Ortodonti, diş tellerinin kullanımı da dahil olmak üzere ısırma bozuklukları veya diş düzensizliklerinin teşhisi, önlenmesi, durdurulması, yönlendirilmesi ve düzeltilmesini ele alan diş hekimliği dalıdır. Ortodontist olarak bilinen uzmanlar, ortodontik tedavi için danışmanız gereken kişidir. Bu uzmanlar, dört yıllık diş hekimliği okulundan sonra 2 yıl veya daha fazla ek eğitime katılarak bu alanda uzmanlaşırlar.
Farklı diş ve çene bozukluklarına uygun olarak geliştirilmiş farklı ortodontik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Her hasta uzmana danışarak kendi ağız ve diş sağlığı için en uygun olan yöntemi talep etmelidir.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti kelimesi köken olarak Yunanca’dan gelmektedir. Ortho kelimesi düzgün anlamına gelirken odons kelimesi diş anlamına gelmektedir ve ortodonti bu iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşur. Ortodonti birçok diş uzmanlığından biridir. Ortodontinin amaçları özellikle çene bölgesindeki diş ve kemik bozukluğunu tespit edip tedavi etmektir.
Başlangıçta, ortodontik tedaviler, kemik gelişimi daha tam tamamlanmadığından ötürü çocukların ve gençlerin tedavisine yönelikti, ancak günümüzde yetişkinlerin de sıkça başvurduğu bir alan haline geldi. Daha kolay temizlik, daha iyi ağız hijyeni, daha net konuşma ve daha hoş bir gülümseme de dahil olmak üzere iyi hizalanmış dişlerin birçok avantajı vardır. Ortodontik tedavi her yaşta etkili olsa da daha erken başlayan ortodontik tedavi süreci daha hızlı bir şekilde sorunu başarılı bir şekilde çözebilir.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Bazı insanlar doğal olarak birbirine uyan düz dişlere sahiptir. Ancak ısırığınızla veya dişlerinizin aralığıyla ilgili sorunlarınız varsa, ortodontik bakıma ihtiyacınız olabilir. Ortodontik bakım, diş telleri gibi cihazların kullanımını içerir. Bu tedavi ile dişler düzeltilir, ısırma ile ilgili sorunlar düzeltilir, dişler arasındaki boşluklar kapatılır, yutkunma bozukluğu çözülür, dudaklar ve dişler düzgün bir şekilde hizalanır.
Çocuk ortodonti tedavisi daha çok bilinse de yetişkinler de diş telleri taktırabilir. Küçük çocuklarda ortodontik tedavi uygun çene büyümesi olmasını sağlayabilir. Bu, kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkmasına yardımcı olduğu gibi, düz kalıcı dişler daha sonra diş problemlerini önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Ortodonti tedavisi aşamaları hastanın diş kalıbının alınması, hastaya özel tellerin üretilmesi, tellerin dişlere tutturulması ve dişler istenen konuma gelene kadar takılmasıyla ilerler. Ortodonti tedavisinde yenilmemesi gerekenlere dikkat edildiği ve diş bakımı yapıldığı müddetçe tedavi başarılı olmaktadır. Ortodonti tedavisinde diş sallanması gibi problemler yaşanılması durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Ortodonti Fiyatları
Ortodonti fiyatları yani diş teli fiyatları kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi, kullanılan malzeme, telin türü, tedaviyi uygulayan kuruma göre de farklılık göstermektedir. Örneğin şeffaf ortodonti fiyatları ile diş arkası görünmeyen ortodonti fiyatları birbirinden farklıdır. Tedavi için bir uzmana başvurduğunuzda önce sizin diş ve çene yapınıza bakarak sizin nasıl bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir.
Sonrasında mevcut seçenekler arasından sizin ihtiyaçlarınıza göre tedavi belirlenir ve fiyatlandırma ancak böyle kesin bilinebilir. 16 yaşından küçükler için SGK masrafları karşılasa da 16 yaşından büyüklerin tedavisinin yalnızca bir kısmını karşılamaktadır.
Lingual Ortodonti
Lingual ortodonti görünmeyen diş telleri olarak da bilinmektedir. Geleneksel diş telleriyle benzer işlev görürler ancak farklı olarak dişin görünen yüzüne değil, arka tarafına yerleştirilirler. Dille temas etmesinden kaynaklı başta hastaların alışması zaman alsa da geleneksel tellerle arasında ciddi bir hissiyat farkı yoktur. Sert sporlarla uğraşan, üflemeli müzik aletleri çalan ya da sosyal hayatında tellerin gözükmemesini daha rahat bulanlar için iyi bir alternatiftir. Lingual ortodonti fiyat olarak biraz daha pahalı olabilmektedir.
Ortodonti Uzmanı (Ortodontist)
Birçok kişi diş hekimi ve ortodontist terimlerini birbirinin yerine kullanır fakat bu tam olarak doğru değildir. Bu iki mesleğin kesinlikle benzerlikleri vardır, ancak ortodonti belirli bir diş uzmanlığı türüdür. Bu uzmanlar belirli diş problemlerini tedavi eder. Bir diş hekiminin odak alanları ağız, çene, dişler, diş etleri ve sinirleri içerir.
