Zirkonyum Diş
Zirkonyum Nedir?
Zirkonyum doğada bulunan bir saf mineraller arasındadır. Bu doğal yapının işlenmesi ile zirkonya seramiği ortaya çıkar. Fırınlarda hazırlanan bu seramik ile dişlerin üzeri kaplanır. Çok sağlıklı olan bu yapı sayesinde ağız içinde estetik bir görünüm elde edilir.
Metal desteksiz kaplama grubu için üretilen zirkonyum kısa sürelerde ağız içine uyum sağlamaktadır. Hastanın alışma süresi ise kısa olup, sanki yeniden diş çıkarmış gibi hissetmesini sağlar. Ayrıca sağlık açısından bilinen bir zararı olmaması da artı yönlerinden biridir.
Zirkonyum Diş Nedir?
Zirkonyum mineralinin özel fırınlar sayesinde işlenmesinin ardından ortaya çıkan zirkonya seramiğinden üretilen dişe denir. Çok ince bir yapısı olan bu dişler dışardan bakıldığında güzel bir görüntü ortaya koyar.
Zirkonyum dişler metal destekli ve metal olmadan hazırlanan dişler olmak üzere ikiye ayrılır. Metal destekli olanlar sağlamlık açısından daha iyi olsa da bazen alerjen durumlara neden olabilmektedir. Metal desteksiz yapılan dişler ise olumsuz bir duruma neden olmadan uzun yıllar kullanılabilmektedir. Ayrıca yapısı gereği ışığı geçirebildiğinden doğallığı daha fazla artırmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum kaplama diş dişlerin doğal görünüme kavuşması için yapılan bir tedavi çeşididir. Zirkonyum kullanılarak diş yüzeyinin tamamıyla kaplanmasıdır. Bir diğer isim olarak taç ya da kuron olarak da tıpta yerini almıştır.
Çoğunlukla çürük dişlerin kaplanması için kullanılsa da günümüzde estetik algıyı artırmak içinde kullanılmaktadır. Tedavi süreci kısa olduğu için tercih edilen bir yöntemdir. Ayrıca ağız için bilinen bir zararının bulunmayışı da tercih edilme nedenleri arasındadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları
Zirkonyum fiyat açısından diğer diş tedavilerinden biraz daha maliyetli bir uygulamadır. Kullanılan malzeme de zirkonyum kaplama fiyatları üzerinde etkilidir.
Zirkonyum kaplama diş fiyatları içeriğinde metal bulundurması, metal bulundurmaması, kuron ve akrilik detaylarına göre fiyat durumu artıp azalmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar?
Zirkonyum diş yaptıranlar genellikle çürük dişlerinin yok olması için yaptırmaktadır. Bunun haricinde gülümsemenin güzel olması, ağzın temiz görünmesi için yaptırılmaktadır.
Zirkonyum kaplamayı tercih edenlerin öncelikle bir diş kliniğine başvurması ve iyi bir diş hekimine görünmesi gerekir. Bu sayede ağız sağlığı konusunda endişelenmeden kısa sürelerde güzel bir görünüme kavuşabilirler. Aksi halde uzun süre boyunca ağız sağlığında çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler.
Zirkonyum Diş Yapıştırıcısı?
Zirkonyum dişin çeşitli durumlar neticesinde yerinden oynaması ya da düşmesi mümkün olabilir. Bu durumlarda kişinin kendi müdahalesi hiçbir zaman sağlıklı bir uygulama değildir. Çünkü uygulama sırasında ev ortamında yapılan uygulama da hijyen koşulları ihmal edilebilir. Bu da büyük sorunlara neden olabilir.
Zirkonyum dişlerin kırılması halinde yapılması gerekenler kaplama işlemi sürecinde hastaya anlatıldığı için hasta bilinçli şekilde hareket edebilir. Özellikle ani kırılmalar için doktorların birçok tavsiyesi vardır ve bu tavsiyelere uyulması gerektiği vurgulanır.
