fbpx

Hamilelikte diş tedavisi, zaman zaman ihtiyaç duyulsa da mutlaka anne ve bebek sağlığı için gebelik takip yapan uzman izniyle yapılmalıdır. 

Dişlerin bakımlı ve sağlıklı olması sadece ağız ve diş sağlığı için değil tüm vücut sağlığı için büyük öneme sahiptir. Her dönem itina gösterilmesi gereken diş sağlığı, özellikle hamilelik döneminde vücudun daha hassas olması ve hormonların da etkisiyle birlikte çok daha önemli bir hal alır. Bu nedenle her dönem olduğu gibi gebelik döneminde diş sağlığına çok daha fazla özen gösterilmeli ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir. 

Hamilelik döneminde diş problemlerinin çok daha sık görülmesi diğer yandan anne karnındaki bebeğin tedavi ilaçlarından etkilenmesi gibi ihtimaller kafalarda ciddi karmaşaya neden olabilir. Ancak şu kesinlikle bilinmelidir ki; gebelik sürecinde diş tedavisi mümkündür. Fakat diş tedavisi öncesinde mutlaka gebeliğin rutin kontrolünü yapan doğum uzmanından mutlaka görüş alınmalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Diş Tedavileri Nelerdir?

Diş sağlığının korunması ve dişlerde meydana gelen mevcut sağlık sorunlarının giderilerek dişlerin tekrar sağlıklı yapısına kavuşması için diş hekimliği alanında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uygulanan diş tedavisi yöntemlerinin başında diş temizliği, kanal ve dolgu tedavileri gelmektedir. Ancak meydana gelen sorunlar doğrultusunda uzman dişçi tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. 

En çok uygulanan tedavi yöntemlerinin yanı sıra köprü ve kaplama, ortodontik tedaviler, estetik diş yöntemleri, periodontal çene cerrahisi yöntemleri ve implant gibi çeşitli diş tedavisi yöntemleri vardır. Hangi tedavi yönteminin nasıl ve ne kadar sürede uygulanacağı ise hastanın şikayetlerine, sağlık geçmişine ve isteklerine göre değişkenlik gösterebilir. 

Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılır mı?

Hamilelik döneminde hormonların ciddi bir hızda değişmesi beraberinde diş ve diş eti hastalıklarının da çok fazla meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda özellikle halk arasında diş tedavisi sırasında kullanılan tıbbi ilaçların anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği ihtimali beraberinde hamilelikte diş tedavisi yapılmayacağı kanısını da getirir. 

Gebelikte elzem olan ve hatta tedavi edilmediği takdirde anne karnındaki bebeğin sağlığını tehdit edecek olan diş sağlığı problemlerinin tedavisinin yapılması mümkündür. Ancak tedavisinin yapılacağı İstanbul diş hastanesi bünyesinde diş hekimine mutlaka gebelik hakkında bilgilendirme yapılıp aynı zamanda gebeliği takip eden kadın doğum uzmanından da onay alınmalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir mi?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte tıbbın birçok alanı gibi aynı zamanda diş hekimliği alanında da büyük ilerleme olmuştur. Bu ilerlemeler aynı zamanda hamilelik döneminde diş tedavisini de mümkün hale getirmiştir. Özellikle diş ağrısı ve çürüme gibi ciddi ve acil sorunların enfeksiyon oluşturma ve bu enfeksiyon riskinin anne karnındaki bebeğe zarar verme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda diş tedavisini aksatmamak oldukça önemlidir. 

Hamilelikte doğru uygulamalar ile yapılan diş tedavisi anne karnındaki bebeğe zarar vermez. Hatta günümüzde bebeğe zarar vermeyen anestezi maddeleri ile hamile kadına lokal anestezi uygulanarak diş çekimi, dolgu ve kanal tedavilerinin uygulanması mümkündür. Eğer diş kliniği tedavi sürecinde uzman doktor antibiyotik tedavisi uygun görüyor ise bu durumda antibiyotik kullanımından önce mutlaka takibi yapan kadın doğum uzmanına danışılmalı ve bebeğe zarar vermeyecek bir antibiyotik kullanımına başvurulmalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik döneminde hormonal değişimler çok daha fazla olduğundan bu değişim aynı zamanda diş sağlığı üzerinde de etkili olur. Bu sebeple öncelikle gebelik planlaması yapan kişilerin gebelik öncesinde mutlaka bir diş polikliniği bünyesinde detaylı diş muayenesi yaptırması ve gerekli ise diş tedavilerini yaptırması gereklidir. 

Gebelik döneminde de acil diş sağlığı problemlerinin tedavisinin yapılması mümkündür. Ancak doğru zamanı ayarlamak gereklidir. Gebelik döneminde acil diş problemleri için en doğru tedavi süreci 16 ila 28. Haftalardır. İlk 3 ay yani ilk trimester, bebeğin henüz yeni geliştiği ve ana rahmine tutunmaya başladığı dönem olduğu için eğer çok aciliyeti yok ise bu dönemde diş tedavisi yaptırmak tavsiye edilmez. 

