Karbonatla diş beyazlatma, günümüzde dişleri beyazlatmak için sık kullanılan ve oldukça etkili doğal yöntemlerin başında gelir.
Sağlıklı ve estetik gülüş sergileyebilmek adına beyaz ve parlak dişler son derece önemlidir. Dişlerin aynı zamanda sağlıklı olduğunun bir göstergesi olan diş beyazlığı, özgüvenli ve estetik görünüm açısından da son derece önemlidir.
Dişlerin sağlıklı, beyaz ve parlak olması için mutlaka yılda en az iki kez rutin diş hekimliği kontrollerine gidilmelidir. Dişçi tarafından profesyonel düzeyde dişlere beyazlatma işlemleri yapılmaktadır. Ancak eğer dişlerinizde yüzeysel lekelenmeler var ise doğal yöntemlerle de dişlerinizin beyazlamasını sağlamanız mümkündür.
Doğal diş beyazlatma yöntemlerin başında ise karbonat gelmektedir. Karbonatla birlikte limon ya da sirke gibi karışımlar hazırlanarak dişlerinizdeki yüzeysel lekeleri yok ederek daha beyaz ve parlak dişlere sahip olabilirsiniz. Ancak karbonat doğal bir madde olsa da diş ve diş etlerinin zarar görmemesi için mutlaka kullanım öncesinde İstanbul diş hastanesi bünyesinde bir uzmandan detaylı muayene sonrasında görüş almanız diş sağlığınız açısından çok daha iyi olacaktır.
Karbonatla Diş Beyazlatma: Karbonat ile Diş Beyazlatma Nedir?
Karbonat, doğal bir madde olmak üzere aynı zamanda dişlerin beyazlamasında da oldukça etkili bir maddedir. Günümüzde birçok markanın ev tipi kullanabileceği beyazlatıcı ajan içerikli beyazlatıcı ürünleri vardır. Ancak doğal ürünler kullanmayı seven kullanıcılar tarafından karbonatın diş beyazlatıcı etkisi her zaman popülerliğini de korumaktadır.
Her ne kadar karbonat diş beyazlığında etkili bir doğal madde olsa da aynı zamanda yanlış ve aşırı kullanıldığında özelikle diş etkilerine ve diş minesine zarar verebilmektedir. Bu nedenle de kullanım öncesinde mutlaka bir uzmana danışmak oldukça önemlidir.
Karbonatla Diş Beyazlatma: Karbonatla Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Karbonatla diş beyazlatma işlemi için gerekli olan malzemeler sadece karbonat, diş fırçası, su ve dilerseniz diş macunudur. İlk olarak bir kaba sadece bir çay kaşığı kadar karbonat koyunuz ve daha sonrasında ıslattığınız diş fırçanızın üzerine bir miktar karbonat koyun ya da nemli diş fırçanızı karbonatın üzerine batırın.
Diş fırçanıza aldığınız karbonat ile dişlerinizi nazik ve diş etlerinize çok değdirmeden fırçalayın. Fırçalama sırasında basınç uygulamadan dairesel hareketler uygulayın. Uygulama sonrasında dişlerinizi temiz diş fırçasıyla ve dilerseniz diş macunu da kullanarak karbonattan tamamen arındırın ve bol suyla ağzınızı çalkalayarak temizleyin.
Karbonatla diş beyazlatma uygulaması haftada en fazla iki kere yapılmalıdır. Aşırı uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlasa bile diğer yandan diş minesine zarar vererek hassasiyet oluşumuna neden olabilmektedir.
Karbonatla diş beyazlatma yöntemleri sadece ana dişler için geçerlidir. Eğer zirkonyum, porselen ve seramik gibi dişleriniz var ise dişlerinize zarar verebileceğinden dolayı uzmanınız ile görüşmeden karbonat uygulamanız doğru olmayacaktır.
Karbonat dışında da lazerle diş beyazlatma, diş beyazlatma kalemi, diş beyazlatma jeli, diş beyazlatma tozu gibi yöntemler vardır.
