Kırık diş tedavisi, kırılmış olan dişin konumuna ve kırık şekline göre diş hekimleri tarafından farklı yöntemlerle yapılabilir.
Diş sağlığı, şüphesiz ki sadece ağız sağlığı için değil aynı zamanda tüm vücut sağlığı için önemli bir değere sahiptir. Zaman zaman gerek yetersiz ve düzensiz temizlik gerek düzenli kontrollerin yaptırılmaması gerekse diş bakımlarının yapılmaması gibi nedenlerden ötürü farklı diş sağlığı sorunları meydana gelir. Eğer diş problemleri erken dönemde ya da zamanında tedavi edilmez ise çürüme, kırılma hatta diş kaybı gibi sonuçları da beraberinde getirebilir.
Dişlerin sağlıklı ve bakımlı olabilmesi için düzenli estetik diş hekimi kontrolleri son derece önemlidir. Bazı diş sağlığı sorunları sinsice oluşup yayıldığından herhangi bir semptom gözlemlenmese de mutlaka yılda en az iki kez düzenli olarak rutin kontroller yaptırılmalıdır. Söz konusu sağlık sorunları tedavi edilmediğinde dişlerin sağlığı bozulup dişlerin kırılması da söz konusu olabilir.
Kırılmış diş vakası, uzmanlar tarafından İstanbul diş hastanesi gibi steril ortamda tedavi edilebilir bir sorundur. Ancak tedavinin nasıl yapılacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağı gibi detaylar kırık dişin konumuna ve şekline göre farklılık gösterebilir.
Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş kırığı tedavisi, dişin hasar oranına ve kırık dişin bulunduğu konuma göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Ancak diş kırığı tedavisinde uygulanan belirli bir tedavi aşaması vardır. Bu aşamaların başında detaylı muayene gelir. Öncelikle dişçi tarafından röntgen ve benzeri gibi görüntüleme teknikleri ile detaylı muayene gerçekleştirilir ve bulgular doğrultusunda doğru teşhis konur.
Kırılmış olan diş içerisinde iltihap biriktirmiş olabileceğinden kırılmış diş detaylı incelenir ve bu süreçte eğer kırık dişte iltihap var ise tedavi öncesinde mutlaka iltihabın giderilmesi için hastaya bazı ilaçlar reçete edilebilir. İltihap yok edildikten sonra ya da çürük dişte iltihap yok ise bu durumda kırık diş küçükse ya da kırılma henüz tam gerçekleşmemiş ancak diş çatlamış ise bu durumda dişin hasarlı bölümü temizlenerek uygun dolgu malzemesiyle dolgu işlemi uygulanır.
Kırılmış olan diş büyükse ve dişin büyük bir kısmı kırılmış ise bu durumda genellikle diş yüzeyi dental kron adı verilen özel porselen kaplama ile kaplanabilir. Şayet kırık, aynı zamanda diş kökünün içindeki pulpa adı verilen yumuşak dokuya zarar vermişse bu durumda mutlaka kök kanal tedavisi yapılır ve sonrasında dolgu işlemi gerçekleştirilir.
Tüm müdahalelere rağmen dişin büyük ve ciddi bir durumda olması ve diş onarımının güç olduğu durumlarda diş çekimi yapılarak tedavi süreci ilerler. Ancak diş kırığı, diş çekimi ile tedavi edilmiş ise çekim sonrasında doku iyileştikten sonra diş boşluğunu doldurmak için implant ya da protez uygulaması yapılabilir.
Arka Kırık Diş Tedavisi
Arka dişler özellikle çiğneme fonksiyonları için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de arka dişlerde ya da arkada bulunan azı dişlerinde kırılma meydana geldiğinde mutlaka en kısa sürede diş polikliniği randevusu alınarak diş hekimine başvurulmalıdır.
Arka dişlerde meydana gelen kırılma sorunlarında tedavi planlaması kırığın büyüklüğüne, kırılmış olan dişin dişe verdiği hasara göre yapılır. Bunun için de tedavi öncesinde detaylı bir muayene gereklidir. Detaylı muayene sonrasında arka dişlerde meydana gelen kırılmalar dolgu, dental krom kaplama, şayet pulpada hasar var ise kök kanal tedavisi ya da kırık çok büyükse diş çekimi gibi farklı yöntemlerle tedavi edilir.
Ön Kırık Diş Tedavisi
Kırık ön diş tedavisi, tıpkı diğer kırık dişlerde olduğu gibi dişin kırılma oranına göre detaylı muayene gerekebilir ve bazıları için dişçi korkusu ciddi bir fobiye dönüşebilir. Ön dişler, gülüş estetiğinde daha ön planda ve göz önünde olduğundan ön dişlerde bir kırılma meydana geldiğinde uygulanan işlemler hem tedaviye hem de estetik görünümüne uygun yöntemlerdir.