16. ve 28. Hafta aralığında diş tedavisi yaptırmak daha sağlıklıdır. Hatta lokal anesteziler anne karnındaki bebeğe zarar vermediğinden dolayı lokal anestezi ile dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemler de kolaylıkla uygulanabilmektedir. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Diş İltihabı Tedavisi

Hamilelikte diş iltihabı sık görülen sorunlar arasında yer alır. Gebelik döneminde zorlayıcı ve aşırı rahatsız edici diş iltihabının tedavisi yapılmaktadır. Hatta dişte oluşan iltihap yani enfeksiyonun tedavi edilmemesi anne karnındaki bebek için de risk teşkil edeceğinden mutlaka doğru bir şekilde tedavi edilmelidir. 

Gebelik döneminde anne ve bebeğin herhangi bir sağlık sorunu yok ise bu durumda lokal anestezi ile dahi diş iltihabı tedavisi yapılabilir. Ancak tedavi sürecinde hamile kadının antibiyotik ilaç kullanması gerekiyorsa kullanım öncesinde mutlaka sürekli kontrol ve takip yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalı, gerekirse farklı bir antibiyotik önerisi alınmalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Çürük Diş Tedavisi

Hamilelikte çürük diş tedavisi uygulanabileceği gibi söz konusu tedavi programı hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını riske atmayacak şekilde dikkatli planlanmalıdır. Bu nedenle de tedavi planlaması öncesinde mutlaka dik hekimi gebelik olduğu konusunda bilgilendirilmelidir. 

Tedavi planlaması diş çürüğü belirtilerine, çürüğün derecesine ve derinliğine göre detaylı diş temizliği ya da dolgu gibi işlemlerle yapılabilir. Bu süreçte lokal anesteziler bebeğe zarar vermese de x-ray ışınlarına maruz kalınmamasına ve gebelik takibini yapan uzmana danışılmadan herhangi bir ilaç kullanılmamasına dikkat edilmelidir. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Diş Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Hamilelik döneminde meydana gelen diş sağlığı sorunları eğer acilse ve tedavi edilmediğinde hem anne hem de bebek için risk teşkil edecek ise tedavi edilir. Gebelik döneminde meydana gelen diş problemleri için kanal tedavisi gerekiyorsa öncelik bu tedaviyi doğrum sonrasına ertelemektir. 

Kanal tedavisi gerektiren durumlar doğrum sonrasına ertelenemeyecek kadar acilse, yapılacak olan tedavi için gebelik haftası uygunsa hamilelik döneminde kanal tedavisi yapılabilir. Sağlıklı ve risk olmayan bir gebelikte lokal anestezilerin anne karnındaki bebeğe zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Diş Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte meydana gelen diş ağrısının altında yatan birçok farklı sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle bir diş hekimiyle görüşülerek sorunun kaynağı öğrenilmelidir. Eğer acil bir sağlık sorunu değilse ve doğum sonrasına ertelenebiliyor ise beklemelidir. Ancak bazı ağrı sebepleri ciddi ve rahatsız edici olabileceğinden bu dönemde diş ağrısı tedavisi lokal anestezi ile dahi eğer gebelikte herhangi bir risk yok ise yapılabilmektedir.

Gebelik döneminde diş ağrısı tedavisi yapılırken eğer ilaç kullanımı gerekiyorsa bu noktada bebeğin sağlığı için ilaç içeriğine çok dikkat edilmelidir. Özellikle antibiyotik niteliğinde reçete edilmiş olan ilaçlar kadın doğum uzmanına danışılmadan kullanılmamalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Diş Apsesi Tedavisi

Diş apsesi, anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından son derece önemli ve tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Bebeğe zararı olmayan hafif lokal anestezi uygulaması ile apse olmuş dişe gerekli tedavi yöntemi kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Diş apsesi, aynı zamanda bir iltihap yani enfeksiyon birikimi olduğundan özellikle hamilelik döneminde mutlaka göz ardı edilmeden tedavi süreci başlatılmalıdır. 

Hamilelikte Diş Tedavisi: Hamilelikte Diş Eti Tedavisi 

Hamilelik döneminde diş eti şişmesi, diş eti çekilmesi ya da diş eti iltihabı gibi sorunlar hormonal değişikliklere bağlı olarak çok fazla yaşanabilen sağlık sorunlarıdır. Halk arasında gebelik döneminde diş ve diş eti tedavisinin yapılamayacağı bilinse de tam aksine diş eti tedavisi eğer riskli bir gebelik değilse hem anne hem de bebeğin sağlığı için mutlaka ertelenmeden tedavi edilmesi gereken bir sorundur. 

Diş eti hastalıkları bebeğin sağlığını riske atabilecek bir durum olmakla birlikte söz konusu tehlikeler erken doğum riski boyutuna kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle de herhangi bir risk söz konusu olmadığında hafif lokal anestezi ile diş eti tedavileri hamilelik döneminde yapılabilen tedavilerdir. 

Hamilelikte Diş Tedavisi Yaptıranlar

Tıbbın ve diğer sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte artık bilinenin aksine hamilelikte diş tedavisi yaptırmak mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla da günümüzde gebelik takibini yapan doktorundan onay alarak diş tedavisi yaptıran kadınların sayısı oldukça fazladır. 

Hamilelik dönemi her ne kadar riskli bir dönem görünse de aslında tedavi sırasında kullanılan lokal anestezinin bebek sağlığına zarar vermemesi ve diğer yandan tedavi öncesinde hekime gebelik bilgilendirmesi yapılması tedavi sürecinin daha özenli ve dikkatli planlanmasını sağlayacaktır. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button