İmplant Nedir, Ne Demektir?
İmplant sözcüğü Türkçe’de yaygın kullanılmasına karşın aslında Fransızca kökenli bir sözcüktür. İmplant Türk Dil Kurumu’na göre Türkçe’de doku ekimi anlamına gelmektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde tıpta daha sık başvurulmaya başlanan bir yöntemdir. İmplant tedavisine işlevini daha fazla yerine getiremeyen doku ya da organın yerine suni bir materyal yerleştirilerek o bölgeyi desteklemesi sağlanır.
Dental İmplant yani implant diş yapımı da eksik dişlerin yerine yapılacak protezi tutarak diş kökü görevi görür. Ayrıca, Kemik içi implant, iyi bakıldığı takdirde uzun vadede etkili bir tedavi yöntemidir. İmplant ömrü 20-30 yıl arasında sürmektedir. İmplant nedir konulu yazımızı ziyaret ederek daha ayrıntılı bilgiye de ulaşabilirsiniz.
İmplant Diş Fiyatları
İmplant yaptıracak kişilerin en çok merak ettiği şeyler arasında implant diş fiyatı, tek diş implant fiyatları, SSK’nın implantı karşılayıp karşılamadığı, ön diş implant fiyatları, diş yaptırma fiyatları vardır. Bunları merak eden hastalar, Türk Diş Hekimleri Birliği tarifesine bakarak yaklaşık olarak tedavi maliyetini hesaplayabilirler. Tek diş bile yaptıracaksanız, fiyatlar konusunda en net bilgi diş polikliniklerinden, diş hastanelerinden ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinden alınacaktır.
Diş hastanesi implant diş fiyatları için Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin İstanbul Ümraniye Santral, Dudullu, Esenevler’de bulunan ağız ve diş sağlığı polikliniklerine ulaşabilirsiniz.
İmplant Diş Tedavisi
Diş implant tedavisi giderek yaygınlaşsa da implant zararları ile ilgili haber gören hastalar, mağdur olmaktan korktukları için tedaviden uzak durabilmektedir. Oysa, implant tedavisi aşamaları sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmekte ve hastanın implant sonrası beslenme rutinine dikkat etmesi, doktorun verdiği ilaçları kullanması durumunda ağrı ve zarar minimum seviyeye inmektedir. Hatta, robotik lazer ile tedavi olan hastalarda implant dişin yerleştirileceği oyuk lazer ile açılmakta ve operasyon kısa sürede yapılmaktadır.
İmplant Markaları ve Fiyatları
İmplant tedavisi olacaklar çoğu zaman en iyi implant markalarını aramaktadır. Yerli implant markaları olduğu gibi Alman, İsviçre, Kore, İsveç menşeili implantlar da vardır. Fiyatlar markadan markaya değişim gösterebilmektedir fakat yerli markalar arasında daha uygun maliyetli olanlar vardır.
Güncel implant diş marka ve fiyatlarını merak edenler İstanbul’daki ağız diş polikliniğinde uzman dişçi, diş doktoru, ve diş hekimi ile hizmet veren Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğine danışabilirler. Ayrıca implant markaları ile ilgili detaylı araştırma yazımızı da okuyabilirler.
İmplant Diş Nasıl Yapılır?
İmpilant yapımı hastanın ağız ve çene yapısı incelenerek başlar. Hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi belirlenerek, ameliyatsız tedavi, dikişsiz İmplant, Lazer İmplant gibi seçenekler arasından en uygun olanı seçilir ve hastanın tedavisine başlanır.
Tedavi ne kadar sürer sorusunun cevabı tercih edilen yönteme göre değişse de tek bir implantın yerleştirilmesi 10-20 dakika arasında sürmektedir. İmplant sonrası gargara yapmak, sigara ve alkol tüketmemek, dengeli beslenmek tedavinin başarılı olma şansını arttıracaktır. Ayrıca, implant diş nasıl yapılır diye merak edenler internet üzerinden birçok video kaynağına ulaşabilirler.
Vidalı Diş
Vidalı diş tedavisi, diş eksiği olan hastalarda eksik olan dişin yerine diş kökü görevi görecek vidaların üstüne vidalarla uyumlu protez dişin takılması ile gerçekleşir. Vidalı kaplama diş ise çoklu diş eksikliği olan durumlarda, implantların üzerine kaplama yapılarak birden fazla diş boşluğunun kapatılmasını sağlar.