Zirkonyum diş yerinden çıktığında ya da oynadığında mutlaka kaplamanın yapıldığı hastaneyle iletişime geçilmelidir. Sonrasında ne yapılacağına karar verilir ve kısa sürede deforme olan diş yerine yapıştırılır. Eğer sürekli tekrar ediyorsa bu durumlarda protezin değiştirilmesi kesin çözüm olabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Dezavantajları
Zirkonyum tedavisi ile hastanın kısa sürelerde yeniden ağız konforuna kavuşması söz konusudur. Özellikle çürük dişlerde ve estetik olarak kötü görünümün giderilmesi için bu uygulama çok yararlı olmaktadır.
Zirkonyum diş yapılırken içerisinde metal destekli olup olmaması durumunda sadece metalle yapılan dişlerde küçük bir zarar söz konusu olabilir. Metal ile yapılan diş kaplamasında metale alerjisi olan kişiler için burada küçük bir zarar oluşabilir ki bunu göz önüne alarak metalsiz zirkonyum kaplama tercih edilebilir.
Zirkonyum yapılırken dişlerin kesilmesi ya da inceltilmesi dişe zarar vermeyip ağız için zararlı kısmı alınmaktadır. Bazen mecburen estetik için dişlere bu işlem uygulanabilmektedir. Fakat insan sağlığı için zirkonyum kaplamasının bilinen bir zararı bulunmamaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum dişlerin uygulamasında öncelikle kişinin ağız içinin tam görünümü için filmi çekilir. Sonrasında neler yapılabileceği planlanır, hasta ile paylaşılır. Hasta tedaviyi kabul ettikten sonra ölçüler alınır.
Zirkonyum diş kaplama işlemi ölçü işleminden sonra ağız içinde küçük müdahaleler sonrasında neredeyse tamamlanmış olur. Tedavi sürecinde ölçülere göre yapılacak dişler gelene kadar geçici dişler ağız içine yerleştirilir. Zirkonya mineralinden yapılan dişler geldiğinde geçici protezler çıkarılarak kalıcı protezler takılır. İşlem sonrası belli bir süre dikkat edilerek kullanılır. Sonrasında hasta normal hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Zirkonyum Diş Modelleri
Zirkonyum Diş Modelleri, estetik diş yapımında en çok kullanılan zirkonyum ile birçok diş modeli arasından seçimler yapılarak uygulama yaptırılabilir. Hastanın seçimi ile ilerleyen tedavi süreci başarılı şekilde tamamlanmaktadır.
Zirkonyum dişi için kullanılan modeller şunlardır:
- Agresif tip
- Fonksiyonel tip
- Gelişkin tip
- Oval tip
- Olgun tip
- Genç tip
- Güçlü tip
- Yumuşak tip
- Doğal tip
- Hollywood tip
- Odaklanmış tip
- Dominant tip
Yukarıda yer alan modeller zirkonyum diş yapımında kullanılmaktadır. Hastanın modeller arasında seçim yapmasının ardından tedaviye başlanılmaktadır. Tedavi süreci en fazla 5 gün sürdüğünden hasta ve doktor için zaman açısından hiçbir sorun yaşanmamaktadır.
Zirkonyum Diş Renkleri
Estetik olarak yapılan dişlerin rengi de çok önemli olmaktadır. Çeşitli renk kodları ile ağız içinde istenilen diş renkleri ile dişler yapılmaktadır. Özellikle seçilen dişler ya çok doğal ya da çok beyaz olmaktadır. Bu seçimler sadece kişinin tercihine bırakıldığı için bu renk kodları mutlaka doğru seçilmelidir.
Zirkonyum dişlerde renk seçimi yaparken doğal renklerin en fazla tercih edildiği görülmektedir. Daha sonra bembeyaz diş rengi seçilmektedir. Hatta Hollywood tarzı diş olarak tıp dilinde yer almaktadır. Zirkonyum dişlerin renk isimleri aşağıda yer almaktadır:
- A1
- A2
- A3
- A3.5
- A4
- B1
- B2
- B3
- B4
- C1
- C2
- C3
- C4
- D2
- D3
- D4
Yukarıda yer alan harf ve isimlerden en açık renge sahip olanı B1 olup, sayılar arttıkça renklerin daha da koyulaştığı görülür. Bu harflere ve sayılarına dikkat ederek kişisel tercihe göre dişler yapılmaktadır. Doğal diş rengine en yakın renk A1’dir.
