fbpx

Zirkonyum mu porselen mi sorusu diş estetiği yaptırmak isteyenlerin seçim yapmakta oldukça zorlandığı önemli bir sorudur. 

Diş estetiği ve diş sağlığı için farklı diş problemlerine yönelik farklı diş tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır. Diş kaybı sonrasında oluşan boşluk, dişlerin doğru hizada olmaması ya da çarpık dişler gibi sorunlar diş sağlığını tehdit ederken estetik kaygıya da sebebiyet verir. 

Diş problemlerinde en sık kullanılan yöntemlerin başında zirkonyum ve porselen gelmektedir. Her iki malzeme de farklı özelliklerde olmasına rağmen birçok diş hekimliği ve hastalar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerdir. 

Zirkonyum mu Porselen mi: Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum Nedir: Zirkonyum diş, birçok alanda olduğu gibi aynı zamanda diş polikliniği bünyelerinde diş kaplama yöntemi olarak kullanılan bir elementtir. Dental restorasyon işlemlerinde çok fazla kullanılan zirkonyum, seramik bir malzeme olan zirkonyum oksit malzemesinden üretilir. 

Son derece dayanıklı bir malzeme olmakla birlikte aynı zamanda dayanıklılık oranı da oldukça yüksektir. Bununla birlikte ışık geçirgenliği fazla olduğundan dolayı doğal dişlere kolay bir şekilde uyum sağlayarak yapay görüntüye neden olmaz. Tüm bu nedenlerden dolayı çok fazla tercih edilmektedir. 

Zirkonyum mu Porselen mi: Porselen Nedir?

Diş kliniği bünyesinde dişçiler tarafından sıklıkla kullanılan porselen, dental restorasyon ve protez diş tedavisi malzemesi olarak kullanılır. Çarpık, kırık ya da çatlak olan bozuk dişlerin restorasyonu olarak kullanılan porselen; kron ve lamina gibi işlemlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. 

Porselen malzemesi, ışık geçirgenliği yüksek olan bir malzemedir. Bu özelliği sayesinde dişlerde doğal bir görünüm oluştururken doğal dişlerle de kısa sürede uyum sağlar. 

Zirkonyum mu Porselen mi: Zirkonyum ile Porselen Arasındaki Farklar

Porselen ve zirkonyum malzemelerinin her ikisi de dental restorasyon işlemlerinde sıklıkla kullanılan malzemeler olsa da her iki malzeme arasında bazı farklar mevcuttur. Zirkonyum ve porselen arasındaki farklar şunlardır;

  • Zirkonyum sert besinlere karşı dayanıklılığı yüksek olan bir malzeme iken porselen, daha kırılgan olduğundan mukavemet oranı daha düşüktür. 
  • Zirkonyum, bir metal türü olan zirkonyum oksit malzemesinden üretilir ancak porselen, özü seramik olan bir restorasyon malzemesidir. 
  • Her iki malzemede estetik değeri yüksek malzemedir. Ancak porselen, doğal dişlerin renk ve dokusuna daha yakın olurken zirkonyum daha opak bir görünüm sergilemektedir. 
  • Zirkonyum doğal bir beyaz tonunda gelir ve renklendirme gerektirmeden uygulanabilir. Ancak porselen malzemesi doğal diş rengine uyum sağlamadığı takdirde renklendirilebilmektedir. 
  • Porselen, kırılgan ve dayanıksız bir malzeme olduğundan genellikle lamina, veneer ve kuron gibi küçük restorasyon işlemlerinde kullanılır. Zirkonyum ise yüksek mukavemet özelliği sayesinde implant, kuron ve köprü gibi büyük restorasyonlarda kolaylıkla kullanılabilir. 

Zirkonyum mu Porselen mi: Zirkonyum mu Porselen mi Daha İyi?

Zirkonyum ve porselen malzemesinin hangisinin daha iyi olduğu konusu kişisel ihtiyaçlara ve beklentilere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak burada hastaların doğru karar vermesi için her iki malzemenin de temel özelliklerini bilmesi de faydalı olacaktır. 

Zirkonyum, üst düzey bir dayanıklılığa sahip olduğundan sert besinlere karşı bile dirençlidir. Biyouyumlu malzeme olduğundan herhangi bir alerji tehdidi taşımadan ağız içine hemen adapte olabilir. Dolayısıyla da özellikle protez, implant ve benzeri gibi büyük restorasyonlarda zirkonyumun kullanım ömrü çok daha uzundur. 

Porselen ise daha ince ve renklendirilebilir bir malzeme olduğundan genellikle veneer gibi küçük işlemlerde uygulanır. Ayrıca zirkonyuma göre daha ince yapıya sahip olduğundan sert besinlerin tüketiminde kırılma olasılığı oldukça yüksektir. 

Zirkonyum mu Porselen mi: İmplant Üzerine Zirkonyum mu Porselen mi?

İmplant diş üzerine hastanın ağız yapısına ve tercihlerine göre zirkonyum ya da porselen kaplama yapılabilir. Ancak kullanılacak olan malzemenin özellikleri bu noktada tercihi etkileyen önemli faktörler olacaktır. 

Eğer uzun ömürlü, dayanıklılık oranı yüksek olan bir sonuç bekleniyorsa sert ve dayanıklı olan zirkonyum, implant üzerine daha doğru bir kaplama yöntemi olacaktır. Zira biyouyumluluk sayesinde implant üzerine zirkonyumun uyum sağlama süreci oldukça hızlı ve kolay olacaktır. Metal destekle üretilmiş olan porselene kıyasla zirkonyum, implant üzerinde uzun yıllar boyunca sağlıklı bir koruyuculuk sağlayacaktır. 

Sohbete başla!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button