Vidalı diş tanımını kısaca yaptıktan sonra vidalı diş yapımı ile ilgili söylenebilecek şey, bu yöntemin uzun ömürlü bir yöntem olduğudur. Sanılanın aksine doğru materyaller ile yapılıp iyi bakıldığında zararları yok denecek kadar azdır.
Vidalı Diş Fiyatları
Vidalı diş maliyeti birçok etkene göre farklılık gösterebilmektedir. Bu etkenlerden bazıları hastanın duyduğu vidalı diş sayısı, operasyonu gerçekleştiren doktor, hizmeti veren kurumdur. Vidalı implant diş kaplama fiyatları da aynı şekilde kaplanacak alanın boyutuna, dolgusunun miktarına göre değişim göstermektedir. Devlet hastanesinde de vidalı diş tedavisi almak mümkündür.
İmplant Çeşitleri
İmplant tedavisinde, hastanın ihtiyaç duyduğu tedaviye göre seçilebilecek birden fazla implant çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları, örneğin Subperiostal impilantlar, kemik açığa çıkartılıp ölçü alındıktan sonra hazırlanır ve daha sonra ağza yerleştirilir. Ancak, günümüzde en yaygın olanı vida şeklindeki implant dişlerdir. Bu implantlar, çene kemiğinin içine yerleştirilirler. Bu sayede diş kökü görevi görerek protez dişleri sabit tutarlar.
İmplant İyileşme Süreci
İmplant operasyonu sonrasında, implantın kemiğe kaynaması ve etrafındaki doku ile uyuşması için 2-4 ay arasında bir süre beklenir. Bu süreç esnasında, hastanın ağız ve diş bakımını düzenli olarak yerine getirmesi çok önemlidir. Ayrıca, alkol ve sigara tüketiminden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde implantın etrafındaki dokuya zarar verilebilir. Bunlara ek olarak, implant diş takıldıktan sonra yemek yerken implant yapılan bölgeye dikkat etmek ve özellikle ilk hafta sıcak yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.
İmplant Ağrısı
İmplant diş yaptıranların ya da yaptıracak olanların en çok merak ettiği şeylerden biri implant vidası takıldıktan sonra ağrı ne kadar sorusudur. İmplant kaliteli materyallerden yapılmışsa ve operasyonu gerçekleştiren diş hekimi alanında uzman ise, implant sonrası ağrı çok olmayacaktır. Normal koşullarda, implanta iyi bakmanız ve doktorunuzun önerilerini dikkate aldığınız sürece ağrının ilk birkaç günden sonra azalarak bitmesi gerekir. İmplant sonrası geçmeyen ağrı var ise, hiç beklemeden doktora danışmanız iyi olacaktır. Böyle bir durumda, Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize başvurabilirsiniz.
İmplant Tutmazsa Belirtileri
İmplant tedavisinde, implant dişin tutup tutmadığı hasta tarafından süreç içinde anlaşılabilir. İmplant tedavisinden sonra ağrı uzun süre boyunca devam ediyorsa, operasyon olan bölgenin etrafında şişlik, kanama, iltihap, ağrı varsa ve implant sallanıyorsa implant tutmamış olabilir. Bu belirtileri gösterenler hiç beklemeden doktora başvurmalıdır.
All on Four İmplant Tekniği
Birçok hasta All on Four tekniği ne demek diye merak etmektedir. All on four implant diş tekniğinde ağız içine dört adet implant yerleştirilir ve protezler bu implantların üzerine yerleştirilir. All on four tedavisi gören hastalar operasyon sonrası ağız ve diş bakımını iyi yaptıkları sürece yöntemin dezavantajları yok denecek kadar azdır. Buna karşın, daha az sayıda protez gerektirmesinden kaynaklı olarak All on four implant fiyatı diğer yöntemlere kıyasla daha düşüktür.
İmplant Aşamaları
İmplant diş tedavi süreci hastanın ağız ve çene yapısına uygun tedavinin belirlenmesi ile başlar. Tedavi belirlendikten sonra hastanın kemik ölçülerine uygun implantlar üretilir. Daha sonrasında dişin eksik olduğu bölgede oyuk açılarak vidalar kemik içine yerleştirilir. Son olarak ise, vidalar kemiğe kaynadıktan sonra üstlerine protez diş yerleştirilir. Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerine başvurmanız durumunda implant tedavisi aşamaları kolay bir şekilde yapılır.
