Periodontoloji, kişilerde çeşitli sebeplerden dolayı oluşan diş eti hastalıkları ve dişlerin çevresindeki dokularda meydana gelen rahatsızlıkları inceleyen bilim dalıdır.
Periodontoloji nedir? sorusu bi başka açıdan şu şekilde de ifade edilebilir: Diş etleri ve dokularında meydana gelen iltihabi hastalıkları saptayan ve tedavi eden diş hekimliği bölümlerinden biridir. Periodontoloji nedir sorusu tam da bu cevaba yöneliktir. Ağız ve diş sağlığı açısından önemli olan dokularda oluşan, diş kökleri ve kemik iltihabı hastalıklarını tedavi etmektedir. Kişinin ağız sağlığı açısından yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur ve erken teşhis ve tedavi ile diş kayıplarını en aza indirmeyi amaçlar.
Alanında uzmanlık gerektirir ve sürecin iyi takip edilerek hastalığın duraklaması ve gerilemesi hedeflenmektedir. Kaybedilen ağız ve diş sağlığını tekrar kazanmak ve hayat standartlarının artması için teşhisi iyi koyacak ve tedaviyi sürdürecek olan, alanında uzman bir hekimdir. Ayrı bir bilim dalı olan periodontoloji dalında uzmanlık ve doktora yapmış diş hekimleri görev almaktadır. Hastanın tedavi sonrasında da düzenli olarak takip edilmesi, uzman hekime diş etlerinde oluşabilecek rahatsızlıklara erken müdahale imkanı vermektedir.
Periodontoloji Ne Demek?
Periodontoloji ne demek bilen kişi sayısı azdır. Toplumumuzun çoğunluğunu ilgilendiren hassas konulardan biri olmasına rağmen, insanlar tarafından hastalık ve tedavi hakkında çok bir bilgi bilinmemektedir. Ağızda diş eti hastalığı ve diş dokularıyla ilgili yaşanılan problemleri en aza indirgemeye, hastalığı sabitlemeye ve geriletmeye çalışmaktadır. Kişilerin kaybettikleri ağız sağlığına tekrar kavuşmasını tedavi ederek sağlayan, diş hekimliği bölümlerinden biridir.
“Periodontoloji nedir ne ile ilgilenir?” sorusuna bilgi vermek gerekirse; periodontal ile ilgilenmektedir. Kısaca diş eti ve dişleri çevreleyerek destekleyen dokularda meydana gelen iltihabi hastalıklar ile ilgilenen bilim dalıdır.
Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş etleri ve köklerinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavi edilme süreci değişkenlik göstermekle birlikte erken teşhis, tedavi ve sürekli takip ile kısa sürelere düşürülmektedir. Uzman hekim tarafından klinik muayene ve gerekli ön hazırlıklar edinildikten sonra tedavi süreci hakkında bilgi verilmektedir. Ortalama 66 ay gibi süren kontrol süreçleri ve yapılan kontroller sayesinde, diş eti hastalıkları ileri düzeye ulaşan hastalar için 2 aya kadar işlem süresi azaltılmasını sağlamaktadır. Hasta ve uzman hekim iş birliği içerinde olarak tedavi sürecini daha erken tamamlayabilmektedir.
Periodontoloji Uzmanı Hakkında Bilgi
Periodontoloji nedir sorusu aynı zamanda bir uzmanlık alanı gerektirir ve süreç periodontolog tarafından takip edilmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından önemli olan dokuların iltihaplanması genel vücut sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir. Diş dokularındaki ve diş etlerindeki bir problemden kaynaklı yeterli beslenememe, iştah kaybı, diksiyonda bozukluk ya da sindirimi iyi yapamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırarak tedavi edilebilmesi için doğru teşhis oldukça mühimdir. Doğru teşhis edilerek ve tedavi sürecinde hastalığın ilerlemesini önleyerek, sağlıklı yapıya tekrar kavuşmasını sağlamak uzman hekim işidir.
Periodontoloji Ne Yapar?
Periodontoloji nedir sorusunu yukarıda açıklamıştık sıra geldi periodontoloji bölümü ne yapar? sorusuna… Diş eti hastalıklarına yönelik çözüm önerileri sunan bir bölümdür. Dişlerde oluşan bakteri plakları hastalığa neden olmakla birlikte birçok sebebi bulunmaktadır. Diyabetik gibi sistematik hastalıklar veya yeterli beslenememe, sigara kullanımı gibi sorunlarda hastalığın oluşmasında etkili olabilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı oluşan diş eti hastalıklarına veya diş eti hastalığı belirtilerini taşıyan hastalara bakmakta ve tedavi etmektedir cevabı ile açıklama getirebiliriz.