Karbonatla Diş Beyazlatma: Elma Sirkesi ve Karbonatla Diş Beyazlatma
Elma sirkesi de tıpkı karbonat gibi dişler üzerinde güçlü bir beyazlatıcı etkiye sahiptir. Karbonat ile elma sirkesinin beyazlatıcı gücü birleştiğinde çok daha hızlı ve güçlü bir etkiye sahip olmaktadır. Ancak şöyle bir durum var ki; elma sirkesi ve karbonat birleştiğinde asidik özelliği çok yükseldiğinden diş minesi için ciddi bir risk faktörü haline gelmektedir. Dolayısıyla da elma sirkesi ve karbonat doğal yöntem olsa da uzmanlar tarafından diş beyazlatıcı olarak önerilmemektedir.
Asit değeri yüksek olan sirke, diş minesini aşındırarak dişlerde hassasiyet oluştururken karbonat da abrazyon etkisine neden olduğundan diş minesi için zararlı bir madde haline gelebilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar tarafından karbonat ve elma sirkesi diş beyazlatmak için önerilmemektedir.
Karbonatla Diş Beyazlatma: Hindistan Cevizi Yağı Karbonat Diş Beyazlatma
Doğal diş beyazlatma yöntemlerinden birisi de Hindistan cevizi yağı ve karbonat ikilisidir. Hindistan cevizi yağı antibakteriyel özelliği sayesinde dişleri beyazlatırken aynı zamanda diş minesinin sağlıklı yapısının da korunmasına yardımcı olur. Doğru oranda kullanılan karbonat ise abrazyon etkisi sayesinde dişleri beyazlatır. Dolayısıyla da birçok kişi tarafından tercih edilen popüler ve doğru zamanla, doğru dozda uygulandığında güvenilir bir doğal diş beyazlatma yöntemidir.
Uygulamayı Hindistan cevizi yağı ile karbonatı karıştırdıktan sonra karışımı diş fırçasına sürerek yapabilirsiniz. Dişlerinizi karışım ile nazik ve dairesel hareketlerle fırçaladıktan sonra bol su ile çalkalamalısınız. Aynı şekilde zeytinyağı da tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi doğal ve etkili bir diş beyazlatıcı olurken aynı zamanda diş minesinin beslenmesine de yardımcı olur.
Karbonatla Diş Beyazlatma: Karbonatla Diş Beyazlatma Yorumlar
Karbonatla diş beyazlatma yönteminin her kullanıcıda kaç günde etki göstereceği değişkendir. Dişlerin leke oranı ve lekelerin derinliği, beslenme tarzı gibi faktörler sonuç alınacak zamanın üzerinde doğrudan etkilidir. Bu sebeple her kullanıcının yaptığı yorumlar genellikle etkilerin daha çok uzun sürede gözlemlendiği yönündedir.
Diş beyazlatma konusunda karbonat, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, tarçın ve adaçayı yaprakları gibi doğal yöntemler kimyasal içerikli ürünlere nazaran daha uzun sürede etki göstermektedir. Bu sebeple doğru kullanım ve uzman görüşünün yanı sıra aynı zamanda sabır da oldukça önemlidir.
Karbonat Limon Diş Beyazlatma Zararları
Limon suyu ve karbonat etkili bir diş beyazlatma ikilisi olsa da ikili birleştiğinde ağız ve diş sağlığı için ciddi bir problem haline gelebilmektedir. Öncelikle limon suyu asit değer yüksek olan bir ürün olduğundan diş minesini aşındırmaya oldukça yatkındır. Karbonat ve limon birleştiğinde erozyon riski artar ve dişlerde kalıcı hasara sebebiyet vereceğinden dişleri beyazlatmak yerine daha da sararmasına ortam hazırlayabilir.
Karbonat ve limon suyu bir araya geldiğinde aşındırıcı etkisi arttığından diş hassasiyeti görülebilir ve bu da soğuk, sıcak ya da tatlı ve asitli gıdalar tüketildiğinde dişlerde hassasiyete sebebiyet verir. Ayrıca diş etlerinde şişlik, kanama sık görülen diğer zararlar arasında yer alır.
Karbonat ve limon suyu, dişlerdeki restorasyonlara da zarar verebilmektedir. Eğer ağzınızda dolgu, kuron, porselen ya da zirkonyum diş kaplama gibi restorasyon işlemleri varsa limonun asidik yapısına bağlı olarak restorasyonlu dişlerde sorun görülmesi de muhtemeldir.