Periodontitis diş eti çekilmesi olarak bilinen ağız rahatsızlığıdır. Kötü ağız bakımı sonrası ilk karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Özellikle tedavi edilmediği durumlarda ciddi problemlere hatta diş kaybına neden olur.
Periodontitis Nedir?
Periodontitis ile karşılaşıldığında erken teşhisin önemine dikkat edilmelidir. Erken dönemde fark edilip, tedavisi yapılan diş etinin ciddi sonuçları ortadan kalkmış olur. Bu nedenle diş eti çekilmesi görüldüğü anda diş hekimine gidilmelidir.
Başarılı tedaviler uygulayan Dental Park Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Ümraniye Santral, Dudullu ve Esenevler ilçelerinde hizmetlerine devam etmektedir. En iyi dişçi kadrosu ile tüm tedavileri profesyonelce uygulayarak müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.
Periodontitis Tedavisi
Diş eti çekilmelerinde öncelikle bu sorunun ortaya çıktığı durum anlaşılır. Sonrasında tedavi için planlamalar yapılır ve hastanın kısa sürede tedavi olup, eski sağlığına kavuşması sağlanır. Özellikle dişin koruma altına alınması için ve tedavinin uzun yıllar etkisinin devam etmesi için doktor kontrollerine devam edilmesi önerilir.
Periodontitis tedavisinde eğer cepler oluşmamışsa diş yüzeyi ve etrafı temizlenir tedavi ağzı bakımı konusunda tavsiyelerle sonlandırılır. Eğer cepler oluşmuşsa ilk önce temizleme işlemi yapılır fakat cerrahi işlemler ya da lazer gibi aletlerin kullanılması gerekebilir. Bu nedenle diş eti çekilmesi görüldüğü anda önlem alınması çok önemlidir.
Priodontal
Periodontal ismiyle bilinen bu kavram aslında diş ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen rahatsızlıkların tümüne denir. Dişlerdeki hassaslık, diş etlerinin şişmesi, renginin kırmızı olması, kanaması, dişlerde sallanma ve ağız kokusu gibi problemlerin tümüdür.
Periodontal hastalıklar tedavi edilmezse maalesef diş kayıplarına, diyabete, solunum yolu hastalıklarını tetiklemesine ve felce neden olabilir. Ayrıca hamilelerde erken doğuma ve düşük doğumlara neden olabilmektedir.
Kronik Periodontitis
Diş eti hastalıkları arasında olan periodontitis ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Çok sık görülen bu rahatsızlık alveoler kemiğinin yavaş yıkımına ve cep oluşmasına neden olur. Ortaya çıkan bu nedenlere bağlı olarak diş kayıpları yaşanır.
Kronik diş eti çekilmesi ağız için birçok olumsuz sorundan kaynaklandığı için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde yapılacak müdahaleler sonrası önemsenen, ihmal edilmeyen ağız bakımları ile ancak giderilebilecek bir hastalıktır. Periodontoloji bölümü içinde değerlendirilen bu diş eti hastalıkları kısa sürede değerlendirilip tedavisi yapılır.
Periodontal Ligament
PDL olarak kısaltılarak söylenen bu yapı diş içinde yer alan alveol kemiğine bağlama görevi olan özel bir bağ dokusu lifidir. İki tarafından birinde kök sementine diğer tarafındaysa alveol kemiğine bağlıdır.
Periodontal ligament gevşek bağ dokusu, blast ve kalst hücreler, ana lifler, oksitalan lifler ve malassez epitel artıkları gibi dokulardan oluşur. Ağızda besinleri tüketirken ya da herhangi bir bası durumunda bu dokular görev yapar.
Periodontal Ne Demek?
Periodontal diş ve dişi çevreleyen doku ile yapılar üzerinde meydana gelen rahatsızlıkların tümüne denir. Daha çok diş eti hastalıklarında karşılaşılan bir kavram olup, tıp dilinde ağız içinde gerçekleşen rahatsızlıkları tümüne verilen isimdir.
Ağız ve diş sağlığı merkezi bu periodontal hastalıkların tümünde etkin bir şekilde tanı koyarak, tedaviler uygulamaktadır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak çoğu hastalığın kısa sürelerde giderilmesine yardımcı olan merkezlerdir.
Gingivit ve Periodontal Hastaliklar
Gingivit, diş etinde meydana gelen şişme rahatsızlığına denir. Diş etinde oluşan enfeksiyona bağlı olarak gelişen bu hastalığın kötü ağız bakımı ile ortaya çıktığı ortaya konulmuştur.
Periodontal hastalıklar diş ve diş yüzeyinde bulunan tüm doku ile yapıların zarar görmesi ile oluşan hastalıklara verilen isimdir. Periodontitis başta olmak üzere diş eti kanaması, diş eti enfeksiyonu gibi hastalıklar örnek olarak verilebilir.
Agresif Periodontitis
Diğer diş eti çekilmelerinden ayrılan agresif diye isimlendirilen bu hastalık yıkıcı bir kimliğe sahiptir. Ağız içinde diş etlerinin erimesine, dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olur.
Agresif periodontitis tedavisinde cerrahi birçok yöntem uygulanarak önce temizleme işlemi sonrasında ağız sağlığının korunması sağlanır. Hastaya rutin olarak günlük nasıl bir ağız bakımı yapacağı hakkında bilgi verilir. Eğer bu hastalıkla karşılaşılırsa mutlaka diş polikliniği için randevu alınarak dişçi ziyaretinde bulunulmalıdır.
Periodontal Apse
Periodontal apse normal olarak tıp dilinde bilinen dokular içinde biriken irinli iltihaptan farklıdır. Periodontal dokuların yüzeyinde meydana gelen lokalize irinli iltihaptır. Periodontitisli alanlarda oluşup, lateral ya da parietal ismi ile bilinir.