Zirkonyum mu Porselen mi?
Zirkonyum diş günümüzün en fazla tercih edilen diş materyallerinden biridir. Fakat bunun yanında birçok yapı malzemesi de kullanılmaktadır. Bunlar arasında en fazla tercih edilen porselen dişler zirkonyum ile çoğu zaman en fazla tercih edilen yapı malzemesi olarak literatürde yer alır.
Porselen dişler ince bir yapıda olduğu için estetik açıdan güzel dursa da düz yapısından dolayı fazla şekillendirilmemektedir. Fakat zirkonyumdan yapılan dişler daha avantajlıdır. Çünkü bu yapı malzemesi porselene göre daha fazla şekil alabilip, daha fazla dayanıklılık gösterebilir. Besinleri tüketirken normal dişlerde olduğu gibi çiğneme ve parçalama işlemlerinde sorun çıkarmaz.
Zirkonyum dişler için daha uzun ömürlü olduğu yapılan testlerde ortaya konulmuştur. Ayrıca porselen dişlerin uzun zaman sonra deforme olduğu da bir gerçektir. Bu yüzden zirkonyum gelecek vaat eden bir yapı malzemesidir.
Monolitik Zirkonyum
Monolitik zirkonyum diş kaplanmasında porselen kullanılması olmaz ve sıfırdan bir kaplama işlemi yapılır. Özellikle işlemler sırasında porselen kullanılmadan yapılan tasarım ve renklendirme işlemleri çok doğal bir görüntü oluşturur.
Sıfırdan yapılan kaplama işleminde bloklar halinde bir işlem yapılır. Daha çok ön dişlere yapılan bu işlemde kırılan dişler hedef alınır. Buna ek olarak yemek yerken zorluk yaşayan hastalar için çok güzel bir uygulamadır.
Zirkonyum diş monolitik kaplamada dişlerin hassaslaştığı durumlarda da devreye giren can kurtarıcı bir uygulamadır.
Zirkonyum Dişe Alışmak
Zirkonyum kaplama yapılırken önce geçici dişler takılır. Bu süre zarfında orijinal dişler hazırlanır. Kısa süre sonra geçici dişler çıkarılır yerine kalıcı dişler takılır. Bu işlemler sonrasında ağız bir adaptasyon sorunu yaşar. Fakat bu sorun uzun sürmeden hastanın normal hayatına etki etmeden geçer.
Zirkonyum dişe alışma süreci en fazla 1 hafta sürerken, bu süre maksimum süre olarak hastadan hastaya değişiklik gösterir. Ayrıca damak hassasiyeti ve belli başlı ağız problemleri olanlar için bu süre biraz uyabilir.
Kırılan Zirkonyum Diş Tamiri
Kaplama işlemi yapıldıktan sonra dişlere alışma süresi ve ağızın dişleri kontrol edebilme süresi vardır. Bu süre zarfında elbette zorlayıcı şekilde dişleri kullanmak dişlere zarar verebilir. Hatta bazı durumlarda çatlamalarına daha ilerisi kırılmalarına neden olabilir.
Zirkonyum dişler çok dayanıklı olan zirkonyumun özel fırınlarda işlenmesi ile ortaya çıkan zirkonyadan yapılmaktadır. Bu yapı malzemesi uzun yıllara dayanıklı olduğu için aşırı zorlamalar sonucu kırılabilir. Bu sonuçlar ortaya çıktığında yapılacak şeyler arasında kişisel müdahale asla tercih edilmemelidir. Bunun yerine diş hekimine başvurulmalıdır.
Zirkonyum diş ağız içerisinde herhangi bir sebeple kırıldığında ilk olarak sakin olunmalı ve dişlerin yapıldığı hastaneye gidilmelidir. Bu aşamadan sonra hekimi gereken müdahaleyi yapar hatta gerekirse yeniden protez için ölçü alıp yeni bir protez takabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Uygulamayı yaptırmak isteyen kişilerin aklında farklı sorular yer almaktadır. Şimdi bu soruları ve cevaplarını detaylı olarak aşağıda inceleyelim.