fbpx

Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusu özellikle tedaviyi yaptıran hastaların tedavi sonrasında oldukça fazla araştırdığı bir konudur. 

Diş sağlığı problemleri, sadece ağız ve diş sağlığını değil aynı zamanda ileri dereceye ulaştığında tüm vücut sağlığını doğrudan etkileyen sağlık problemleridir. Diş sağlığı problemleri dişçi korkusu ve benzeri gibi nedenlerden dolayı geciktirildiğinde daha ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir. 

Diş sağlığı sorunlarında sorunun kayağına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Dişçide uygulanan bu tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de kanal tedavisidir. Ancak kanal tedavisi sonrasında özellikle anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte ağrı hissi başlar. Bu durum birçok hastayı kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusunu araştırmaya yönlendirmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin iç yapısında bulunan ve içerisinde bağ dokusu, sinir ve damar yapılarının bulunduğu yumuşak pulpa dokusunun iltihap ya da enfekte olması sonucunda uygulanan tedavi şeklidir. Kanal diş tedavisinin uygulamasının temel amacı öncelikle diş kaybını önleyerek dişin kaybettiği sağlığını ve işlevselliğini geri kazandırmaktır. 

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi birçok diş hastalığında İstanbul Diş Hastanesi ortamında ve uzman diş hekimi tarafından uygulanabilen etkili bir tedavi yöntemidir. Diş kaybını önlemeye yönelik uygulanan söz konusu tedavi yöntemi, aynı zamanda dişin tekrar işlevsel bir şekilde konuşma ve çiğneme fonksiyonlarına yardımcı olmasını sağlar. 

Kanal tedavisini gerektiren en yaygın durumların başında çürük diş gelir. Diş çürüğü belirtileri başladığında çürükler zamanla dentin ve mine yapılarını geçerek diş içindeki yumuşak doku olan pulpaya ulaşır ve bu durum aynı zamanda enfeksiyona sebebiyet verir. Bu durum neticesinde pulpa çıkarılır, pulpa ve diş kök kanalları temizlenir. Böylece dişin çürük kısmı da temizlenmiş olur. 

Kanal tedavisinin yapılmasının diğer nedenleri ise kazaya ya da darbelere bağlı olarak diş kökünün hasar alması ya da iltihaplanan diş kökünün apse oluşturmasıdır. Bu gibi sağlık sorunları kanal tedavisi ile birlikte ortadan kaldırılabilir. 

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, hastaya diş polikliniği ortamında uzman tarafından tıbbi ekipmanlar ile aşamalı olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi öncesinde hasta uzman tarafından detaylı olarak muayene edilir ve gerekli teşhisler konulur. Daha sonrasında diş hastanın işlem sırasında ağrı ve acı hissetmemesi için istisnai durumlar dışında hastaya lokal anestezi uygulanır. 

Anestezi uygulaması sonrasında dişte enfekte olmuş olan pulpa özel ekipmanlar ile çıkarılır ve dişin iç kısmı tamamen temizlenir ve dezenfekte edilir. Daha sonrasında boşaltılan dişin içi uygun dolgu malzemeleri ile doldurulur. Son aşamada ise dişin iç kısmının hava almaması ve sızdırma sorununun olmaması için özel kaplama malzemeleri ile diş kaplanır ve tedavi sonlandırılır. 

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı 

Kanal tedavisi, lokal anestezi ile uygulandığı için işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. İşlem sonrasında anestezinin etkisi geçtiğinde elbette diş kökünde bir onarım ve temizlik yapıldığından dolayı hastanın bir ağrı hissi duyması son derece normal ve olağan bir durumdur. Ancak bu ağrı her geçen gün daha azalır ve takriben 3 gün sonra ağrı hissi yok denecek kadar az bir seviyeye düşer. 

Tedavinin hemen sonrasında meydana gelen ağrı normal karşılansa da eğer zaman geçtikçe ağrının azalması gerekirken arttığı gözlemleniyorsa farklı bir sorun söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka diş kliniği ile irtibata geçilerek tedaviyi yapan hekime tekrar muayene olunması faydalı olacaktır. 

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Dolgu ve Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

Dolgu ve kanal tedavisi iki farklı tedavi yöntemi olmakla birlikte zaman zaman sadece dolgu işlemi yapılsa da eğer kanal tedavisi yapılmış ise akabinde dişi doldurmak ve yeniden şekillendirmek için mutlaka dolgu işlemi yapılır. 

Dolgu ve kanal tedavisinin hemen sonrasında birkaç gün süren kısa süreli ağrılar normal ağrılardır. Ancak geçmesi beklenirken sürekli şiddetlenen dolgu sonrası ağrılar ise dolgunun iyi yapılmadığına, dişin iç kısmına hava sızdığına işaret edebilir. 

Kanal tedavisi sonrasında da tıpkı dolgu gibi ağrı görülmesi muhtemel ve beklenen bir sonuçtur. Tedavi sırasında dişteki kanallar, sinir ve bağ dokuların bulunduğu pulpa doku çıkarılır ve temizlenir. Dolayısıyla da diş kökünden doku ayrımı yapıldığını için ve bölgede ekipmanlar ile bir işlem yapıldığından dolayı tedavi sonrasında kişiye bağlı olarak 2 ila 3 gün kadar giderek azalan ağrı görülmesi normal bir durumdur. 

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?: Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ağrırsa Ne Yapılır?

Dişte kanal tedavisi yapıldığında tedavi sonrasında hafif düzeyde hassasiyet ve ağrı normaldir. Ancak görülen ağrı şiddetliyse ve aynı zamanda ağrıya bir de şiddetli şişlik eşlik ediyorsa mutlaka tedaviyi uygulayan diş hekimiyle iletişime geçilmelidir. Ayrıca bu süreçte eğer doktor ilaç reçete etmiş ise mutlaka doktorun tavsiye ettiği ilaçlar düzenli ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button