Ön dişlerde kırılma meydana geldiğinde öncelikle kırılmanın büyüklüğüne, kırılan dişte iltihap olup olmadığına, pulpanın hasar görüp görmediğine bakılır. Daha sonrasında küçük kırılmalarda dolgu, pulpa hasar görmüş ise kök kanal tedavisi gibi işlemler yapılır. Şayet kırılan ön dişte iltihap oluşumu söz konusuysa bu durumda tedavi öncesinde mutlaka iltihabın yok olması için antibiyotik tedavisi uygulanır.
Tedavi süreci tamamlandıktan sonra ön dişlerdeki kırık diş görüntüsünü ortadan kaldırmak için kaplama yöntemi uygulanır. Ön dişlerde estetik bir görüntü elde edebilmek için genellikle zirkonyum ya da porselen kron kaplama gibi yöntemler kullanılır.
Kırık Diş Kanal Tedavisi
Kırılmış olan bir dişin kökü içerisinde bulunan pulpa yani yumuşak doku hasar görmüş ise bu durumda öncelikle kök kanal tedavisi yapılması gerekir. Kanal tedavisi sayesinde dişteki ağrının ve enfeksiyonunun giderilmesi sağlanır. Ancak tedavi öncesinde mutlaka diş kliniği kapsamında röntgen çekilir ve pulpa hasarı saptanır.
Teşhis konulduktan sonra tedavi sırasında hastanın acı ve ağrı hissetmemesi için diş ve çevresine lokal anestezi uygulanır. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra diş hekimi diş hekimliği aletlerini kullanarak diş içine ulaşarak kırılmış dişin içini temizler ve hasar görmüş pulpa dokusunu çıkarır. Pulpa çıkarıldıktan sonra dişin içi tamamen temizlenir ve dezenfekte edilir, diş bakterilerden arındırılır.
Diş temizliği tamamlandıktan sonra dişin yapısını korumak ve enfeksiyon oluşumunu önlemek için dişin için uygun dolgu malzemesiyle doldurularak diş yüzeyi onarılır. Bu aşamada genellikle kırılmış olan dişin yüzeyi de koruyucu bir kaplama malzemesiyle kaplanır.
Lazerle Kırık Diş Tedavisi
Diş kırılması durumlarında bazı durumlarda kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi de lazer yöntemidir. Lazer tedavisi, her hastada ve her diş kırılması durumunda kullanılan bir yöntem değildir. Lazer ile tedavi için dişin konumu, tipi ve dişin hasar derecesi belirleyici özelliklerdir. Eğer kırık yüzeysel ve küçük kırıklarsa bu durumda lazer ile diş yüzeyini düzeltmek, küçük olan kırık ve çatlakların görünümünü azaltmak mümkündür.
Lazer tedavi yönteminde hasarlı dişin çevresindeki sağlıklı dokuların hasar görme oranı daha az olduğundan tedavi sırasında hissedilen ağrı oranı da daha azdır. Ayrıca lazerle kırık diş tedavisi, minimal invaziv yöntem olduğundan dişin kaybettiği işlevselliğini geri kazanmasını sağlamak çok daha kolay olur.
Lazerle kırık diş tedavisi, diğer tedavi yöntemlerine göre daha ağrısız ve kısa süren bir işlemdir. Bu sebeple aslında diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha konforlu bir yöntemdir. Ancak dişin kırığına göre hastanın lazerle tedavi yöntemine uygunluğu olup olmadığı değerlendirilir.
Hamilelikte Kırık Diş Tedavisi
Hamilelik döneminde hormon seviyelerinin hızlı bir şekilde değişim göstermesi aynı zamanda bu dönemde diş hastalıklarının da çok fazla meydana gelmesine ortam hazırlar. Dolayısıyla da diş ve diş eti hastalıkları hamilelik döneminde çok daha fazla görülebilir.
Vücudun hormonal dengesinin bozulması aynı zamanda dişlerin de daha hassas olmasına ortam hazırladığından hamilelik döneminde diş kırığı da daha fazla görülen sorunlardan birisidir. Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilmektedir. Ancak eğer ertelenebilir bir sorun ise gebelik döneminde uzmanlar diş tedavilerinin 16 ve 18. Haftalar arasında yani 2. Trimester döneminde yapılmasını tavsiye etmektedir.
Lokal anestezi anne ve anne karnındaki bebeğe zarar vermez. Bu sebeple gebelikte eğer acil bir durumsa, semptomları ileri düzeydeyse bu durumda hamileliğin her döneminde diş kırığı tedavisi yapılabilmektedir. Ancak tedavi öncesinde mutlaka gebelik bilgilendirmesi yapılmalıdır. Böylece uzman diş hekimi anne ve bebek sağlığı açısından güvenli bir tedavi programı uygulayacaktır.
Küçük Diş Kırıkları Tedavisi
Küçük diş kırıkları genellikle dolgu yöntemiyle tedavi edilebilen sorundur. Eğer kırık ufak boyutlardaysa bu durumda diş hekimleri öncelikle kırılmış dişin hasarlı olan bölgesini diş hekimliği aletleriyle temizlenir ve daha sonrasında için temizlenmiş olan diş uygun dolgu malzemesiyle doldurulur.
