulanacak olan dişte dolgu varsa bu dolgu çıkarılır.

Diş sinirlerinin tedavi edilebilmesi için kök kanalları genişletmek ve biçimlendirmek için dar kanal tedavisi uygulanır. Daha sonra çeşitli aletler vasıtasıyla dişin kök kanalında bulunan sinirler temizlenerek diş doldurulur. Ancak tedavinin aşamalarının ve seanslarının dişin ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Tedavinin aşamalarında dair internet üzerinden pek çok video kaynağına da ulaşılabilir.

Kanal Tedavisi Kaç Saat Ya Da Kaç Dakika Sürer?

Kanal tedavisi ortalama bir saat süren bir işlemdir. Bununla birlikte çoğu tedavinin tek seansta sonuçlanmadığı bilinmelidir. İşlem süresi tedavinin boyutuna göre 3-5 seans arasında da değişiklik gösterebilmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş İltihabı

Kanal tedavisi işlemi uygulanmadan önce diş tabakasında etkili bir temizlik işlemi yapılmalıdır. Bu işlem düzgün yapılmadığı takdirde diş iltihaplanabilir. Buna ek olarak tedavi esnasında diş köklerinde sinir bırakılırsa bu sinirler de iltihaplanmaya yol açabilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Kırılırsa Ne yapılır?

Kanal tedavisi yoluyla doldurulan diş, doğal diş kadar sağlam olmasa da düzgün bakıldığı takdirde ömürlük kullanılabilir. Ancak dişi zedeleyecek bir takım darbeler ya da iltihaplanmalar sonucu diş kırılması gerçekleşebilir. Bu durumda bir diş hekimine başvurulmalıdır. Kırılma sonrası uygulanacak tedaviye,  muayene sonucunda karar verilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürür Mü?

Dişin çürümesi durumu üzerinde biriken bakterilerin oluşturduğu plak ve sonuç olarak ortaya çıkan asitle gerçekleşir. Kanal tedavisi uygulanan diş, artık gerçek bir diş olmadığı için çürüme durumunda herhangi bir ağrı hissedilmez, ancak tıbbi yöntemlerle dişin yapısı incelendiğinde çürüme belirtileri tespit edilebilir.

İltihaplı Dişe Kanal Tedavisi Yapılırsa Ne Olur?

Kanal tedavisi öncesinde dişte iltihaplanma varsa kök ucunda bulunan iltihaplı dokunun alınmasıyla tedaviye başlanabilir. İltihabın kurutulması için kullanılan bir diğer yöntem ise antibiyotik tedavisidir. Antibiyotik tedavisinde bilinmesi gereken en önemli nokta, kullanılan antibiyotiğin dişi tedavi etmediğidir.

Antibiyotik yalnızca dişte bulunan iltihabın giderilmesi için kullanılır. İlaç tedavisi sonrasında iltihap ortadan kalktığı takdirde tedaviye devam edilebilir. Fakat diş tedaviye yanıt vermezse hekim dişi çekme yoluna da başvurabilmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Sigara

Uygulanan tedavi yönteminin etkili olabilmesi için hastanın dişine gerekli olan bakımı yerine getirmesi, hekimin işlemi doğru gerçekleştirmesi kadar önemlidir. Bu noktada hastalar tavsiye edilen yeme içme programına uymalı ve dişi zorlayacak fiziksel etmenlerden kaçınmalıdır. İşlemin ardından ilk 24 saat dişe oldukça dikkat edilmeli, sigara, tütün ürünleri ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır. İşlem sonrası ilk bir hafta ağız ve diş bakımına özellikle hassasiyet gösterilmelidir.