Ortodontistler bu alanların daha özel bir bölümünde çalışırlar. Onların önceliği dişlerin düzleştirilmesi, ağız içindeki ideal konumuna getirilmesini sağlamaktır. En basit ifadeyle, tüm ortodontistler diş hekimleridir, ancak az sayıda diş hekimi ortodontisttir. Bir ortodonti doktoru ısırma bozuklukları, çapraşık dişler, çene bozukluğu, diş fazlalığı durumlarını teşhis eder. Tanı konulduktan sonra ortodontist keşfettiği sorunları çözmeye çalışır. Tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşecek problemlerdir. Bir ortodontist bu koşulları onaran bir uzmandır.
Ortodonti Ne Yapar?
Ortodonti diş, yüz ve çene hareketleri üzerine bir diş uzmanlık alanıdır. Çene büyümesi ve gelişimi üzerine de yoğunlaşarak diş ve çene bozukluklarını düzelten bir alandır. Ortodontistler çok dişlerin diş teli ile düzeltilmesi ile anılsalar da hasta için ciddi ağrılara ve bozukluklara yol açabilecek alt çene-üst çene uyuşmazlığı gibi sorunları da teşhis edip çözmeye çalışır.
Telsiz Ortodonti?
Diş teli olmadan tedaviyi mümkün kılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Invisalign adlı şeffaf hizalayıcılar, dişlerin üzerine sığacak şekilde özel olarak yapılmış şeffaf plastikten yapılmıştır. Bunlar, tedavi sırasında dişleri kademeli olarak istenen konuma taşımak için tasarlanmıştır ve birkaç haftada bir yeni bir set ile değiştirilir. Bu sayede dişler istenilen konuma yavaş yavaş çekilir.
Bu tedavi, geleneksel diş tellerine kıyasla daha gizli görünümü ve takılıp çıkarılabilmesi nedeniyle popülerdir, ancak herkes için uygun değildir. Genel olarak, hafif çarpık veya çıkıntılı dişler veya küçük boşluklar gibi daha küçük ortodontik problemleri düzeltmek isteyenler telsiz ortodontiye başvurabilir.
Şeffaf Plak Ortodonti
Şeffaf plak ortodonti diş teli takmadan dişlerin istenilen konuma çekilmesini sağlayan yöntemlerden biridir. Kişinin ileri derecede diş ya da çene bozukluğu olmaması durumunda, hasta diş teli yerine dişlerinin üstüne takılıp çıkarılabilen bir şeffaf plak kullanır. Bu plak birkaç haftadır bir yenilenir ve böylece dişlerin hareketine göre, dişler üzerinde düzenli olarak kuvvet uygulayacak şekilde yeni plak üretilir. Kolay kullanımı, görünmezliği gibi sebepler sık tercih edilen bir metot olmasını sağlıyor.
Ortodonti Kliniği
Ortodonti klinikleri diş teli hizmeti verebilmek adına donanımlı, özel olarak tasarlanmış yerlerdir. Bu kliniklerde ileri seviye bozukluklar da dahil olmak üzere tüm hastaları tedavi edebilmek adına hem gerekli ekipman hem de uzmanlar vardır. Hastanın sorunun teşhisinden, tedavi planının uygulanmasına uzanan süreçte yardımcı olurlar.
Ortodonti Çeşitleri
Birden fazla ortodontik bozukluk olduğu için birden fazla da ortodonti çeşidi bulunmaktadır. Üst çenenin ya da alt çenenin daha önde olması, dişlerin birbirine tam oturmuyor olması gibi durumlar farklı tedavi gerektirebilir.
En yaygın bilinen ortodonti çeşidi metal diş telidir. Hastanın durumuna göre 6 ayla 2 yıllık bir sürede iyileşme sağlar. Şeffaf diş telleri ise farklı malzemeden üretildiği için görünürlüğü daha düşüktür, diş yapısına benzer. Lingual diş teli ise dişin arkasında takılır. Bunlara ek olarak, şeffaf plak ise diş teli takmadan daha düşük seviye bozukluklarda kullanılan bir yöntemdir.
Sıkça Sorulan Sorular:
Dişler Neden Çapraşık Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Ortodontik Tedavinin Yapıldığı Durumlar Nelerdir?
Ortodontik Tedavinin Uygulanabildiği Yaş Aralığı Var mıdır?
Tedavi Ne Kadar Sürmektedir?
Tedavi Seansları Ne Sıklıktadır?
Ortodontik Tedavide Ne Gibi Alternatifleri Vardır?
Çapraşık Dişlerin Ne Gibi Olumsuz Etkileri Vardır?
Ortodontik Tedavi Süresinde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Tedavi Sürecinde Braketlerin Düşmemesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Hareketli Apareyler Hangi Durumlarda Çıkarılabilir?
Tedavi Sonunda Diş Telleri Çıkartılırken Dişler Tabakası Zarar Görür mü?
Çapraşık Dişlerin Telsiz Tedavisi “Invisalign-Şeffaf Plak” Nedir?
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisinde Yaş Sınırlaması Var mıdır?
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisi Neden Tercih Edilmektedir?
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisi Ne Kadar Sürüyor?
Invisalign (Şeffaf) Plakların Bakımı Nasıl Yapılır?
Invisalign (Şeffaf) Plakları Gün İçinde Ne Kadar Süre İle Takmam Gerekir?
Ağzımda Plak Varken Rahat Konuşabilecek miyim?
Ortodonti Tedavisi Devlet Karşılıyor mu?
Ortodonti Tedavisi Lastik Ne Zaman Başlar?
Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Ortodonti (Diş Teli Tedavisi) alanına yönelik bilgi edinmek için hemen iletişime geçin.