Küçük diş kırılmalarında dolgu işleminden sonra farklı kaplama malzemeleriyle diş yüzeyi kaplanır ve dişin kaybettiği işlevselliği geri kazandırılır. Bu tedavi sürecinde farklı yöntemler de kullanılabilir. Örneğin; kompozit reçine olarak da bilinen diş bondingi, dişin rengini ve şeklini düzeltmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisidir.
Kırık Diş Tedavisi: Kırık Azı Diş Tedavisi
Azı dişleri özellikle çiğneme fonksiyonları için oldukça önemlidir. azı dişlerinde kırılmalar görüldüğünde öncelikle kırılmanın büyüklüğü ve ciddiyeti saptanır. Eğer azı dişinde küçük kırık ya da çatlaklar varsa diş hekimi genellikle hasarlı dişin içini temizledikten sonra dolgu yaparak bu sorunu çözüme kavuşturabilir.
Ciddi düzeyde hasar gören, daha büyük azı dişi kırıkları genellikle dental kron olarak adlandırılan porselen kaplama ile tedavi edilir. Şayet kırılan azı dişinin kökünde pulpa zarar görmüşse ve iltihap varsa bu durumda dolgu ve kaplama öncesinde mutlaka kök kanal tedavisi yapılara daha sonrasında dolgu ve kaplama işlemleri yapılır.
Tüm tedavi yöntemlerinin yanı sıra bazı durumlarda azı dişlerinin kırıkları çok büyük olduğunda ve diş kökleri ciddi düzeyde hasar gördüğünde söz konusu tedavi yöntemleri etkili olmayabilir. Şayet diş kurtarılamayacak boyutta hasar almışsa bu durumda diş geçimi gerçekleştirilir. Sonrasında ise köprü, implant ya da protez gibi restoratif yöntemlerle diş boşluğu doldurulur.
Kırık Diş Tedavisi Hangi Bölüm?
Diş kırılmasıyla karşı karşıya kaldığınızda randevu almanız ve başvurmanız gereken bölüm diş hekimliği bölümüdür. Diş sağlığına yönelik muayene, teşhis, tedavi planlaması ve uygulaması gibi tüm süreçler diş hekimliği bölümünde uzman diş hekimleri tarafından yürütülür. Dolayısıyla da kırık diş sorunu da diş hekimlerinin tedavi ettiği diş sağlığı problemleri arasında yer alır.
Diş hekimliği bölümünde kırık dişin tedavi edilmesinin öncesinde röntgen gibi görüntüleme teknikleri sayesinde dişin sağlık durumu değerlendirilir ve daha sonrasında diş hekimi tarafından bir tedavi planlaması yapılır. Tüm bu sebeplerden dolayı mutlaka diş kırılmalarında diş hekimliği bölümünde uzman bir diş hekimine gidilmelidir.
Kırık Diş Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Diş kırığı tedavilerinin ne kadar süreceği hastaya yani dişin kırılma oranına, diş hasarına, kırığın büyüklüğüne ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Dişteki kırılma oranı ne kadar büyükse, dişin gördüğü hasar ne kadar fazlaysa aynı şekilde tedavi süresi de uzun olacaktır.
Genellikle en kısa süre tedaviler küçük kırık dişlerdir. Küçük olan kırık ya da çatlak dişler genellikle basit dolgu işlemleriyle tedavi edilebilmektedir. Dolayısıyla da bu işlemler çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Kırık Diş Tedavisi Kaç Yaşında Yapılır?
Diş kırığı tedavisinin herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Diş kırılması hangi yaşta olursa olsun mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla her yaştaki bireye kırılmış diş tedavisi uygulanabilir. Diş kırığı tedavisi çocuk yaştaki bireylere uygulanacak ise diş hekimleri bu noktada çocuğun gelişim özelliklerini göz önünde bulundurarak en doğru tedavi yöntemleri ile bir planlama oluşturmaktadır.
Kırık Diş Tedavisi Fiyatları
Diş kırığı tedavisi, tüm diş hastanelerinde ve diş polikliniklerinde yapılan tedavilerden birisidir. Her merkezde tedavi fiyatları değişkenlik gösterebileceği gibi fiyatların farklılaşmasındaki en büyük etken hastadır.
Hastadaki kırık dişin ne kadar büyük olduğu, dişin hasar seviyesi gibi durumlar uygulanacak olan tedavi yöntemlerinin de farklılaşmasına ortam hazırlayacağından fiyatlar da değişkenlik gösterir. Küçük diş kırıklarında dolgu gibi basit işlemlerle tedavi yapılabilirken diş kökü hasar görmüş olan daha büyük kırıklarda kök kanal tedavisi, kaplama ve hatta zaman zaman implant ve protez gibi işlemler gerekli olduğundan tedavi fiyatları daha da yüksek olabilmektedir.
Kırık diş tedavisi her hastaya göre değişkenlik gösterebileceğinden tedavi öncesinde diş hekimine detaylı muayene olmak ve muayene sonrasında doğrudan tedaviyi planlayacak olan diş hekiminden fiyat bilgisi almak daha doğru olacaktır.