Periodontoloji bölümü hastadan ön bilgi, muayene ve röntgen bilgileri edinildikten sonra, hasta için teşhis ve tedavi yöntemlerini belirlemektedir. Hasta ile uyumlu bir tedavi süreci sağlanarak hastalığı tedavi eder ve ağız sağlığınıza tekrar kavuşmanızı sağlayarak süreci rahat atlatmanıza yardımcı olmaktadır.
Periodontal hastalıklardan kaynaklı ağız sağlığı açısından kaybolan yaşam standartlarınızı geri vermektedir. Uygulanacak tedaviler ile diş eti hastalıklarında azalma meydana gelmekte ve uygulanan doğru tedavi yöntemleri ile diş kayıplarının önüne geçilmektedir. Periodontal hastalıklardan kaynaklı kaybettiğiniz ağız ve diş sağlığınızı kazanmanıza yardımcı olarak tekrardan hayata gülücükler saçmaya başlamanıza vesile olmaktadır.
Periodontoloji Neye Bakar?
Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan periodontal hastalıkları belirtilerini taşıyan hastalara bakarak tedavi etmektedir. Sigara, stres, diş köklerindeki bakteri plakları ve bazı hastalıklardan kaynaklı diş eti hastalıkları oluşmaktadır. Hastalığın belirtileri çeşitlilik göstermekte ve her biri için ayrı tedavi uygulanmaktadır. Periodontoloji; diş etlerinde kanama, şişlik, kırmızılık veya ağız kokusu, dişlerde sallanma ve diş etlerinde çekilme gibi belirtileri taşıyan hastalara bakarak, onların ağız sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Periodontoloji Tedavisi
Periodontal hastalıkların tedavisi ve tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Periodontoloji nedir sorusuyla birlikte tedavi detayı da öne çıkmaktadır. Hastanın da tedavi aşamasında tedaviye düzenli ağız, diş ve diş eti bakımını yaparak eşlik etmesi gerekmektedir. Uzman hekim tarafından tedavi başında ve sürecinde hastaya ağız ve diş bakımı hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalıdır. Genellikle hastalığın oluşumu ağız ve diş bakımının tam yapılmamasından kaynaklıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman hastaların tedavi sürecinde ağız ve diş bakımını tam yaparak gelmesi, hastalık sürecinin tamamlanmasında en önemli etkendir. Hastalara uygulanacak tedavi süreci hakkında bilgi vermek, hastanın rahatlamasına ve süreci iyi bir şekilde tamamlamasına sebep olacaktır. Hasta ile uyum içerisinde yapılan bir tedavi süreci, hem hasta açısından rahatlamaya hem uzman hekim tarafından tedavinin rahat uygulanmasına sebep olacaktır.
Hastalığın doğru teşhisi ile başlayan tedavi süreci hastadan bilgiler alınarak, hasta muayene edilerek, röntgen çekilerek ve klinik muayeneler yapılarak devam etmektedir. Diş kökü ile diş etleri arasına yerleşen plakların, diş kökünü ne kadar çevrelediğini görebilmek için röntgen istenmektedir ve böylelikle tedavi öncesi teşhisler iyi yapılmaktadır. Tedavi başında verildiği gibi tedavi sürecinde de hastaya ağız ve diş bakımı hakkında bilgilendirme yapılmalıdır.
Diş çevrelerinde oluşan diş taşı temizliği uzman hekimler tarafından profesyonel bir şekilde temizlenerek iltihabın derecesine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gerekliyse eğer tedaviye yardım amaçlı bazı antibiyotikler hastaya verilerek, hastalığın iyileşmesi sağlanmaktadır. Daha ağır hastalık durumlarında uzman hekim tarafından cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Hasta periyodik olarak takibe alınır ve herhangi bir hastalık tekrarı söz konusu olduğunda müdahale etme imkânı bulacaktır.
Periodontoloji nedir? sorusuna yönelik bir bilgiye mi ihtiyacınız var?
Hemen arayın ► +90 216 328 29 13
Veya randevu alın ► Diş Randevusu Al