Restoratif diş tedavisi, çürük ya da başka nedenlerden dolayı dişlerin sert dokularda meydana gelen tahribatın giderilmesi için uygulanan yöntemlerdir.
Restoratif diş tedavisi, dişlerin hem sağlıklı hem de etkileyici bir görünüme sahip olabilmesi için önemli ağız ve diş sağlığı tedavi yöntemlerinden birisidir. Çürük, çarpıklık, kırılma ve benzeri gibi nedenlerden dolayı dişlerin sert dokularında kayıplar meydana gelebilir.
Dişlerdeki sert dokularda oluşan kayıpların onarılması ve tedavi edilmesi için de uzman dişçi tarafından restoratif yöntemler uygulanır. Bu sayede hastanın dişlerinin sağlıklı ve estetik görünüme kavuşması sağlanır.
Restoratif Nedir?
Restoratif, bir diş tedavisi terimi olarak kullanılmakla birlikte aynı zamanda çürük ve benzeri gibi nedenlerden dolayı dişlerin sert dokularında meydana gelen madde kayıplarının onarılıp tamir edilmesi için tedavi çalışmaları yapan bilim dalıdır.
Restoratif kelimesi, tamir etmek ya da onarmak anlamında kullanılır. Bu uygulamalar genel olarak dişlere hem estetik görüntü kazandırmak hem de dişlerin fonksiyonelliğini arttırmak amacıyla uygulanır. Estetik diş hekimliği ile birlikte de düşünülebilir. Aynı zamanda Inley ya da onley dolgu, kompozit ve köprü gibi uygulamaları içerisinde barındıran restoratif uygulamaları, diş kayıplarını önlemek için de uygulanır.
Restoratif Diş Nedir?
Farklı ağız ve diş sağlığı sorunlarına bağlı olarak dişlerin sert doku bölümlerinde madde kaybı ve benzeri gibi deformasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda diş kliniği bünyelerinde hastalara tamir edici ve onarıcı yöntemler uygulanarak dişlerin eski sağlığına ve estetik görünümüne kavuşması sağlanır.
Restoratif diş, tamir edici ve onarıcı uygulamalar ile eski sağlığına kavuşturulmuş diğer bir deyişle restore edilerek yenilenmiş olan dişlere verilen isimdir. Tüm bu işlemler etkili ve sağlıklı sonuçlar alabilmek için mutlaka İstanbul diş hastanesi kapsamında alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
Dişlerde zaman zaman başta çürük olmak üzere birçok nedene bağlı olarak sert dokularda tahribat ve madde kayıpları gözlemlenebilir. Dişlerin kaybettiği sağlığa ve etkileyici görünümüne kavuşması için restoratif diş tedavisine başvurulur.
Diş dokularında sonradan oluşan ya da gelişimsel nedenlere bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların teşhis ve tedavi edilmesini sağlayan ana bilim dalına “Restoratif diş tedavisi” adı verilir. Kanal tedavisi, kaplama ve dolgu gibi birçok farklı uygulama ile yapılan bu tedavi yöntemi sayesinde dişlerin kaybettiği sağlığını, estetik görünümünü ve fonksiyonel yapısını tekrar geri kazanması amaçlanır.
Restoratif Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavinin süreci ortalama olarak dişin de hassasiyetine göre değişmekle birlikte 6 ila 8 hafta arasında sürer. Ancak hastanın ağız ve diş sağlığı problemleri, restoratif dişlerin sayısı ve teşhis sonrasında hastaya uygulanacak yöntemler doğrultusunda tedavi süreci hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir.
Tedavi sürecinde hastanın ihtiyaçları doğrultunda dolgu, diş kaplama, beyazlatma, diş temizleme, köprü ve benzeri gibi işlemler yapılabilir. Bu işlemlerin her birinin uygulama ve iyileşme süreci farklı olduğundan tedavi süreci de hastadan hastaya göre değişebilir.
Restoratif Diş Hekimliği
Restoratif diş hekimliği, çürük ve benzeri gibi sonradan oluşan ya da doğuştan gelişen gelişimsel sorunlara yönelik teşhis koyan ve teşhise göre en etkili tedavi sürecini planlayan ana bilim dalıdır. Birçok devlet hastanesinde özel diş polikliniği bünyesinde bu alanda hizmet veren diş hekimleri bulunur.
Ağız ve diş sağlığı sorunlarına bağlı olarak gelişen sorunlar karşısında eski fonksiyonlarını kaybeden dişlere sahip olan kişiler restoratif diş hekimliğine başvurmalıdır. Detaylı fiziki muayene ve görüntüleme teknikleri sonuçlarına göre en doğru uygulama ya da uygulamalar ile dişlerin fonksiyonlarının kazanılması, diş kaybından dolayı boşluk olan kısımların doldurulması gibi farklı işlemler yapılabilir.
Restoratif Diş Tedavisi Devlet Hastanesi
Restoratif diş tedavisine neden olan neredeyse tüm ağız ve diş sağlığı problemleri, hastaların temel sağlık ihtiyaçları arasında yer alır. Bu nedenle de özel hastanelerin yanı sıra neredeyse Türkiye’de faaliyet gösteren tüm devlete bağlı diş hastanelerinde de restoratif diş tedavileri yapılabilmektedir.
Devlet hastaneleri bünyesinde bu tedavi yöntemlerinden faydalanmak isteyen hastaların birçoğu sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığını merak etmektedir. Devlet, insan sağlığını doğrudan etkileyen ve insan sağlığı için risk haline gelen ağız ve diş sağlığı ödemelerini yaptığından implant, köprü, protez diş ve benzeri gibi uygulamalar devletin belirlemiş olduğu oranda karşılanır.
Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı
Restoratif diş tedavisi uzmanı, 5 yıllık diş hekimliği fakültesinden başarı ile mezun olduktan sonra uzmanlığını restoratif diş hekimliği üzerine yapan uzman diş hekimidir. Diş hekimliği fakültesinde eğitim alarak başarıyla mezun olan diş doktorları, lisans eğitiminden sonra pratisyen hekim olarak devlet hastanelerinde ya da özel kurumlarda kariyer planlaması yapabilmektedir.
Uzmanlar bu tedavi yöntemleri ve uygulamaları ile dişlerde meydana gelen hasarın ve madde kayıpların, diş kaybı sonucunda oluşan diş boşluklarının giderilmesini amaçlayarak çalışmalarını da bu yönde planlamaktadır. Her hastanın şikayetleri ve fonksiyonel açıdan yaşadığı sorunlar farklı olduğunda detaylı muayene sonrasında hasta için en etkili ve en doğru tedavi yöntemi restoratif diş tedavisi uzmanı tarafından belirlenir. Platin, titanyum, porselen gibi farklı malzemeler tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.