Kanal tedavisi nasıl yapılır: Geçmişte sıkça başvurulan çürük dişi çekme yöntemi bugün popülerliğini yitirmiş, hatta diş yapısı ve çene bozukluklarına yol açtığı için en son tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Lokal anestezi tekniğiyle uyuşturulan bölgenin temizlenmesi, hasarlı sinirlerin dişten alınması ve dişin doldurularak restore edilmesini kapsayan işleme kanal tedavisi denilmektedir.
Diş köklerinde var olan bu hasarlı dokular çoğu zaman iltihaplanmalara yol açmaktadır. Bazı durumlar da antibiyotik tedavisine başvurulurken, bazen de iltihaplı sinirlerin diş köklerinden alınması kanal tedavisi esnasında tercih edilen bir yöntem olabilir. Sinirleri alınan diş, dolgu ya da kaplama tekniği ile restore edilerek kullanıma uygun hale getirilir. Bu işlemler esnasında dişte herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için bölge koruyucu bir madde ile temizlenir. Ortalama bir saat süren bu işlemin kaç seans süreceği dişin durumuna ve hekimin tercihlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi uygulanan diş, içi boşaltılarak hasarlı sinirlerden arındırılır. Oluşturulan yapının korunması ve güçlenmesi için uygulanan bu işlem sonrasında, kaplama dişe ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda porselen ya da kuron maddesiyle kaplama gerçekleştirilir. Tedavi için tercih edilen bir diğer yöntem, diş köklerinin doldurulmasının ardından dişi dolgu ile kapama yöntemidir. İki yöntem de kanal tedavisinde uygulanmaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağı ortodontistin tercihine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Dişte Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi diş kaybını önlemek için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Tedavinin ilk aşamasında lokal anestezi uygulanarak işlemin yapılacağı bölge uyuşturulur. Ardından dişte bulunan çürük, tortu ve bakteri gibi zararlı yapıların diş yüzeyinden temizlenmesi işlemi gerçekleştirilir.
Daha sonra çeşitli aparatlarla diş köklerine dek ulaşılarak hasarlı sinirler dişten alınır. İçi boşaltılmış diş, hekimin tercih ettiği materyalle doldurulur. Tedavinin süresi ve aşamaları kişiden kişiye farklılık göstermektedir ancak yine de konuya ilişkin birçok uzmanın anlatılarının bulunduğu video kaynaklarına internet üzerinden ulaşılabilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır Acır mı?
Pek çok insanın çekincelerinin olduğu bilinen kanal diş tedavisi, günümüzde artık daha yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında anestezi işlemi yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Tedavinin ardından birkaç gün ağrı olması olağan bir durumdur, kişinin hayat konforunu doğrudan etkileyecek düzeyde bir ağrı oluşması beklenmez.
Çocuğa Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kanal tedavisi uygulaması yetişkinlerdekiyle benzerdir. Süt dişlerinin varlığı, daimî dişlerin sağlıklı olabilmesi için rehber niteliğindedir. Bu sebeple çocuklarda var olan süt dişleri çekilmek yerine, dişi kurtarmak amacıyla kanal tedavisi tercih edilmelidir. Uygulanan tedaviyle sinirleri alınan süt dişlerine diş dolgusu yapılarak tedavi sonlandırılır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kanal tedavisi nasıl dişlere yapılır?
Kanal tedavisi diş köklerinde bulunan sinirlerde hasar oluşmuş dişlere uygulanan bir yöntemdir. Çoğunlukla iltihaba yol açan bu hasar, iltihabın giderilmesiyle tedaviye uygun hale getirilir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır ne kadar sürer?
Dişin yapısı içerisinde bulunan sinir hücrelerinin alınıp bölgenin çeşitli materyallerle doldurulup tedavi edilmesine kanal tedavisi denir. İşlem yaklaşık olarak bir saat sürmekle birlikte, işlemin kaç seans devam edeceği hastanın durumuna bakılarak değerlendirilir.
Kaplama dişe kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kaplama dişe uygulanan kanal tedavisi için, kaplamayı çözücü maddeler yardımıyla diş köklerine doğru bir oyuk açılır. Açılan bu oyuktan sinirler çıkarılabilir ve diş yeniden kaplama yapılarak kapatılabilir.
Kırık dişe kanal tedavisi nasıl yapılır?
Dişin kırık olduğu durumlarda da kuron kaplama yöntemi uygulanabilir. Ancak dişteki hasar diş köklerine ulaşmışsa hekim dişi çekme yoluna gidebilir.
Ön dişe kanal tedavisi nasıl yapılır?
Ön dişe yapılan kanal tedavisi diğer dişlerle benzerdir. Bununla birlikte ön dişlerde sinirlerin daha az bulunması sebebiyle ağrı ve iyileşme süreci arka dişlere nazaran daha kolay olacaktır.
5 yaşındaki çocuğa kanal tedavisi nasıl yapılır?
Çocuklarda kanal tedavisi uygulanan bir yöntemdir. Süt dişlerinin kökleri sanılanın aksine, daimî dişler kadar derin olduğu için işlem yetişkinlerdekine benzer olarak uygulanabilmektedir.
Dolgulu dişe kanal tedavisi nasıl yapılır?
Dolgulu dişe kanal tedavisi yapılabilmesi için hali hazırda bulunan dolgular çıkarılır. İşlem yapıldıktan sonra hekimin tercihine göre dolgu ya da kaplama yöntemiyle diş restore edilir.