İmplant Enfeksiyonu
İmplant dişin doğru bir şekilde yapılmaması, yanlış materyaller kullanılması ya da yerleştirildikten sonra ağız bakımının iyi yapılmaması durumunda ortaya çıkacak yan etkileri arasında enfeksiyon da bulunmaktadır. İmplant sonrası şişlik geçmiyorsa enfeksiyona işaret ediyor olabilir. İmplant sonrası enfeksiyon belirtileri şişlikle sınırlı değildir. Bunun yanı sıra, yüksek ateş, iltihap akıntısı gibi diğer belirtilere de bakılmalıdır. İmplant iltihap kaparsa mutlaka doktora gösterilmeli, doktor tarafından temizlenip, antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Eğer iltihap ileri bir seviyedeyse implantın çıkarılması gerekebilir.
İmplant Diş Nasıl Takılır
İmplant diş takılmadan önce hastanın hangi bölgede implanta ihtiyaç olduğu belirlenir ve ihtiyaca uygun implant üretilir. Sonrasında hastanın implant yerleştirilecek olan yerinde implanta uygun bir oyuk açılarak vidalar çene kemiğine yerleştirilir. Yerleştirme işleminden sonra implantın vücuda uyum sağlaması için bir süre beklenir.
İmplant Vidasının Düşmesi
İmplant vidası takıldıktan sonra düşme yaşanırsa beklemeden doktora başvurulmalıdır. İmplant vidasının düşmesinin sebepleri doğru tıbbi işlemin yapılmaması ya da hastanın implanta gerekli şekilde bakmaması olabilir. Eğer operasyon esnasında implant diş doğru şekilde yerleştirildi ise ve kaliteli materyallerden üretilmiş ise düşmenin sebebi büyük ihtimalle hastadan kaynaklanmaktadır.
İmpilant takıldıktan sonra sigara ve alkol kullananlar, doktorun tavsiyelerine uymayıp ağız ve diş bakımını yerine getirmeyenler implant düşme riskini arttırmaktadırlar. Böyle durumlarda çene kemiğinin iyileşmesi için 3-4 ay beklenilmekte, hasta yaşam tarzını implant yapılmasına uygun şekilde değiştirirse implant tekrar yerleştirilmektedir.
Kemik İçi İmplant
Kemik içi implant dişler çekimi sonrası yaşanma ihtimali olan diş düzeninin bozulması sorununun önüne geçmeyi sağlamaktadır. Normalde dişler çene kemiği üzerine gelen baskıların karşılanmasında destekleyici bir rol oynar. Diş çekiminde ise diş sayısı azaldığı için belli bölgelerde çene kemiğine yapılan baskı artar. Dişlerde bozulmaya sebep olan ise kalan dişlere binen yükün artmasıdır. Kemik içi implant sayesinde eksik olan dişin yerine kemiği desteklemesi amacıyla vidalar yerleştirilir ve kemiğe binen yük paylaştırılır.
İmplant Üstü Protezler
İmplant üstü protezler, geleneksel protezlere alternatif olmaktadır. Bu yöntem sayesinde, fazla diş eksiği olan hastalarda implant destekli protezler takılabilmektedir. İmplant destekli olmasından kaynaklı olarak protez daha sabittir ve gün içinde kullanımı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, bu protezler kolayca çıkarılabilir olduğundan temizliğini yapmak da daha kolaydır.
Sıkça Sorulan Sorular
İmplant Diş Nasıl Yapılır?
İmplant Diş Yapımı Ne Kadar Sürer?
İmplant Sonrası Nasıl Beslenmeli?
İmplant Devlet Hastanesinde Yapılıyor Mu?
İmplant Mı Köprü Mü?
İmplant Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
İmplant Acıtır Mı?
İmplant Ömrü Ne Kadar?
İmplant Diş Nasıl Takılır?
İmplant Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?
İmplanttan Sonra Yüz Şişmesi Nasıl Geçer?
İmplant Dikişleri Kaç Gün Sonra Alınır?
İmplant İyileşme Başlığı Nasıl Takılır?
Düşen İmplant Tekrar Takılır mı?
İmplant İltihabı Nasıl Geçer?
İmplant Tedavisi Ağrılı Mı?
İmplant Üstü Protez Nasıl Çıkarılır?
İmplant Zararlı Mı?
Komple İmplant Nasıl Yapılır?
Diş implantı alanına yönelik bilgi edinmek için hemen iletişim geçin.