Endodonti Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinde diş pulpasında bulunan iltihaplı damar ve sinir dokusu çıkarılarak yerine dolgu maddesi yerleştirilir. Bu işlem ile diş kökünde bulunan damar ve sinirlerin geçtiği kanal kapatılır. Başarılı bir kanal tedavisinin aşamaları aşağıda sayılmaktadır. İltihaplı dişin taç kısmına ince bir delik açılır. Açılan delikten kanal eğeleriyle dişin pulpa kısmına ulaşılır. İltihaplı pulpa çıkarılır, diş kökündeki kanallar özel aletlerle genişletilir ve diş dolgu malzemesi için uygun bir şekle sokulur. Kalıcı dolgu malzemeleri ile kanal doldurulur.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Diş kökünün durumuna bağlı olmakla birlikte etkin bir sonuç alınacak kanal tedavisi ortalama 45-60 dakika süresinde tamamlanır. Hekimin planlamasına göre kanal tedavisi için ikinci bir seans gerekebilir.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?

Kanal tedavisi yapılmadan diş ve çevre dokular bölgesel anestezi ile uyuşturulmaktadır. Dolayısıyla işlem anında herhangi bir ağrı hissedilmez.

Kanal Tedavisinden Sonra Dişte Ağrı Hissedilir mi?

Kanal tedavisinde dişin sinirleri alınmaktadır. Dolayısıyla kişinin sıcak ve soğuk benzeri hassasiyeti oluşmaz. Tedavi sonrasında hastaların birkaç hafta hafif bir ağrı hissettikleri gözlemlenmiştir. Ancak bu ağrı tedaviye bağlı olarak normal karşılanmaktadır.
Öte yandan hastalarımızın tedavi sonrası ağrıları devam ederse hekimine başvurması tavsiye edilmektedir. Devam eden ağrılar yapılan kanal tedavisinin olumlu sonuçlanmadığını gösterebilir. Tekrar yapılan muayene sonrasında kanal tedavisinin yenilenmesi gerekebilir. Bu işleme “retreatment” denir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Kök kanal tedavisi de denilen kanal tedavisi çürük bir dişi kurtarmak için uygulanan son çaredir. Kanal tedavisi uygulanmadığında bakteriler diş köküne kadar ulaşır ve diş kökünde kist oluşur. Oluşan kist ilerleyen zamanlarda çene kemiğine zarar vermektedir. Kanal tedavisinin gerekli olduğu durumlar aşağıda sayılmaktadır.

Dişinize Kanal Tedavisi Gerektiğini Nasıl Anlarız?

Aşağıdaki durumlarda kanal tedavisi yapılması gereklidir.
Eğer herhangi bir uyaran olmadığı halde dişiniz ağrıyorsa,
Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı dişlerde hassasiyet ve diş sızlaması varsa,
Yüzünüzde apse ve buna bağlı şişlik oluşmuşsa,
Diş hekimi tarafından çekilen diş röntgeninde diş pulpasına ulaşmış iltihap görünüyorsa.

Kanal Tedavisi Başarısız Olabilir mi?

Kanal tedavisinde düşük de olsa başarısız olma olasılığı vardır. Hijyen kurallarına uygun ve steril şartlarda kanal tedavilerinde başarısız olma olasılığı çok düşük olup söz konusu dişler uzun süreli kullanılabilir. Kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlar aşağıda sayılmaktadır:
Diş kökünde tam olarak temizlenmeyen sinir dokusu kalması,
Dolgu aralarında kalan boşluklardan bakterilerin diş köküne sızması ve iltihap gelişmesi,
Tedavi sırasında dişte çatlak ya da kırık oluşumu

Kanal Tedavisinin Başarısız Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kanal tedavisi başarısız olduğunda diş kökünde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi iltihap belirtileri görülür. Bu durumda tekrar hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Tedavi Sonrası Karşılaşılabilecek Anormal Durumlar var mıdır?

Kanal tedavisi gören dişler canlılığını yitirdiği için esnekliği azalır ve kırılma riski yüksektir. Bu sebeple diş duvarlarının gücünü artırmak için porselen dolgu veya kuron kaplama yapılması gerekebilir.
Ayrıca diş yapısında aşırı kayıp yaşanan dişlerde dolgu veya kaplama yapılırken kanal tedavisi uygulanan dişlere “metal veya fiber post” adı verilen materyaller yerleştirilir.

Endodonti (kanal tedavisi) alanına yönelik bilgi edinmek için hemen arayın ► +90 216 328 29 13

Randevu almak için tıklayın ► https://www.dentalparklinik.com/online-randevu/

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button