Konservatif tedavi, cerrahi yöntemlere başvurmadan uygulanmakta olan tıbbi tedavi yöntemleri olarak tanımlanabilir.
Gelişen tıp teknolojisiyle birlikte artık sağlık sorunlarına yönelik cerrahi tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi işlem olmayan tedavi yöntemleri oluşturulmaya başlanmıştır. Çeşitli sağlık sorunlarında ya da tıbbi nitelik taşıyan durumlarda kullanılan ve cerrahi olmayan bu yöntemler aynı zamanda konservatif tedavi yöntemleridir.
Konservatif tedavi yöntemleri bir sağlık sorununu iyileştirmekten ya da tıbbi duruma müdahale etmekten daha ziyade söz konusu semptomların azaltılması, kontrol altına alınması ve bastırılması için uygulanan yöntemler bütünüdür. Dolayısıyla da birçok uzmanlık alanında olduğu gibi dişçi alanında da birçok diş hekimi tarafından yaygın olarak kullanılan yöntemler olduğunu söylemek mümkündür.
Konservatif tedavi, içerisinde birçok farklı tedavi yöntemi barındırır. Kullanılacak olan yöntemler ise hastanın sağlık öyküsüne, fiziksel özelliklerine ve sağlık sorunlarına göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple tedavi uygulamasının öncesinde hastanın detaylı muayene edilmesi büyük öneme sahip olur.
Konservatif Nedir?
Konservatif kavramı, son zamanlarda gerek halk arasında gerekse uzmanlık dallarında sıklıkla telaffuz edilen kavramlar arasında yer almaya başlamıştır. Özellikle tıp alanında daha yaygın olarak kullanılan konservatif kavramına kullanıldığı alana göre farklı anlamlar yüklenebilir.
Tıp alanının yanı sıra konservatif kelimesi siyasette, çevre koruma alanında, ekonomide, finansal alanlarda ya da dil biliminde sıklıkla kullanılsa da her alanda farklı anlamlarla karşımıza çıkar. Konservatif kelimesi siyasi alanda toplumsal değişimlere karşı direnç sergileyen bir ideoloji anlayışını ifade ederken çevrecilik alanında doğal kaynakların sürdürülebilirliği anlamını taşır.
Ekonomi alanında serbest piyasa ekonomisini ifade eden konservatif, dilim bilimi alanında dil yapısının korunmasını ifade eden bir kelime olurken tıpta ise cerrahi işlem gerektirmeyen tedavi yöntemlerini ifade eder. Bu nedenle de söz konusu kavramın ne anlama geldiğini tanımlayabilmek için öncelikle hangi alanda kullanıldığını bilmek gerekir.
Konservatif Yöntemler Nedir?
Konservatif yöntemler tıp dünyasında çeşitli sağlık sorunlarında ya da tıbbi durumlar kullanılan ve cerrahi işlemler gerektirmeyen yöntemlerdir. Eğer bir tedavi planlamasında cerrahi işlem uygulaması yapılmayacak ise bu durumda orada konservatif yöntemlerden bahsetmek mümkündür.
Söz konusu yöntemler hastanın şikayetlerine, ihtiyaçlarına ve sağlık öyküsüne göre farklı şekillerde uygulanabilir olduğundan bu noktada farklı yöntemlerden bahsetmek mümkündür. Konservatif yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- İlaç Tedavisi: Hastalık semptomlarının azaltılması ve hastalıkların kontrol altına alınması için kullanılan en yaygın konservatif yöntem ilaç tedavisidir. Antidepresan, antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ya da antidepresan ve anti-enflamatuar gibi tüm ilaçlar konservatif yöntemler arasında yer alır.
- Protez tedavisi: Vücudun desteklenmesi gereken bölgelere destek vermek ya da vücudu düzeltmek için uygulanan cihaz desteği yani protez tedavisi de yöntemler arasında yer alır.
- Enjeksiyon: Bir nevi ilaç tedavisi olan enjeksiyon, ilacın doğrudan damar yoluyla vücuda gönderilmesi işlemidir. Dolayısıyla da bir ilaç tedavisi olan enjeksiyon da yöntemler arasında yer alır.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetleri: Ameliyat ve yaralanma gibi durumlar sonrasında vücudun işlevselliğini kazandırmak için uygulanan fiziksel egzersiz ve terapi yöntemleridir.
- Diyet Beslenme Programı: Birçok sağlık sorununda beslenme alışkanlıkları doğrudan etkilidir. Bu sebeple özellikle obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda uygulanan konservatif yöntemlerden birisidir.
Konservatif Tedavi Nedir?
Tıp dalında sıklıkla kullanılan konservatif tedavi; cerrahi işleme gerek olmayan ya da bir cerrahi işlem gerekliyse bu işlemi geciktirmek için kullanılan tedavi türüdür. Konservatif tedavi içerisinde birçok farklı yöntem vardır. Kullanılan bu yöntemlerin temelde asıl amacı öncelikle hastalığın semptomlarını bastırarak kontrol altına alınmasını sağlamaktır. Bu sırada hastalığın iyileştirilmesi de amaçlanan hedefler arasında yer alır.
Konservatif tedavi, öncelikle diş hekimliği başta olmak üzere birçok farklı tıp alanında kullanılabilir. Ancak her hastada kullanılamadığı gibi cerrahi işlemlerin hayati risk taşıdığı ya da cerrahi işlem uygulamanın gerekli olmadığı durumlarda söz konusu tedavi yaklaşımına başvurulur.
