Ortodonti nedir: Çene ve yüzdeki iskelet deformasyonunun ve diş kalabalığının önlenmesini sağlayan diş dalıdır. Ortopedik sorunların nedeni genetik veya gelişimsel başarısızlığa bağlı olabilir. Ayrıca, meme veya parmak emme gibi habitatlar bu sorunun oluşumunda etkilidir. Diş hekimliği eğitimi sonrasında bu alanda uzmanlaşan hekimler, diş teli, diş lastikleri gibi aparatlarla hastanın dişlerinin ve çenesinin istenilen konuma gelmesini sağlamaktadır.
Ortodonti Nedir: Ortodonti Ne Demek?
Ortodonti, kelime kökeni olarak Yunanca’ya dayanmaktadır. Yunanca’da düzgün anlamına gelen ortho ve diş anlamına gelen odons kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Ortodonti yanlış konumlanmış dişlerin, bozuk çene yapısının ve yanlış hizalanmış ısırık kalıplarının teşhisi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlığıdır.
Kelime kökeni olarak diş odaklı gibi görünse de tıpta bir uzmanlık alanı olarak ortodonti yalnızca dişlerle alakalı değildir. Dentofasiyal ortopedi olarak bilinen yüz büyümesini değiştirmeye de odaklanabilir.
Ortodonti Nedir: Ortodonti Tedavisi Nedir?
Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü ve çalışma şeklini yani işlevselliğini iyileştirmek için dişleri düzleştirmenin veya hareket ettirmenin bir yoludur. Ayrıca, ısırma basıncını tüm dişlerinize yayarak dişlerinizin, diş etlerinin ve çene eklemlerinin uzun süreli sağlığına dikkat etmenize yardımcı olabilir. Bunun yapılabilmesini sağlamak adına dişlere hafif ama düzenli bir şekilde baskı uygulayarak istenilen konuma çeker.
Ortodonti Nedir: Ortodonti Ne Yapar?
Ortodontistlerin ne yaptığı çoğu zaman diş hekimliği ile karıştırılabilmektedir. Aslında diş hekimi ve ortodontistler arasında çok büyük bir fark bulunmasa da kayda değer farkları göz ardı etmemek gerekir. Diş hekimliği dişler üzerine uzmanlaşan bir alan iken, ortodonti dişlerle birlikte diş etini, çene ve kemik yapısını, bu bölgedeki sinirleri de dahil eden kapsamlı bir uzmanlık alanıdır. Daha kapsamlı olmasından ötürü diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra ortodonti alanında uzmanlık yapmak adına eğitime devam edenler ortodontist olmaktadır.
Diş hekimliği, diş röntgeni çekmek ve yorumlamak, diş boşluklarını doldurmak, diş çekmek, kırık dişleri onarmak, ağız sağlığına ve ağız hijyenine teşvik etmek, diş eti iltihabı gibi diş eti hastalıklarını tedavi etmek, ağız sağlığı koşulları için reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere ilaç yazmak, dişleri beyazlatmak gibi alanlarda hizmet verir. Ortodonti ise çocuklarda yüz büyümesini, çene çizgisini ve ısırığı takip etme, yanlış hizalanmış dişleri ve çeneleri teşhis ve tedavi etme, diş telleri ve tutucular içeren bir tedavi planı oluşturma, diş düzleştirme ameliyatı yapma, diş telleri, palatal genişleticiler, ortodontik şapkalar gibi diş cihazlarını takma alanlarında yoğunlaşır.
Ortodonti Nedir: Ortodonti Ne ile İlgilenir?
Ortodontistler çarpık dişlere ve çene yapısındaki bozukluklar ile ilgilenir, ancak diğer sorunları olan hastalara da yardımcı olurlar. Bunlar arasında ısırık bozuklukları, dişler arasındaki boşluklar, dişlerin aşırı kalabalık olması gibi durumların da tedavisi bulunur. Çene ile ilgili diğer sorunlar da ortodontist tarafından tedavi edilir. Ayrıca, travma sonrası çene kemiğinde ya da dişte meydana gelebilecek yapısal bozuklukları da tedavi eden uzmanlık alanıdır.
Ortodonti Nedir: Ortodonti Nasıl Olunur?
Ortodontist, belirli bir süre boyunca dişleri ideal konumlarına yönlendirmek için diş telleri veya şeffaf hizalayıcı gibi aletler kullanarak, dişleri yumuşak, kontrollü kuvvetler yerleştirerek hareket ettirir. Diş hareketi, kemik dokusunun parçalanması ve yeniden yapılandırılması nedeniyle gerçekleşir.
Aktif tedavinin sonunda (dişler hareket ettirildiğinde), çoğu hasta yeni kemiğe sertleşme ve dişlerin yeni pozisyonlarını destekleme şansı vermek için tutucu takmaktadır. Bu karışık biyolojik sürecin gerçekleştirilmesinde uzmanlaşmak adına diş hekimleri, diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra birkaç sene daha bu alanda eğitim görmektedir.
Ortodonti Nedir: Sıkça Sorulan Sorular:
Ortodonti Tedavisi Lastik Ne Zaman Başlar?
Ortodontik lastikler genellikle tedavi sürecine tel takıldıktan 4-6 ay sonra dahil edilirler. Bazı hastalarda çene kemiğinin ve dişlerin istenilen konuma çekilmesi için gereklidir.
Ortodonti Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi dişlerdeki, çene kemiğindeki, ısırmadaki bozuklukları düzeltmek amacıyla çeşitli aparatlar ile kemikleri istenilen konuma getirir. Ortodonti alanında uzmanlaşmış olan hekimler tarafından genellikle tel takılarak uygulanır.
Ortodonti Uzmanı Ne Demek?
Ortodonti uzmanı diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra diş eti, çene kemiği, sinirler gibi daha kapsamlı bir ihtisası tamamlayarak ortodonti alanında eğitimini genişletmiş hekimlerdir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süreci hastanın diş ve çene yapısına göre farklılık göstermektedir fakat doğru tedavi ve bakım uygulanması durumunda tedavi 12 ay ile 36 ay arasında değişiklik göstermektedir.
Lingual Ortodonti Nedir?
Lingual ortodonti görünmez diş telleridir. Estetik kaygısı olan hastalar dişlerinin arka tarafına tel taktırarak tedavi sürecini diş telleri görünmeden geçirebilmektedir.
Ortodonti Lastik Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lastik tedavisinin süresi de kişiden kişiye değişse de genellikle 6-8 ay arasında değişmektedir. Bu süre zarfında lastikleri uzman hekimin önerdiği süre kadar takmak gerekmektedir.
Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Yetişkinlerde kemik yapısının gelişimi tamamlamış olduğundan tedavi süresi 18 aydan 3 yıla kadar değişiklik göstermektedir.
Devlet Ortodonti Tedavisinin Ne Kadarını Karşılıyor?
Devlet 16 yaşından küçükler için tedavinin tamamını karşılasa da yetişkinler için yalnızca bir kısmını karşılamaktadır.
Ortodonti Bölümü Ne Yapar?
Ortodonti bölümü diş bozukluklarını, çene kemiğindeki deformasyonlarını teşhis ve tedavi etmek üzerine uzmanlaşmış bir bölümdür. Hastalara tel gibi aparatlarla tedavi imkânı sunar.
Ortodonti Doktoru Neye Bakar?
Ortodonti doktoru diş eti, çene kemiği, diş bozukluğu gibi durumlarda hastaya uygun tedavinin belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.