Konservatif Tedavi Yöntemleri
Konservatif tedavi yöntemleri, cerrahi işlemlerinin gerekli olmadığı ya da hasta için cerrahi işlemlerin uygun olmadığı durumlarda uygulanan tedavi yaklaşımlarıdır. Birçok farklı konservatif tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağı ise tedavi planlaması öncesinde uzman hekimin detaylı muayenesi sonrasında belirlenir. Bu nedenle de hastanın tüm sağlık sorunlarını, sağlık geçmişini eksiksiz bir şekilde ifade etmesi son derece önemlidir.
Söz konusu tedavi yöntemlerinin başında oral ilaç tedavisi ya da enjeksiyon gibi damardan verilen ilaç tedavileri gelir. Ayrıca vücudu desteklemek ve vücut işlevlerini arttırmak için uygulanan protez ya da fizik tedavi, hastalıkları kontrol altına almak için doğru beslenme tarzı oluşturabilmek adına diyet gibi yöntemler en çok kullanılan konservatif yöntemlerdir. Ancak bu yöntemlerin uygulanabilmesi için hastanın uygunluğu son derece önemlidir.
Slap Lezyonu Konservatif Tedavisi
Omuzun ön ve arka kısmında normalliği sağlayan labrum adlı kıkırdak dokusunun yırtılması sonucu olan omuz yaralanmasına tıpta “Slap lezyonu” adı verilir. Yırtılmasının şiddetine, büyüklüğüne ve türüne göre lezyona yönelik çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ancak hastanın fizyolojik özellikleri, sağlık geçmişi ya da fiziksel aktiviteleri zaman zaman cerrahi müdahalelere uygun olmadığından konservatif tedaviler uygun görülebilir.
Konservatif yani cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında SLAP lezyonu için vücudun işlevselliğini arttırmak amacıyla en çok kullanılan yöntem fizik tedavi yöntemleridir. Ayrıca söz konusu lezyon için ilaç tedavisi, sıcak ve soğuk kompres uygulaması ve omuzdaki iltihaplanmayı önlemek ya da dağıtmak için enjeksiyon uygulaması fazlasıyla tercih edilen konservatif yöntemlerdir.
Konservatif Tedavi Nasıl Yapılır?
Konservatif tedavinin hangi yöntemle ve nasıl yapılacağı öncelikle uygulanacak olan yönteme bağlıdır. Detaylı muayene sonrasında hastanın şikayetleri ve semptomlar göz önünde bulundurularak ilk aşamada hasta için en uygun konservatif yöntem belirlenir.
Konservatif yöntemler arasında fizik tedavi, ilaç tedavisi, diyet programı, protez, sıcak-soğuk uygulaması ve benzeri gibi farklı yöntemler vardır. Yöntemler farklı olduğundan tedavi uygulaması farklı olacaktır. Şayet bir ilaç tedavisi yöntemi uygulanacak ise bu durumda ilacın hangi aralıklarda kaç doz kullanılacağı yine doktor tarafından planlanacaktır.
Fizik tedavi yöntemleri ile cihaz desteği yani protez uygulaması da sıklıkla uygulanan yöntemlerdir. Ancak tıpkı ilaç tedavisinde olduğu gibi fiziksel egzersizler üzerine kurulmuş olan fizik tedavi sisteminde de herhangi bir sakatlığa ya da yaralanmaya mahal vermemek adına uzman hekim, hastanın sağlık durumuna göre uygun bir fizik tedavi planlaması yapacaktır. Bu noktada tedavinin nasıl yapılacağını belirleyebilmek için öncelikle uygulanacak yöntem belirlenmelidir.
Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif tedavi yöntemlerinin en sık kullanıldığı tıp alanlarından birisi de ağız ve diş sağlığı olmaktadır. Son dönemlerde çok daha fazla bir şekilde İstanbul Diş Hastanesi ya da diş polikliniği bünyelerinde kullanılmaya başlanmasıyla “Konservatif diş tedavisi nedir?” sorusu da sıklıkla merak edilmeye başlanmıştır.
Konservatif diş tedavisi, diş sağlığı sorunlarını cerrahi işlemler uygulamadan ve dişin yapısını bozmadan tedavi etmeyi amaçlayan tedaviler bütünüdür. Diş hekimliği alanında özellikle çürük diş aşınması, diş hasarı ve ağrı gibi sorunlarda konservatif yöntemler sıklıkla uygulanmaktadır.
Diş hekimliği alanında konservatif diş tedavisi;
- Diş çürüğü belirtisi veren bölgelerin temizlenerek diş boşluklarının doldurulması için dolgu,
- Diş kökündeki pulpa dokunun hasar görmesi sonucunda enfeksiyon oluşan diş kökünün temizlenmesi ve diş işlevselliğinin korunması için kök kanal tedavisi,
- Sararmış, çatlamış ya da deformasyona uğramış dişlerin hasarlı bölümlerini yenilemek ve estetik görünümü arttırmak için diş kaplama,
- Diş yüzeylerinde biriken ve diş sağlığına zarar veren diş taşlarının temizlenmesi için diş taşı temizliği,
- Dişlerin rengini açmak, lekeleri gidermek ve dişleri beyazlatmak için diş beyazlatma yöntemleriyle uygulanabilir.
Konservatif diş tedavisinde temel amaç cerrahi müdahalede bulunmadan ve dişçi korkusu yaşamadan dişin sağlıklı yapısını korumak ve dişin kaybettiği sağlığı geri kazanmasını sağlamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda tedavi öncesinde diş kliniği ortamında diş hekimliği tarafından detaylı muayene yapılarak en uygun konservatif diş tedavi yöntemi belirlenir.